ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΣΚΗΣΗ...

Click here to load reader

 • date post

  04-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΣΚΗΣΗ...

 • ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 Συγκρίνω - σχεδιάζω – σχηματοποιώ

  Να εξετάσετε τις φωτογραφίες 1 - 4 αναζητώντας τα γεωμετρικά στερεά στα οποία μπορούν να αναλυθούν οι φόρμες * τους και αφού τα σχεδιάσετε να τα φωτοσκιάσετε με 3 τόνους . * (απλά σχήματα)

  ____

  1 2

  Βιομηχανικό ντιζάιν

  3 4

  Το κτίριο Σίνεμαξ στη Γαλλία

 • ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

  Το περιεχόμενο του μαθήματος αναπτύσσεται γύρω από τους παρακάτω άξονες :

   Το ελεύθερο σχέδιο είναι προϊόν διανοητικής και χειρωνακτικής εργασίας.  Δεν υπάρχουν στερεότυπα ή συγκεκριμένοι τρόποι για την απόδοση της μορφής στο

  ελεύθερο σχέδιο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του σχεδιάζω αυτό που βλέπω και του σχεδιάζω αυτό που ξέρω.

   Αν και ο τρόπος που βλέπουμε με τα μάτια μας , δια μέσου της ανθρώπινης λειτουργίας της όρασης, είναι κοινός , η αντίληψή μας για τις εικόνες των αντικειμένων δεν είναι η ίδια.

   Ο σχετικός τρόπος που βλέπουμε τις μορφές των αντικειμένων εξαρτάται από την πολυσύνθετη διανοητική διεργασία της οπτικής αντίληψης*.

   Αντίθετα , η αντικειμενική απόδοση των μορφών στο ελεύθερο σχέδιο είναι προϊόν μιας διαδικασίας υπολογισμών και μετρήσεων.

   Αυτό που βλέπουμε στα αντικείμενα είναι φως με διαφορετικές εντάσεις (τονικές διαβαθμίσεις) , σχήματα και αποχρώσεις.

   Η σύνθεση και η αισθητική της εικόνας εξαρτώνται από την οργάνωση των πλαστικών* στοιχείων της.

  * Οπτική αντίληψη : η ικανότητα που έχουμε να ερμηνεύουμε - αναλύουμε τις πληροφορίες από το περιβάλλον που φθάνουν στα μάτια μας μέσω του ορατού φάσματος του φωτός.

  * Πλαστικά στοιχεία / μέσα : Τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες ως μέσα για να πλάσουν το έργο τους, όπως τα σχήματα και τα χρώματα στη ζωγραφική , ο όγκος και ο χώρος στη γλυπτική, οι ήχοι στη μουσική κ. ά. Εργασία Τοποθετήστε απλά αντικείμενα σε μια επιφάνεια π.χ. τραπέζι και σχεδιάστε τα με ελεύθερο τρόπο.

  Παρατήρησε το θέμα σου από όλες τις πλευρές και ζωγράφισε την όψη που συγκεντρώνει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του. Μπορείς να διακρίνεις τα χρώματα, τα σχήματα (φόρμες), τα φώτα και τις σκιές , τις διαστάσεις, τις αναλογίες, τους όγκους των αντικειμένων, τη σύνθεσή τους καθώς και τους χώρους που τα περιβάλλουν. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να λύσεις όλα τα εικαστικά προβλήματα μαζί. Εναλλακτικά μπορείς να αντιγράψεις κάποια σχέδια από τα παρακάτω ή άλλα σε μεγαλύτερη κλίμακα και να τα φωτοσκιάσεις.

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

  Μετρήσεις – συγκρίσεις_– αναλογίες – κλίμακες

  __

  __

 • ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

  Απόδοση φωτοσκιάσεων

 • ΑΣΚΗΣΗ 3

  Επεξεργασία εικόνας μέσω Η/Υ Εργασία Με τα προγράμματα σχεδίασης και επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας και μια σειρά εργαλείων που διαθέτουν, μπορούμε να επεξεργαστούμε μια εικόνα όπως χειριζόμαστε τα πινέλα και τα χρώματα ή οποιαδήποτε άλλο καλλιτεχνικό μέσο. Μας παρέχουν τη δυνατότητα να ανασυνθέσουμε μια εικόνα επεμβαίνοντας στα επιμέρους στοιχεία της, να μεταβάλουμε την αίσθησή της αλλάζοντας τον φωτισμό ή τα χρώματα αλλά και να δημιουργήσουμε καινούριες εικόνες χρησιμοποιώντας έτοιμα γραφικά ή σχεδιάζοντάς τα.

  1) Επιλέξτε φωτογραφίες και δημιουργήστε τη δική σας ψηφιακή εικόνα. 2) Ζωγραφίστε από την αρχή το δικό σας έργο.

  __

 • Επεξεργασία εικόνας μέσω Η/Υ

  __

  __