Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ήλιο 9 Μαΐου 2016 …κοσμικής...

Post on 25-Feb-2020

4 views 0 download

Transcript of Διάβαση Ερμή μπροστά από τον Ήλιο 9 Μαΐου 2016 …κοσμικής...

Σελίδα 1 από 4

ΔιάβασηΕρμήμπροστάαπότονΉλιο9Μαΐου2016από2:12μμέως8:23μμ

Πληροφοριακόυλικό

ΚέντροΕπισκεπτών

ΙνστιτούτοΑστρονομίαςΑστροφυσικήςΔιαστημικώνΕφαρμογώνκαιΤηλεπισκόπησης(ΙΑΑΔΕΤ)ΕθνικόΑστεροσκοπείοΑθηνών(EAA)

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου 2016 θα έχουμε την ευκαιρία ναπαρατηρήσουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Ο πλανήτηςΕρμής θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής τηςκοσμικήςσυγκυρίας,ηοποίασυμβαίνεικάθε8περίπουχρόνια,είναιναμπορούμεναδούμετονΕρμήωςμιασκοτεινήκουκκίδαηοποίακινείταιμεαργόρυθμόπάνωστοδίσκοτουΉλιου.Αστρονόμοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο φέτος γιορτάζει τα170χρόνιααπότην έναρξητηςλειτουργίαςτουωςτοπρώτοερευνητικό ΊδρυματηςσύγχρονηςΕλλάδας,σεσυνεργασίαμεερασιτέχνεςαστρονόμουςτηςΕλληνικήςΑστρονομικήςΈνωσηςθαπαρατηρήσουντοφαινόμενοαπόειδικάτηλεσκόπιαταοποία θα εγκατασταθούν στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο τωνΝυμφώνστοΘησείο.Το φαινόμενο ξεκινά στις 2:12μμ και ολοκληρώνεται με τη δύση τουΉλιου στις8:23μμ.Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στο χώρο και θα είναι στη διάθεση τόσοτων ΜΜΕ τα οποία επιθυμούν να ενημερώσουν τους πολίτες για το φαινόμενοαυτό,αλλάκαιόλωντωνΑθηναίωνκαιεπισκεπτώντηςπρωτεύουσαςπουθέλουνναμαςεπισκεφθούνκαιναπαρατηρήσουντοσπάνιοαυτόφαινόμενομέσααπόέναειδικότηλεσκόπιο.Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο αλλά και τομουσείο του Κέντρου Επισκεπτών το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικώνοργάνωντου19ουαιώνα,καθώςκαιέναμοναδικόαντίγραφοτουμηχανισμούτωνΑντικυθήρων,θαείναιανοικτάγιατοκοινό.

Προτεινόμενηώραεπίσκεψηςείναι3μμμε6μμ.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Δρ. Αναστασία-ΦιόρηΜεταλληνού στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ στο Θησείο στα τηλέφωνα 210-3490055και210-3490160.

Σελίδα 2 από 4

ΠαράρτημαΠροσοχή:Δενπρέπει ναπροσπαθήσουμεναπαρατηρήσουμετοφαινόμενομε γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180φορέςμικρότερηαπόαυτήτουΉλιουκαιπαράτοότι βρίσκεταιμπροστάαπότονΉλιοδενελαττώνεισημαντικάτοφωςπουφθάνεισταμάτιαμας.Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων απόειδικούςείναιαπαραίτητηγιατηνπαρατήρηση.H NASA θα αναμεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο μέσω διαδικτύουχρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια στηδιεύθυνση:

http://www.nasa.gov/transit

Εικόνα 1: Μια φωτογράφηση του φαινομένου στο παρελθόν, όπου έχουνσυνδυαστεί 37 διαφορετικές φωτογραφίες του Ήλιου τη στιγμή που ο ΕρμήςβρισκότανακριβώςανάμεσαστηΓηκαιτονΗλιακόδίσκο.ΟιθέσειςτουΕρμήμετηνπάροδοτουχρόνουφαίνονταιωςδιαδοχικέςκουκκίδεςστονδίσκοτουΉλιου.

Σελίδα 3 από 4

Εικόνα 2: Σχηματική απεικόνιση των σχετικών μεγεθών των πλανητών τουΗλιακούμαςσυστήματοςσεσύγκρισημετονΉλιο.ΟΕρμής είναιηπρώτημικρήσφαίρα από αριστερά, ενώ η Γη με τη Σελήνη εμφανίζονται στην τρίτη θέση. ΟΉλιος λόγω του πολύ μεγαλύτερου μεγέθους του (έχει σχεδόν 100 φορέςμεγαλύτερη διάμετρο από τη Γης) δε φαίνεται ολόκληρος αλλά παρουσιάζεταιμέροςτουωςφωτεινήσφαίραστοπίσωμέροςτηςεικόνας.

Εικόνα 3: Σχηματική απεικόνιση των σχετικών μεγεθών των 4 πλανητών τουΗλιακούμαςσυστήματοςπουβρίσκονταιπιοκοντάστοΉλιο.ΠίσωφαίνονταιηΓηκαι η Αφροδίτη, ενώ μπροστά από τη Γη είναι ο Άρης και μπροστά από τηνΑφροδίτηομικρότεροςαπόόλουςΕρμής.

Σελίδα 4 από 4

Εικόνα 4: Σχηματικήαπεικόνισητωνσχεδόνκυκλικώντροχιώντων4πλανητώντου Ηλιακού μας συστήματος που βρίσκονται πιο κοντά στο Ήλιο. Η μέσηαπόστασηΕρμή-Ήλιουείναι3φορέςπιομικρήαπόαυτήντηςΓηςαπότονΉλιο.ΟΕρμήςκάνειμίαπλήρηπεριστροφήγύρωαπότονΉλιοσε88ημέρες.