Paidika dikaiomata

Post on 11-Aug-2015

36 views 0 download

Transcript of Paidika dikaiomata

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΥΡΩ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Β1-Β2(2014-15)Εκπαιδευτικοί:

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΡΙΑΝΕΟΚΟΣΜΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Σκοπός του προγράμματος

Να γνωρίσουν την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Να εξοικειωθούν με τα παιδικά δικαιώματα Στόχοι: Να εξοικειωθούν με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Να ανακαλύψουν τα παιδικά δικαιώματα και τους οργανισμούς που τα προστατεύουν Να παράγουν κείμενο και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους Να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα για την επίτευξη κοινών στόχων Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη και την ευθύνη που έχουν για τη διεκδίκηση των παιδικών τους δικαιωμάτων

Αφορμή για την επιλογή του θέματος ήταν η ενότητα για τα

παιδικά δικαιώματα με την οποία ασχοληθήκαμε στη Μελέτη Περιβάλλοντος Β΄

δημοτικού.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Αφού έγινε η επιλογή του θέματος,στην επόμενη συνάντηση παίξαμε ένα παιχνίδι γνωριμίας,ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά και να γνωριστούν καλύτερα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

• Μετά το παιχνίδι γνωριμίας,ακολούθησε η δημιουργία ενός συμβολαίου με τους όρους που έθεσαν τα παιδιά από κοινού,το οποίο και υπέγραψαν όλοι τους.

ΙΔΕΟΘΥΕΛΛΑ

• Προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις χώρες της Ευρώπης,γράψαμε σε χαρτί του μέτρου τη λέξη Ευρώπη και εκείνα μας έλεγαν τι τους ερχόταν στο νου ακούγοντας αυτή τη λέξη.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

• Με τη βοήθεια ενός χάρτη εντοπίσαμε όσες χώρες μας ανέφεραν τα παιδιά ,είδαμε τη θέση τους στην ήπειρο,με ποιες συνορεύουν και έπειτα ανά ομάδες τα παιδιά παρίσταναν το καθένα από μια χώρα της επιλογής τους και μαζί με τα υπόλοιπα δημιουργούσαν το χάρτη της Ευρώπης.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ• Ακολούθησε ένα βιωματικό

παιχνίδι ώστε τα παιδιά να ξαναθυμηθούν τις χώρες της Ευρώπης,λέγοντας το καθένα μια χώρα προκειμένου να περάσει τη γέφυρα πάνω από το ποτάμι.Έπειτα σχημάτισαν ένα κύκλο και μόνο δύο παιδιά που παρίσταναν χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαική Ένωση έπρεπε να πουν κάποιο παιδικό δικαίωμα που θα τηρούν,έτσι ώστε να ανοίξει ο κύκλος και να γίνουν αποδεκτές στην οικογένεια της Ευρώπης.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΓΕΙΟΥ ΣΦΑΙΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ

ΕΥΡΩΠΗΣ

ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟ…

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΗΜΑΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα παιδιά κατασκεύασαν μια ακροστοιχίδα με τη λέξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ UNICEF ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ• Τα παιδιά αναζήτησαν

στο διαδίκτυο πληροφορίες και εικόνες για τα παιδικά δικαιώματα στις χώρες της Ευρώπης,αλλά και οργανώσεις που υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

• Αφού αναζήτησαν στο διαδίκτυο οργανώσεις που προστατεύουν τα παιδικά δικαιώματα κάθε ομάδα δημιούργησε απόένα ενημερωτικό φυλλάδιο,τα οποία αναρτήσουμε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου ,αλλά και στις τάξεις μας.

ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΑΣ• Τα παιδιά δημιούργησαν

2 αφίσες με θέμα τα παιδικά δικαιώματα,τις οποίες στείλαμε στο διαγωνισμό της Unicef,αφού πρώτα την εκθέσαμε σε εκδήλωση που έγινε με θέμα τα παιδικά δικαιώματα στην πλατεία της πόλης μας.

ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

• Με αφορμή τα βίντεο της UNICEF για τα παιδικά δικαιώματα,τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες,έγραψαν μια μικρή ιστορία για ένα παιδικό δικαίωμα που επέλεξαν.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ

Ζωγραφίζοντας το δικαιωματούλη

Στα πλαίσια της αξιολόγησης τα παιδιά ζωγράφισαν το δικαιωματούλη, αξιολογώντας το πρόγραμμα και τα δικαιώματα που τους έμειναν πιο πολύ στο μυαλό