city free press 291

Post on 29-Mar-2016

247 views 0 download

description

weekly free press, cyprus

Transcript of city free press 291

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ20-26 IAΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 * TEYXOΣ 291

ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Τηλε

φω

νική

Εξυ

πη

ρέτη

ση

: 132

ww

w.c

ytam

obile

-vod

afon

e.co

m

facebook.com/cytamobile

Διάλεξε εσύ τι θες να ακούν αυτοί που σε καλούν

Welcome Tones

Τώρα µε τη νέα υπηρεσία Welcome Tones από τη Cytamobile-Vodafone, µπορείς να διαλέξεις εσύ τι θα ακούν αυτοί που σε καλούν µέσα από µια µεγάλη γκάµα τραγουδιών που θα βρεις στην ιστοσελίδα µας.Στείλε τώρα µε µήνυµα, ON (κενό) WT στο 7122 ή επισκέψου το www.cytamobile-vodafone.com, για να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία!Μηνιαία συνδροµή €1.00 (µε ΦΠΑ)

ΒΑΡΙΕΣΑΙ, ΒΑΡΙΕΣΑΙ, ΒΑΡΙΕΣΑΙ και ξαφνικά το σύμπαν σε λυπάται και στέλνει ένα επιεικώς ενδιαφέ-ρον θεματάκι ή ένα πλοίο με εκρηκτικά, για να σε ξυπνήσει από το λήθαργο. Αυτήν την εβδομάδα δεν μπορώ να πω ότι ο Paulo Coelho επιβεβαιώθηκε. Τίποτα συγκλονιστικό, τίποτα ουσιώδες. Ο θάνατος

του Ραούφ Ντενκτάς, το πλαίσιο στήριξης για το Green Tree, το κόμμα που θέλει να φτιάξει η Τζούλια Αλε-ξανδράτου, το υγραέριο, που ακόμη δεν το είδαμε, «σωτήρα» το βαφτίσαμε, η κρίση που μας έριξε στα αντι-καταθλιπτικά, η αφραγκιά που μας έχει κλείσει στα σπίτια μας και η επικείμενη επιδείνωση της κατάστασης, είναι τα ψίχουλα που μας έριξε το σύμπαν για να μασουλήσουμε. Άγευστα και άνοστα. Σε προσωπικό επίπεδο η κατάσταση είναι μία από τα ίδια. Από τη μία είμαστε μουδιασμένοι και κουμπωμέ-νοι, από την άλλη το ενδεχόμενο πως θα γίνουμε ζάπλουτοι οσονούπω -τάχα εξαιτίας του φυσικού αερίου- μας κάνει να θέλουμε να βγούμε έξω, να τα σπάσουμε και να ξεσπάσουμε. Δεν είναι η επιτομή του σώφρο-νος τρόπου σκέψης αλλά τουλάχιστον δεν ξεφεύγουμε από τα συνήθη μοτίβα αντιμετώπισης των πραγμάτων. Στο «σικιμέ» αν μη τι άλλο, υπάρχει μια διαχρονική συνέπεια. Παλεύουμε να βρούμε το ρυθμό μας και ίσως, αυτήν τη φορά, η προσπάθεια να διαρκέσει λίγο παραπάνω. Όσο προσπαθείς να συνηθίσεις τις νέες συνθήκες, μπορείς άνετα να στηριχθείς σε αγαπημένες συνήθειες που δεν στοιχίζουν τίποτα. Στην οικογένεια, την αγάπη, το χαμόγελο, τον έρωτα, τη φιλία, το γέλιο και τη «City». Αυτά που πραγματικά αξίζουν είναι δωρεάν!

Υ.Γ.: Η εφημερίδα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ποσότητα χαρτιού, εμποτισμένη με μελάνι. Ως τέτοια δεν έχει καμιά αξία. Και το χαρτί υγείας, ποσότητα χάρτου είναι εμποτισμένη με aloe vera για να μη συγκαεί το πωπουδάκι σου. Η αξία της εφημερίδας και αυτό που τη διαχωρίζει από το κωλόχαρτο, είναι οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτήν. Οι άνθρωποι που την εμπνεύστηκαν, που τη σχεδίασαν, που πίστεψαν σε αυτήν, που γράφουν, οι άνθρωποι που της δίνουν ταυτότητα, άποψη, αισθητική, χαρακτήρα και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της. Χωρίς όλους αυτούς και με τον καθένα ξεχωριστά, θα ήταν κάτι άλλο. Η «City» από αυ-τήν την εβδομάδα είναι κομματάκι διαφορετική γιατί η Ανδρονίκη της… έφυγε. Αποφάσισε πως ήθελε νέες προκλήσεις. Της ευχόμαστε από καρδιάς να τις αποκτήσει! Καλή συνέχεια κυρία Ανδρονίκη! Σας ευχαριστούμε πολύ!

Η City είναι του χεριού σου με ένα click στο www.facebook.com/CityFreePress Διαγωνισμοί, δωρεάν προσκλήσεις, online ανάγνωση της εφημερίδας πριν κυκλοφορήσει, φωτογραφίες κ.ά.

ΨΑξΕ, ΨΑξΕκΑΙ θΑ το ΒΡΕΙΣ

291editγράφει η Πέγκυ Σπινέληpeggy@cityfreepress.com.cy

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ρούλα Γεωργιάδου, Δελφός, Δώρα Ελευθερίου, Κίκος Λανίτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Κων-σταντίνος Σαρκάς, Πέγκυ Σπινέλη, Ιωάννα Χριστοδούλου, Ξένια Τσιαμαντά, Γαβριέλα Αγησιλάου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ:

Μιχάλης Κυπριανού, Μάριος Χαψής, Γιώργος ΜιχαήλΔIOPΘΩΣH: Θεώνη ΠαναγήΥΠΕΥΘΥΝH ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ:

Αναστασία Ερωτοκρίτου

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ:

Φώνη Παντακίδου (τηλ.22580824 e-mail.pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND MANAgeR:

Eρωτόκριτος ΕρωτοκρίτουΔΙΑΝΟΜΗ: ACS (Cyprus) Ltd PRICINg AND MARKeT ANALYSTS:

Aνδρέας Ανδρέου

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ:

Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔΙΔΡΥΤΗΣ: Άντης Χατζηκωστής (1968-2010)ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος ΜιχαήλgROUP ADVeRTISINg DIReCTOR:

Μαρία ΚυριάκουgROUP MARKeTINg MANAgeR:

Πέτρος ΠέτρουΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ:

Πέτρος ΣιακόλαςΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η ανα-παραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερί-δας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

Τα σημεία διανομής της CITY, αναλυτικά στη σελίδα 37

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑΠέγκυ ΣπινέληΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣAνδρέας Nικολαΐδης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣΜάνος ΜωυσέωςΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα ΕυθυμίουΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ Γεωργία Τουτουνζιάν

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ,Τ.Κ. 23477, 1683, ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΗΛ. 22580580 | email: info@cityfreepress.com.cywww.cityfreepress.com.cy

20-26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

06 CITY FREE PRESSVIRTUALREALITY

Σενάριο τρομου ‘ή πράγμάτικοτήτά;

πριν άπο 12 Χρονιά άΦήνάμε πιΣΩ μάΣ τον 20ο άιΩνά, ενάν άιΩνά που περάΣε Στήν ιΣτοριά μιας και το καταναλωτικό όργιό μας κατέστρεψε τον πλανήτη -κανείς δεν πίστευε ότι το αποσμητικό του θα τρυπού-σε το όζον κι όμως συνέβη. Γι’ αυτό σήμερα από τις πάνες των νεογέννητων μέχρι τα κουμπιά του πυρηνικού εργοστασίου φέρουν το οικολογικό πράσινο σηματάκι ως δείγμα ανακωχής ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Το 2012 πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Νέες κοινω-νικές τάξεις ανθρώπων δημιουργούνται, οι τέλειοι και οι εργάτες, οι πολύτιμοι και οι αναλώσιμοι, αυτοί που αποφασίζουν και αυτοί που εκτελούν. Στόχος είναι όλα να είναι ελεγχόμενα, από την ύπαρξη μέχρι την αχρήστευση, όχι από τη φύση (προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες), αλλά από το πιο επικίνδυνο είδος, τον άνθρωπο. Εμείς βλέπουμε κάποια πράγματα και απορούμε γιατί; Άλλοι ονειρεύονται κάποια άλλα και αναρωτιούνται, γιατί όχι.Μέσα σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική σύγχυση, δεν έχου-με πού να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας, αφού και ο Θεός πέρασε στο μύθο του παραμυθιού. Ο αστροφυσικός Stephen Hawking σε διάλεξή του ισχυρίστηκε ότι «μέχρι το 3000 θα είναι η τελευταία γενιά του ανθρώπινου είδους όπως το γνωρίζουμε». Η νέα γενιά θα μπορεί να επιλέξει την εικόνα της. Στο μέλλον δεν θα μιλούν για ηλικίες, αλλά για έτος κατα-σκευής το οποίο θα δείχνει το επίπεδο εξέλιξης, όπως τα αυτοκίνητα. Η φυσιολογική εγκυμοσύνη θα θεωρείται παλιομοδίτικη πράξη και τρόπος αναπαραγωγής κατώτερης νοημοσύ-νης. Η καινούργια γενιά θα διαφέρει από το παρελθόν της και θα είναι κατά παραγγελία, αφού η επιστήμη θα μπορεί να διορθώσει τις «ατέλειες» της φύσης. Το επιστημονικό σουπερμάρκετ υπόσχεται αιώνια νεότητα και εργατικότητα μέχρι τα 75. Απελευθερωμένοι από την ιδέα της ηλικίας, τα μελλοντικά καλλιστεία θα γίνονται στα νεκροταφεία με καλοφτιαγμένες εβδομηντάρες.Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα γίνονται από ανακυκλωμένους ανθρώπους και θα φέρουν την πατέντα της «γενετικής». Η εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας και της τεχνολογίας μάς έφερε σε μια αμεσότητα με τους πολιτικούς, την «οικονομία» και την επιστήμη. Είναι κακό παράδειγμα για έναν τρόπο ζωής που οι ψηφοφόροι δεν θα μπορέ-σουν να έχουν ποτέ, αλλά τον αποδέχονται. Σημασία δεν έχει τι ζεις και πώς αισθάνεσαι, αλλά τι μηνύματα σου στέλνουν οι «οθόνες» που σε περιτριγυρίζουν. Παρά-δειγμα, το πώς ζούμε στην Κύπρο και η είδηση ότι οίκος αξιολόγησης κατέταξε την οικονομία μας στα σκουπίδια. Ήδη πιο πολύ μιλάς με τους φίλους σου στο facebook παρά με αυτούς που ήταν κολλητοί σου στο δημοτικό. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας που άρχισε να γίνεται ρεαλιστικό. Οι παλιοί το βλέπουν σαν σενάριο τρόμου, η νέα γενιά ζει παράλληλα σε δύο κόσμους, τον πραγ-ματικό και τον εικονικό, η γενιά όμως που έρχεται θα γνωρίζει μόνο τον ηλεκτρονικό.

γράφει ο Κίκος Λανίτης, kikosla@hotmail.com

FOCUS

ΚυΚλοφορώΚιοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

HOUSE ARREST

ΛογΩ τεΧνικου προΒΛήμά-τοΣ -νάι, τεΛικά οΣά Δε Φερνει ο ΧρονοΣ, τα φέρνει η στιγμή- εξακολουθώ να βρίσκομαι κλειδωμένη μες στους τέσσερις

τοίχους του σπιτιού. Έχω περήφανα συμπληρώσει δύο εβδομάδες και ακόμη να τα «παίξω». Μη σου πω πως το διασκεδάζω κιόλας. Ως άξια desperate housewife λοιπόν -που ‘χει εντρυφήσει στο θέμα- έχω να σου προτείνω shortlist για όλα όσα μπορείς να κάνεις σαν ξεμείνεις αμπαρωμένος στο σπίτι:

1.Ανοίγειςντουλάπες. Χαζεύεις για κανά τρίλεπτο τα απομεινάρια απ’ την ατομική βόμβα που έσκασε εκεί μέσα -το 1945 προφανώς- κι έπειτα αρχίζεις να ξεσκαρτάρεις. Στη σακούλα ανακύκλωσης κα-ταλήγει η μίνι φούστα size 6 που εννοείται πως δεν θα σου ξαναμπεί ποτέ και η ντουζίνα από μπλου-ζάκια με αβυσσαλέα ντεκολτέ, γιατί μεγάλωσες και ξέρεις πια τι πρέπει να κρύβεις και τι να διαφημί-ζεις. 2.Αδειάζειςτατριάντασυνένασυρτάριαπου ‘χεις «μπουκωμένα» με CDs στο σαλόνι, τα ωραιότερα τα ‘χεις ήδη γυρίσει σε mp3, και κρατάς μόνο ό,τι σημαίνει κάτι ή ό,τι κουβαλά αφιέρωση, για σκοπούς αναφοράς. Όλα τα dance albums, με τους cheesy τίτλους στο εξώφυλλο, που ‘χεις κρατημένα απ’ το 1994 και το μόνο που ‘χουν να σου θυμίζουν είναι hangovers και κακές ερωτικές επιλογές, ξέ-ρεις πού πάνε. Επαναλαμβάνεις το ίδιο με τα DVDs και αντιλαμβάνεσαι πόσο σκάρτο πράμα σου ‘χουν κάνει «δώρο» οι εφημερίδες όλα αυτά τα χρόνια. 3.Μεταφέρεσαιστηνκουζίνα. Απ’ τις δεκάδες salad dressings κρατάς μόνο τα γυάλινα μπου-καλάκια, αφού γι’ αυτό τις πήρες, και σουτάρεις

τα είκοσι κουτιά από καφέδες με τις πιο ανόητες γεύσεις, που ‘χεις στοκάρει κατά καιρούς στα ερμάρια. Ξέρεις πια πως ο Jamaica blue mountain είναι ο καλύτερος καφές του κόσμου κι σ’ όποιον δεν αρέσει έχει και λεμονάδα. 4.Βγαίνειςβεράντα.Το δέχεσαι, επιτέλους, πως οι ορχιδέες δεν πρόκειται να ξαναζωντανέψουν και πως εκείνα τα εποχιακά, θέλουν δόκτορα γεωπόνο για να διατηρηθούν σε γλάστρα. Κρατάς όλα τα παχύφυλλα, τη ρίγανη και τη λεβάντα -γιατί είναι τα μόνα που σ’ έβγαλαν ασπροπρόσωπο- και ξερι-ζώνεις ό,τι άλλο νόμιζες, ή σου είπε ο ανθοπώλης, πως θα έκανε το μπαλκόνι σου να μοιάζει με τους κήπους της Βαβυλώνας. 5.Στέκεσαιμπροστάαπ’τησιφονιέρα-κι αφού φταρνιστείς έξι φορές απ’ τα πολλά αρώματα- αρχίζεις να στέλνεις όλα τα μπουκαλάκια που υπόσχονται κάτι που δεν θα εκπληρωθεί ποτέ: Να σε κάνουν πιο λεπτή, πιο ξανθιά, πιο όμορφη, πιο ψηλή, πιο έξυπνη. Κρατάς ένα βιολογικό scrub και μια αντιηλιακή κρέμα ημέρας. Αυτά χρειάζεσαι. 6.Μεταφέρεσαιστογραφείο. Σκανάρεις την κατά-σταση, κοιτάς το χαρτομάνι, ξανακοιτάς τις στοίβες με τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Κλείνεις την πόρτα και σκέφτεσαι πως αυτό γίνεται κι άλλη φορά.

Πόρισμα:Αν δεν μπορείς να αποφύγεις ένα «house arrest», κάτσε κι απόλαυσέ το. Κι όταν τελειώσεις με το ξεσκαρτάρισμα -που σημείωσε πως μπορεί να ολοκληρωθεί με το αριστερό χέρι και μόνο- κι έχεις επιπλέον ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σου, καθάρισε και το μυαλό σου. Ένα δεκαπενθήμερο είναι αρκετό για να ξεσκονίσεις πολλούς και πολ-λά απ’ εκεί μέσα. Καλή ανάρρωση.

Τώρα η µεγαλύτερη διαδικτυακή πύλη κοντά και στους µικρούς µας φίλους!

Κάθε εβδοµάδα ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟ∆ΙΑ

www.sigmalive.com

Ένας

διαδικτυακός

κόσµος

µε εκπλήξεις

για όλους!

∆ιαδικτυακά παιχνίδια για µικρούς και µεγάλους. Τραγουδάκια µε στίχους. Συνταγές για παιδιά!

Res, non VeRba08 CITY FREE PRESSγράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ She iS the MAN...Και γιατί όχι; Δεδομένου ότι οι πολιτικοί γένους αρσενικού δεν κατάφεραν να λύσουν το Κυπριακό, γιατί να μην εμπιστευθούμε την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, που αν και ανήκει στο ασθενές φύλο, δεν φαίνεται να είναι καθόλου αδύναμη, το αντίθετο μάλιστα; Ένα χρόνο πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, και τα σενάρια για τους επικρατέστερους υποψήφιους άρχισαν να «δίνουν και να παίρνουν»… Ο Δημήτρης πρώτος και καλύτερος, ακολουθούν οι Αναστασιάδης, Λιλλήκας out of the blue... or black και τώρα η Ελένη Θεοχάρους. Και όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Ελένη φάνηκε να έχει τα κότσια αλλά και την εμβέλεια ακόμη και για Πρόεδρος… Κακά τα ψέματα, she is the MAN! Και στο κάτω-κάτω, ποιος άντρας πολιτικός απέδειξε ότι έχει αρχ….ές;

GreeN tree of hASh tree Μιας και οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη και στο Green Tree δεν έφεραν αποτελέσματα, γιατί η διαδικασία δεν μεταφέρεται στο Άμστερνταμ, όπου το Green Tree μπορεί να μετονομαστεί εύκολα και σε Hash Tree; Μετά από 37 χρόνια, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσουμε και το Hash στις διαπραγματεύσεις… χαλαρώστε λιγάκι ρε παιδιά και για όλα υπάρχουν λύσεις!

ΧΑΛΑΣΤΗΚΑ

Υποβάθμιση σε σκοΥπιδιά Μετά από τόσα μέτρα και τόσες περικοπές, ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας μαζί με άλλες 8 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, κατά 2 βαθμίδες. Η πραγματικότητα είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών, διά χειρός Κίκη Καζαμία, έλαβε σκληρά μέτρα, λόγω των οποίων μάλλον αναμέναμε αναβάθμιση παρά υποβάθμιση… το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι εδώ κάτι βρομάει. Για το γεγονός αντέδρασε ολόκληρη η Ε.Ε. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει Οίκος Αξιολόγησης, οι «αξιολογήσεις» αυτές γίνονται από αμερικανικούς οίκους… in god we trust?

Φτάινε οι άνηλικοι; Μάστιγα έγιναν τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα με πρωταγωνιστές ανήλικους οδηγούς, οι οποίοι αψηφώντας τους νόμους παίρνουν το τιμόνι στα χέρια τους

με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αλλά και των συνανθρώπων τους. Από τη μια είναι εύκολο να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στους ανήλικους αλλά και τους γονείς τους, από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες και έτσι οι νέοι που δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου νιώθουν πραγματικά εγκλωβισμένοι… Μήπως είναι καιρός για παροχή διπλώματος οδήγησης υπό προϋποθέσεις σε άτομα 16 χρόνων και άνω; Άμα λειτουργεί στις ΗΠΑ, τότε μπορεί να εφαρμοστεί παντού!

No CommeNT οι σΥχνεσ «κοπά-

νεσ» βλάπτοΥν!Από ψυχολογικές διαταραχές απειλούνται οι μαθητές που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 17.000 παιδιών. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν εξηγήσεις… ωστόσο με τέτοιο μεγάλο δείγμα, σίγουρα

υπάρχει κάποιο θέμα. Από την άλλη, για να λέμε και του στραβού το δίκαιο… η κυπριακή παιδεία, είναι για να βαράς ενέσεις!

προσ τι η εκπληξη; Τις πληροφορίες για ανεύρεση ποσότητας ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης. Το θέμα έτυχε τεράστιας προβολής από τα ΜΜΕ λες και τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε νηπιαγωγείο!

:(

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗΓιατί ο άρχιεπίσκοπος δεν είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας;

:)

10 CITY FREE PRESS

City-ingεπ

ιμελ

είτα

ι ο M

ario

Vid

mar

, mar

io.v

idm

ar@

yaho

o.co

m

Πιάσε το bull από τα κέραταΤο ετήσιο «Bull-Taming Festival», στην πόλη Chennai της Ινδίας, που έχει να κάνει με την εξημέρωση ταύρων, αποτε-λεί αναπόσπαστο κομμάτι του ινδικού φεστιβάλ «Pongal». Τι γίνεται κατά τη διάρκειά του; Οι ταύροι απελευθερώνονται ένας προς ένα από μια γωνία και ο ταυρομάχος έχει ως στόχο να πιάσει τον ταύρο και να δι-ανύσει μαζί του μια απόσταση 30 μέτρων για να αποσπάσει το βραβείο. Χιλιάδες άνθρωποι πα-ρακολουθούν το φεστιβάλ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος περισ-σότεροι από 600 ταύρους.

Τα ρούχα του ΒασιλιάΟ ηθΟπΟιΟς Giuseppe sartori ειναι

ταλενταρα! Δεν εχω Δει καμια ταινια τΟυ

αλλα εικαζω πως ειναι τΟ κατι αλλΟ. Γι’

αυτΟ και τΟυ ζητηςαν να περπατηςει ςτΟ

Catwalk κατα τη Διαρκεια της εβΔΟμα-

Δας μΟΔας τΟυ μιλανΟ παρΟυςιαζΟντας

ρΟυχα ‘η ΟτιΔηπΟτε αλλΟ μπΟρει να εχει

ενΔιαφερΟν πανω ςτην παςαρελα. μπΟ-

ρει να μην ξερω τα ρΟυχα πΟυ λανςαρει

η εταιρεια Frankie Morello, αλλα απΟ

πρωτες υλες ςκιζει!

πεθανε

ROOM

CITY FREE PRESS 13Όπου φυσά ο άνεμος Ο στόλος των kitesurfers, windsurfers και

Hobie Cats, είναι πανέτοιμος για το «Downwind

Dash» στη Νότια Αφρική. Από τις μεγαλύτερες

και πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του είδους,

στην οποία λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι.

Παίζεις με τη φλόγα…Ο τυπΟς -εκπαιΔευμενΟς ‘η Οχι-,

τα Γλιτωςε τα εΓκαυματα. μας χα-

ριςε Ομως υπερΟχΟ θεαμα και μια

MaGniFique φωτΟΓραφια, η ΟπΟια

εκανε τΟ Γυρo τΟυ κΟςμΟυ κανΟ-

ντας τΟν ΓνωςτΟ ακΟμα και ςτην

κυπρΟ! ειναι ‘η με ακΟυςε και βΓηκε

ζωντανΟς απ’ τις φλΟΓες; χωρΟχρΟ-

νΟς; 7Ο παραΔΟςιακΟ «luMinarias

event», ςτΟ san BartoloMe de

pinares, ςτην avila, της ιςπανιας. Ο

αναβατης πραΓματΟπΟιει ενα αλμα

πανω απΟ τα φλεΓΟμενα πυρα. η ςυ-

Γκεκριμενη παραΔΟςη μετρα πανω

απΟ ΔυΟ αιωνες.

You want a ride? Ο Γάλλος μοτοσικλετιστής -από τους καλύτερους στο είδος του- Olivier Pain, βρίσκεται «in action» κατά τη διάρκεια του «13ου Rally Dakar», στο Περού.

CuteΜη γελιέσαι η φω-τογραφία δεν είναι από το «Happy Feet», του George Miller. Θα μπορούσε όμως! Είναι πραγματική και τραβή-χτηκε στην Ανταρκτική στις 15 Ιανουαρίου.

Κάνε κλικ στο: http://www.youthmobilityposter.eu/competitionειςαι μεταξυ 16 και 30 ετων; η ευρωπαϊκη επιτρΟπη «direCtorate

General For eduCation and Culture» θελει να ΔΟκιμαςει τΟ ταλε-

ντΟ και τη ΔημιΟυρΓικΟτητα ςΟυ. ςχεΔιαςε μια αφιςα (a3), η ΟπΟια

θα μπΟρΟυςε να χρηςιμΟπΟιηθει απΟ τα μμε ως Διαφημιςη, πΟυ να

υπΟςτηριζει τη «μαθηςιακη κινητικΟτητα των νεων ςτην ευρωπη».

αν Ο ΔιαΓωνιςμΟς ςε αναΔειξει 1Ο νικητη, θα κερΔιςεις ενα ipad, αν

παλι ερθεις 2ος ενα ipod touCh, κι αν «τερματιςεις» 3ος μια ψηφιακη

καμερα. Δηλωςε ςυμμετΟχη ςτΟ expressContest@paueduCation.

CoM μεχρι 3 φεβρΟυαριΟυ. ΓρηΓΟρα, Δεν εχεις τιπΟτα να χαςεις παρα

μΟνΟ να κερΔιςεις.

12 CITY FREE PRESS

CoffeeCOCOONING

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

CITY FREE PRESS 13

Βαρέθηκες να βγαίνεις; Θες να απολαύσεις το μυρωδάτο καφέ σου με τους φίλους και την οικογένειά σου στο σπίτι; Παρόλο που η παρασκευή ενός καλού καφέ χρειάζεται τέχνη, ωστόσο είναι απαραίτητος και ο καλός εξοπλισμός. Οπότε, μάθε τα μυστικά μιας απλής ή πολύπλοκης συσκευής καφέ και ευχα-

ριστήσου το χαρμάνι της, στη ζεστή φωλιά σου.

ΙστορΙκοΟ καφές είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες εφευρέσεις! Από τότε που ανακαλύφθηκε, οι λάτρεις του έβαζαν λίγους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους σε ένα δοχείο, τους ζέσταιναν με νερό και έπιναν το αρωματισμένο ρόφημα. Μια τέτοια μορφή καφέ υπάρχει και σήμερα ως ελληνικός-κυπριακός ή τουρκικός-αραβικός, ο οποίος έχει ακόμα αμέτρητους φανατικούς υποστηρικτές. Στη συνέχεια κάποιες χώρες προτιμούσαν να φιλτράρουν τον καφέ τους ώστε να τον απολαμβάνουν απαλλαγμένο από το κατακάθι, οπότε και δημιούργησαν συσκευές φιλτραρίσματος. Η πρώτη μηχανή κατασκευάστηκε στη Γαλ-λία γύρω στο 1800-1850 όπου δύο συγκοινωνούντα δοχεία τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο. Το πρώτο περιείχε αλεσμένο καφέ και μια εισδοχή για ζεστό νερό, ενώ το άλλο δεχόταν το φιλτραρισμένο καφέ. Την ίδια περίπου περίοδο η Γαλλία εξέλιξε την ιδεολογία αυτή και κατασκεύασε την πρώτη μηχανή πίεσης που έσταζε ζεστό νερό σε αλεσμένο καφέ ο οποίος διοχετευό-ταν αρωματισμένος σε δοχείο. Μετά εφευρέθηκαν τα φίλτρα, κατασκευάστηκαν οι πρώτες γαλλικές μηχανές φίλτρου και στη συνέχεια τόσα άλλα μοντέλα που κάνουν σχεδόν τα πάντα. Από γαλλικό καφέ μέχρι espresso και cappuccino.

οΙ συσκευεσ Υπάρχουν πολλές και διάφορες πλέον μηχανές παρασκευής καφέ. Από τις πιο απλές που δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα μέ-χρι τις πιο πρωτοποριακές που το μόνο που χρειάζονται είναι λίγους ολόκληρους καβουρδισμένους κόκκους προκειμένου να σου σερβίρουν τον αχνιστό καφέ κατευθείαν στο φλιτζάνι.

Use yOUr haNdsΔεν τα πας καλά με τις ηλεκτρικές συσκευές και προτιμάς κάτι πιο απλό και παραδοσιακό; Υπάρχει λύση. Η πιο απλή συσκευή παρασκευής καφέ φίλτρου είναι το χειροκίνητο δοχείο-πιεστήρας (το συναντάμε συνήθως σε γυάλινη μορφή). Τραβάμε προς τα πάνω το σπιράλ φίλτρο, τοποθετούμε στο δοχείο αλεσμένο καφέ και ζεστό νερό και πιέζουμε σιγά-σιγά το φίλτρο προς τα κάτω για να απομονώσουμε το κατακάθι και να αναδείξουμε το καθαρό ρόφημα. Τέτοια δοχεία μπορείς να βρεις σε πολύ καλή τιμή στα καταστήματα «Πισσαρίδης», «Pop Life», «Jumbo», επίσης σε

διάφορες υπεραγορές όπως «Alpha Mega» ή σε καταστήματα οικιακών αξεσουάρ όπως «Elegance-WMF Center», «Τσαούσιης» και διάφορα άλλα. Αν εξαιρέσουμε το μπρίκι για τον κυπριακό-ελληνικό-τούρκικο-

αραβικό καφέ που ψήνεται σε ελάχιστα λεπτά στη φωτιά ή στη ζεστή άμμο (χόβολη), ένα άλλο δοχείο που μοιάζει με πολύγωνο μπρίκι και φέρει χαρακτηριστικά της πρώτης συσκευής καφέ είναι το ιταλικό

moka-espresso pot. Αποτελείται από δύο μέρη, τον υποδοχέα και το δέκτη-τσαγέρα. Τοποθετείς τον καφέ και το νερό στην ανάλογη υποδοχή (κάτω το νερό, μετά το φίλτρο και μετά τον καφέ),

βιδώνεις την τσαγερίτσα και βάζεις το συνολικό δοχείο στη φωτιά. Ο καφές ετοιμάζεται με τη μέθοδο πίεσης ατμού και μεταφέρεται από το κάτω μέρος προς τα πάνω,

φιλτραρισμένος μέσα στην τσαγερίτσα. Θα βρεις τη συσκευή σε υπεραγορές, καταστήματα όπως «Pop Life» και στα ράφια πολλών καφεκοπτείων ή

σε αλυσίδες café, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω.

14 CITY FREE PRESS

Coffee Details Οι ποικιλίες καφέ σε κόκκους ανέρ-χονται περίπου στα 20 είδη, τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες παραγωγής και αλέθονται επιτόπου. Διαθέτουν επίσης το φημισμένο καφέ House Brand, έναν από τους παλαιότερους καφέδες της Ιταλίας. Αντιπροσωπεύουν τις μιλανέζικες μηχανές espresso Gaggia και πωλούν παράλληλα διάφορα αξεσουάρ που αφορούν στον espresso. (22445464, www.coffeedetails.com) Αρμενίας 53, Ακρόπολη, Λευκωσία/ (25351600) Αθηνών 78, Λεμεσός.

Coffee Direct Στο κατάστημα θα βρεις μία από τις πιο μεγάλες σειρές αρωματικών καφέδων στην αγορά. Οι κόκκοι αρωματίζονται και αλέθονται επιτόπου. Εισάγουν τις σοφιστικέ, ιταλικές μηχανές La Pavoni (www.lapavoni.com), που είναι απλές ηλεκτρικές συσκευές, και τις αυτόμα-τες γερμανικές μηχανές Nivona (www.nivona.com), οι οποίες αλέθουν τον καφέ και φτιάχνουν αυτόματα ρόφημα που το μοιράζουν σε δύο φλιτζάνια. Υπάρχουν επίσης διάφορα άλλα απλά αξεσουάρ παρασκευής καφέ.(22660020) Θεμιστοκλή Δέρβη 27, Λευκωσία/ (25347154) Αγίας Ζώνης 19Α, Λεμεσός.

Coffee Island Το «Coffee Island» διατηρεί περισ-σότερα από 30 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 6 μαγαζιά στην Κύπρο. Ο καφές τους δεν αρωματίζεται με χημικά σιρόπια αλλά με υγιεινά φυτικά έλαια. Φρεσκοκαβουρδίζεται και προσφέρεται με πλούσιο μεθυ-στικό άρωμα. Απόλαυσέ τον στο σπίτι αγοράζοντας από τα καταστήματά τους τις ιταλικές μηχανές espresso Gaggia ή τις Philips Saeco που έχουν τη δυνατότητα να δέχονται όχι μόνο αλεσμένο καφέ αλλά και κόκκους. Υπάρχουν επίσης απλά αξεσουάρ όπως μπρικάκια bialetti και έμβολα της εταιρείας Bodum. (22318650) Λεωφόρος Σταυρού 56, κατάστημα 9/ (22105330) Αρχιεπι-

σκόπου Μακαρίου 10Γ, Λατσιά/ (22721929) Αρχιεπισκό-

που Μακαρίου 308Δ, Λακατάμια, (22350102) 28ης Οκτωβρίου 54Β, Έγκωμη, (22101793)

Θεμιστοκλή Δέρβη 5Δ, (22011260) Λεωφόρος

Κυρηνείας 131Α, Αγλα-ντζιά, Λευκωσία.

Coffee WayΔυνατός και έντονος αμερικα-νικός και ιταλικός καφές. Είναι αντιπρόσωποι των αυτόματων

ελβετικών μηχανών Jura που κάνουν τα πάντα (αλέθουν κόκκους, ζεσταί-νουν το νερό και παρασκευάζουν τον καφέ). Διαθέτουν επίσης τις πιο απλές ιταλικές συσκευές La Pavone και Bialetti και τις ισπανικές Ascaso. Θα βρεις επίσης τις μηχανές Francis-Francis Χ7 της εταιρείας Illy, που αν και απλές, έχουν εξαιρετικό design και κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα. Υπάρχουν παράλληλα διάφορα μπρίκια για espresso και για καφέ φίλτρου σε ποικίλα σχέδια.(22875400) Νάξου 10, Λευκωσία.

LavazzaΗ εταιρεία Γ. Χαραλάμπους εισάγει επαγγελματικές και οικιακές μηχανές LB της Lavazza, οι οποίες δέχονται ειδικές κάψουλες που φτιά-χνουν όλα τα ροφήματα με βάση τον espresso, δηλαδή espresso απλό, latte ή cappuccino. Μπορούν να σε προμηθεύσουν επίσης με ποικιλία χαρμανιών από 100% καφέ Arabica, 80% Arabica και 20% Robusta και άλλες αναμείξεις, μέχρι και ζεστή σοκολάτα. Διαθέτουν τριών ειδών οικιακές συσκευές, από την πιο απλή μέχρι την πιο αυτοματοποιημένη που με το πάτημα ενός κουμπιού ρυθμίζει τη δόση και αποθηκεύει τη χρησιμοποιημένη κάψουλα. Γίνεται παράλληλα δωρεάν κατ’ οίκον διανο-μή καψουλών.(22422151) Κυριάκου Μάτση 4, παλιός Στρόβολος, Λευκωσία.

NespressoΠρόκειται για ραφιναρισμένο καφέ σε κάψουλες, που μπαίνουν σε ειδικές δικές τους μηχανές. Έτσι με το πάτημα ενός κουμπιού απολαμβάνεις ευωδια-στό χαρμάνι. Υπάρχει ποικιλία αρωμά-των και γύρω στα 7-8 είδη συσκευών παρασκευής του, από απλές μηχανές ή με εξοπλισμό για αφρόγαλα και άλλες. Διαθέτουν προς πώληση επίσης αρκετά άλλα αξεσουάρ. Γίνεται και κατ’ οίκον διανομή καψουλών.(77777888) Στασικράτους 18, Λευ-κωσία.

No milk coffee and tea shop Στο κατάστημα αυτό θα βρεις μια μεγά-λη ποικιλία καφέδων κυρίως espresso, είδη κυπριακού καφέ και ιταλικού καφέ Danesi. Πωλούν ακόμα τις μεγάλες συσκευές Bialetti Mokona, τις Mokespresso, οι οποίες δέχονται κά-ψουλες με καφέ, και τις Mulinex που φτιάχνουν πολύ καλό γαλλικό καφέ από ολόκληρους, μη αλεσμένους κόκκους. Παράλληλα, διατίθενται προς πώληση διάφορα μπρίκια και ειδικές κανάτες για espresso και καφέ φίλτρου. (22426300) Ιφιγενείας 24Β, Ακρόπο-λη, Λευκωσία.

ΓΙα τουσ μερακλήδεσΑν είσαι όμως από αυτούς τους μερακλήδες που τους αρέσει να επιλέγουν οι ίδιοι φρεσκοκαβουρδισμένο και φρεσκοαλεσμένο καφέ, χώνοντας τη μύτη τους σε αρώ-ματα και ποικιλίες, τότε μια απλή ηλεκτρική συσκευή είναι ό,τι πρέπει. Υπάρχουν πολλά μοντέλα. Από αποκλειστικές μηχανές γαλλικού καφέ φίλτρου, όπου βάζεις τον αλεσμένο καφέ στον υποδοχέα, φιλτράρεται και βγαίνει καθαρός στην τσαγερί-τσα, μέχρι μηχανές espresso με ειδικό σωλήνα πίεσης για cappuccino. Οι εταιρείες έφτιαξαν, μάλιστα, ολοκληρωμένες μηχανές (τρεις συσκευές σε μία) που μπορούν να σου φτιάξουν γαλλικό καφέ, espresso και cappuccino. Η «ομορφιά» μιας τέτοιας συσκευής, είτε απλής (espresso-cappuccino ή φίλτρου) είτε ολοκληρω-μένης (three in one), είναι το ότι σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς όλη σχεδόν τη διαδικασία παρασκευής του ροφήματος, μετατρέποντάς σε παράλληλα σε έναν απόλυτα ενημερωμένο καφέ-μπαρίστα στο ίδιό σου το σπίτι. Βάζεις ουσιαστικά από μόνος σου την ανάλογη ποσότητα και ποιότητα αρωματισμέ-νου ή σκέτου καφέ, ώστε να πάρεις στο τέλος το άρωμα και την ένταση

που προτιμάς. Τέτοιες καφετιέρες, διαφόρων εταιρειών και μοντέλων, φιγουράρουν σε μεγάλες υπεραγορές όπως «Alpha Mega», σε DIY

καταστήματα όπως «Super Home Center» ή σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών όπως «Mega Electric», «Electroline»,

«CTC Scandia», «Α. Χαραλάμπους» και άλλα.

SPECial EditionS

16 CITY FREE PRESS

The franchisees (Δεν σου σερβίρουν μόνο τον καφέ στο φλιτζάνι αλλά μπορούν να σε προμηθεύ-σουν με καβουρδισμένους κόκκους και αξεσουάρ).

StarbucksΟ καφές της πρώτης αλυσίδας self service café παγκοσμίως φτιάχνεται από 16 περίπου διαφορετικά χαρμάνια τύπου Arabica, που θεωρείται η καλύτερη ποικιλία καφέ στον κόσμο.www.starbucks.com.gr Costa Coffee Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία self service café παγκόσμια διαθέτει καφέ από ποικιλίες Arabica και Robusta.www.costacoffee.com.cyGloria Jean’s Στα καφέ «Gloria Jean’s» θα βρεις αυθεντικό καφέ Arabica. www.gloriajeanscoffees.com.cySecond Cup Η «Second Cup» διαθέτει διάφορες αναμείξεις καφέ από Λατινική Αμερική, Ειρηνικό, Ασία και Αφρική.(22255456) Αγίου Νικολάου 59, Έγκωμη, Λευκωσία, Δ-Κ 10.00-24.00.Coffee Beanery Θα βρεις καθαρό καφέ Arabica.

(77777754) www.coffeebeaneryeurope.comPresse Café Το χαρμάνι τους αποτελείται από αυθεντικούς κόκκους καφέ Arabica.(77773773) Λεωφόρος Σταυρού 96Α , Στρόβολος, Λευκωσία.Coffee Republic Η «Coffee Republic» σερβίρει και πωλεί ανώτερης ποιότητας κόκκους καφέ που καβουρδίζονται στο Μιλάνο. www.coffeerepubliccyprus.comCoffee Shop Company Στο νεοφερμένο «Coffee Shop Company» διατίθενται προς πώληση διάφορα είδη καφέ Arabica.(22672626) Θεμιστοκλή Δέρβη 9Α-Δ και Στασικράτους γωνία, Λευκωσία.Dino Art Café Εδώ θα απολαύσεις το μοναδικό καφέ Davidoff. (25762030) Ειρήνης 62-66, παλιά Λεμεσός. Segafredo Ο leading espresso παραγωγός στην Ιταλία με περισσότερους από 70.000 πελάτες παγκοσμίως διαθέτει καφέ από κόκκους Arabica και Robusta. (24624999) Λεωφόρος Αθηνών, Φοινικούδες/ (26935232) Ιάσονος 2, Κάτω Πάφος.Silver Pot Στο μικρό «Silver Pot» θα βρεις ραφιναρισμένο καφέ από μείγμα 3 ειδών κόκκων Arabica και υγιεινό, οργανικό καφέ από Arabica και mocha. (22101722, www.silverpot.com.cy) Θεμιστοκλή Δέρβη 3Ε, Λευκωσία.

Keep iT simpleΟι μεγάλες εταιρείες όπως Krups από τη Zartaco, Bosch από την BSH και Philips από CTC Scandia απευθύνονται κυρίως στους λάτρεις της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης. Λίγοι ολόκληροι κόκκοι καφέ ή ειδικές κάψουλες είναι ιδανικές για να σου δώσουν, με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού και σε ελάχιστο χρόνο, τον καφέ στο χέρι. Για παράδειγμα, οι καφετιέρες Saeco της «οικογένειας» Philips που βρίσκεις στη «CTC Scandia» και «Coffee Island», σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τον καφέ σου «από τον κόκκο στο φλιτζάνι». Οι κεραμικοί μύλοι, η τεχνολογία Pre-brewing (προπαρασκευή), το σύστημα Opti-Dose για να ρυθμίζεις τη δική σου ποσότητα καφέ και η αφαιρούμενη μονάδα παρασκευής που μαζεύει το χρησιμοποιημένο καφέ σε ειδικό κάδο, αποτελούν ορόσημο τεχνολογίας. Η ενσωματωμένη αυτόματη λειτουργία γάλακτος σού δίνει τη δυνατότητα να χαίρεσαι, εκτός από espresso, επίσης λαχταριστό caffé latte ή cappuccino. Θα τη βρεις σε διάφορα μοντέλα. Η μικρότερη XSmall Line έχει πάρει βραβείο ως η πιο μικρή και ευκολόχρηστη μηχανή, ενώ η μεγαλύτερη Xelsis Line μπορεί να σου δημιουργήσει μέχρι και 9 διαφορετικά ροφήματα, αυτόματα, με ή χωρίς γάλα. Παρόμοιες τέτοιες καφετιέρες διαθέτουν επίσης η Krups και η Bosch, εταιρείες που έχουν ριχτεί στη μάχη του ανταγωνισμού για την πιο εύχρηστη μηχανή με κάψουλες που αγοράζεις από υπεραγορές. Μπορούν να σου φτιά-ξουν κρύο ή ζεστό καφέ, τσάι και σοκολάτα. Η Krups «Dolce Gusto» είναι πιο απλή και δέχεται κάψουλες της Nestle, ενώ η Bosch «Tassimo», είναι πιο «έξυπνη», λειτουργεί

αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού και την τεχνολογία του bar code, διαθέτει πρό-γραμμα αυτόματου καθαρισμού, φτιάχνει κρύο και ζεστό καφέ, τσάι ή σοκολάτα και

δέχεται ειδικές κάψουλες Jacobs, Suchard, Twining, Carte Noire, Milka, Hag και Cote d’Or. Θα τις βρεις στους αντιπροσώπους τους στην Κύπρο ή σε

καλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών όπως το «Mega Electric». Στην ίδια ιδεολογία μηχανής με κάψουλες κινούνται και οι εταιρείες

Nespresso και Lavazza των οποίων οι μηχανές δέχονται αποκλειστικά και μόνο δικά τους προϊόντα.

BesT coffee Buys Καφέ θα βρεις παντού. Σε υπεραγορές,

καφεκοπτεία και cafés. Σίγουρα όμως υπάρ-

χουν μαγαζιά και αλυσίδες café που ξέρουν

την ποιότητα πολύ καλύτερα και δεν

πωλούν μόνο το μεθυστικό χαρμάνι τους

αλλά παράλληλα εξειδικευμένες συσκευές

και αξεσουάρ.

,

.

Coffee Island !

,

,

.

!

: , 56 :22318650: . 10 :22105330

: . 308 :22721929

: 28 , 54 :22350102 : , 4 :22101793

: , 131A :22011260

18 CITY FREE PRESS

Γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

Η Λευκωσία «πεταξε» τα γίορτίνα τΗσ καί εσυ επεστρεψεσ στΗ ρουτίνα. επείδΗ ομωσ οί στίγμεσ απο τα ξενυχτία καί τίσ οίνοποσίεσ των προΗγουμενων Ημερων γυρνουν ακομα στο κεφαΛί σου, γία μία πίο ομαΛΗ επανοδο στΗν καθΗμερίνο-τΗτα σου δίνουμε 7 ποΛυ καΛουσ Λογουσ γία νυχτερίνΗ εξοδο… ψυχαγωγίασ!

7Τα

showsπου αξίζεί να δείς

stand-Up Comedy ΛουΗσ πατσαΛίδΗσ

Ο Λούης Πατσαλίδης κατέχει πολύ καλά το «άθλημα». Μετά από αρκετές παραστάσεις που παρουσίασε κατά καιρούς στην πόλη, αλλά και κάποια θεατρικά που έχει γράψει στο παρελθόν, αποφασίζει φέτος για πρώτη φορά να βγει μόνος στη σκηνή. Δυόμιση και κάτι ώρες με ένα μικρόφωνο στο χέρι, προσπαθώντας (τι άλλο;) να «εκμαιεύσει» το γέλιο του ακροατηρίου του. Ο ίδιος βλέπει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει έξω για να ακούσει πράγματα που φοβάται ή ντρέπεται να συζητήσει. Παρέα με δύο μουσικούς (ένας εκ των οποίων είναι ο Τεύκρος Νεοκλέους), ο Πατσαλίδης παρουσιάζει το μεστό κείμενο που έγραψε -το οποίο σαφώς κάθε εβδομάδα εμπλουτίζεται-, θέλοντας έτσι να θίξει σοβαρά θέματα, αλλά από την αστεία τους πλευρά. Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι το show διανθίζεται με γνωστά τραγούδια, τα οποία, όμως, είναι «πειραγμένα» με σατιρικό στίχο. Ok, ούτε το θρυλικό Richard Pryor πας να δεις ούτε τον Chris Rock, ούτε καν τον αθυρόστομο Τζίμη Πανούση. Πήγαινε, όμως, προϊδεασμένος ότι θα περάσεις σούπερ. Ο Λούης Πατσαλίδης έχει τη μαγική συνταγή. Α, μη φύγεις αν δεν δεις το σκε-τσάκι με τον Πακιστανό που τραγουδά σε ταβέρνα… Δεν υπάρχει!

Κάθε Παρασκευή, Μουσική Σκηνή Εναλλάξ, παλιά Λευκωσία, 22.30, €10. Πληροφορίες 22430121, 99583890.φ

ωτο

γραφ

ία μ

ιχάλ

ης κ

υπρι

ανού

CITY FREE PRESS 19

«ενα παίδί μετραεί τ’ αστρα» Τι κι αν ο Μενέλαος Λουντέμης έγραψε το συγκεκριμένο έργο-μυθιστόρημα (παραμύθι θα το έλεγα εγώ) πριν από 56 χρόνια; Είναι πάντα επίκαιρο και ειδικά αυτές τις μέρες όπου άπαντες (ακόμα και τα παιδιά) βιώνουμε μια ηθική κρίση. Ο γνωστός ηθοποιός Νικόλας Κουρουμτζής, ο οποίος ανέλαβε τη σκηνο-θεσία της παράστασης, για λογαριασμό της Παιδικής Σκηνής του ΘΟΚ, προσπαθεί να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορία ενός φτωχόπαιδου, του «Μέλιου», που έχει μεγάλη θέληση για γνώση και πίστη στον εαυτό του -στοιχεία που τον οδηγούν στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Παρά τις αντιξοότητες ο «Μέλιος» πεισμώνει όλο και περισσό-τερο, ενώ οι άνθρωποι που του συμπαραστέκονται επιβεβαιώ-νουν διαρκώς ότι αξίζει να παλεύεις για ένα όνειρο και γι’ αυτό που αγαπάς. Και επειδή μιλούμε για μία παράσταση που είναι φτιαγμένη για παιδιά, όλα τα μηνύματα (αποδοχή της διαφορε-τικότητας, ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, δικαίωμα στο όνειρο) είναι δοσμένα με τρυφερότητα και χιούμορ.

Κάθε Κυριακή (από 29/1), Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 10.30/Σάββατο 4/2, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 16.00/Σάββατο 11/2, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 16.00.

«ο καραγκίοζΗσ εκτοσ»

«Κλασικό» Καραγκιόζη, σίγουρα θα έχεις δει πολλές φορές, άλλοτε ως «διερμηνέα», άλλοτε ως «αστρο-ναύτη» και άλλοτε ως… ξέρω κι εγώ τι. Τον Καραγκιόζη, όμως, να βγαίνει από το πανί και από φιγούρα να παίρνει ξαφνικά τρεις διαστάσεις, δεν τον έχεις συναντήσει πουθενά. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογε-νειακού Προγραμματισμού, παρουσιάζει στο πλαίσιο των εορτασμών για τα σαράντα χρόνια δράσης του, την πρωτότυπη από κάθε άποψη παράσταση «Καραγκιόζη», πάντα σε συνεργασία με την Παραπλεύρως Παραγωγές! Μία παράσταση που συνδυάζει το θέατρο σκιών, το πειραματικό θέατρο, το χορό, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, αλλά και τα... σουτζουκάκια, έτσι ώστε να φτιάξει ένα πιάτο γκουρμέ! Ο πολυτάλαντος ηθο-ποιός και καραγκιοζοπαίκτης Αντώνης Τσιοτσιόπουλος από την Κρήτη και ο Κύπριος Ευριπίδης Δίκαιος (ο οποίος έχει και ρόλο σκηνοθέτη), υφαίνουν εδώ ένα παραμύθι μαγικό, τοποθετώντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο μία φιγούρα που ζωντανεύει και παλεύει να ανακαλύψει έναν κόσμο με τρεις διαστάσεις! Η μουσική γράφτηκε ειδικά για το έργο από τον Αντώνη Αντωνίου (γνωστός από το «Τρίο Τεκκέ»), ενώ τα σκηνικά έχουν σχεδιαστεί από το βραβευμένο αρχιτέκτονα Παύλο Σιδέρη.

Σάββατο 21/1, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία, 17.00, €10 (ενήλικες) & €5 (παιδιά). Πληροφορίες 22751093.

ταξυδία ατεΛείωτα

Εύγλωττο και εύλογο το όνομα του σχήματος, αν αναλογιστεί κανείς τι γίνεται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στον «Ερωδό». Το ποτό ρέει άφθονο, συντροφιά με την καλύτερη μουσική. Οι Κρητικοί Βαγ-γέλης (κιθάρα, τραγούδι) και Σοφία (τραγούδι, κρουστά) και ο Πειραιώτης Άγγελος (κιθάρα, μπουζούκι), παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που «πατά» στην ποιότητα και εξελίσσεται -όσο νυχτώνει- ανάλογα με τη διάθεση του κοινού. Ξεκινά με έντεχνα ακούσματα από Αλεξίου και Νταλάρα και κατα-λήγει σε λαϊκό (Μητροπάνο, Σακελλαρίου), ρεμπέτικο, ενώ ενδέχεται να ακούσεις και ορισμένα παραδοσιακά της Κρήτης. Φυσικά, όπως είπα πριν, αυτό εξαρτάται από το κοινό. Αν η νύχτα είναι ήσυχη, τότε το ρεπερτόριο περιορίζεται σε μπαλάντες με επιλογές από Θαλασσινό, Αρβανιτάκη κ.ά., ενώ στην περίπτωση ενός ένθερμου κοινού θα ακούσεις από 70s, ελληνικό rock ‘n’ roll και πολύ χασάπικο, τσιφτετέλι και ζεϊμπέκικο, με το χαρτομά-ντιλο να πέφτει βροχή. Εσύ καθορίζεις το πρόγραμμα!

Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, Ερωδός, παλιά Λευκωσία, 22.30, €5 (cover charge για μουσική). Πληροφορίες 22752250.

φω

τογρ

αφία

μάρ

ιος

χαψ

ής

20 CITY FREE PRESS

«KotziaKaro τeza»

Όσο καλή και να είναι μία θεατρική παράσταση, τι να την κάνεις όταν το θεατρόφιλο κοινό δεν σε τιμά με την παρουσία του; Δεν υπονοώ απαραίτητα ότι καλό είναι αυτό που τυγχάνει μαζικής αποδοχής, αλλά όταν μία παράσταση έχει ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου και καταφέρνει να μαζεύει κόσμο τέσσερις μέρες της εβδομάδας, σίγουρα κάτι καλό θα έχει να παρουσιάσει. Δεν ξέρω αν η παράσταση, που διασκεύασε στην κυπριακή διάλεκτο και σκηνοθετεί ο Λώρης Λοϊζίδης, με πρωταγωνιστές τους Λένια Σορόκου, Μάριο Δημητρίου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Χριστόδουλο Μαρτά, Στέλιο Θεοχάρους αλλά και τον ίδιο, θα έχει ανάλογη τύχη με το αντίστοιχο «Σεσουάρ για δολοφόνους» στην Ελλάδα (που παίζει εδώ και 13 συναπτά έτη), σίγουρα, όμως, μέχρι τέλη Μαρτίου έχεις ακόμα χρόνο να τη δεις. Να απολαύσεις μία κωμωδία όπου το στόρι διαδραματίζεται σ’ ένα κομμωτήριο, αλλά και να «συμμετάσχεις»… αποφασίζοντας ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος.

Κάθε Πεμ, Παρ, Σαβ & Κυρ, Κινηματοθέατρο Πάνθεον, Λευκωσία, 20.30, €20. Πληροφορίες 70001910.

«minUs one experienCe»

Τρία χρόνια συνεχούς πορείας με πολλά live σε όλες τις πόλεις του νησιού. Εμφανίστηκαν επιτυχώς στο «7Seas» στη Λεμεσό, στο «Savino» στη Λάρνακα, ενώ από πέρσι το Δεκέμβριο στε-γάζουν το υπερμέγεθες ταλέντο τους και την αδιάλειπτη ενέρ-γειά τους (μεταξύ άλλων και) στο «Backroom» στη Λευκωσία. Το μυστικό της επιτυχίας και το στοιχείο που τους βοηθά να παρουσιάζουν ένα δυναμικό show που έχει καταστεί talk of the town, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις καθημερινές πρό-βες και τη συνεχή ανανέωση του προγράμματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις το ίδιο πρόγραμμα δύο φορές. Ενίοτε θα ακούσεις μεταξύ άλλων κομματάρες από Def Leppard, Alice Cooper, Led Zeppelin, Guns ‘Ν’ Roses, Roxette και Bon Jovi, μέχρι Nirvana, Jamiroquai, Blur, Red Hot Chili Peppers, Lenny Kravitz, Kings of Leon, Greenday και Linkin Park, ακόμα και επιλογές από Madonna, Lady Gaga και Adele δια-σκευασμένες όμως στα δικά τους (ροκ) μέτρα. Οι Minus One αλλάζουν επιτυχώς τα «φώτα» σε πολλά γνωστά τραγούδια!

Κάθε Σάββατο, Backroom Live, Εμπορική Στοά, Λευκωσία, 23.30, €10. Πληροφορίες 99810011.

«singing on eyes»

Καμιά φορά, ένα δυνατό flyer είναι ικανό να σε «ψήσει» για κάτι. Όπως στην προκειμένη περίπτωση με τη μουσικοθεατρική παράσταση του Ανδρέα Ορφανίδη στο «Red», το οποίο ήρθε μόλις πριν από λίγες μέρες και με έβαλε σε διαδικασία ψαξίματος. Μπήκα στο You Tube, είδα κάποια αποσπάσματα από πιο παλιές παραστάσεις του παρέα με τη Μαργαρίτα Βανδώρου -η οποία θα είναι και τώρα μαζί του, όπως και ο Νικόλας Απέιτος- και θα τολμούσα να πω πως απέναντί μας έχουμε μια αξιόλογη πρόταση ψυχαγωγίας. Μια πρόταση που θα μας κάνει να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να περάσουμε όμορφα συντροφιά με τη φωνή της Βανδώρου, η οποία ερμηνεύει από Amy Winehouse, Adele, Nat King Cole και Χάρις Αλεξίου, μέχρι Melissa Etheridge, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Τζίμη Πανούση, αδερφούς Κατσιμίχα και Θάνο Μικρούτσικο. Η όλη υπόθεση αφορά στη ζωή ενός ηθοποιού, ο οποίος έχει ως συνοδοιπόρους μία τραγουδίστρια και μία μουσικό, με τον πρώτο να μπαινοβγαίνει στους ρόλους και να ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, με τη συντροφιά πολύ αγαπημένων τραγουδιών.

Κάθε Κυριακή, Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 20.30, €10. Πληροφορίες 22767711.

vibecity

Η «CITY» ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ CITIZENS ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό project, το «City Remix». Με τη βοήθεια του κινητού σας τηλεφώνου, καταγράφετε ήχους της πόλης σας και τους ανεβάζετε μέσω του J&B City Remix iPhone App ή στο www.facebook.com/jb.cyprus και στο www.startaparty.com.cy. Ο DJ Sied van Riel ήδη επεξεργάζεται τη μαγεία του νησιού μας με τους απίθανους ήχους που του έχουν σταλεί αλλά χρειάζεται ακόμη πε-ρισσότερους προκειμένου να δημιουργή-σει ένα εξαιρετικό dance track. Το τελικό προϊόν θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο σε ένα αξέχαστο J&B party. Εν τω μεταξύ το project διεξάγεται ταυτόχρονα σε ακόμη 9 χώρες με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι καταγράφουν και απο-στέλλουν τους ήχους των πόλεών τους. Αργεντινή, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Νότιος Κορέα, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλ-γαρία, Πολωνία και Κύπρος θα είναι οι χώρες που θα παρουσιάσουν τους ήχους των πόλεών τους. Η δική σου πόλη πώς ακούγεται; Π.Σ.

CITY REmIx

μουσική

Ο Ι «AVANTI 4» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ, ΕΝΑ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ανδρών για την ακρίβεια, οι οποίοι σχηματίστηκαν με σκοπό να προωθήσουν με έναν ιδιαίτερο

τρόπο, όπως οι ίδιοι λένε, ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με τραγούδια και άριες του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου. Αυτή τους η ανάγκη σε συνδυασμό με την πίστη ότι υπάρχει το κοινό για κάθε είδους μουσική, αλλά και η αμέριστη συμπαράσταση που είχαν τους τελευταίους μήνες από κάποιους ανθρώ-πους-κλειδιά του χώρου, τους φέρνει τελικά απέναντι στο κυπριακό ακροατήριο. Οι Αλέξης Σοφοκλέους, Ανδρέας Βανέζης, Πέτρος Σολωμού και Πιέρος Κέζος έφτιαξαν και παρουσιάζουν μέσω δύο παραστάσεων ένα πρόγραμμα που περιέχει από jazz και pop, μέχρι παραδοσιακό και κλασικό τραγούδι, αλλά και επιλογές από musical. Με τη βοήθεια μιας οκταμελούς ορχήστρας αλλά και του φωνητικού συνόλου «Διάσταση», οι τέσσερις ερμηνευτές οι οποίοι σαφέστατα και έχουν έντονη μουσική και καλλιτεχνι-κή παιδεία, θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων το μελοποιημένο (από το Βάσο Αργυρίδη) ποίημα του Λιπέρτη «Απόκριση», επιλογές από Mozart, U2, Abba κ.λπ.

Πέμπτη 26/1, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20.30. Πληρ. 24665795, 24657745, 70009303.Κυριακή 29/1, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €20 & €15. Πληρ. 77777745.

22 CITY FREE PRESS

ΑΤΖΕΝΤΑ LIVE

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/1Γιάννης Βαρδής, Γιώργος ΛιανόςAloft Music Bar, Αγία Νάπα, 22.30, €20 & €15 (προπώλη-ση). Πληρ. 9963783.Νίκος ΒέρτηςPavilion Hall, Λευκωσία, 23.30, €80, €70, €60, €50 & €40 (ένα μπουκάλι ουίσκι ή βότκα για κάθε 4 άτομα). Πληρ. 22322222.Sergey KorolkovΟ Ρώσος jazz τρομπετίστας συμπράττει με τους Γιώργο Μορφίτη (πιάνο), Ειρηναίο Κουλλουρά (κοντραμπάσο) και Γιώργο Κούλα (ντραμς). JazzyB, Λεμεσός, 22.30-01.00, €5. Πληρ. 99605502.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1Νίκος ΒέρτηςPavilion Hall, Λευκωσία, 23.30, €80, €70, €60, €50 & €40 (ένα μπουκάλι ουίσκι ή βότκα για κάθε 4 άτομα). Πληρ. 22322222.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/1Μπλε ΚυριακέςΣε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει pop-rock στοιχεία με έντονες πινελιές από blues, funk και jazz. Lush Beach Bar, Μακένζι, Λάρνακα, 20.30, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 70008089.Charis Ioannou TrioLive jazz με τους Χάρη Ιωάννου (σαξόφωνο), Μάριο Τούμπα (πιάνο) και Greg Makamian (διπλό μπάσο). Θα ακολουθή-σει jam session. Καλά Καθούμενα, παλιά Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 96588942.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1Maiden UnitedΤο πολύ καλό project των Damian Wilson και Ruud Jolie (Within Temptation) που διασκευάζει σε ακουστική μορφή κομμάτια των Iron Maiden. Barrel House, Λάρνακα, 21.00. Πληρ. 99331088.

ΠΕΜΠΤΗ 26/1Chilingirian String Quartet Γιορτάζοντας τα 40χρονά του, το κουαρτέτο ενώνει τις δυνάμεις του με το νεαρό Κύπριο κλαρινετίστα Γιώργο Γε-ωργίου και μαζί παρουσιάζουν μια συναυλία με έργα Ravel, Haydn και Mozart. The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 70009304.Συμφωνική Ορχήστρα ΚύπρουΜε μαέστρο τον Μιχάλη Οικονόμου παρουσιάζει το πρό-γραμμα «Αποκάλυψη» με έργα Α. Pärt, Σ. Σάββα και L. v. Beethoven. Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία, 20.30, €12 & €7. Πληρ. 22313010.Avanti 4Τέσσερις ταλαντούχοι ερμηνευτές, οι Αλέξης Σοφοκλέους, Αντρέας Βανέζης, Πέτρος Σολωμού και Πιέρος Κέζου, πα-ρουσιάζουν τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερ-τόριο. Δημοτικό Θέατρο, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 24665795, 24657745, 70009303.

Οι τέσσέρισ τΟ κάνΟυν κάλυτέρά

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

Νίκος Βέρτης

cultureCITY FREE PRESS 23

MS VIEWPOINT

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ MastArtsΠΡΙΝ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η MS VIEWPOINT. Διαφημιστικά τηλεοπτικά spots και φωτογραφήσεις για μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες τόσο για εγχώριες εταιρείες όσο και αλλοδαπές γίνονταν με τη σφραγίδα της MS Viewpoint. Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε η ιδέα της MastArts. Στο studio όπου οι επαγ-γελματίες δουλεύουν και εργάζονται για πραγματικά διαφημιστικά projects, έχει ο οποιοσδήποτε την ευκαιρία να μάθει, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί, να ανακαλύψει και να διευρύνει τις γνώσεις του για τη φωτογραφία και το video, υπό την καθοδήγηση επαγγελματι-ών. Η Χρυστάλλα Κυριάκου, Fine Art Photographer, και ο Μάριος Στυλιανού, Σκηνοθέτης Τηλεοπτικών Διαφημίσεων, προσφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους τόσο στους ενήλικες μαθητές που έχουν ενδεχομένως τη φωτογραφία ως χόμπι και τους ενδιαφέ-ρει να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσο και σε photo enthousiasts 15-19 χρονών που τους ενδιαφέρει η φωτογραφία και το video ως τέχνη, ενώ προσανατολίζονται στη δημιουργία portfolio. Τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές του course που μόλις ολοκληρώθηκε πα-ρουσιάζονται σε έκθεση στο studio της MS Viewpoint. Αν, λοιπόν, σε ενδιαφέρει η φωτογραφία, θέλεις να δεις το χώρο όπου διεξάγονται τα μαθήματα και να μάθεις πληροφορίες τόσο από τους καθηγητές όσο και τους μαθητές που ολοκλήρωσαν το course, τότε μάθε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης είναι η καλύτερη ευκαιρία πριν την έναρξη των νέων μαθημάτων στις 30 Ιανουαρίου.

Εγκαίνια Παρασκευή 20/01, Studio MS Viewpoint, Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ 86, Λευκωσία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή το Σάββατο κατά τις ώρες 10.00-14.00 και τη Δευτέρα και την Τρίτη, 18.00-21.00. Πληροφορίες 22377815 ή www.mastarts.com

Το νέο course για ενήλικες αρχίζει στις 30/01, με μάθημα μια φορά την εβδομάδα και διάρκεια 9 εβδομάδες. Τα μαθήματα για νεαρούς γίνονται ολόχρονα κάθε Παρασκευή, 16.00-18.30.

advertorial

Ελένη Τιγγιρίδου

Ηρώ Δημητρίου

Γεωργία Χαρτσιώτη

Τότης Παπαδόπουλος

Τζοάννα Σολωμού

Natalie Konyalian

Ivan Nobile

Πάρης ΠιερίδηςΜιχάλης Παπαζαχαρίου

Βάσω Βασιλείου

Χριστιάνα Κωνσταντινίδου

Χριστίνα Τσιαττάλα

cinema24 CITY FREE PRESS

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

War Horse ***Σκηνοθεσία: Steven Spielberg.

Παίζουν: Jeremy Irvine, Emily Watson, Benedict Cumberbatch. 146΄.

Λούζοντας την ταινία του με ένα είδος οπτικής ποίησης, το οποίο έχουμε να δούμε από τον καιρό του E.T., o Spielberg έχει φτιάξει ένα επικό δράμα βουτηγμένο στις μουσικές του John Williams, που σε προκαλεί να μην παρασυρθείς από την ιστορία ενός Ιρλανδού νέου ο οποίος συνδέεται έντονα με το άλογο της φάρμας του. Ο γαλάζιος ουρανός της εξοχής παραχωρεί τη θέση του στα γκρίζα σύννεφα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου εξαφανίζεται το άλογο Joey με το αγόρι να τον ακολουθεί. Οι φανατικοί του πρωτότυπου θεατρικού θα γκρινιάξουν για την απουσία των μηχανικών αλόγων, όμως η σκηνοθεσία του Spielberg μεταφέρει το υλικό από την αφηρημένη απεικόνιση σε ένα πραγματικό θαύμα. Τι λείπει λοιπόν; Δεν υπάρχει μια έντονη κεντρική ερμηνεία και όταν παραμερίζεται η μητέρα, που υποδύεται η Emily Watson, αρχίζεις να εύχεσαι για μια «άγκυρα». Πώς να ξεχάσεις όμως το θέαμα ενός κύματος από άλογα χωρίς αναβάτες να πηδούν πάνω από τα όπλα των Γερμανών; Το «War Horse» μοιάζει να έχει βγει από ένα πιο απλό Χόλιγουντ. Πίσω από τον αναπόφευκτο συναισθηματισμό του έχει μια κλασικότητα που το κάνει ακαταμάχητο. http://www.warhorsemovie.co.uk/www.facebook.com/WarHorseMovie

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

Winter’s Bone ****Σκηνοθεσία: Debra Granik.

Παίζουν: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Lauren Sweetser. 100΄.

Η έφηβη Ree (την υποδύεται η υποψήφια για Όσκαρ Jennifer Lawrence) ζει στο φτωχό Μιζούρι, στα δάση Ozark, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα εργαστήρια παραγωγής του ναρκωτικού crystal meth. H Ree ξεκινά μια επικίνδυνη οδύσσεια για να βρει τον πατέρα της, προτού χαθεί το σπίτι της οικογένειας. Αφήνοντας τα δυο νεαρότερα παιδιά της οικογένειας να φροντίσουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους, η Ree είναι η κεντρική ηρωίδα ενός ανεξάρτητου «Unforgiven». Η σκηνοθέτρια Debra Granik βάζει στο προσκήνιο μια θαρραλέα γυναίκα και την ακολουθεί σε μέρη πολύ σκοτεινά, με την πρωταγωνίστρια συχνά να αγνοεί το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει. Όταν ο (επίσης υποψήφιος για Όσκαρ) John Hawkes εμφανίζεται σε μια ομίχλη ναρκωτικών, αναγκάζεσαι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι είναι συγγενής της Ree. Παρασκευή 20/1, Θέατρο Ριάλτο, 20.30. Πληροφορίες 77777745.

The Darkest Hour **Σκηνοθεσία: Chris Gorak.

Παίζουν: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella. 114΄.

Ενίοτε ευρηματική και περιστασιακά καθηλωτική αυτή η παραλλαγή του κλασικού σεναρίου επιστημονικής φαντασίας που θέλει την άφιξη του τέλους του κόσμου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Αμερικής-Ρωσίας με την εμπλοκή του Timur Bekmambetov, σκηνοθέτη των «Night Watch» και «Wanted», με κεντρικούς ήρωες δύο νεαρούς δημιουργούς ενός διαδικτυακού site οι οποίοι φτάνουν στη Μόσχα για δουλειές. Γνωρίζονται με δύο τουρίστριες και μια τρομακτική εξωγήινη επίθεση τούς στέλνει στην κρυψώνα ενός υπογείου. Όταν βγαίνουν λίγες μέρες αργότερα, η ανθρώπινη ζωή έχει σχεδόν αφανιστεί και προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Το πρώτο μισό της ταινίας είναι πολύ πιο ενδιαφέρον καθώς χτίζει σασπένς με έξυπνες πινελιές. Το δεύτερο μισό βασίζεται πολύ περισσότερο σε κλασικά τεχνάσματα ταινιών δράσης. http://www.darkesthourmovie.com/https://www.facebook.com/TheDarkestHour

The Girl with the Dragon Tattoo ***Σκηνοθεσία: David Fincher.

Παίζουν: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgard. 119΄.

Παρότι η πρωτότυπη σουηδική μεταφορά του παγκόσμιου best seller του Stieg Larsson ξεδίπλωνε το στόρι του βιβλίου με πολύ πιο στρωτή αφήγηση, εντούτοις ο David Fincher έχει εμφυσήσει με τη δική του ασύγκριτα cool αισθητική το στόρι του δημοσιογράφου Mikael Blomkvist, o οποίος- με τη βοήθεια της punk hacker Lisbeth Salander- προσπαθεί να εξιχνιάσει το 40χρονο έγκλημα της δολοφονίας ενός έφηβου κοριτσιού. Ο Daniel Craig είναι πειστικός στο ρόλο ενός δημοσιογράφου που προσπαθεί να εξιλεωθεί μέσα από την πιο δύσκολη έρευνα της ζωής του, ενώ η Rooney Mara είναι μια πραγματική αποκάλυψη στο δύσκολο ρόλο της εύθραυστης αλλά συνάμα θαρραλέας Lisbeth και καταφέρνει να βάλει τις δικές της ερμηνευτικές πινελιές στο ρόλο, χωρίς να φοβηθεί τη σκιά της Noomi Rapace, που είχε εντυπωσιάσει τόσο στην πρωτότυπη ταινία. Υπέροχα ατμοσφαιρικός, με sound design, φωτογραφία και καλλιτεχνική διεύθυνση που «τα σπάει», ο Fincher κάνει μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο πρωτότυπο στόρι, διευθύνει ένα απίστευτα καλό cast ηθοποιών και φτιάχνει μια ιστορία μυστηρίου που πλησιάζει (αλλά δεν αγγίζει ακριβώς) τα ύψη του «The Silence of the Lambs». http://www.dragontattoo.com/www.facebook.com/DragonTattoo

26 CITY FREE PRESS

city buzzzz

HEALTH

ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ! ΓΕΛΑΣΕ ΚΙ ΕΣΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΩΣ ΤΟ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΞΕΚΑΡΔΙΣΜΑ είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα τόσο για την ψυχή όσο και το σώμα, ένα δώρο ζωής που μας χαρίζει υγεία, ευεξία και ενέργεια, ενώ παράλληλα διώχνει το συσσωρευμένο στρες. Μάλιστα, σύμφω-να με επιστημονικές έρευνες, τα αποτελέσματα του γέλιου στον οργανισμό είναι αντίστοιχα με αυτά της αεροβικής άσκησης (20 δευτερόλεπτα γέλιου εί-ναι για την καρδιά σαν τρία λεπτά γρήγορου βάδην) ή της γιόγκα (οι αναπνοές του γέλιου είναι εξίσου βαθιές και αποτελεσματικές στην ανταλλαγή αερίων). Και επειδή «μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη», βάλε επιτακτικά το γέλιο στη ζωή σου πηγαίνοντας στο «La excelencia Dance Studio», στη Λευ-κωσία, το οποίο διοργανώνει εργαστήρι θεραπευτικού γέλιου, το «Laughter Yoga Club». Ένα πρόγραμμα το οποίο με ασκήσεις γέλιου και αναπνοές που σε βοηθά ώστε να απελευθερωθείς από το άγχος και να δώσεις ενέργεια στη ζωή σου αποκτώντας παράλληλα αυτοπεποίθηση. Γέλασε λοιπόν! Δυνατά, ξεκαρδιστικά, αυθόρμητα, με την καρδιά σου... και βγάλε στην επιφάνεια το μικρό παιδί που κρύβεις μέσα σου! Γ.Α.

Κάθε Παρασκευή, «La excelencia Dance Studio», Λευκωσία, 19.30- 20.30, €30 (για 4 μαθήματα). Πληρ. 96390756.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ «ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑ-ΡΙ», ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑ-ΤΡΟΥ ΡΙΑΛΤΟ για δύο και μόνο δύο παραστάσεις. Είμαι σίγουρη ότι από τον τίτλο και μόνο, σου δημιουργείται η επιθυμία να μάθεις περί τίνος πρόκειται και φυσικά να καθίσεις στις θέσεις του θεάτρου στις 26 ή 27 του μήνα. Το έργο του Richard Kalinoski, το οποίο σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό σταθ-μό στην πορεία του αφού είναι από τις μεγαλύτε-ρες θεατρικές του επιτυχίες, είναι ένα δράμα για δύο πρόσωπα.Τον 20χρονο Αρμένιο Αράμ Τομασιάν, το μοναδικό επιζώντα της οικογένειάς του από τη γενοκτονία του 1915, ο οποίος διαφεύγει στις Η.Π.Α. και εργάζεται ως φωτογράφος, και τη 14χρονη Σέτα, επίσης αρμενικής καταγωγής, που έχει μόλις φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως η «νύφη από φωτογρα-φία». Ωστόσο η Σέτα δεν είναι το κορίτσι που ο Αράμ Τομασιάν διάλεξε από τη φωτογραφία για να γίνει γυναίκα του. Τώρα τι θα γίνει, η μοίρα την έστειλε; Γ.Α.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €20 & €15. Πληρ. 77777745, rialto@cytanet.com.cy.

CITY FREE PRESS 27

ΤΕΧΝΗΟ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΛΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΥΠΡΙΟΣ καλλιτέχνης της Βρετανίας που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα ταλαντούχο παιδί που σπούδασε Art and Design στο Central St. Martins, όπου διδάχθηκε τις τεχνικές των pattern cutting, draping, sewing, tailoring, fur creation, textile, knitting techniques, illustration και photoshop. Εργάστηκε ως head designer στο Showstudio Shop-Petrou/Man, σχεδιάζοντας για διασημότητες όπως η Lady Gaga και η Beyonce. Επίσης συνεργάστηκε και με διάφορους σχεδιαστές όπως οι Dennis Basso, Ερωτό-κριτος, Γιώργος Ελευθεριάδης, Emilio de la Morena και άλλους. Σημαντική είναι και η παρουσία του ως σύμβουλος δημιουργικού για την κατασκευή των διάσημων υφασμάτι-νων κούκλων The Kouklitas New York. Η παρούσα δουλειά του με τίτλο «Οι Δεκατρείς Απόστολοι… μία Οπτική Επίθεση στη Λογική» αποτελείται από δεκατέσσερα σχεδιαστικά πορτρέτα, επενδυμένα με τρισδιάστατα υλικά που ερευνούν την ανθρώπινη αντίληψή μας για τη σύγχρονη κοινωνία. «Η προσωπική ερμηνεία μου» εξηγεί ο ίδιος, «δίδεται μέσα από τη χρήση συμβόλων που σχολιάζουν τους ρόλους και τις ταυτότητες που έχει δημιουργήσει, με την πάροδο του χρόνου, ο άνθρωπος για να παρουσιάσει τον εαυτό του». Η δουλειά του θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας οδηγός μέσα από τον οποίο θα ανακαλύψουμε τις διαφορές και τα κοινω-νικά στίγματα, τις προκαταλήψεις, τις ετικέτες που βάζουμε στους ανθρώπους, ενώ η όλη έκθεση ενθαρρύνει το θεατή να ξεχωρίσει και να κατανοήσει τις διακρίσεις και τις διαφο-ρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ξ.Τ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Παρασκευή 20/1, Omikron Gallery, Λευκω-σία, 20.00, πληροφορίες 22678240. Διάρκεια μέχρι 17/2/2012.

H δημοφιλής Βερολινέζα DJ P.Toile είναι τόσο καλή που

αξίζει να της εμπιστευτούμε τη διασκέδασή μας, το βράδυ του Σαββάτου, 21 Ιανουαρίου, στο «klubd» (Αμμοχώστου 36, παλιά

Λευκωσία, 23.55-04.30, €10. Πληρ. 22104841, theklubd@gmail.com). Αν αγαπάς την

techno μουσική, τότε το klubd σε περιμένει!

Διάδωσέ το

28 CITY FREE PRESS

foodHouse(25364040) Αγίου Ανδρέου & Χριστόδουλου Σώζου γωνία, Λεμεσός.

ΤΟ «HOUSE», ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΟΥ 2011. Μέσα στο 2012 όμως θα μας απο-καλύψει τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει. Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό σπίτι στη γωνία της Αγίου Ανδρέ-ου και Χριστόδουλου Σώζου, στη Λεμεσό, το οποίο από νεοκλασικό διαμάντι του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε ένα πολλά υποσχόμενο gastro-bar, ιδανικό για όλα τα γούστα και βαλάντια. Τόσο η αυλή όσο και ο επιβλητικός και γεμάτος λάμψη, εσωτερικός ψηλοτάβανος χώρος του είναι διακοσμημένοι καλόγουστα. Περνώντας το κατώφλι του, η σάλα και το bar σε κάνουν να θέλεις να κάτσεις, να δοκιμάσεις, να γευτείς και να απολαύσεις. Όλα σε προ-διαθέτουν θετικά και τίποτα δεν σε απογοητεύει τελικά. Εμπνευσμένα cocktails και απολαυστικά πιάτα. Από την μπάρα τόνου πασπαλισμένη με σουσάμι και το βινεγκρέτ με σόγια, χυμό αγγουριού, μέχρι την μπρουσκέτα με Baba ghanoush με γιαούρτι και τα brioches με καρπάτσιο τόνου και τυρί πεκορίνο, όλα είναι εξαιρετικά. Το al dente ριζότο με κόκκινη κολοκύθα και γαρίδες, η χοιρινή «κοιλιά» με κους-κους, το βοδινό φιλέτο πλάι σε κορυφαίο πουρέ από χρένα, ενδυναμωμένο με ginger και μέλι, απλά σε περιμέ-νουν να τα δοκιμάσεις. Μην αργήσεις. Π.Σ.

Il PaesanoΕντός Αγοράς Αγίου Αντωνίου, 70009787 / Facebook-il Paesano.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΔΥΣΚΟ-ΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ από το Δήμο Λευκωσίας ήρθε για να αλλάξει εντελώς την αισθητική της και παράλληλα τη διάθεση οποιου-δήποτε επισκέπτη της. Το κτίριο εξωτερικά και εσωτερικά έμεινε σχεδόν το ίδιο. Με τον κλασικό ωχρό κυπριακό πωρόλιθο, τους καθαρούς λευκούς τοίχους και τις σιδερένιες συρόμενες πόρτες. Προεκτάθηκε στην πίσω πλευρά για να στεγάσει τη φρουταρία, δεξιά και αριστερά άνοιξαν παραδοσι-ακά μαγαζάκια και πιο μοντέρνα καταστήματα, ενώ στη μέση του διαδρόμου προστέθηκαν ευθυγραμ-μισμένοι πάγκοι με τραπεζάκια. Μια καινούργια άφιξη που ταιριάζει τέλεια με την ταυτότητα του χώρου είναι το γνωστό κατάστημα «Il Paesano». Ένα αυθεντικό delicatessen- brasserie που σε ταξιδεύει σε παρόμοιες παλιές εποχές, όχι όμως της Κύπρου αλλά της Ιταλίας. Τέτοια θέλουν να βλέπουν τα μάτια μας για να μας πείθουν πως οι καιροί αλλάζουν και πως έχουμε μπει για τα καλά σε ένα πιο εξευρωπαϊσμένο πνεύμα, που δεν μας στερεί, ωστόσο, τη δική μας ταυτότητα. Στο «Il Paesano», λοιπόν, της Αγοράς θα βρεις μια ξεχωριστή σειρά από γκουρμέ τυριά, αλλαντι-κά και φαγώσιμα και επιλογές από εκλεπτυσμένα σνακ και light dishes για μεσημεριανό. Νιώσε μια διαφορετική νότα φιλοξενίας πάνω στα γραφικά παγκάκια απολαμβάνοντας σα-λάτες, quiche, πίτσα, σούπες (signature αυτή με ντομάτας και πέστο Genovese), σάντουιτς (αγαπημένο το Milanese) και σπιτικά γλυκά της μέρας, όπως το ονειρεμένο τιραμισού και το πλούσιο cheesecake. Υπάρχει εξαιρετικός ιταλικός καφές σε ασυναγώνιστες τιμές που σερβίρεται με ιταλικά μπισκότα αμαρέτι. Διαθέτει επίσης take-away, delivery στο κέντρο της Λευκωσίας και υπηρεσία catering. Αναμένεται να αποκτήσει δικό του εξωτερικό χώρο και να μένει ανοικτό μέχρι αργά λειτουργώντας ακόμα και ως wine bar. Ξ.Τ.

Τα Gloria Jean’s Coffees σΤηρίζουν γία ακομη μία φορα Τον αθληΤίσμο καί ανακοίνώνουν πώσ θα είναί επί-σημοί χορηγοί Τησ καλαθοσφαίρίκησ ομαδασ εθα εγκώ-μησ, Τών παίδίκών ακαδημίών καί Τών ομαδών εφηβίκο, παίδίκο, κορασίδεσ καί παγκορασίδεσ γία Το 2012. σΤοχοσ να δώσουν βοηθεία σΤο ίσΤορίκο σώμα-Τείο γία ανοδο καί να επηρεασουν πε-ρίσσοΤερουσ νεουσ να ασχοληθουν με Τον αθληΤίσμο.

sms Food

Για πλήρηοδηγό εστια-τορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

ΠΑΤΕ Καλά; Για μια κρέπα και τρεις καφέδες χρειαστήκατε 65 λεπτά για να τα φτιάξετε και να τα παραδώσετε από την Πλατεία Ελευθερίας στον Αρ-χάγγελο και εγώ χρειάστηκα 20 ευρώ (€3.90 για το cappuccino!) για να τα παραλάβω; Πραγματικά έχετε συναίσθηση ή το χάσατε τελείως; Μην ακούω δικαιολογίες. Δεν πήρα στις 12.30 το μεσημέρι! Στις 5.30 το από-γευμα τηλεφώνησα. Η γεύση που μου άφησε η εξυπηρέτησή σας ήταν πολύ αλμυρή κι εγώ τη γλύκα είχα ανάγκη! Π.Σ.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙΜε ποια λογική τα delivery σταματούν στις 3 και ξεκινούν πάλι στις 6. Αν πεινάσω στις 3.30; Δηλαδή είστε σοβαροί; Δουλεύω κύριος, δεν ξύνομαι. Το ότι δεν μαγείρεψα δεν σημαίνει πως δεν μου αξίζει να φάω κιόλας! Π.Σ.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ Με την πλούσια και ευέλικτη για όλες τις τσέπες κάβα του «Blue Bar» (22664006), καθώς και με τις φρέσκες σαλάτες και τα γεμάτα platter του! Και μάλιστα υπό τις jazz μελωδίες των Τούμπα-Κουλουρά-Fenwick. Να ένα μέρος που παίρνεις αυτό που πληρώνεις και δεν λυπάσαι καθόλου τα λεφτά σου! Δ.Ε.

ΑΓΑΠΩ «Γιαγκίνι» στη Λεμεσό. Κοντά στο Παντοπωλείο, θα πας χαλαρά, θα κά-τσεις μέσα, θα παραγγείλεις το σουβλάκι σου, τη φρεσκοτηγανισμένη και

κομμένη στο χέρι πατάτα με μπόλικη ρίγανη, θα ζητήσεις και μια πανσε-τούλα -εξαιρετική. Μέχρι να σ’ τα φέρουν θα πιεις και ένα βαρελίσιο κόκ-κινο και θα ακούσεις εξαιρετική μουσική. Υ.Γ.: Τα μεσημέρια προσφέρουν μαγειρευτά φαγητά. Δεν δοκίμασα αλλά έμαθα τα καλύτερα. Πεντάστερο σου λέω το μαγειρείο! Π.Σ.

ΑΠΟΛΑΥΣΑ Στο έπακρο, μεζέ και ατμόσφαιρα στην ταβέρνα «Ανεμόμυλος» (24332658, 99547019) στο Μαρί. Λίγο το ‘χεις να τρως ένα πλουσιοπάροχο καταπράσι-νο παιδότοπο; Μ.Μ.

CITY FREE PRESS 29

ΠΗΓΑ

Στο «Bono Gourmet» -τέρμα της οδού Ανεξαρτησίας

στη Λεμεσό- και πολύ το χάρηκα. Το κοτόπουλο με πέστο

και πουρέ ήταν υπέροχο, ελαφρύ με απίστευτη βελούδινη

γεύση. Το bbq burger χορταστικό, καλοψημένο και

εύγευστο. Για το cheesecake δεν θα =αποκαλύψω τίποτα,

απλώς θα σε προτρέψω να το δοκιμάσεις! Παράδεισος. Π.Σ.

30 CITY FREE PRESS

agora

Συμπυκνωμα νεότηταΣ

Η κρέμα νύχτας «κώδικας νεότητας L’ oreal Paris», μια επαναστατική αντιγηραντική κρέμα, είναι ένα προϊόν που από μόνο του μπορεί να ικα-νοποιήσει τις ανάγκες της επιδερμίδας. με την κρέμα αυτή η επιδερμίδα επανορθώ-νεται σε βάθος δίνοντας την αίσθηση πως έχουμε κοιμηθεί περισσότερο! Mία τεχνολογία αποκλειστικά σχεδιασμένη για να αυξάνει την ικανότητα της επιδερμίδας να επανορ-θώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας το πρόσωπό σου αισθητά πιο ενυδατωμένο και απαλό, ενώ μέσα σε έναν μήνα θα διαπιστώσεις ότι είναι πιο λαμπερό, ξεκούραστο και νεανικό! ένδεικτική τιμή, €17.50

beauTY

beautyLine, Λεωφόρος αρχ. μακαρίου 10Γ, Λευκωσία. πληρ. 77771701.

objectsof

desire

«Swatch» tiMe is it;

h Swatch παρουσιαζει 5 νεα, υπεροχα και μοντερνα ρο-λογια τα οποία προστίθενται στη δημοφιλή οικογένεια «New Irony Big». O κομψός και παράλληλα δυναμικός σχεδιασμός τους, που είναι βασισμένος στις τελευταίες τάσεις της μόδας, θα τα αναδεί-ξουν στο αγαπημένο σας αξεσουάρ για τη νέα σεζόν.

the Mall of cyprus, εμπορικό πάρκο σιακόλα, Βεργίνας 3, λευκωσία. πληροφορίες 22570757, www.swatch.com. τιμή πώλησης €119.

επιλέγει ο Ανδρέας ΝικολαΐδηςGaDGeT | WHaT’S NeW

Sony SmartwatchΈνα ακόμη ρολόι μέσω του οποίου μπορείς να χειρίζεσαι το smartphone σου. Ουσιαστικά με το Smartwatch ενημερώνεσαι για την «κίνηση» στο facebook και το twitter, διαβάζεις e-mails και SMS, ενημερώνεσαι για τα events και τις κλήσεις, ενώ μπορείς πα-ράλληλα να πραγματοποιείς κλή-σεις με φωνητική εντολή. Ασφα-λώς δουλεύει μόνο με Android (αφού είναι Sony).

Βρείτε στο νέο ΔΩΡΕΑΝ ένθετο προτάσεις & προσφορές της αγοράς και εξοικονοµήστε χρόνο και χρήµατα!

Special Offers

ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ

Έγχρωµο και Βολικό δίνει αξία στα ευρώ σας!

30%50%

15%

SUPEROFFER

25%DEAL

• Ηλεκτρικές Συσκευές • Ηλεκτρονικά • Έπιπλα• Είδη Σπιτιού• Μηχανές• Ενοικιάσεις

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣKαλέστε µας στο 22580580 και µάθετε τα πάντα για τις ειδικές τιµές γνωριµίας και τα ελκυστικά διαφηµιστικά µας πακέτα!

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

ΕΝΤΕΛΩΣΔΩΡΕΑΝ!

Σε είδα στις 16/12 μαζί της. Αφού τάχα θα έμενες με την παντρεμένη, τι της μιλάς ρε Πέτρο Τσερκότη;

Σε βλέπω στο «Lenox», σχεδόν κάθε Σάββατο. Μαρία μου εν χάνεις, ο απέναντι με το ποτό που σε εθόρεν.

Σε είδα Σόνια στις 17/10, που ήσουν μες στο «Galea», τζιαι εμίλας με έναν κοντούλη. Ήθελα να έρτω να σου μιλήσω αλλά εν ετόλμουν γιατί φοούμαι σε άμαν νευριάζεις. Γ11.

Σε είδα, σε βλέπω, σε ακολουθώ παντού αλλά δεν με βλέπεις σχεδόν ποτέ! Προσπαθώ να σου μιλή-σω αλλά δεν έχω το θάρρος. Θέλω να πάω μια βόλτα με το Mini το γαλάζιο, KRA***. Θα σε ξαναδώ!

Σε είδα μαλάκα λοχαγέ στην πρωινή αναφορά να μου στερείς την έξοδό μου. 33ΜΚ.

Σε είδα Ραφαέλα στην Αγία Νάπα τον Ιούνη… Σε βρήκα τυχαία όταν ήρθαμε Λεμεσό. Σε είδα να φεύ-γεις για Ιταλία μα ποτέ δεν ήρθες πίσω σε «μένα». Τώρα σε βλέπω να με κοιτάς και να γελάς επειδή διαβάζεις αυτό το μήνυμα στο «Σε είδα»! Η. Χ.

Σε είδα Τουσλάν Ρωσσοπόντιε στο καφέ και ήσουν με ένα φραπέ 6 ώρες. Έφαγες και τους Καλα-μαράδες. Φραγκοφονιά.

Σε είδα ξανθέ μου Ρωσσοπόντιε μέσα στο περί-πτερο με την παραλλαγή και περίμενες το φίλο σου να πληρώσει. Μάλλον θα σε επισκεφθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Σκρουτζ, ε Σκρουτζ.

Σε είδα στο «Browns», να πίνεις τον καφέ σου, γλυκιά μου εσύ!

Σε είδα γλυκιά μου κοπέλα την Παρασκευή, 16/12 στον «Ζορπά», στα φανάρια της αστυνομίας στη Λάρνακα. Την ίδια στιγμή πήραμε τη «City». KZU2***, Mazda. Απάντα μου, αστεράκι μου.

Σε είδα Χάρη μου με την κουκούλα σου να περπατάς έξω που τη Φανερωμένη αχάπαρος τζιαι να

διάς πάνω στο στύλο. Έγλεπε λίο μάνα μου.

Σε είδα Ζωή μες στο λεωφορείο που εχαχάνιζες σαν το καθυστερημένο… Σκάσε τζιαι λίο πούλλα μου! Τζαι εγώ αγαπώ σε. Η Σοφία είμαι btw. Τσερκοτούες.

Σε βλέπω άγγελέ μου κάθε μέρα. Α ρε Γιάννη μου, εν μπορείς να φανταστείς πόσο σε θέλω. Η γειτόνισσά σου.

Σε είδα να φορείς την «Burberry», στο «Μ» και να κολλάς σε ούλλες. Μαζεύτου ρε γκόμενε!

Σε είδα Τραχωνούι μου στις 18/12 στο «ΟXO», να βλέπετε με το Γιώργο κάτι τσαππόρνιθες κοπελλού-δες τζιαι διερωτούμαι πότε εν να παραιτήσεις μαζί τους τζιαι να έρτεις να οργώσεις το δικό μου χωράφι;

Σε είδα στο νεκροταφείο να ξεθάφκεις πεθαμέ-νους. Περσιάνη είσαι Θεός.

Σε είδα κοντά στο «Columbia» μαζί με έναν κκέλη. Επέρασα θκύο φορές να σε δω μέσα σε ένα μινούι. Είδα σε τζιαι είδες με τζιαι έκαμές με να σε γυρεύκω μες στα καντούνια. Εχάθηκες ξανθομαλλού-σα μου τζιαι έγινιν η καρκιά μου μαύρη.

Σε είδα στο όνειρό μου να μου χαμογελάς, μακά-ρι να το έκαμνες τζιαι στην πραγματικότητα! Κ.

Σε είδα να περπατάς στις Φοινικούδες. Αχ και να μεν ήσουν ψώνιο για να σου μιλήσω.

Σε είδα αλλά εσύ έκαμνες ότι εν με είδες. Το «γεια» εν του Θεού!

Σε βλέπω τα Σάββατα στο «Press Cafe» και πελ-λανίσκω πάνω σου Λεύκιε μου! Αχ τζιαι να έκαμνες κίνηση… Η Ζ., ελπίζω να εκατάλαβες ποια.

Σε έβλεπα δύο χρόνια στην τάξη μου δασκαλούα μου τζιαι τωρά που είμαι στο στρατό εν σε θορώ τζιαι παρανοώ. Θέλω σε και σου το λέω που τη «City».

Σε είδα ρε γιαγιά μες στο γουμά να λαλείς πως θέλεις τζιαι smartphone τζιαι tablet τζιαι mobile internet… τζιαι να ρωτάς αν έσιει τζιαι δωρεάν Facebook! Ε με γεια ρε γιαγιά…

Σε είδα να ξυμπαρώνεις όλες τις κοπέλες χο-ρεύοντας salsa στο «Sitio». Δεν μας κάνεις ένα γύρο κοτόπουλο και μια mix καλύτερα; Άτε να δω… η πολύ έπαρση βλάφτει.

Σε είδα στο «Flying Away», να λυσσιάς κάποιον. Έλεος αφού εν θα δικλίσει πάνω σου, τι μάσιεσαι σαν το 16χρονο; Ο αππωμένος «μιτσής».

Σε είδα ξαφνικά μπροστά μου και μου άλλαξες τον κόσμο μου. Τάραξες τη γη κάτω από τα πόδια μου και έκανα τα πάντα να σε φέρω κοντά μου. Ένας χρόνος πέρασε ήδη. Σε αγαπώ πιγκουινάκι μου.

Σε είδα στο «ΙΚΕΑ» να γυρίζεις με το τρυπανάκι, έφυες που τα χαλιά Juni, άγγελέ μου; Ο άντρας της ζωής σου!

Σε βλέπω κάθε μέρα αλλά σε βλέπω καλύτερα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη… Κάμε τίποτε λεμονάδα μου! Α.

Σε είδαμε Μήτσο μας που εφκήκες πας στον πίνακα τζιαι έλυες ασκήσεις στα μαθηματικά. Αχ τζιαι να έκαμνες λάθος! Χασκιασμένε!

Σε είδα στο «Sun Tower». Μακάρι να σε ξαναέ-βλεπα ωραία Ελένη.

Σε είδα αγκαλιά με το χαρτωμένο σου και θυμήθηκα τα παλιά μας… Μωρό μου, ποτέ δεν σε ξεπέρασα, ακόμα σε αγαπώ.

Σε είδα και αντελοσχιάστηκα. Με αγάπη Β.

Σε είδα όμορφέ μας στρατιώτη στην παρέλαση και εθόρες όπως το χαντό. Εν μας εκατάλαβες;

Σε είδα στο «Starbucks» να φορείς για πρώτη φορά στη ζωή σου κολάν. Τα παπούτσια του Πόντιου ολοκληρώναν το συνολάκι. Καλή όρεξη btw, ούλλην την ώρα τρώεις τα νύσhια σου.

Σε είδα στις 22/10 στο «Starbucks» να φοράς ένα φόρεμα γεμάτο στρασάκια και άσπρα αθλητικά παπούτσια…. Πού πάεις έτσι μάνα μου;

Ρουσλάν με την παραλλαγή να σκα-

λίζεις τη μύτη σου με τόσο πάθος που

νόμισα θα βγάλεις το μάτι σου. Πόσο

κουρούπεττος είσαι;

Σε είδα

Γιώρκο μου με το κόκκινό σου διπλοκάμπινο. Έλειψέ μου το ττάκκα-ττούκκου που μου έκαμνες μες στις λαξιές και μες στα ακάμωτα. Αχχχ Γιώρκο μου!

Σε είδα

32 CITY FREE PRESS

Μας βλέπω που στέλλουμε sms στη «City» και μιλούμε μόνο για τα εξωτερικά χαρίσματα των άλλων. Πότε θα αρχίσει να μας απασχολεί η ψυχή του άλλου; Κ+Μ.

Σε είδα έξω από το σπίτι μας με μια εξάδα Κεανί-τες ούλλες για μένα! Άσχετο που μου τις ήπιες ούλλες. Που τζίνη την ημέρα θορώ σε ούλλη μέρα τζιαι έχω σε πας στην κκελλέ μου. Θα κάμω μήνυση στις Κεανίτες.

Σε είδα και άτε και δω σε ξανά, τι θα καταλάβω; Βασικά, αφού θορώ σε όπου πάω, κουβαλώ σε, είσαι μες στο νου μου. Έφκαααααα εν μπορώ άλλο, εκουρά-στηκα. Το πούλι σου πασιή μου θορεί σε!

Σε είδα στο «Gosi cafe» στη Λεμεσό, όμορφη ξανθιά γαλανομάτα, να πίνεις το φραπεδάκι σου και να ακούς live τον Ανδρέα Νικολάου. Αχ και να ήμουν το καλαμαράκι σου! Ο φαλακρός με το μούσι!

Σε είδα όμορφε καθηγητούλι του ΤΕΠΑΚ πάνω στην κόκκινη σιιηφτή σου μοτόρα. Ήσουν ο πιο τέλειος καβαλάρης που είδα ποτέ! ΧxX

Σε είδα ρε κτηνό να ρέσιεις με κόττσινον στα φώτα του Γαβριηλίδη τζιαι χαζίρι να μου την κάτσεις που πίσω. Η θεά που σε εξιτήμασε πολιτισμένα.

Σε είδα να βάλεις σκαλούα που το σπίτι σου για να βάψεις τον τοίχο του γείτονα, για να ταιρκάζει με το δικό σου. Οι αξιολάτρευτες πριγκίπισσες που σε έβλεπαν.

Σε είδα όμορφή μου μελαχρινή να δουλεύεις στο ταμείο του Η&Α, στο Στρόβολο και σου πάνε πάρα πολύ τα νέα σου γυαλιά. Νομίζω σε έχω ερωτευτεί. Αν το δεις, please απάντα στη «City».

Σε είδα στο «Boutique», να τρέχουν τα σάλια σου… Κανεί ρε μάνα μου άφηστον να το σάσει το air-condition.

Σε βλέπω στο «Novocento», κάθε Κυριακή, να τραγουδάς καραόκε Άννα Βίσση τζιαι να πελλανίσκεις τα αφτιά μας. Πε μας καλύτερα μια Κυριακού Πελαγία, πουρέκκα μου.

Σε είδα Χρίστο που την Ευρύχου στη μάππα. Καλύ-τερα όμως να μεν σε εθόρουν. Μαλακισμένε. Α.Ν.

Σε είδα να με πεθυμάς αλλά έπιαμε η έννοια. Άντε γεια.

Σε είδα και πάλι στο όνειρό μου όμορφε Παπα-στρούμφ. Μου έχεις στρουμφολείψει, πώς να ζήσω μακριά σου; Η Στρουμφίτα σου…

Σε είδα στο «Starbucks» στο mall, με τη φα-νελούα σου την Armani τζιαι ήταν κατεβασμένο το παντελόνι σου τζιαι εφαίνετουν το άσπρο το μποξεράκι σου… Τουλάχιστον φόρε κανένα πιο ωραίο, εν τίποτε του παππού σου;

Σε είδα χοντρούλη μου στο «Public» στο «Mall of Cyprus» να σούζεις το κωλούι σου πίσω που μιαν οθόνη μυάλην.

Σε είδα στη «Σβούρα» να κάμνεις ότι εν με θορείς. Ήξερα πάντα ότι είσαι μαλάκας αλλά τωρά επιβεβαιώ-θηκα.

Σε είδα… Με είδες;

Σε είδα ΕΠΥ των Κελλιών μέσα στα μαγειρεία! Ό,τι έβρισκες, έτρωες! Ναι ρε ΕΠΥ είσαι πονύστικος!

Σε είδα με την ξυμαρισμένη ποδιά σου στο

«Starbucks» της Λήδρας. Αν θέλεις να την πλύνω, μεν ντραπείς να μου το πεις. Η κοκκινομάλλα σου!

Σε είδα στο «Angels» στο πάρτι του P.L.L. Επέλλανα με τον κώλο σου! Εν εχόρταινα να το θορώ. Έτσι κώλο να έχει η κοπελλούα μου και φκαίνω που το σχολείο. Αχ τζιαι έσι…σε άνετα ρε μώρατσέ μου! Ο Κ…

Σε είδα, με είδες τζιαι που τζίνη την ώρα αλληθώ-ρισα… Τζιαι μεν το παίζεις όμορφη, εν σου πάει.

Σε είδα Ρένο και σε έβλεπα στο «Starbucks» πριν κανένα χρόνο, συχνά. Αχχχχχ.

Σε είδα στις 21/10 στο «Gloria», να προσπαθείς

να μάθεις πιλόττα. Αφού εν σου περνά άγγελέ μου, τι το παλεύεις; Ο Χ….

Σε είδα, μάνα μου κούκλε μου, να γυρίζεις μες στο Καϊμακλί με το φίλο σου τον Γιώργο.

Σε βλέπω κάθε μέρα στο ΓΣΠ αθλητή μου. Αχ Αντρέα μου, είσαι θεός όταν θυμώνεις. Τζιαι άμαν φκάλεις τη φανέλα πελλανίσκω. Κάμε κίνηση άγγελέ μου τζιαι γίνομαι δική σου.

Σε είδα να κλαίεις όταν άκουσες το όνομά σου στις διανυκτερεύσεις. Περσιάνη θα είσαι για πάντα νέος. Οι παλιοί σου.

Σε είδα να πιένεις κόντρα στο ρέμα. Μπράβοοοο!

Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βο-λής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα» στέλνεις sms στη City. Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στεί-λεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της city στο facebook.

Contact

σε είδαστη City….

Ρουσλάν με την παραλλαγή να σκα-

λίζεις τη μύτη σου με τόσο πάθος που

νόμισα θα βγάλεις το μάτι σου. Πόσο

κουρούπεττος είσαι;

στις 22/10 η ώρα 16.31 στο mall να τρώεις «KFC» με τα σιέρκα σου. Ε κανεί γιε μου. Επαράσιεσές το, έγινες χτιτζιόν. Λυπούμαι την κοπελλούα που εν δίπλα σου, έκαμές την ρεζίλη ρε χώρκατε! Έσιει τζιαι χαρτομάντιλα. Χ.Γ.Α.

Σε είδα

‘SUPER FM! Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟ΅ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!’

sex talk34 CITY FREE PRESS

Ρούλα μου. Κατ’ αρχάς μ’ αρέσει που τα λες έτσι χύμα και σταράτα όπως βγαίνουν από την ψυχή σου, γιατί κι εγώ έτσι είμαι, μου αρέσει να τα λέω έξω από τα δόντια. Αυτό όμως, όπως θα ξέρεις κι εσύ καλά, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, το ότι μένεις μόνος στο τέλος με ελάχιστους φίλους. Εγώ είμαι 30 χρονών αλλά νιώθω πολύ απογοητευμένη από τη ζωή μου. Παντρεύτηκα, χώρισα, έκανα κι ένα παιδάκι αλλά δεν έχω γνωρίσει την αγάπη. Γιατί ο έρωτας μπορεί μεν να σε συνεπαίρνει, να σε αναστατώνει όταν τον γνωρίζεις, στην ουσία όμως μόνο προβλήματα και περιστασι-ακές απολαύσεις σου προσφέρει. Η αγάπη είναι αυτή που μένει, γιατί αυτός που αγαπά, νοιάζεται, φροντίζει τον άλλον και μένει δίπλα του στα καλά και στα κακά. Αναρωτιέμαι μέσα σε τόσο κό-σμο γιατί να νιώθω μόνη, να μην έχω βρει το άλλο μου μισό που να με καταλαβαίνει και να τον νιώθω κοντά μου. Τα πιο σημαντι-κά πράγματα δεν αγοράζονται, τα πιο ακριβά δεν πωλούνται και τα πιο πολύτιμα βρίσκονται σε απλές μορφές περιπλανώμενων και ανυποψίαστων ανθρώπων. Ευχαριστώ,Τίνα.

Αγαπημένο Τινάκι, Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, συμφωνώ ότι έτσι είμαι κι εγώ αλλά σίγουρα δεν είμαι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση. Λες ότι προτιμάς να τα λες έξω από τα δόντια αλλά από την άλλη έχεις μείνει με ελάχιστους φίλους. Σε πληροφορώ ότι θα υπάρξουν εποχές που θα έχεις άπειρους φίλους… Αλλά στο τέλος θα επιλέξεις τους ελά-χιστους και ξεχωριστούς για εσένα. Άρα συνέχισε να μιλάς και να μη φοβάσαι να πεις αυτό που σκέφτεσαι. Πάμε παρακάτω τώρα. Είσαι 30 χρονών κοπελάρα. Νεότατη, έχεις και το παιδάκι σου (να σου ζήσει), αλλά χωρισμένη και απογοητευμένη. Γιατί απογοητευμένη; Επειδή δεν έχεις γνωρίσει την «αγάπη»; Μαλακίες. Σε άλλους ανθρώπους η αγάπη έρχεται λίγο πιο νωρίς, σε άλλους λίγο πιο αργά. Μην ανησυχείς μάνα μου και μην κάνεις τόσο απαισιόδοξες σκέψεις. Δηλαδή, αν θα πεθάνεις στα 80 σου, θα κλαις τη μοίρα σου από τα 50 σου χρόνια; Όσο για το μεγάλο έρωτα, αγαπούλα μου, αυτόν που θα σε νοιάζεται, θα σε λατρεύει, θα σου προκαλεί το αίσθημα των πεταλούδων στο στομά-χι, μην το δέσεις και σχοινί κορδόνι ότι θα έρθει. Μην το ψειρίζεις το πράγμα και χάνεις χρόνο. Σπάνιο στις μέρες μας. Όπως είπες ούτε αγο-ράζεται ούτε πουλιέται πουθενά. Αν είναι να έρθει, θε να ρθεί. Αλλιώς θα προσπεράσει. Αντί να κάθεσαι να σκέφτεσαι όλα αυτά τα πράγματα, βγες έξω και ζήσε. Κουνήσου καλέ!

γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΕΦΑΛΙ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩ-ΡΙΖΕΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ.

ΟΜΟΡΦΑΑΑΑΝΤΡΑ ΜΟΥ! Τη διαφήμιση με τα σάντουιτς έξω από το γήπεδο την έχεις δει; Καταπληκτική διαφήμιση, ο καντινιέρης είναι περιπτωσάρα και τα μηνύματα που δίνει είναι διαχρονι-κά και πολυδιάστατα. Για παράδειγμα: λέει καθαρά και ξάστερα η διαφήμιση πως δεν χρειάζεται μόνο η λου-κανικούμπα για να χορτάσεις. Πρέπει να βάλεις αρκετά πράγματα και να προσθέσεις και το sauce για να γλιστρά. Έτσι και στο sex. Δεν έρχεσαι σε οργασμό απλά και μόνο επειδή κάποιος βρήκε το δρόμο και μπήκε. Όοοοχι φίλε μου καλέ. Χρειάζεται να κάνεις μια προσπάθεια, να είσαι λίγο μερακλής, να φτιάξεις ατμόσφαιρα, να είσαι υπομονετικός. Το τούκου-τούκου δεν φέρνει το επιθυ-μητό αποτέλεσμα και οφείλει να το υπενθυμίζει το πάνω κεφάλι ως ιδιοκτήτης του κάτω κεφαλιού. Μην σου πω ότι οφείλει να το εκπαιδεύσει κιόλας...

ΙΣΑ ΚΙ ΟΜΟΙΑΠρέπει να ενημερώσεις το αγόρι πως η απόλαυση η δική σου, δεν έρχεται ταυτόχρονα και ισόποσα με την απόλαυ-ση τη δική του. Ούτε όταν επιτυγχάνεται η απόλαυση του ενός, αυτόματα η παραγωγική διαδικασία ολοκληρώνεται και ανάβουμε τσιγάρο. Υπάρχει και κάποιος άλλος που επιδιώκει αντίστοιχη ευχαρίστηση. Αααα το σωστό να λέγεται.

ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ, ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ! Μπορεί η πρώην να τρελαινόταν με μια συγκεκριμένη στάση, να άναβε όταν της έλεγες μια συγκεκριμένη ατάκα και να έτριζαν τα πατώματα όταν της έκανες ένα συγκε-κριμένο κόλπο. Αυτά τα «συγκεκριμένα» όμως είναι αλλού και με άλλον. Αυτά τα «συγκεκριμένα» δεν έχουν εφαρμογή σε όλες τις γυναίκες από όλους τους άντρες και με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να ξεχάσουμε όχι αυτά που ξέρουμε, αλλά να τα εφαρμόζουμε και να κάνουμε νέα αρχή. Μερσί!

ΟΟΟΟΠΣ, ΛΑΘΟΣ! Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν τη λανθασμένη κίνηση που τάχα μου γίνεται κατά λάθος, οδηγεί σε λάθος πόρτα και παρόλα αυτά συνεχίζεις να προχωράς. Ναι, για όνομα, αναμφίβολα λάθη γίνονται. Μπορεί η ολισθηρότητα του δρόμου να σε βγάλει από το δρόμο σου και στην επιστρο-φή να βρεθείς σε παράδρομο. Δεν θα σε κακοχαρακτη-ρίσω. Άνθρωποι είμαστε και κάποιες φορές σφάλουμε. Από τη στιγμή όμως που γίνεται αντιληπτό, τι κάνεις; Δεν οφείλεις να επανέλθεις; Πρέπει να σου το κάνει λιανά πως δεν είναι η ώρα των πειραματισμών; Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εξερευνήσουμε τα όριά μας; Ούφου δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες.

Sex tips

ΠΑΝΩ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΕΦΑΛΙ

γράφει η tipster

Ρούλα χώρισα. Είμαι χάλια. Βάζω κοψοφλέβικα και κλαίω. Βάζω ουίσκια και πίνω. Τα έχω παί-ξει λέμε! Αχ δεν είμαι καλά. Νόμιζα πως δεν θα με πείραζε αλλά μου έχει σαλέψει. Νομίζω πως την πάτησα τελικά με τον βλάκα. Φτου σκατά! Λένα.

Λένα,Βγάλε τα κοψοφλέβικα (τι σκατά όλες Top FM ακούτε;). Άκου Γιαννιά («Άντε γεια»), Τσαλίκη («Τα περαστικά μου, τρελέ έρωτά μου»), Κωνσταντίνο Γαλα-νό («έξω από την πόρτα μου ξανά να μην περάσεις») και Μαρτάκη («κανείς δεν

θα πεθάνει τώρα που λείπεις»). Α, υπάρ-χει και ένα του Αντώνη Οικονόμου που λέει «άι στα κομμάτια, άι στα τσακίδια». Πας καλά κοπέλα μου; Όλοι τον έχουμε βιώσει το χωρισμό, όλοι χτυπηθήκαμε, ακούσαμε κοψοφλέβικα αλλά δεν συνε-χίσαμε παράλληλα με τον πάτο. Σηκωνό-μαστε ξανά μανά με κάτι καινούργιο. Το λέει και ο Κιάμος. Δεν μπορώ μελοδρά-ματα, βαριέμαι. Για ένα λουκανικάκι 12-15 πόντους να σέρνεσαι στα πατώματα; Σήκω, πλύσου, ντύσου, βάψου, αγόρασε καινούργια ρουχαλάκια τώρα που είναι και εκπτώσεις, πέταξε τα εσώρουχα τα παλιά που σου τον θυμίζουν και βάλε φρεσκαδούρα στη ζωή σου, τόσο μέσα όσο και έξω. Άντε πια!

36 CITY FREE PRESS

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΙΣΩ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ του Νεόφυτου Λάρκου πριν τον αγώνα με την ΑΕΛ, θα πρέπει

κατ’ αρχάς όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι που την παρακολούθησαν να πάνε για ένα μίνι σεμινάριο αντίληψης της είδησης. Ο άνθρωπος έριξε δύο ατάκες όλο ουσία: «Πρέπει να παίξουμε έξυπνα» και «η ΑΕΛ είναι παρορμητική ομάδα». Σχεδόν κανένας δε στάθηκε σε αυτές, που ήταν όπως φάνηκε και το ζουμί του ντέρμπι. Ο Λάρκου δε χρησιμοποίησε λέξεις όπως πάθος, αποφασιστικότητα, τύχη, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι σε τέτοια ντέρμπι. Μίλησε μόνο για την πιθανότητα να κυριαρχήσει η δύναμη. Ούτε και στάθηκε στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία του κόσμου. Ο Λάρκου αντιμετώπισε το παιχνίδι μόνο από την αγωνιστική άποψη, αφήνοντας τις ψυχολογίες. Κοιτώντας τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος, εύκολα βγάζεις το συμπέρασμα ότι η Ομόνοια έπαιξε έξυπνα, ότι παρέσυρε την ΑΕΛ και ότι από κάθε άποψη είχε την τακτική που έπρεπε. Ο Λάρκου που λέτε, έδωσε και επικοινωνιακό και προπονητικό ρεσιτάλ. Άποψή μας είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα, πήρε το Master του. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ο άνθρωπος έχει φυσικά το prο και από πέρσι τον Απρίλιο, όταν έκατσε στον πάγκο της Ομόνοιας, δίνει καθημερινά «εξετάσεις». θα μπορούσε να το είχε πάρει και στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, όπου και εκεί διάβασε πολύ καλά τον αγώνα, ενώ είχε και πλάνο μετά την κόκκινη. Αλλά μία ήττα τα διαγράφει αυτά. Το παιχνίδι με την ΑΕΛ, ήταν η «εξέταση» και με τέτοιο

βαθμό, ο Λάρκου παίρνει το «Master of Arts» ασυζητητί. Ίσως θα πρέπει να σταθούμε και σε άλλη μία παράμετρο. Στατικές φάσεις. Και εκεί η Ομόνοια δεν άφησε την ΑΕΛ να φανεί επικίνδυνη (συνήθως είναι κίνδυνος θάνατος). Αλλά και η Ομόνοια έδειξε πόσο δουλεμένη είναι όταν κερδίζει αυτή κόρνερ ή φάουλ. Η φάση της ευκαιρίας του Εφραίμ στο 20ό λεπτό, όταν ο Εφραίμ στάθηκε στο πίσω δοκάρι και ξάφνου βγήκε από τα σκριν (επιτρέψτε μου τον μπασκετικό όρο) στο πέναλτι και σούταρε ανενόχλητος, δεν ήταν τυχαία. Ήταν μία κομπίνα δουλεμένη, σε συνέχεια 4-5 άλλων που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Το Πρωτάθλημα θα πει κάποιος είναι ίσως το διδακτορικό του Λάρκου. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η πορεία που ήδη κάνει η Ομόνοια είναι πέραν των προσδοκιών. Η εικόνα και η αύρα που εκπέμπει είναι εμφανέστατη για το ομαδικό της πνεύμα. Αν πάρει το Πρωτάθλημα, ναι μπορείτε να του απονείμετε το Ph.D, έχω την αίσθηση όμως πως ο Λάρκου με τον τρόπο που δουλεύει θα το πάρει νωρίτερα. Απλώς το έχει.

«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛ ΣΚΟΟΥΛΣ ΕΙ-ΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ νέα που άκουσα

στη ζωή μου…». Αυτήν τη δήλωσε έκανε ο θρυλικός

Μπόμπι Τσάρλτον, η αιώνια σημαία της United, στο άκου-

σμα της είδησης ότι ο ginger genius θα ξαναφορέσει την

κόκκινη φανέλα.

Ανάλογα ήταν και τα αισθήματα των εκατομμυρίων οπαδών

των reds σε ολόκληρο τον κόσμο, βλέποντας έναν από τους

ζωντανούς θρύλους της σύγχρονης χρυσής εποχής της

United να επιστρέφει στη δράση, έξι μόλις μήνες μετά την

αποχώρησή του από τους αγωνιστικούς χώρους.

Για τον Άλεξ Φέργκιουσον, η επιστροφή ενός από τους πιο

πιστούς και αφοσιωμένους στρατιώτες του αποτελεί κατα-

λύτη στην προσπάθεια της MU να κατακτήσει τον 20ό τίτλο

πρωταθλήματος. Άλλωστε, ο ίδιος αποτέλεσε καθοριστικό

παράγοντα στην απόφαση του «μικρού από το Σάλφορντ»

να επιστρέψει, σ’ ένα come back που άφησε άφωνη όχι

μόνον τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η εμπειρία του, η ηγετική του φυσιογνωμία, η ικανότητά

του να κοντρολάρει το παιχνίδι, αλλά και τα γκολ του, που

τόσο λείπουν από τη μεσαία γραμμή της United, μπορούν

να δώσουν λύσεις στα φετινά αγωνιστικά προβλήματα των

κόκκινων, που έχουν επιταθεί επικίνδυνα με τους πολλούς

και αλλεπάλληλους τραυματισμούς.

Για πολλούς, η επιστράτευση του Σκόουλς, εμφανίζεται

ως μια λύση ανάγκης, την οποία βρήκε σχεδόν… έτοιμη

ο Φέργκι, όταν πριν από τρεις εβδομάδες ο Σκόουλς τού

εκμυστηρεύθηκε την επιθυμία να ξαναφορέσει τα ποδο-

σφαιρικά του παπούτσια. Και αποτελεί τρανή απόδειξη

του γεγονότος ότι οι πρωταθλητές, παρά την ενίσχυσή

τους με αρκετό νέο αίμα το περασμένο καλοκαίρι,

παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις και αδυναμίες.

Ίσως και να είναι αλήθεια, ότι ο Σκόουλς επέστρεψε

για να καλύψει το… κενό του Σνάιντερ, η μεταγρα-

φή του οποίου τελικά δεν έγινε για να καλυφθεί το

κενό του… Σκόουλς. Πιστοποιεί, με άλλα λόγια, ότι η

Γιουνάιτεντ χρειάζεται μεταγραφές.

Μεταγραφές, ωστόσο, χρειαζόταν και τα προηγούμε-

να χρόνια, όπου και τότε παρουσιάζονταν αδυναμίες

και ελλείψεις. Αλλά η United έχει κάτι άλλο, περισ-

σότερο από τους ανταγωνιστές της: το μέταλλο του

πρωταθλητή και το πνεύμα του Φέργκι. Που παρά τα

λάθη και τις εμμονές του, σχεδόν κάθε χρόνο, στα

τέλη του Μάη, φροντίζει όλους να τους διαψεύδει…

Φέτος, βεβαίως, τα πράγματα φαίνονται πιο δύσκολα,

καθώς η απειλή της City φαντάζει πολύ πιο σοβαρή

απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Και η μάχη προοιω-

νίζεται συναρπαστική μέχρι το τέλος.

γράφει ο Λαμπράκης ΚωνσταντινίδηςΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΤΟΥ ginger genius

ΤΟ MAsTer ΤΟΥ

Στο ντέρμπι με την ΑΕΛ, ο

Λάρκου έδωσε ρεσιτάλ

επικοινωνίας και προπο-

νητικής αντίληψης.

H CITY συχνάζει µαζί σου παντού,

σε καφετέριες, bars και εστιατόρια.

Πάει για ψώνια, γυµνάζεται και

σπουδάζει...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΦΟΣ

7 κλειδιάΑρτοποιεία ΖορπάςΠανεπιστήµιο ΚύπρουΠερίπτερο Α.Ε. ΣταυρούΠερίπτερο Φάνος ΘεοφάνουςΠερίπτερο Lucky 7 Περίπτερο More Blue TradingΥπεραγορά Αφοί ΙωαννίδηΥπεραγορά ΜετρόΥφαντουργείο3 CowsACSAlpha Mega Café Allou Café CityCafé La ModeCafé NeCarrefour Coffee BeaneryCoffee Island Coffee WayCosta Coffee European University Flo Café

Gloria JeansGoody’sIkeaK-CineplexMondo CaféPizza HutPlaycePralinaSecond CupStarbucksThe Mall of CyprusThe Mall of EngomiUniversity of Nicosia

Αρτοποιεία ΖορπάςACSArtimaCafé 127Café LibraryCarrefourCoffee RepublicCopy Kiosk (ΤΕΠΑΚ)Dino Art CaféDoorsDriftersGoody’sHäagen-Dazs K-CineplexMy MallPascucci Sesame BarStarbucks

Αρτοποιεία ΖορπάςΥπεραγορά ΜετρόACSAlpha MegaBaileyCarrefourGloria Jean’s Coffee Goody’sSpyStarbucks

Αρτοποιεία ΖορπάςΠερίπτερο ΣτόκκοςΠερίπτερο Time OutΥπεραγορά ΠαπαντωνίουACSCarrefourStarbucksSuper Home Center

Αρτοποιεία ΖορπάςACS CourierCosta Coffee

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Γράφει ο Δελφός

ζώδια 20-26/0138 CITY FREE PRESS

wish uponthe starsΚΡΙΟΣ 21/3-20/4Είστε στενοχωρημένα και πραγματικά δεν αντέχω να σας βλέπω έτσι μαραζωμένα! Αξιοποιήστε τους φίλους σας. Θα νιώσετε καλύτερα. Στη δουλειά όλα γίνονται πολύ γρήγορα και εσείς αδυνατείτε να παρα-κολουθήσετε. Στα αισθηματικά αρνείστε να ακούσετε τις προειδοποιητικές σειρήνες γιατί θεωρείτε πως κάνετε το σωστό. Μην είστε τόσο σίγουροι! Κάντε ένα break από το άγχος. Πατήστε το pause!

ΤΑΥΡΟΣ 21/4-21/5Οργανώνετε το χώρο και το χρόνο σας με πολύ θαυ-μαστό τρόπο. Μήπως να περνούσατε και από το σπίτι μου; Η επιλογή των συνεργατών σας είναι εξαιρετι-κή και νιώθετε σταθερότητα. Έχετε μια απίστευτη ακτινοβολία αυτήν την εβδομάδα. Καλό θα ήταν να την εκμεταλλευτείτε. Στα αισθηματικά, αν και βλέπετε ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, αυτό σας ιντριγκάρει και σας γοητεύει. Όπως την βρίσκει κανείς!

ΔΙΔΥΜΟΙ 22/5-21/6Οι ευκαιρίες είναι κομματάκι δύσκολες. Ζορίζουν λίγο τα πράγματα! Από την άλλη, όμως, στα ερωτικά σας βγάζετε ένα πάθος πρωτόγνωρο και μια διάθεση για δημιουργία, άνευ προηγουμένου. Θα σας συμβούλευα να την εκμεταλλευόσασταν και να δίνατε χαρά σε κό-σμο. Στα επαγγελματικά έχετε την αίσθηση πως σας απαξιώνουν. Κάντε λίγο ακόμη υπομονή. Θα γυρίσει ο τροχός! Μην ανησυχείτε για την οικογένεια! Ξέρω τι σας λέω!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6-22/7Είπατε μια φορά και εσείς να εκδηλώσετε την πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σας και έπεσαν όλοι επάνω σας. Είναι που δεν σας έχουν συνηθίσει έτσι και σοκαρίστηκαν! Επιπλέον, νιώθετε πως δεν σας ακούνε οι άνθρωποι που έχετε γύρω σας και αυτό σας καταπιέζει. Έχετε κι εσείς τα προβλήματά σας! Μην τα μεταφέρετε όμως στη δουλειά γιατί δεν σας φταίει ο έρμος ο συνάδερφος! Φορτίστε το κινητό. Θα έχετε μηνύματα!

ΛΕΩΝ 23/7-23/8Πολλά πράγματα γίνονται σε καθημερινή βάση και εσείς δεν ξέρετε πού να πρωτο-δώσετε σημασία. Δεν

σας αδικώ. Στα επαγγελματικά, ωστόσο, τα πάτε καλά και καταφέρνετε να περάσει το δικό σας χωρίς όμως να περάσετε τη διαχωριστική γραμμή. Προσοχή στα οικονομικά σας. Μην κάνετε έξοδα που δεν είναι απαραίτητα. Μια συμβουλή από εμέ-να για εσάς: οι συζητήσεις αν υπάρχει λόγος που γίνονται στα μουλωχτά, καλό είναι να παραμένουν μυστικές. Κοινώς κλείστε το στόμα σας!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8-23/9Είναι η εβδομάδα που θα μπει μια τάξη και οι χώ-ροι στους οποίους κινείστε θα οργανωθούν όπως εσείς θέλετε. Η πιο όμορφη πλευρά του εαυτού σας θα βγει στην επιφάνεια και αυτό είναι πάντα κάτι καλό. Όταν είστε έτσι γούτσου-γούτσου, να θυμάστε πως είστε πολύ ερωτεύσιμα πλάσματα! Στα επαγγελματικά θα χρειαστεί να πάρετε πολύ σύντομα αποφάσεις. Νιώθετε μεγάλη πίεση, αλλά είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσετε. Πράγματα γίνονται υπέρ σας. Όλα καλά θα πάνε. Αλήθεια!

ΖΥΓΟΣ 24/9-23/10Πολλά σκαμπανεβάσματα αυτήν την εβδομά-δα. Εκεί που θα είστε σούπερ και τριαλαλά τριαλαλό, ξαφνικά θα τρώτε μια φρίκη και θα αισθάνεστε ντεφορμέ και πολύ χάλια. Αυτό που εσείς επιδιώκετε σε σχέση με αυτό που οι άλλοι θέλουν, κινούνται παράλληλα. Δεν θέλω να χάνετε το χαμόγελό σας, ακόμη και όταν νιώ-θετε πως χάνετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας! Δίπλα σας έχετε κόσμο που θέλει να σας συμπαρασταθεί. Αφήστε τον.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 24/10-22/11Οι σχέσεις που έχετε δημιουργήσει μέσα από το φιλικό σας περιβάλλον γίνονται πολύ δημιουρ-γικές. Στα εργασιακά ήρθε η στιγμή να πείτε στα ίσια από ποιους είστε δυσαρεστημένοι και γιατί. Στα οικονομικά κάποιοι αλωνίζουν εις βάρος σας και πρέπει λίγο να τους μαζέψετε τα λουριά. Περνάτε δύσκολα και θα περάσετε ακόμη δυσκο-λότερα. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε την πίεση, αν δεν κλεινόσασταν στον εαυτό σας κάθε φορά που πλησιάζει μπόρα! Κρίμα.

ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11-22/12Κάποια πράγματα απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς, τους οποίους όμως στην παρούσα φάση αδυνα-τείτε να κάνετε. Είναι που το μυαλό σας είναι στα αισθηματο-σεξουαλικό-διαστροφικά και αδυνατείτε να τα χειριστείτε όλα «μονοφατσιά». Προσπαθείτε να κερδίσετε το χαμένο χρόνο στα αισθηματικά και να λαμπαδιάσετε τη σχέση, να ανάψετε μια φλόγα ναααα με το συμπάθιο. Όλα πήραν το δρόμο τους.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 23/12-20/1Έχετε την ανάγκη να πάρετε το χρόνο σας, να σκεφτείτε τα πράγματα χαλαρά, να βάλετε μια τάξη μέσα στο μυαλό σας και να δείτε τα γεγονότα πιο ξεκάθαρα. Μπράβο. Να το κάνετε. Μαζί με τα υπό-λοιπα, σκεφτείτε και τις μελλοντικές σας κινήσεις. Τι θέλετε να κάνετε, πού σας φαντάζεστε και πώς. Στα αισθηματικά, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Μη στενο-χωριέστε. Η νέα τους μορφή ίσως να είναι για καλό! Χαμογελάστε μου να σας δω!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21/1-19/2Οι φίλοι σας έχουν καλές προθέσεις και ο ερωτικός σύντροφος τρελά κέφια. Κερασάκι στην τούρτα έρχεται και η επαγγελματική εύνοια. Κανονίστε να το εκμεταλλευτείτε γιατί αλλιώς θα σας χαστουκίσω. Χάνονται τέτοιες ευκαιρίες; Προσέξτε το ενδεχό-μενο να έχετε παραμερίσει -λόγω υποχρεώσεων και μόνο- κάποιους ανθρώπους που εκτιμάτε και αγαπάτε πάρα πολύ. Είναι κρίμα. Διευθετήστε το σας παρακαλώ!

ΙΧΘΥΕΣ 20/2-20/3 Ο δρόμος για την επιτυχία περνά μέσα από τη συλ-λογικότητα. Μπορεί αυτό να σας βρίσκει αντίθετους, αλλά θα κάνετε την καρδιά σας πέτρα και θα βγάλετε προς τα έξω τον team player που κρύβετε μέσα σας! Θα έχετε συναντήσεις και θα λάβετε τα απαραίτητα εχέγγυα για να προχωρήσετε με ασφάλεια και αισι-οδοξία. Στα αισθηματικά βλέπω πως το βελάκι του έρωτα βρήκε το στόχο του! Ε, ρε γλέντια!