Εσκιμώοι

Post on 30-Jun-2015

163 views 0 download

Transcript of Εσκιμώοι

Ένας αυτόχθονος λαός Ομαδική Εργασία από τη

Στ 1Ενότητα: Το σπίτι μας , η

ΓηΕκπ: Χριστιάνα Χαραλάμπους

Εσκιμώοι

Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι που ζουν σε πολικές περιοχές. Έχουν ελαφρά κίτρινο δέρμα και σχιστά μάτια. Κατοικούν σε περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα και στις βορειοανατολικές περιοχές της Ασίας.

Ινουίτ

Συνήθως κυνηγούν φώκιες και φάλαινες ή ψαρεύουν ψάρια για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Τροφή

Η ένδυση των Εσκιμώων είναι συνήθως φτιαγμένη από δέρμα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς.

Ένδυση

Κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα ταράνδου ή φώκιας και μέσα στα περίφημα και γνωστά ιγκλού. Επίσης για να ζεσταίνονται καίνε το λάδι της φώκιας.

Κατοικία

ΣυντροφιάΓια συντροφιά τους

έχουν τις βάρκες και τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά τους βοηθάνε κυρίως στη μετακίνηση, όπου σέρνουν το έλκηθρο των Εσκιμώων, αλλά και στο κυνήγι γιατί έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση.

Οι Εσκιμώοι είναι ένας αυτόχθονος λαός. Δεν έχουν τις ευκολίες που έχουμε εμείς, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους.

Συνεργάστηκαν: Μαρία Κυριάκου, Παρασκευή Καραγιαννά, Κυριακή

Καπίλλα

ΤΕΛΟ

Σ

ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ

Συνεργάστηκαν Μαρία Σωτηρίου, Βαλεντίνα Σιαπάνη, Αντρέας Ευθυμίου, Θεόδωρος Κουτσού, Γιώργος Καραολίδης, Μιχάλης Σιοπαχάς

Οι Βεδουίνοι χωρίζονταν σε συγγενικές φυλές, οι οποίες ήταν οργανωμένες σε κάποια επίπεδα. Μια τυπική οικογένεια (ή Σκηνή) αποτελούνταν από τρεις ή τέσσερις ενήλικες (το ανδρόγυνο κι οι γονείς ή τα αδέρφια) και έναν απροσδιόριστο αριθμό παιδιών.

Ακολουθούσαν ημι-νομαδικό τρόπο ζωής, μεταναστεύοντας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τους υδάτινους και τους γεωργικούς πόρους. Στις Βασιλικές φυλές κατά παράδοση εκτρέφονταν καμήλες, ενώ στις άλλες φυλές γιδοπρόβατα

Όταν υπήρχαν άφθονοι πόροι, ταξίδευαν πολλές Σκηνές μαζί σαν goum. Οι ομάδες αυτές συνήθως συνδέονταν με πατριαρχικούς δεσμούς, αλλά και μέσω γάμων, καθώς οι νέες σύζυγοι συνήθως ακολουθούνταν από άνδρες συγγενείς στη νέα φυλή, και μέσω απλών γνωριμιών με τη φυλή.

Το επόμενο επίπεδο στις ομάδες των φυλών ήταν το ibn amm, συνήθως ένα σύνολο ανθρώπων από 3 έως 5 γενιές. Συχνά συνδέονταν με τα goum. Ενώ τα goum όμως είχαν παρόμοια κοπάδια, οι ομάδες ibn amm ασχολούνταν με ξεχωριστές οικονομικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας όμως τα μέλη τους σε περίπτωση οικονομικής αποτυχίας.

Το επόμενο ιεραρχικό επίπεδο ήταν ολόκληρη η φυλή, αρχηγός της οποίας ήταν ένας Σεΐχης. Ολόκληρη η φυλή συχνά προβάλλει την καταγωγή της από έναν κοινό πρόγονο, εφόσον υφίστατο πατριαρχική δομή μέσα στις επιμέρους ομάδες. Η φυλή ήταν το ιεραρχικό επίπεδο ανάμεσα στους Βεδουίνους και τις τοπικές οργανώσεις και κυβερνήσεις.