Μαθητοφρένεια #10

8
[email protected] 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - 15 ΜΑΪΟΥ 2011 - ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 10 - ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: € 1 ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ Ένας κύκλος κλείνει γεμά- τος ελπιδοφόρα μηνύματα! σελίδα 2 Έφτασε η ώρα των εξετάσεων και ... κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Δείτε το πρόγραμμα τόσο των ενδοσχολικών, όσο και των πα- νελλαδικών εξετάσεων. σελίδα 6 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! σελίδες 5 - 6 Η Μαθητοφρένεια εύχεται ολόθερμα καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά της γ΄ λυκείου! www.mf-news.gr ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011 Έχετε γεια ... μας λένε τα παιδιά της γ΄ λυ- κείου. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν ήδη αρχίσει και σε λίγο καιρό τα σχολικά θρανία θα αποτελούν και επίσημα μια γλυ- κιά ανάμνηση. Λίγο πριν περάσουν για τε- λευταία φορά το κατώφλι του σχολείου (ως μαθητές τουλάχιστο), καταθέτουν τις προ- σωπικές τους σκέψεις και τα συναισθήματα για έναν χώρο που στέγαζε τα όνειρά τους για 6 χρόνια! Αποχαιρετώντας τα θρανία! σελίδα 3 Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αθήνα έγινε η βρά- βευση της εφημερίδας μας με το πρώτο βραβείο. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες από την εκδρομή στην Αθήνα, την εκδήλωση και την απονομή. Ερασιτεχνική ομάδα βόλεϊ Αντίο με τουρνουά! Κυριακή 5 Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο των Γρεβενών από τη 1:30 μμ έως τις 9:00 μμ διορ- γανώνεται τουρνουά βόλεϊ. Κα- θηγητές, φοιτητές, μαθητές και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να λάβει μέρος. Το μόνο που χρει- άζεται είναι όρεξη για βόλεϊ! σελίδα 7 ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ Το τρίπτυχο της επιτυχίας σελίδα 8

description

Έφτασε η ώρα των εξετάσεων και ... κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Δείτε το πρόγραμμα τόσο των ενδοσχολικών, όσο και των πανελλαδικών εξετάσεων. Ένας κύκλος κλείνει γεμάτος ελπιδοφόρα μηνύματα!

Transcript of Μαθητοφρένεια #10

Page 1: Μαθητοφρένεια #10

[email protected]ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - 15 ΜΑΪΟΥ 2011 - ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 10 - ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: € 1

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟΈνας κύκλος κλείνει γεμά-τος ελπιδοφόρα μηνύματα!

σελίδα 2

Έφτασε η ώρα των εξετάσεωνκαι ... κάθε κατεργάρης στονπάγκο του! Δείτε το πρόγραμμα τόσο τωνενδοσχολικών, όσο και των πα-νελλαδικών εξετάσεων.

σελίδα 6

Κάθε κατεργάρηςστον πάγκο του!

σελίδες 5 - 6

Η Μαθητοφρένεια εύχεται ολόθερμα καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά της γ΄ λυκείου!

www.mf-news.gr

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣΧΟΛΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011

Έχετε γεια ... μας λένε τα παιδιά της γ΄ λυ-κείου. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουνήδη αρχίσει και σε λίγο καιρό τα σχολικάθρανία θα αποτελούν και επίσημα μια γλυ-κιά ανάμνηση. Λίγο πριν περάσουν για τε-

λευταία φορά το κατώφλι του σχολείου (ωςμαθητές τουλάχιστο), καταθέτουν τις προ-σωπικές τους σκέψεις και τα συναισθήματαγια έναν χώρο που στέγαζε τα όνειρά τουςγια 6 χρόνια!

Αποχαιρετώντας τα θρανία!

σελίδα 3

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αθήνα έγινε η βρά-βευση της εφημερίδας μας με το πρώτο βραβείο.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες από την εκδρομήστην Αθήνα, την εκδήλωση και την απονομή.

Ερασιτεχνική ομάδα βόλεϊ

Αντίο με τουρνουά!

Κυριακή 5 Ιουνίου στο κλειστόγυμναστήριο των Γρεβενών απότη 1:30 μμ έως τις 9:00 μμ διορ-γανώνεται τουρνουά βόλεϊ. Κα-θηγητές, φοιτητές, μαθητές καιοποιοσδήποτε άλλος μπορεί ναλάβει μέρος. Το μόνο που χρει-άζεται είναι όρεξη για βόλεϊ!

σελίδα 7

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Το τρίπτυχο τηςεπιτυχίας

σελίδα 8

Page 2: Μαθητοφρένεια #10

2

Τι ... παγκόσμια ημέραέχουμε σήμερα;

17 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας17 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας18 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων19 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας21 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού22 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας23 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας24 Μαΐου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων29 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων31 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

ΜΑΪΟΣ

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣΔημήτρης Γουσόπουλος - Φιλόλογος

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΕβελίνα Πιπέργια

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΥΛΗΣ Χρήστος ΣέτζαςΑθηνά ΠηλιτζίδουΕλένη Χατζηλίου

Ρένια Τσίπη

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δήμητρα Παπαθεοδώρου

Ανδρέας ΛιάμπαςΑνθή Αργυρίου

Ανδρέας Κουλουκτσής

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κωνσταντίνος - Δημήτρης Τσιουμέλας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑe-mail: [email protected]

web: www.mf-news.grBlogger: http://mathitofreneia.blogspot.com

2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενώνhttp://2lyk-greven.gre.sch.gr/

Ένας κύκλος κλείνειγεμάτος ελπιδοφόρα μηνύματα!

Όχι 1, όχι 2 αλλά 10 φύλλα συμ-πληρώνουμε με αυτό, το οποίοείναι και το τελευταίο μας… για

φέτος τουλάχιστον! Και η δημοσιογρα-φική απόπειρα μας δεν θα μπορούσενα λάβει καλύτερη επιβράβευση, αφούδιακρίθηκε ως η καλύτερη εφημερίδαΠανελλαδικώς στον διαγωνισμό πουδιοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα«Τα Νέα» για σχολικές εφημερίδες καιπεριοδικά.

Ίσως ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε νατο πιστέψουμε ότι φτάσαμε μέχρι εδώ,αφού όπως ξέρουμε «κάθε αρχή καιδύσκολη» αλλά και «κάθε εμπόδιο γιακαλό!». Μπορούμε σίγουρα να πούμεότι η αντιμετώπιση που δεχθήκαμε γιατην προσπάθεια μας ήταν και η επιθυ-μητή καθώς είδαμε πολλούς μαθητέςνα ενδιαφέρονται και να συνεισφέ-ρουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε αυτήτην απόπειρα!

Μάλλον το πιο σημαντικό απ όλα

ήταν ότι τα παιδιά κατάφεραν μέσααπό την εφημερίδα να εκφράσουν τιςσκέψεις, τις ανησυχίες και τα προβλή-ματα τους, τα οποία ακούστηκαν καιαπό ολόκληρη την κοινωνία της πόληςμας.Είναι απαραίτητο να ευχαριστήσουμε

την κοινωνία των Γρεβενών η οποίαμας στήριξε και μας στηρίζει καθώςκάθε φύλλο της εφημερίδας εξαφανι-ζόταν τρεις μέρες μετά την κυκλοφο-ρία του. Η είσπραξη επαίνων απόσπουδαία πρόσωπα της κοινωνίαςήταν ανεκτίμητη για εμάς και μαςβοηθούσε να πάρουμε δύναμη κάθεφορά που αντιμετωπίζαμε κάποια δυ-σκολία στην εκτύπωση ή στην δια-νομή. Σημαντικό στοιχείο αποτελείεπίσης η κατανόηση από τους καθη-γητές μας οι οποίοι μας ενθαρρύνουνκαι μας βοηθάνε σε ό,τι χρειαστεί.

Το να βλέπεις μία καλή προσπάθειανα πετυχαίνει, το να βλέπεις τους κό-

πους σου να δικαιώνονται και τηνκούραση σου να ανταμείβεται, το ναξεκινήσεις κάτι από το 0 και να τοφτάσεις σε ένα αρκετά ικανοποιητικόσημείο είναι το πιο συγκινητικό και τοπιο σπουδαίο πράγμα καθώς ξέρεις ότιτελικά άξιζε τον κόπο να παλέψεις! Είναι αναζωογονητικό να ξεπερνάς τα

εμπόδια και ιδιαίτερα, όταν έχειςδίπλα σου άτομα στα οποία μπορείς ναστηριχτείς! Σ’ αυτά αναμφίβολα συγ-καταλέγονται ο Δ/ντης του Σχολείουμας κ. Βόβουρας και ο Υποδ/ντης κ.Καρανάσιος.Θερμές ευχαριστίες αξίζει να αποδώ-

σουμε και στους χορηγούς μας, οιοποίοι μας στήριξαν οικονομικά ανα-λαμβάνοντας τα έξοδα εκτύπωσης καιφρόντιζαν πάντα να είναι συνεπείς.Αναφέρομαι φυσικά στην τράπεζαAlpha, στην τεχνική εταιρία ΓεώργιοςΠιπέργιας, στα φροντιστήρια «Πράξηκαι Θεωρία», τα «Πανελλήνια Φροντι-

στήρια», τα φροντιστήρια «Κανιστρά -Τζιόλα», καθώς και την εταιρία κινη-τής τηλεφωνίας «Γερμανός» αλλά καιτα οπτικά «Παρασκευαΐδου». Να μηνξεχάσουμε και τη ραδιοφωνική εκ-πομπή «3Χ3» για τα συνεχή καλά τηςλόγια.

Ελπίζουμε να σας κρατήσαμε καλήσυντροφιά με αυτά τα 10 τεύχη τηςεφημερίδας μας και να μην αφήσαμεκανένα παραπονεμένο. Θα σας αφή-σουμε λοιπόν να χαρείτε το καλοκαίρισας (για να μην μας βαρεθείτε κιόλας)και ευελπιστούμε στο να συνεχιστεί ηεφημερίδα μας από την νέα σχολικήχρονιά με νέες πένες και ποικίλα και-νούργια θέματα. Να ευχηθούμε καλήεπιτυχία στα παιδιά που δίνουν σελίγες μέρες Πανελλήνιες εξετάσειςκαθώς και σε όλους τους υπόλοιπουςμαθητές. Καλό καλοκαίρι σε όλους! Εις το επανιδείν!

Μαθητοφρένεια - Δεύτερη Σελίδα

ΚΥΡΙΟΑΡΘΡΟ

Εβελίνα ΠιπέργιαΑρχισυντάκτρια

Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνω-μένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21ηΜαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Δια-φορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Κά-λεσε όλα τα κράτη - μέλη, τις διακυβερνητικές καιμη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδη-λώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχε-τικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και ναενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσωνμαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολι-τισμικής διαφορετικότητας.

18

21

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμών-τας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγ-χρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ωςΔιεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επε-τείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμι-κών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη τηςμόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συ-νεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθεχρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκί-νησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνοπαγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετω-πίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση.Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούνοι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώραμας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσο-γείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινηςδραστηριότητας. Την προστασία των θαλάσσιων χε-λωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνιαη μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τουςεθελοντές της απ' όλο τον κόσμο, οργανώνει προ-γράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίαςτων χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), μεσκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

23

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! ΦΤΑΝΕΙ!ΣΒΗΝΩ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

ΣΤΟ FACEBOOK!!

ΑΝΑΡΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙΕΧΟΥΝ ΣΒΗΣΕΙ

ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ...

ΥΠΑΡΧΕΙΚΑΝΑ ΚΟΛ-ΠΑΚΙ ΝΑ ΤΟ

ΒΡΟΥΜΕΑΥΤΟ;

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ

Στη μέση της σχολικής περιόδου ένας πατέ-ρας αποφασίζει να πάει στο γυμνάσιο να ρω-τήσει για την πρόοδο του γιου του. Πρώταβρίσκει τον καθηγητή των μαθηματικών.- Ποιος; ο Τσακμακίδης; του λέει ο καθηγη-τής, Χάλια αδιόρθωτα! Δευτέρα γυμνασίουκαι ακόμη δεν ξέρει πόσο κάνουν ένα καιένα. Απελπισμένος ο πατέρας, ρωτάει τονκαθηγητή της γεωγραφίας.- Λυπάμαι κύριε, του λέει και αυτός, αλλά ογιος σας είναι εντελώς ανεπίδεκτος μαθή-σεως. Για να καταλάβετε, δεν ξέρει ποια είναιη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Καταστενοχω-ρημένος ο πατέρας, επιστρέφει στο σπίτι καιμόλις γυρίζει ο γιος του, του λέει:- Έλα εδώ παιδί μου. Πόσο κάνουν ένα καιένα;- Τρία, απαντάει αυτός- Και ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας;- Η Λάρισα!- Και αφού τα ξέρεις ρε βλάκα, γιατί δεν ταλες και στο σχολείο;!!!!!!!

ΓΡΙΦΟΣ

Έχουμε 9 μπάλες του ίδιου όγκου άλλα μίααπό αυτές έχει διαφορετικό βάρος, είναιπιο ελαφριά. Ακόμα έχουμε μία ζυγαριάκαι θέλουμε να βρούμε την ελαφρύτερημπάλα κάνοντας μόνο δυο ζυγίσεις. (Η ζυ-γαριά δεν είναι αυτή που της βάζεις ένααντικείμενο και σου λέει το βάρος του άλλααυτή που συγκρίνει δυο αντικείμενα για τοπιο είναι πιο βαρύ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα βάλουμε τρεις μπάλεςαπό την μία μεριά της ζυγαριάς και τρειςαπό την άλλη, αν η ελαφρύτερη μπάλαείναι σε μία από τις δυο πλευρές, δηλαδήσε μία τριάδα, τότε ζυγίζουμε τις δυο απότις τρεις μπάλες της τριάδας μεταξύ τουςκαι αν είναι μία από τις δυο έχει καλός αλ-λιώς θα είναι η τρίτη. Αν η ζητούμενημπάλα δεν είναι σε καμία από τις δυο τριά-δες που ζύγισα θα είναι στην τριάδα πουδεν ζύγισα και θα κάνω ότι και πρίν.

Page 3: Μαθητοφρένεια #10

3Μαθητοφρένεια - Μαθητικά Νέα

*Από τη μια η χειρότερη χρονιά και από την άλλη ηκαλύτερη!! Άγχος , αγωνία , ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Αλλά απότην άλλη ελευθερία, ενηλικίωση και ΒΛΑΚΕΙΑ!...Ζωή Βαβίτσα �

*Ένα μεγάλο παλούκι που άμα δεν διαβάσεις θα μπεικάπου το παλούκι!...Γιώργος Κασιμέας

*Γ’Λυκείου είναι μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες …. αφούμετά από χρόνια άνοιξα βιβλίο .…Εύα-Μαρία Ζαγκανίκα

*Η Τρίτη λυκείου είναι ένας αγώνας δύσκολος αλλάκαι δημιουργικός, που απαιτεί μόχθο και θυσίες καιφυσικά στο τέλος δικαιώνεσαι Ευθυμία Καραμήτρου

*Μια διαδρομή για την προσέγγιση των ονείρων μαςΕίναι ταυτόχρονα χαρά και λύπη… Σωτήρης Γούλας

*Άγχος σωματική και ψυχολογική εξάντληση, έλλειψηύπνου ... διάβασμα, φόβος, αγωνία Νατάσα Δαυιτίδου

*Η Τρίτη Λυκείου είναι η πιο τραγική χρονιά της ζωήςενός ανθρώπου ΤΗ ΜΙΣΗΣΑ!!!... Ιωάννα Γιαννοπούλου

*H πολυπόθητη ενηλικίωση και το τέλος τωνν αναν-τικατάστατων μοναδικών σχολικών στιγμών … Λυδία Ζώρα

*Εμπειρία που θα σου μάθει να υπομένεις και να κυ-νηγάς τα όνειρά σου…..Τατιάνα Μητσιούλη

* 1) Μαθηματικά, 2) Φυσική, 3 ) Έκθεση, 4) ΑΟΔΕ, 5)Οικονομία, 6) Αλγόριθμοι, 7) Μαθ. Γενικής ... Αφιε-ρωμένο στις επόμενες γενιές… Συμβουλή ...Πολλοίκαφέδες…Δωροθέα Μηλιώνη

*Η πίεση και το άγχος σε κάνουν να ξεχνάς τονπραγματικό σου εαυτό… Νάνος Διαμαντής

*Άγχος και μονοτονία..Υπερκαλύπτονται από τηνπροσμονή για τα επακόλουθα (υ.γ. ΑΟΔΕ σε ΜΙΣΩ)… Όλγα Κώττα

*Σπίτι-σχολειό-φροντιστήριο-σπίτι κάθε μέρα, μιαδιαδρομή αλλά τόσο καθοριστική για την ζωή πουμε περιμένει ... άγχος, διάβασμα, απρόσμενες κατα-στάσεις ζωής, πάνω σε όλα αυτά βάζω τα θεμέλιαγια τη δημιουργία ενός απρόβλεπτου μέλλοντος ..Γιούλη Καραγιάννη

*Επικρατεί εγκλεισμός….Θωμάς Κυρατζής

*Ρε ... υπάρχουν και χειρότερα …Ελευθερία Μήτσιαλου

*Όλα είναι SOS… Ιωάννα Κρικέλη

*Γ Λυκείου: 1 λέξη…1000 συναισθήματα.. Στην τρέλαοδηγούμαστε 9 μήνες αλλά μετά τα καλύτερα..ΕΡ-ΧΟΝΤΑΙ… Δήμητρα Λιάμπα

*Όχι άλλο κάρβουνο ..Αλλά τα μαθητικά τα χρόνιαδεν τα αλλάζω με τίποτα.. Μόνικα Αντωνιάδη

*Το κοκοράκι κι ι ρι κι κι να σε ξυπνάει κάθε πρωί... 8 ... :P θώμη Κατσιάβαλου

*No more PLEASE…Άρτεμις Λαζαρίδη

*Please don’t forget to smile…Νατάσα Μότσιου

Τρίτη λυκείου …: Ένας αγώνας κο-πιαστικός. Ίσως μάταιος; Πιθανό. Ξε-νύχτια, πίεση, θυσίες. Και δάκρυα για

όσους ονειρεύον-ται; Σίγουρα.Ακόμα μια από-δειξη πως η ελλη-νική παιδείαχωλαίνει; Αναμ-φισβήτητα.Συμβουλή στιςεπόμενες γενιές!Μην επαναπαύε-στε απλώς αναμέ-νοντας ναπροκριθείτε σεαυτό το εξετασιο-κεντρικό σύστημακαι να μπείτε σεμια σχολή. Αλλάαγωνιστείτε γιανα αποκτήσετε τααυτονόητα, δη-λαδή ένα σχολείο

που θα σας προσφέρει ουσιαστικάεφόδια για τη ζωή σας, θα σας επιτρέ-πει να ζείτε την εφηβεία σας μέχρι τηντελευταία στιγμή και παράλληλα να

αγαπάτε την μόρφωση.Το σχολείο όσοι το αγαπήσαμε είναιγιατί δημιουργήσαμε μια υπέροχηπαρέα. Έτσι η Τρίτη λυκείου είναι, εκτός απότο παραπάνω, η αρχή του τέλους γι’αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ζωήςμας. Δυστυχώς έρχεται η ώρα να απο-χωρήσουμε κι εμείς, να δώσουμε τηνσκυτάλη σε άλλους και να φυλάξουμεστο μπαούλο των αναμνήσεων όλες τιςόμορφες στιγμές μας. Είναι αλήθεια πως δεν πονούν όλοι τοίδιο! Άλλοι ίσως καθόλου, αφού ανυ-πομονούν να ζήσουν την ξέφρενη φοι-τητική ζωή, άλλοι δεν είναι πως δενθέλουν να αποχωριστούν το σχολείο,απλά φοβούνται το πέρασμα σε αυτήτη νέα ζωή που θα είναι γεμάτη με ευ-θύνες και λογαριασμούς της ΔΕΗ! Πάντως όπως και να έχει θα παραδώ-σουμε το θρανίο μας στους επομένουςκαι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Οπότετο μόνο που μπορούμε να ευχηθούμεείναι το μέλλον που ανοίγεται μπροστάμας να είναι γεμάτο με ευτυχία καιεπιτυχίες!

Το χρονόμετρο άρχισε να μετρά αντί-στροφα… Η μετάβαση σε μια νέα ζωήαποτελεί πλέον πραγματικότητα! Ανά-μεικτα συναισθήματα (ευτυχία, προ-σμονή, θλίψη). Πληθώρα αναμνήσεωνκαι χιλιάδες φωτογραφίες είναι εκείναπου θα μας θυμίζουν πλέον την περα-σμένη μας εφηβεία! Σε όλη τη διάρκεια αυτού του όμορφουαλλά κουραστικού ταξιδιού αναπτύ-ξαμε υγιείς και σταθερές φιλικές σχέ-σεις που ευελπιστώ να κρατήσουν σεβάθος χρόνου. Και ενώ το ταξίδι προςτην δικιά μας Ιθάκη φτάνει στο τέλοςτου, το δικό σας μόλις αρχίζει. Δεν είμαι πολύ ειδικός στις συμβουλές,αλλά το μόνο που θα μπορούσα να σαςπω είναι ότι συνταγή για την επιτυχίαδεν υπάρχει. Ο σωστός προγραμματι-σμός, το μεθοδικό διάβασμα σε συνδυα-σμό με την ξεκούραση (για ναφορτώσουν οι μπαταρίες) είναι, κατάτην γνώμη μου φυσικά, ένας τρόποςπου θα κάνει πιο εύκολη την πραγμά-τωση των στόχων σας. Ωστόσο η προ-σήλωση στους στόχους σας δεν πρέπεινα σας κάνει να ξεχάσετε ότι πάνω από

όλα είστε έφηβοι, με ό,τι αυτό συνεπά-γεται. Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας,παλέψτε για μια ουσιαστική και δωρεάνπαιδεία, διαμορφώ-στε κριτικά το μέλ-λον που σας ανήκει,μην διστάζετε ναστηλιτεύετε, να επι-κρίνετε αλλά και ναεπιβραβεύετε. Καιενώ αυτήν την πε-ρίοδο τα στυλόέχουν πάρει φωτιά,ο ερχομός των πα-νελλαδικών εξετά-σεων σημαίνει τοτέλος της σχολικήςμας ζωής. Η δίκη μας πορείακάπου εδώ λοιπόντελειώνει, όσο θλι-βερό κι αν είναι.Αλλά κάθε τέλοςμια καινούρια αρχή.Καιρός να αντιμε-τωπίσουμε την νέα πραγματικότητα!Καλή επιτυχία σε όλους!

της ΑΝΘΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

τουΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΛΟΥΚΤΣΗ

Άλλη μια σχολική χρονιά τελείωσε και άλλη μια φουρνιά παιδιώνεγκαταλείπει οριστικά τα μαθητικά θρανία. Έχουν ήδη ξεκινήσειοι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η γ΄ λυκείου του σχολείου μας έχειαρχίσει την προσπάθειά της για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Λίγο πριν τα παιδιά της γ΄ μας αποχαιρετίσουν, καταγράφουν μεχιούμορ αλλά και συγκίνηση τις σκέψεις και τα συναισθήματάτους για τη χρονιά που πέρασε. Εμείς απλά να ευχηθούμε καλήεπιτυχία και καλή φοιτητική ζωή!

Είναι αλήθειαπως δεν πονούνόλοι το ίδιο!Άλλοι ίσως κα-θόλου, αφούανυπομονούν ναζήσουν την ξέ-φρενη φοιτητικήζωή, άλλοι δενείναι πως δενθέλουν να απο-χωριστούν τοσχολείο, απλάφοβούνται τοπέρασμα σε αυτήτη νέα ζωή πουθα είναι γεμάτημε ευθύνες

Μη ξεχνάτε ότιπάνω από όλαείστε έφηβοι, μεό,τι αυτό συνε-πάγεται. Διεκδι-κήστε ταδικαιώματά σας,παλέψτε για μιαουσιαστική καιδωρεάν παιδεία,διαμορφώστεκριτικά το μέλ-λον που σαςανήκει, μην δι-στάζετε να στη-λιτεύετε, ναεπικρίνετε αλλάκαι να επιβρα-βεύετε

Page 4: Μαθητοφρένεια #10

Μαθητοφρένεια - Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αί-θουσα Μιχ. Κακογιάννη στηνΑθήνα έγινε η βράβευση της εφη-μερίδας μας. Αντιπροσωπεία τηςΜαθητοφρένειας παρέλαβε τοβραβείο από τον Γενικό Γραμμα-τέα του Προέδρου της Βουλής τωνΕλλήνων κ. Αθανάσιο Παπαϊωάν-νου. Μαζί με το βραβείο η εφημε-ρίδα μας παρέλαβε ως δώρα ένανφορητό υπολογιστή, μια πολύ-τομη εγκυκλοπαίδεια και είδηγραφείου. Επιπρόσθετα, η Βουλήτων Ελλήνων υποσχέθηκε τηναποστολή στο σχολείο μας ενόςδώρου - έκπληξη!

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου, ότανη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανακοίνωσε τααποτελέσματα του 18ου Πανελλήνιουδιαγωνισμού μαθητικών εντύπων μετίτλο « Έτοιμοι οι συντάκτες του μέλ-λοντος». Το βραβείο καλύτερης σχολι-κής εφημερίδας απονέμεται στην«Μαθητοφρένεια» του 2ου ΓΕΛ Γρεβε-νών!Τα γεγονότα διέρρευσαν γρήγορα τόσο

στο σχολείο μας, στους μαθητές άλλωνσχολείων, όσο και σε όλη την πόλη. Ηχαρά και η ικανοποίηση που νιώσαμεμε αυτή την ανταμοιβή της προσπά-θειάς μας ήταν απερίγραπτη. Η βρά-βευση θα γινόταν στις 8 Μάιου στην

Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακο-γιάννη. Έτσι είχαμε μόλις 10 μέρεςκαιρό για να κανονίσουμε την άφιξήμας στην Αθήνα. Μόλις επιστρέψαμεστο σχολείο στις 2 Μάιου από τις δια-κοπές του Πάσχα έπρεπε πρώτα απ’όλα να κανονιστεί αυτή η εκδρομή.Όποιο παιδί επιθυμούσε μπορούσε ναέρθει, είτε είχει συνεισφέρει με οποιον-δήποτε τρόπο στην εφημερίδα είτε όχι.Εξάλλου η διάκριση και η τιμή ήταν τε-ράστια, αφορούσε το σύνολο του σχο-λείου μας και κανένας δεν άξιζε να τηνχάσει.

Αφού λοιπόν συμπληρώσαμε ένανικανοποιητικό αριθμό παιδιών (πολλάδυστυχώς, ενώ ήθελαν, δεν μπόρεσαννα έρθουν λόγω σχολικών πρωταθλη-μάτων, εξετάσεων σε ξένες γλώσσες κτλ- όλα εκείνη την Κυριακή έπεσαν!) καικανονίσαμε με ταξιδιωτικό πρακτορείοτης πόλης μας το λεωφορείο που θα μαςμετέφερε και το ξενοδοχείο για τη μίαδιανυκτέρευσή μας, ξεκινήσαμε στις 7Μαΐου και ώρα 9 το πρωί από την πλα-τεία Ελευθερίας των Γρεβενών!

Στην διάρκειά της ήμασταν όλοι πολύενθουσιασμένοι και δεν βλέπαμε τηνώρα να φτάσουμε στην Αθήνα! Κατά τις4:30 λοιπόν φτάσαμε στο ξενοδοχείομας το οποίο βρισκόταν κοντά στηνπλατεία Ομόνοιας. Αφού τακτοποιηθή-καμε στα δωμάτια μας και ξεκουραστή-καμε για περίπου 2 ώρες βγήκαμε γιαμία βόλτα όλοι μαζί στο Κέντρο τηςΑθήνας.

Είδαμε τις βιτρίνες των καταστημά-των, παρακολουθήσαμε διάφορουςκαλλιτέχνες στον δρόμο οι οποίοι είτετραγουδούσαν είτε έδιναν παράστασημε μαριονέτες και άλλα. Στις 8 και μισήτο βράδυ περίπου φτάσαμε στο Μονα-στηράκι όπου και καθίσαμε για ναφάμε κάτι όλοι μαζί. Περάσαμε και εκεί

πολύ όμορφα, γελάσαμε και συζητή-σαμε για την αυριανή μεγάλη μέρα.Φεύγοντας από το Μοναστηράκι κά-ναμε την τελευταία μας βόλτα κάτωαπό την Ακρόπολη, στο Θησείο, όπουκαι βρήκαμε μια πολύ συμπαθητικήκυρία που τραγουδούσε παλιά αγαπη-μένα τραγούδια και καθίσαμε να τηνακούσουμε, χορέψαμε και γνωριστή-καμε και με τον υπόλοιπο κόσμο πουπερνούσε από εκεί (για την ακρίβεια οΑνδρέας είχε τις κατακτήσεις του!). Από εκεί πήραμε το μετρό και περίπου

στις 11 γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για ναξεκουραστούμε καθώς η επόμενη μέραθα ήταν δύσκολη!

Πρώτη η Μαθητοφρένειακαι με διαφορά!

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣΧΟΛΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

4

Κατάληψη κάναμε στην αίθουσα που έλαβε χώρα η τελετή απονο-μής των βραβείων. Αναμφίβολα και η ... μάχη της κερκίδας είχεεμάς για νικητές! Δυστυχώς δεν μας επιτράπηκε να κατέβουμε όλοιγια την παραλαβή του βραβείου. Κι αυτό γιατί αρχικά μας ανακοι-νώθηκε ότι πρέπει να κατέβουν το πολύ τέσσερα άτομα. Κάτι όμωςπου δεν τηρήθηκε στη συνέχεια με τα υπόλοιπα σχολεία. Δεν πει-ράζει. Ακόμη κι έτσι πάλι κλέψαμε την παράσταση!

Η Εβελίνα Πιπέργια εκ-προσωπώντας τη Μαθη-τοφρένεια απαντά στιςερωτήσεις της δημοσιο-γράφου του MEGA. Δη-λώσεις στο ίδιο κανάλιέκανε και η Ελένη Χα-τζηλίου.

Η βράβευση της Μαθητο-φρένειας και απόσπασματων δηλώσεων της Εβελί-νας Πιπέργια προβλήθηκεστο βραδινό δελτίο ειδή-σεων του σταθμού MEGACHANNEL την Κυριακή10 Μαΐου. Στην αρχή τουρεπορτάζ υπήρχαν πλάνααπό την παραλαβή τουβραβείου και από το φ. 6της εφημερίδας μας.

Στις 2 Μαΐου μέλη τηςΣυντακτικής Ομάδας τηςΜαθητοφρένειας έδωσανραδιοφωνική συνέντευξηστην ΕΡΑ Κοζάνης καιστην εκπομπή του κ.Μάκη Νασιάδη. Στην εκ-πομπή μίλησαν επίσης οΔ/ντης του Σχολείου κ.Βόβουρας και ο υπεύθυ-νος καθηγητής κ. Γουσό-πουλος.

Η πανελλήνιας κυκλοφο-ρίας εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑπρόβαλε την απονομή τωνβραβείων στο φ. 20010(9/5/2011) σε ρεπορτάζμε τίτλο ‘Οι ρεπόρτερ τουμέλλοντος είναι εδώ’. Στορεπορτάζ φιλοξενείταιφωτογραφία των τεσσά-ρων παιδιών που παρέλα-βαν το βραβείο εκ μέρουςτης Μαθητοφρένειας.

Η πανελλήνιας κυκλοφο-ρίας εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑκαι στο ένθετο περιοδικόΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (7 / 5 /2011) παρουσίασε συνο-πτικά το βραβευμένοαφιέρωμα της εφημερίδαςμας στη γυναίκα. Συντά-κτες του αφιερώματοςήταν η Γιούλη Παπαϊ-ωάννου και η ΜάρθαΝούσια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδατου Νομού μας ΜΑΧΗ-ΤΗΣ στο φ. 171(10/5/2011) φιλοξένησεολοσέλιδη συνέτευξημελών της ΣυντακτικήςΟμάδας. Η συνέντευξηπραγματοποιήθηκε στοχώρο του σχολείου μας.Στην εφημερίδα φιλοξε-νούνται και φωτογραφίεςτων παιδιών.

Η είδηση της βράβευσηςκαι η απονομή προβλή-θηκε σε πολλά δημοσιο-γραφικά sites, τόσοπανελλήνια (ΤΑ ΝΕΑ OnLine, e-paideia), όσο καιτοπικά. Αναφορά κάνανεσχεδόν όλες οι εφημερί-δες του Νομού μας αλλάκαι τα τοπικά τηλεοπτικάκανάλια και ραδιόφωνα.

έγραψαν, έδειξαν, είπαν για τη Μαθητοφρένεια ...

Ελένη ΧατζηλίουΡένια ΤσίπηΑθηνά Πηλιτζίδου Έξω από την αίθουσα Μιχ. Κακογιάννη, λίγο πριν την απονομή. Φεύ-

γοντας είχαμε μαζί μας το βραβείο καλύτερης σχολικής εφημερίδας!

Page 5: Μαθητοφρένεια #10

Μαθητοφρένεια - Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων

Επιτέλους λοιπόν, μετά από μιαόμορφη ξενάγηση στην Αθήνα, τηνΚυριακή το πρωί ξεκινήσαμε από τοξενοδοχείο για τη στιγμή που όλοι πε-ριμέναμε με τόση ανυπομονησία! Στις11:00 το ίδρυμα Κακογιάννη είχεπλημμυρίσει από κόσμο. Μαθητές καικαθηγητές, όλοι εκεί για να παραλά-βουν τα βραβεία τους, κάποιοι άλλοιαπλοί θεατές. Δεν έλειψαν τα πρό-σωπα του καλλιτεχνικού χώρου καιτης πολιτικής, τα οποία απένειμανκαι τα βραβεία σε όλους τους μικρούςδημοσιογράφους. Ανάμεσα σ’ όλουςαυτούς κι εμείς! Η αίθουσα αρκετάμεγάλη ώστε να μας χωρέσει όλους.

Τέσσερεις μαθητές από τη συντα-κτική ομάδα παρέλαβαν το βραβείοαπό τον κύριο Αθανάσιο Παπαϊωάν-νου, Γενικό Γραμματέα του Προ-

έδρου της Βουλής των Ελλήνων. Ηχαρά και η συγκίνηση μεγάλη, όταν οκύριος Χρήστος Μεμής, διευθυντήςτης εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» και ο κύ-ριος Μηνάς Βιντιάδης, συγγραφέαςκαι συντάκτης, μας κάλεσαν για τηνπαραλαβή του βραβείου. Δύσκολα θαξεχάσουμε τα λόγια: «Βραβείο καλύ-τερης εφημερίδας Λυκείου για τηνεφημερίδα «ΜΑΘΗΤΟΦΡΕΝΕΙΑ»του 2ου Λυκείου Γρεβενών». Τα χει-ροκροτήματα δόνησαν την αίθουσα!

Μετά το τέλος της βράβευσης όλωντων σχολείων, δόθηκαν πλούσιαδώρα στους νικητές (λάπτοπ, πολυ-μηχανήματα, εγκυκλοπαίδειες). Στησυνέχεια ακολούθησε μπουφές όπουοι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους,ανταλλάσσοντας τις απόψεις και τιςεφημερίδες τους!

Το πολυπόθητοβραβείο ΚαλύτερηςΕφημερίδας. Εκ μέ-ρους της Μαθητο-φρένειας παρέλαβαντο βραβείο από τονΓ. Γ. της Βουλήςτων Ελλήνων κ.Αθανάσιο Παπαϊ-ωάννου η ΜάρθαΝούσια, η ΕβελίναΠιπέργια, οΚων/νος - Δημή-τρης Τσιουμέλαςκαι η Ελένη Χατζη-λίου.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον κ. Κώστα Μιχαλογιάννη.Χωρίς τη δική του καθοριστική συμβολή δε θα ήταν δυνατό να πραγματοποι-ηθεί η εκδρομή μας στην Αθήνα. Εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός τη στιγμήπου όλα φάνταζαν απαισιόδοξα και έδωσε με μεγάλη προθυμία τη λύση. Ευ-χαριστίες πολλές οφείλουμε και στην ΕΛΜΕ Γρεβενών και προσωπικά στηνκ. Δέσποινα Μίχου και τον κ. Κώστα Τζάτζη. Με κατανόηση άκουσαν τηνπαράκλησή μας για συνδρομή και με μεγάλη χαρά μας βοήθησαν.

5

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣΧΟΛΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2011

Η αντιπροσωπεία της εφημερίδας μας με την Υφυπουργό Παιδείας,Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι συντάκτριες Ρένια Τσίπη και Ελένη Χατζηλίου παραδίδουν το φάκελομε τα φύλλα της Μαθητοφρένειας στο γνωστό ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την επιβρά-βευση της εφημερίδας μας και τιςτόσες αναμνήσεις που αποκτήσαμεδεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε!Οτιδήποτε παραμένει στάσιμο και δενεξελίσσεται, παρακμάζει. Γι αυτό καιβάζουμε στόχο με τη νέα σχολικήχρονιά να ανεβάσουμε ακόμη περισ-σότερο το επίπεδο της Μαθητοφρέ-νειας (όσο γίνεται δηλ. γιατί είναιτέλεια!), ώστε αυτή η προσπάθεια ναμην είναι ένα πυροτέχνημα αλλά ναγίνει θεσμός του σχολείου μας!Η Μαθητοφρένεια λοιπόν υπόσχεται

να είναι εδώ και του χρόνου, έχονταςως στόχο να καθιερωθεί στις συνει-δήσεις όλων ως μια αξιόλογη εκδο-τική προσπάθεια, που κύριο μέλημάτης θα είναι η φερεγγυότητα, η αξιο-πιστία, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέ-ρωση μέσα από το δικό της μοναδικό

τρόπο, δίχως υπερβολές ή κοινοτο-πίες, αλλά με όνειρα, στόχους και φι-λοδοξίες που ανήκουν στη γενιά μας.

Στόχος μας ακόμη είναι η συνέπειακαι για το νέο σχολικό έτος, κάτι πουθα επιτευχθεί ευκολότερα με τηνσυμμετοχή και άλλων παιδιών στηνεφημερίδα. Ο καθένας μπορεί να πα-ραθέσει τις ιδέες του, να δώσει άρθρακαι γενικότερα να συνδράμει με τοδικό του τρόπο στη βελτίωσή της. ΗΜαθητοφρένεια έχει χώρο για κάθεπαιδί. Με μεγάλη χαρά μάλιστα περι-μένουμε και το ... νέο αίμα, τη φετινήγ΄ γυμνασίου και επόμενη α΄ λυ-κείου. Είμαστε σίγουροι πως θαέχουν πολλά να προσφέρουν.

Ούτως ή άλλως, η Μαθητοφρένειαανήκει σε όλους μας, είναι η Μαθη-τοφρένεια του 2ου ΓΕΛ Γρεβενών,είναι η Μαθητοφρένεια ΜΑΣ.

Μόλις τώρα ξεκινάμε!

Η ώρα της απονομής!

Page 6: Μαθητοφρένεια #10

6Μαθητοφρένεια - Σχολικά Νέα

Το πρόγραμματων πανελλαδικών και ενδοσχολικών εξετάσεων

Η σχολική χρονιά φτάνει στοτέλος της και τα μπάνια πλησιά-ζουν, πριν απ’ αυτά όμως, ο βρα-χνάς των εξετάσεων, τόσο τωνενδοσχολικών, όσο κυρίως τωνπανελλαδικών. Φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρ-χίζουν πιο νωρίς από ποτέ. Μαζί τους

και οι ενδοσχολικές. Ήδη η εξεταστέαύλη των ενδοσχολικά εξεταζόμενωνμαθημάτων έχει αναρτηθεί στη τζαμα-ρία του σχολείου. Ήδη έχουν αρχίσειοι επαναλήψεις και το ράδιο αρβύλαγια τα υποτιθέμενα SOS θέματα. Σιγάσιγά κάνει την εμφάνισή του και τοάγχος.

Για τους μαθητές και τις μαθήτριεςτης γ΄ λυκείου τα πράγματα είναιδιαφορετικά. Όσα παιδιά έχουν προ-ετοιμαστεί σωστά, περισσότερο αγωνίαέχουν για να τελειώσει επιτέλους αυτήη μαρτυρική αναμονή, παρά άγχος.Είτε Πανελλαδικές, είτε ενδοσχολικέςοι εξετάσεις είναι μια απαραίτητη δια-

δικασία που κανείς μας δεν μπορεί νααποφύγει.Η ΜΦ παραθέτει το επίσημο πρό-γραμμα των εξετάσεων (Πανελλαδι-κών και Ενδοσχολικών), για να τοέχετε πάντα μαζί σας και για να μηνμπερδευτείτε.

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 12 - 05 - 2011 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γενικής Παιδείας

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 - 05 - 2011

ΒΙΟΛΟΓΙΑΦΥΣΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣΙΣΤΟΡΙΑ

Γενικής Παιδείας

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 - 05 - 2011ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Θεωρητικής κατεύθυνσης

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των 2 κύκλων)

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 - 05 - 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ Θεωρητικής Κατεύθυνσης

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Θετικής Κατεύθυνσης

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής)

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 - 05 - 2011ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Θεωρητικής Κατεύθυνσης

ΦΥΣΙΚΗ Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των 2 κύκλων)

ΔΕΥΤΕΡΑ 23 - 05 - 2011

ΛΑΤΙΝΙΚΑ Θεωρητικής Κατεύθυνσης

ΧΗΜΕΙΑ Θετικής Κατεύθυνσης

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 - 05 - 2011 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα Επιλογής Όλων των Κατευθύνσεων

ΠρόγραμμαΠανελλαδικώνΕξετάσεων

Τα μαθήματα τελείωσανστις 10 Μαΐου και οι Πα-νελλαδικές Εξετάσεις έχουνήδη αρχίσει! Για τα παιδιάτης Γ΄ Λυκείου οι εξετάσειςαυτές κρίνουν ως ένα βαθμότο μέλλον τους και αποτε-λούν το κριτήριο για να ει-σαχθούν στην ΑνώτατηΕκπαίδευση. Οι εξετάσειςαρχίζουν στις 12 και τελει-ώνουν στις 25 Μαΐου. Πιοαναλυτικά το πρόγραμμαέχει ως εξής:

ΠρόγραμμαΕνδοσχολικώνΕξετάσεων

Μια μέρα μετά την έναρξητων Πανελλαδικών Εξετά-σεων άρχισαν και οι Ενδο-σχολικές. Στις 13 Μαΐουλοιπόν ξεκινούν οι προαγω-γικές εξετάσεις για την α΄και τη β΄ λυκείου. Με τοτέλος των Πανελλαδικώνμπαίνουν στο χορό και οιμαθητές της γ΄ για να εξετα-στούν, σε σχολικό πλέον επί-πεδο, στα μαθήματα γενικήςπαιδείας. Η ΜΦ σας δίνει τοπλήρες πρόγραμμα των εν-δοσχολικών εξετάσεων, γιανα μη στριμώχνεστε στηντζαμαρία του σχολείου.

1ος ΚΥΚΛΟΣ (8:15 - 10:15) 2ος ΚΥΚΛΟΣ (10:30 - 12:30)

ΗΜΕΡΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (13/5) ΑΡΧΑΙΑ ΦΥΣΙΚΗ / ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΤΡΙΤΗ (17/5) ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ / ΑΡΧΑΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ (19/5) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΕΧ. ΕΠΙΚ. / ΧΗΜΕΙΑ / ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΤΡΙΤΗ (24/5) ΑΛΓΕΒΡΑ ΦΥΣΙΚΗ (ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΠΕΜΠΤΗ (26/5) ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΕΒΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (27/5) ΑΓΓΛΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ / ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ (30/5) ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΡΙΤΗ (31/5) ΕΚΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ (1/6) ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΗΜΕΙΑ (ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ) ΑΡΧΑΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ (2/6) ΔΙΚΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (3/6) ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ (6/6) ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ

ΤΡΙΤΗ (7/6) ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ (8/6) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ (9/6) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΑ / ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (10/6) ΑΡΧΑΙΑ (ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ) *

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενδέχεται το μάθημα αυτό να εξεταστεί στον δεύτερο κύκλο και όχι στον πρώτο. Να έχετε λοιπόν το νου σας για σχετική ανακοίνωση.

Page 7: Μαθητοφρένεια #10

7Μαθητοφρένεια - Εδώ Γρεβενά

ΕδώΓρεβενάΠεντάρα ...και άντε γεια!

Με καθυστέρηση πληροφορηθήκαμετην εντυπωσιακή νίκη της ομάδας πο-δοσφαίρου του 2ου Γυμνασίου στον τε-λικό του σχολικού πρωταθλήματος. Όχιένα, όχι δύο αλλά πέντε γκολ φιλοδώ-ρησαν οι μικροί ... Μέσσι την αντίστοιχηομάδα του 1ου Γυμνασίου. Μάλλονείχαν πολλά χρωστούμενα από πέρυσικαι η νίκη αυτή ήταν η καλύτερη απάν-τηση!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή πλη-θυσμού από την Εθνική ΣτατιστικήΥπηρεσία Ελλάδας. Αν λοιπόν δείτε κά-ποιον ... άσχετο να χτυπά την πόρτα σας,μη φοβηθείτε. Η συνέντευξη διαρκεί τοπολύ 25 λεπτά και οι ερωτήσεις αφο-ρούν την κατοικία και το … ποιόν τωνατόμων που διαμένουν σε αυτή (ηλικία,επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ).Σε κάθε σπίτι καταγράφονται όλα ταμέλη που διαμένουν μόνιμα σε αυτό,ακόμα και αν απουσιάζουν για σπουδέςή στρατιωτικό, συμπεριλαμβανομένηςκαι της οικιακής βοηθού. Όσοι δεν απο-γραφούν θα πληρώσουν … αδρά, αφούτα πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 καιφτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ. Αν δενσας βρουν τηλεφωνήστε τους και μηνχρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία ότι δενσας βρήκαν, γιατί σε περίπτωση που δενβρουν κάποιον αφήνουν σημείωμα μεονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, προκει-μένου να τους τηλεφωνήσετε και νακλείσετε ραντεβού! Για την ασφάλεια σας Οι απογραφείςφορούν μια χαρακτηριστική κονκάρδαμε ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δίπλααναφέρονται τα ονόματά τους. Σε περί-πτωση που αμφιβάλλετε για κάποιονκαλέστε στο 213 135 2138-40.Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐουκαι θα διαρκέσει έως τις 24. Άντε ναδούμε πόσοι είμαστε!

Απογραφήπληθυσμού

Από τον κ. Δημήτρη Τσαρούχα, καθη-γητή του 2ου Γυμνασίου Γρεβενών,λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακό-λουθη επιστολή:

Απολογισμός: Σε προηγούμενοάρθρο στην σχολική εφημερίδα ανα-κοινώσαμε την δημιουργία ερασιτε-χνικής ομάδας Βόλεϊ στα Γρεβενά μεέδρα το γυμναστήριο του 2ου σχολι-κού συγκροτήματος. Σήμερα μετά απόεπτά μήνες οδεύοντας προς στο τέλοςτης περιόδου μπορούμε να πούμε μεσιγουριά ότι η προσπάθεια τελικάάξιζε. Έως το τέλος του Ιουνίου θα με-τράμε 70 δίωρες συναντήσεις ενώ θαέχουν συμμετάσχει συνολικά 50άτομα στις δραστηριότητές μας συμπε-ριλαμβανομένου και του τουρνουά στοοποίο θα αναφερθώ στο τέλος.Το μέλλον μας: Στην ομάδα μαςσυμμετέχουν κατά το πλείστον καθη-γητές και φοιτητές αλλά στην πορείαήρθαν και από άλλους χώρους. Ηομάδα μας είναι ανοιχτή σε όλους αυ-τούς που αγαπάνε το βόλεϊ ανεξάρτητααπό ηλικία, φύλο και ιδιότητα. Τηνεπόμενη χρονιά η ομάδα θα ζητήσειχώρο στο νέο κλειστό που χτίζεται στοπρώτο σχολικό συγκρότημα και θα ξε-

κινήσει λογικά τις δραστηριότητες λίγομετά την έναρξη των σχολείων. Γιαόλα αυτά όμως θα αποφασίσει η ομάδαμας στην τελευταία συνάντηση τουΙουνίου. Ο κόσμος το έχει ανάγκη! Το ση-μαντικότερο όμως κατά την γνώμημου είναι η δημιουργία ενός φορέα ήσυλλόγου που θα αναλάβει να οργα-νώσει τέτοιες ομάδες σε διάφορααθλήματα και θα απευθύνονται κυ-ρίως σε ενήλικες. Ακόμα και σε ερα-σιτεχνικό επίπεδο χρειάζεταικαταστατικό, δηλαδή κανόνες και ορ-γάνωση. Προτρέπω λοιπόν από τοβήμα που μου προσφέρει η βραβευ-μένη πανελλαδικά αυτή εφημερίδα,τους αθλητικούς συλλόγους, τους κα-τοίκους των Γρεβενών να κάνουναυτοί το πρώτο βήμα και να δημιουρ-γήσουν έναν τέτοιο σύλλογο. Τι χρει-άζεται; Όχι πολλά! Τρία - τέσσεραάτομα να πάρουν πρωτοβουλία, ναδημιουργήσουν μία ιστοσελίδα που θαπαρέχει όλες τις πληροφορίες - προ-σφορές στα αθλήματα και μία διαφή-μιση στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Μία μικρήσυνδρομή από τα μέλη για τις ανάγκεςσε υλικό και την συμπαράσταση τουδήμου και των σχολείων για την

χρήση των εγκαταστάσεων.Το τουρνουά μας: Κυριακή στις 5Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο τωνΓρεβενών από τις 1:30 μμ έως τις 9:00μμ η ομάδας μας διοργανώνει τουρ-νουά στο οποίο θα μπορούν πάρουνμέρος όλοι αυτοί που συμμετείχαν στιςδραστηριότητές μας χωρισμένοι σε δύοομάδες. Μία που θα αποτελείται κυ-ρίως από καθηγητές (αρχηγός ο Γ.Δημητριάδης) και μία από φοιτητές (Γ.Χατζημιχαηλίδης). Η τρίτη ομάδα πουθα λάβει μέρος είναι η αντίστοιχημικτή ομάδα κυρίως από το ΕΠΑ.Λ.Καστοριάς (Χ. Φουρτούνης) τηςοποίας ήμουν ενεργό μέλος πέρυσι!Επιπλέον οι μαθητές μπορούν να πά-ρουν μέρος και αυτοί με δική τουςομάδα (Α. Καλιαμπάκα) στη οποία θαμπορούσαν να συμμετάσχουν αν οιίδιοι το επιθυμούν και ένας / μία -δύο Γυμναστές / -τριες τους. Τέλοςστις ομάδες θα πρέπει να συμμετέχουντουλάχιστον δύο άντρες ή δύο γυναί-κες και να αποτελούνται από 8 έως 12άτομα.Ευχαριστώ όλους που άμεσα με τηνσυμμετοχή τους ή έμμεσα με την πα-ραχώρηση των εγκαταστάσεων βοη-θούν στις δραστηριότητές μας.

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση, αντίο με τουρνουά!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δημήτρης Τσαρούχας Εκπαιδευτικός

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

Δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις!Το θεατρικό ‘Ξύπνα Βασίλη’ από το 1ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών

και το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από το 1ο Γυμνάσιο

Δύο εξαιρετικές εκ-δηλώσεις είχαμε τηνευκαιρία να παρακο-λουθήσουμε τηνεβδομάδα που πέ-ρασε. Και οι δύο προ-ϊόν μαθητικήςπροσπάθειας. Ηπρώτη ήταν ένα θεα-τρικό του ΔημήτρηΨαθά, το γνωστόΞύπνα Βασίλη, πουανέβηκε από ομάδαμαθητών του 1ου Γε-νικού Λυκείου. Ηδεύτερη ένα μουσικόκαι οπτικό αφιέρωμαστη ΜικρασιατικήΚαταστροφή από το1ο Γυμνάσιο Γρεβε-νών. Φοβερές προ-σπάθειες και οι δύοκαι όσοι τις παρακο-λούθησαν δήλωσανκατενθουσιασμένοι!Πάντα τέτοια!

Πολλά παράπονα ακούστηκαν για τιςεξετάσεις του Κρατικού ΠιστοποιητικούΓλωσσομάθειας που έγιναν στο σχολείομας το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου. Όλαείχαν να κάνουν με την ακουστική τωνlistening. Πολλοί είναι αυτοί που υπο-στήριξαν πως ήταν αδύνατον κάποιοςνα ακούσει τα λόγια, όσο καλά κι ανήξερε τη γλώσσα. Φταίει η κασέτα,φταίνε τα ηχεία, φταίει η ακουστική τηςαίθουσας; Ποιος φταίει;

Πολλά παράποναγια τις εξετάσειςΓλωσσομάθειας

Page 8: Μαθητοφρένεια #10

8Μαθητοφρένεια - Τελευταία Σελίδα

Ω, τι κόσμος,μπαμπά!

ΕπιμέλειαΑνδρέας Λιάμπας

Σοκ έχει προκαλέσει στο Ρέ-θυμνο ο θάνατος 15χρονηςμαθήτριας από υπερβο-λική δόση αλκόολ. Η αστυ-νομία ήδη ερευνά τηνποιότητα των ποτών που σερ-βίριζε το μαγαζί, ενώ η ιατρο-δικαστική εξέταση απέδειξεπως το μικροκαμωμένο κορί-τσι κατανάλωσε τόσο αλκοόλπου δε θα άντεχε ούτε ενήλι-κας.

Σοβαρά τραυματισμένος δια-κομίστηκε στο Γενικό Νοσο-κομείο Πάφου, ένας νεαρόςόταν η μηχανή που οδη-γούσε συγκρούστηκε με-τωπικά με αυτοκίνητοπου οδηγούσε η μητέρατου. Το ατύχημα συνέβη σεαγροτικό δρόμο που συνδέειτην Ακουρσώ με την Πέγεια,στην Κύπρο.

Μέσα σε διάστημα μόλις δύομηνών, η μάνα ενός βρέφουςεπτά μηνών, το εγκατέλειψεγια τρίτη φορά στο κέντροτης Αθήνας. Το μωράκι παρέ-λαβαν, όπως και τις άλλες δύοφορές, οι υπεύθυνοι του συλ-λόγου «Χαμόγελο του Παι-διού».

Έχουμε συνηθίσει τις κλασι-κές γεύσεις παγωτού, όπωςσοκολάτα, βανίλια φράουλα,άντε και καμιά μπανάνα! Πα-γωτό με γεύση μαρι-χουάνα, όμως, είναι λίγο«πρωτότυπο»! Το «μεθυστικό»αυτό παγωτό λανσάρισε έναςΑμερικανός επιχειρηματίαςκαι ήδη κυκλοφορεί σε τρειςγεύσεις! Το παγωτό κοστίζει15 δολάρια και απευθύνεταιμόνο σε ενήλικες.

Ένας ιερέας τα έβαλε μεόσους ... έβηχαν κατά τηδιάρκεια της θείας λει-τουργίας: «Όποιος βήχει ναμην έρχεται στην εκκλησίακαι χαλάει τη λειτουργία. Νακάθεται σπίτι και να παίρνειτα φάρμακά του», είπε απόάμβωνος ... ο παπάς! Το τιέγινε στην εκκλησία δεν φαν-τάζεστε! Μάλιστα, όσοι ήθελαννα βήξουν στη συνέχεια έβη-χαν από μέσα τους για να μηνακούσουν και πάλι ... τον εξά-ψαλμο!

Την διακοπή του ματς ανά-μεσα στην Σάντο Άντρε καιτην Παλμέιρας λόγω επεισο-δίων στις εξέδρες εκμεταλ-λεύτηκε ο Χόρχε Βαλδίβια γιανα κάνει την ανάγκη τουστη γραμμή του πλαγίουάουτ! Η αναμέτρηση διακό-πηκε για αρκετά λεπτά και οΧόρχε Βαλδίβια αξιοποίησετις καθυστερήσεις για να ανα-κουφίσει τον εαυτό του.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται γιατις ... άπειρες μέρες διακοπών πουαπολαμβάνουν οι μαθητές στην Ελ-λάδα, για να δούμε τι γίνεται στονυπόλοιπο μαθητικό κόσμο.Η διάρκεια των σχολικών διακοπών ποι-κίλλει από χώρα σε χώρα. Κατά τη διάρ-κεια του πρώτου τριμήνου το σχολικό έτοςδιακόπτεται για μία εβδομάδα περίπου(τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου) στιςπερισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκτόςαπό την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία,την Αυστρία και την Πορτογαλία. Στα τέληΔεκεμβρίου, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

το σχολικό έτος διακόπτεται εκ νέου για τιςδιακοπές των Χριστουγέννων, οι οποίεςδιαρκούν γύρω στις 2 εβδομάδες (στηΣουηδία διαρκούν 3 εβδομάδες).Μετά τη λήξη της χειμερινής περιόδου τασχολεία κλείνουν σχεδόν σε όλες τις ευρω-παϊκές χώρες για ένα σύντομο χρονικόδιάστημα διάρκειας μίας ή δύο ημερών έωςκαι δύο εβδομάδων. Στη Δανία και στηνΕλλάδα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Οιδιακοπές του Πάσχα είναι κατά κανόναμεγαλύτερης διάρκειας. Διαρκούν από 4ημέρες (στη Φιλανδία) έως 10 ημέρες (στηΔανία, Ισπανία, Σουηδία, Βόρειο Ιρλανδία,

Νορβηγία, Ιρλανδία και Αυστρία) ή 2 εβδο-μάδες (στο Βέλγιο, Ελλάδα, Γαλλία, Λου-ξεμβούργο, Πορτογαλία, Αγγλία / Ουαλίακαι Σκωτία). Οι καλοκαιρινές διακοπές κυμαίνονταιαπό 6 έως και 14 εβδομάδες. Οι μαθητέςέχουν τις λιγότερες καλοκαιρινές διακοπές(γύρω στις 6 εβδομάδες) στη Γερμανία,στην Ολλανδία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση)και στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουα-λία και Σκωτία). Αντίθετα, οι καλοκαιρινέςδιακοπές διαρκούν γύρω στις 13 εβδομάδεςστην Ιρλανδία (δευτεροβάθμια εκπαί-δευση) και στην Ιταλία (13-14 εβδομάδες).

Φτάσαμε αισίως στο 10ο φύλλο και τε-λευταίο για φέτος. Αρχικά είχαμε σκοπόνα σταματήσουμε στα 9, οι θετικότατεςεξελίξεις ωστόσο, μας ανάγκασαν να βγά-λουμε άλλο ένα, για να καταγράψουμε τηβράβευση της εφημερίδας μας στηνΑθήνα. Μια ξεχωριστή στιγμή για μας καιτο σχολείο μας. Πώς φτάσαμε όμως στηβράβευση αυτή; Η επιτυχία βασίστηκε στοτρίπτυχο συνέπεια, συμμετοχή και προ-σωπική δουλειά.

Στόχος μας ήταν η πλήρης προβολή τωνσχολικών δράσεων, η ανάδειξη και ο σχο-λιασμός θεμάτων μαθητικού ενδιαφέρον-τος, κρατώντας παράλληλα ανοιχτές τιςκεραίες της και για ζητήματα που αφορούντην τοπική ή ευρύτερη κοινωνία. Για τολόγο αυτό αποφασίστηκε η κυκλοφορίατης εφημερίδας να είναι δεκαπενθήμερη,

ώστε να συμβαδίζει με την επικαιρότητα.Κάτι που εκ πρώτης φάνταζε δύσκολο,στην πράξη όμως αποδείχτηκε εφικτό.Έτσι από τον Δεκέμβριο του 2010 έως καιτώρα, η Μαθητοφρένεια αποδείχτηκε συ-νεπής, εκδίδοντας συνολικά 10 φύλλα.Κύρια επιθυμία και επιδίωξη της συντα-

κτικής ομάδας από την πρώτη στιγμή ήτανκαι είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερησυμμετοχή των παιδιών του σχολείουμας στο εκδοτικό αυτό εγχείρημα. Ηπρώτη χρονιά ήταν άκρως ενθαρρυντική.Πάνω από 60 παιδιά συμμετείχαν ενεργάστην εφημερίδα με άρθρο, ρεπορτάζ,έρευνα κτλ. Δεκάδες άλλα ασχολήθηκανμε τη διανομή, ενώ άλλα έχουν ήδη κατα-θέσει τις προσωπικές τους δημιουργίες, οιοποίες προς το παρόν παραμένουν αδημο-σίευτες.

Βασική γραμμή της εφημερίδας είναι ηδημοσίευση προσωπικών δημιουρ-γιών, άρθρων δηλ., ερευνών, ρεπορτάζπου τα ίδια τα παιδιά εκπονούν και όχι ηαναδημοσίευση έτοιμων από το διαδίκτυοή άλλη πηγή. Αναμφίβολα το διαδίκτυοαποτελεί ένα χρησιμότατο εργαλείο καικάποιες στήλες της εφημερίδας αντλούνπεριεχόμενο από εκεί, αυτό όμως γίνεταισε μικρό ποσοστό, επικουρικά και προ-ϋποθέτει και πάλι την προσωπική έρευνακαι επιλογή.

Όλα αυτά τα στοιχεία ... μπήκαν σ’ έναφάκελο στα τέλη Μαρτίου μαζί με τα 6πρώτα φύλλα και στάλθηκαν στην εφημε-ρίδα ΤΑ ΝΕΑ για τον Πανελλήνιο Διαγω-νισμό Εντύπων. Η συνέχεια είναι πλέον σεόλους μας γνωστή! Δ.Γ.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ Το τρίπτυχο της επιτυχίας