15 09 2014

Post on 03-Apr-2016

215 views 0 download

description

newspapers,articles

Transcript of 15 09 2014

•Κάθε φορά που αλλάζει ηηγεσία του υπουργείου Παιδεί-ας, αλλάζουν –σχεδόν- τα πάνταστην Εκπαίδευση, ιδιαίτερα σταανώτερα επίπεδά της, το Λύκειοκαι την Τριτοβάθμια, γεγονόςπου έχει μόνο αρνητικές συνέ-πειες για όλους.

Οι μαθητές δεν προλαβαί-νουν να προσαρμοστούν σε ένασύστημα και αναγκάζονται ναγνωρίσουν ένα καινούριο. Οι γο-νείς τους διαμαρτύρονται, ανη-συχούν και αγχώνονται εξίσουμε τα παιδιά. Οι δάσκαλοι καικαθηγητές πάλι, βρίσκονταιδιαρκώς αντιμέτωποι με νέα δε-δομένα, άλλες απαιτήσεις καιδιαδικασίες όσον αφορά στην ερ-

γασία τους.Αυτή η ρευστότητα στο χώ-

ρο της Εκπαίδευσης τις τελευ-ταίες δύο δεκαετίες

• Mία από τις μελανότερεςσελίδες της σύγχρονης ελληνικήςιστορίας αποτελεί η Μικρασιατικήκαταστροφή, η οποία είχε ως α-ποτέλεσμα πάνω από ενάμιση ε-

κατομμύριο άνθρωποι να ξεριζω-θούν από τις πατρογονικές τουςεστίες, να χάσουν τις περιουσίεςτους και να στήσουν ξανά απ’ τηναρχή τη ζωή τους σε νέες εστίεςανά την Ελλάδα.

Εκατοντάδες πρόσφυγες απότην Μικρά Ασία και φυσικά τον Πό-

ντο εγκαταστάθηκαν και στηνΉπειρο, δημιουργώντας νέες δυ-ναμικές κοινότητες οι οποίες άκμα-σαν τις δεκαετίες που ακολούθη-σαν. Μία απ’ αυτές, από τις πιο με-γάλες και δραστήριες,

Η ιστορική μνήμη Μικρασιατών καιΠοντίων «οδηγός» για το μέλλον!

Εκδηλώσεις χθες για τη Γενοκτονία του 1922 και για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής• Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Μας έχετε προσφέρει πολλά…

• Σε καλό δρόμοβαδίζει, όπως όλαδείχνουν, η υπόθεσηρύθμισης των «κόκκι-νων δανείων» που βα-σανίζουν χιλιάδες ι-διώτες και επιχειρή-σεις στην χώρα μας.

Οι τράπεζες ζε-σταίνουν τις «μηχα-νές» τους, ξεκινώντας ήδη καμπά-νιες με τις οποίες καλούν όσουςδυσκολεύονται να ανταποκριθούνστις υποχρεώσεις τους να απευ-θυνθούν στα εξειδικευμένα στελέ-

χη τους για την εξεύρεση βιώσιμηςλύσης.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυ-ριακής», οι τέσσερις συστημικοίτραπεζικοί όμιλοι έχουν δημιουρ-γήσει αυτόνομες μονάδες που α-σχολούνται αποκλειστικά με τιςχορηγήσεις που βρίσκονται σε κα-θυστέρηση. Στις λύσεις που προ-τείνουν στους πελάτες τους μπο-ρεί να περιλαμβάνουν πληρωμήμόνο τόκων, επιμήκυνση της διάρ-κειας εξόφλησης, αναστολή πλη-ρωμών για ένα διά-στημα ή ακόμη και

• Μία ακόμη αλλαγή, θετικήαυτή τη φορά, προωθείται γιατους αγρότες και συγκεκριμέναγια το συνταξιοδοτικό τους καθε-στώς που, όπως είναι γνωστό, δέ-χθηκε παλιότερα πλήγμα με την ε-πέκταση του ορίου ηλικίας γιασύνταξη στα 67 από τα 65 χρόνια.

Τώρα επιχειρείται μία εξισορ-ρόπηση της απόφασης εκείνης,καθώς με τροπολογία

• Δεν έφταναν τα υπό-λοιπα, έχει βαλθεί να μας…τρελάνει και ο καιρός πουφέτος για την περιοχή μαςαλλά και ολόκληρη την δυτι-κή Ελλάδα μόνο φυσιολογι-κά δεν εξελίσσεται!

Το καλοκαίρι που πέρα-σε παρουσίασε σημαντικήδιαφοροποίηση από αυτάτων τελευταίων ετών, τόσοως προς τις βροχοπτώσεις,όσο και σε σχέση με την θερμο-κρασία. Όσο για το φθινόπωρο

που ήδη διανύουμε, η αστάθειατου καιρού και οι βροχές

Οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο… πόδι βλάπτουν σοβαρά τοεκπαιδευτικό μας σύστημα • Μέσος όρος βαθμολογίας φέτος στις Πανελ-λαδικές το 12,2 • Ασάφειες στο νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. - ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου 2014 - Αρ. φύλλου 581 - Τιμή 0,80

«Χορταστικό» παιχνίδι κι έντονες συγκινή-σεις στο χθεσινό 2-2 μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα- Ξάνθης.

Δύο φορές προηγήθηκαν οι φιλοξενούμε-νοι και ισάριθμες ισοφάρισαν οι «κυανό-λευκοι», τους οποίους «μεταμόρφωσε» ηείσοδος του Τσουκαλά στην επανάληψη.

Δυστυχώς όμως ο νεαρός μέσος αστόχησεσε πέναλτι στο 79’ χάνοντας την ευκαιρίανα χαρίσει το «τρίποντο» στην ομάδα του.

«Παιδιάστικα» λάθη απ’ την άμυνα των γη-πεδούχων στα δύο γκολ του Σολτάνι, ενώγια τον ΠΑΣ σκόραραν Ίλιτς και Τσάβεζ.

ΚΡΙΜΑ ΚΙΑΔΙΚΟ...

Φωτορεπορτάζ απ’ την αθλητική επικαιρότητα, σελ. 8, 9, 10

Kαιρός να σχεδιάσουμεόλοι μαζί την ανάπτυξη!..

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ*

Απόψεις...

ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! Γράφει ο ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣΦωτό ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΠΑ

Έπρεπε να βρεθούμε σε περιόδους κρί-σης, στασιμότητας και τα ποσοστά της ανερ-γίας να καλπάζουν φέρνοντας την Ελλάδαστην πρώτη θεση ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε,για να ανοίξουμε το θέμα ανάπτυξη και να ορίσουμε τα βή-ματά μας ως ένα σύγχρονο κράτος που θα βλέπει το μέλλονμ’ ένα οικονομικό και κοινωνικό μακροπρόθεσμο σχέδιοπου θα προσφέρει επιχειρηματικές και εξαγωγικές προο-πτικές, δουλειές για τους πολίτες του, παροχές υγείας καιεκπαίδευσης, υποδομές.

Από το λεξιλόγιο των προηγούμενων ετών είχαμε δια-γράψει τη λέξη ανάπτυξη και οι συζητήσεις που είχαν ανα-πτυχθεί τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολί-τες ακουμπούσαν επιδερμικά την ουσία για το 15η σελ.

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ

• Αντιμέτωπη με πολλές δυ-σκολίες είναι στις μέρες μας ηΕλλαδική Εκκλησία και τα προ-βλήματα που καλείται να διαχει-ριστεί είναι λίγο – πολύ ίδια μεαυτά που έχει και η ΜητρόποληΙωαννίνων, η οποία επίσηςπλήττεται από την κρίση.

Το… παγκάρι όσο πάει αδει-άζει λόγω της οικονομικής δυ-σχέρειας. Πάνω από 70% είναι ημείωση των εσόδων της Εκκλησίας

και είναι πλέον αντιμέτωπη με ά-νοιγμα εκατομμυρίων 15η σελ.

Ο μέσος όρος του 12,2 στη βαθμολογία αποφοίτων δημοσίων Λυκείωνκατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις αποδεικνύει έμπρακτα το χα-

μηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος…

Το μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμούστην Ανατολή στεφανωμένο.

Βροχερό το καλοκαίρι, μεμπουρίνια το φθινόπωρο!

Παραμένει απρόβλεπτος ο καιρός στην Ήπειρο • Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Όσο πάνε και… αδειάζουντα παγκάρια των Εκκλησιών

Κάθετη η πτώση στα έσοδα • Τι γίνεται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων

Ολοταχώς προς ρυθμίσειςγια τα «κόκκινα δάνεια»!

Μέχρι και… κούρεμα προτείνουν ως λύση οι τράπεζεςΣύνταξη στα 62 για τουςαγρότες από τον ΟΓΑ!

Εφόσον συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης • Τροπολογία στη Βουλή

15η σελ.

15η σελ.

2η σελ. 15η σελ.

Πρόγραμμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑτου λείπουν τα ...λεφτά!

σελ. 16η

Κατηγορηματικός ο Πρωθυπουργός

Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα δενχρειάζεται νέα δανεικά…

στη σελιδα 16

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (484/480-420/410 π.Χ.) ταστοιχεία εκείνα που ορίζουν την εθνική ταυτότητα είναι:το ομόθρησκο, το ομόγλωσσο, το όμαιμο και το ομοηθές.

Το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Βυζαντινήςκοινωνίας ήταν το «ομόθρησκο». Η επεξεργασία της ταυτότητας τωνΒυζαντινών είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων συνεχούς διεργασίας καιδιαδικασίας μεταλλαγής, μετάβασης, δηλαδή, σε νέα μορφή, του χρι-στιανισμού σε πλειοψηφία.

Είναι γνωστό ότι στο τέλος του 4ου αιώνα ο Χριστια-

Η Ρωμιοσύνη, θεμέλιο τηςνεοελληνικής ταυτότητας…

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

11η σελ.

Διαπιστώσεις

ΦΩTO «Π.Λ.»

16η σελ.

ΦΩTO «Π.Λ.»

Οι μετεγγραφές προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Υπ. Παιδείας

P E Π O P T A Z

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονόγ

τ ώ ρ α

τιςκα

θημε

ρινές

• O καιρός έκανεγια μία ακόμη φοράτο… θαύμα του καιεξαιτίας της βροχήςματαιώθηκε, οριστι-κά αυτή τη φορά, ηπρογραμματισμένηγια χθες βράδυ συ-ναυλία του ΒασίληΠαπακωνσταντίνουστο Υπαίθριο Θέατροτης Ε.Η.Μ..

Σε ανακοίνωσητων διοργανωτών το-νίζεται ότι «δυστυχώς,οι καιρικές συνθήκεςδεν μας επιτρέπουν να πραγματο-ποιήσουμε την συγκεκριμένη συ-ναυλία και προβαίνουμε στην ορι-στική ακύρωση της. Οι καταρρα-κτώδους βροχές όλες αυτές τιςμέρες κάνουν τον χώρο ακατάλ-ληλο για την διεξαγωγή της». Απότην πλευρά του ο Β. Παπακων-στανίνου έκανε την εξής δήλωση:«Σας ζητάω συγνώμη για όλη αυ-τή την ταλαιπωρία που σας έβα-λα. Μπορεί ο καιρός να μην μαςεπέτρεψε να συναντηθούμε αυ-τές τις μέρες, αλλά σίγουραέχουμε πολύ καιρό μπροστάμας, με την πρώτη ευκαιρία θαείμαι μαζί σας, θα ξανασυναντη-θούμε σίγουρα, όπως κάνουμετόσα χρόνια γιατί είμαι πάνταεδώ.... Καλή αντάμωση»!

Επιστροφή εισιτηρίωνΌπως έγινε χθες γνωστό, για

τους κατόχους εισιτηρίων που ταείχαν προμηθευτεί μέσω της ηλε-κτρονικής υπηρεσίας πώλησης«Viva.gr» με πιστωτική κάρτα, ηεπιστροφή των χρημάτων θα γί-νει στην πιστωτική τους κάρτα,ενώ στους κατόχους που είχανπρομηθευτεί τα εισιτήριά τουςαπό φυσικό σημείο πώλησης μεμετρητά και συγκεκριμένα απότα καταστήματα Public, Ιανός,Seven Spots, η εξαργύρωση τωνεισιτηρίων θα γίνεται από μεθαύ-ριο,Τετάρτη έως και την Τρίτη,23 Σεπτεμβρίου, ώρες 6 με 11μ.μ. με την επίδειξη της αστυνο-μικής τους ταυτότητας, από τον«Πολυχώρο Αγορά».

Λόγω των καιρικών συνθηκών…

Ματαιώθηκε η συναυλίατου Β. Παπακωνσταντίνου

«Θα είμαι ξανά σύντομα κοντά σας»,υπόσχεται ο δημοφιλής ερμηνευτής

• Έργα και παρεμβάσεις πουαναφέρονται κυρίως στη συντή-ρηση των υποδομών και τη βελ-τίωση της καθημερινότητας, ανέ-δειξαν οι πρόεδροι και τα μέλητων συμβουλίων των 14 οικισμώντης Δημοτικής Ενότητας Παμβώ-τιδας, στη σύσκεψη (φωτό) πουπραγματοποίησε το βράδυ τηςΠαρασκευής στον Κατσικά η Δη-μοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννι-τών.

Ήταν η δεύτερη σύσκεψη στηδιαδικασία διαβούλευσης που εξε-λίσσεται σε όλες τις ΔημοτικέςΕνότητες, ώστε οι τοπικές κοινω-νίες να συμμετάσχουν ενεργά στηνκατάρτιση του Τεχνικού Προγράμ-ματος και του Προϋπολογισμούτου 2015.

Τι είπε ο ΔήμαρχοςΣτη σύσκεψη του Κατσικά ο

δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έδω-σε και μια διαφορετική διάσταση,λέγοντας πως «με τις συναντήσειςμας αυτές καθιερώνουμε πλέονέναν άλλο τρόπο επικοινωνίας πουθα έχει μόνιμο χαρακτήρα» και ζη-τώντας από όλους «να αρχίσουμενα σκεφτόμαστε και να λειτουργού-με συλλογικά και να σχεδιάζουμεοραματικά».

Όπως υπογράμμισε χαρακτη-ριστικά: «είμαστε ένας ενιαίος Δή-μος. Την επόμενη φορά που θα συ-ναντηθούμε θέλω να ακούσουμεπροτάσεις που δεν θα επικεντρώνο-νται πλέον στις μικρές παρεμβά-σεις που προτείνει η κάθε κοινότη-τα, αλλά σε έργα που εξυπηρετούνμια συλλογική λογική, που εξυπηρε-τούν δυο-τρεις περιοχές μαζί».

Ο Δήμαρχος μίλησε για τηνανάγκη ενός σχεδιασμού με όρα-μα, τονίζοντας πως γνωρίζει ότιυπάρχουν πιεστικές ανάγκες τηςκαθημερινότητας σε κάθε περιοχήκαι χρειάζεται ιεράρχηση των έρ-γων με ρεαλισμό, ωστόσο συνέ-στησε «να μην υποτιμούμε όλοιτους εαυτούς μας μιλώντας μόνογια τη λάμπα και τη λακούβα. Νασκεφτούμε οραματικά σχεδιάζο-ντας έργα και δράσεις με αναπτυ-ξιακή λογική που να βελτιώνουν τηζωή των ανθρώπων».

Πιστώσεις της ΣΑΤΑΌπως ανέφερε ο αρμόδιος

αντιδήμαρχος, Θανάσης Μαντα-

λόβας, φέτος για πρώτη φορά τατελευταία χρόνια, «απελευθερώνε-ται» ένα σημαντικό κονδύλιο απότη ΣΑΤΑ, που είναι πολιτική απόφα-ση της Δημοτικής Αρχής να κατευ-θυνθεί στη βελτίωση της καθημερι-νότητας.

Ο κ. Μανταλόβας σημείωσε ότι«φέτος για πρώτη φορά εξασφαλί-σαμε την καταβολή της τοκοχρεω-λυτική δόση του Σεπτεμβρίου απότα ίδια έσοδα του Δήμου κι ευελπι-

στούμε το ίδιο να καταφέρουμε καιγια την δόση του Δεκεμβρίου. Αυτόσημαίνει πως «απελευθερώνονται»από τη ΣΑΤΑ περίπου 700.000 ευρώπου μπορούν να κατευθυνθούν σεπαρεμβάσεις της καθημερινότη-τας».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικώνμίλησε για τις δυσκολίες πουυπάρχουν αναφέροντας ένα χαρα-κτηριστικό νούμερο: αθροίζονταςτο 2010 τη ΣΑΤΑ των πρώην Καπο-διστριακών Δήμων το ποσό ανέρ-χονταν περίπου στα 4 εκατ ευρώκαι σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτώνχρηματοδοτείται μόλις με 1,5 εκατευρώ. Όμως, παρά τη δύσκολη συ-γκυρία επέμεινε στην ανάγκη τηςαναπτυξιακής λογικής που έθεσε οΔήμαρχος Ιωαννιτών.

Οι άλλοι ΑντιδήμαρχοιΟ αντιδήμαρχος υποδομών

Γιάννης Λιόντος κατέγραψε τιςπροτάσεις έργων και προγραμμά-τισε με τους προέδρους επιτόπιεςεπισκέψεις, όπως επίσης το ίδιοέπραξε και για τα θέματα των σχο-λείων και των αθλητικών υποδομώνο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντε-λής Κολόκας.

Ο Γιώργος Βίνης, αρμόδιοςγια την Παμβώτιδα Αντιδήμαρχος,και οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Νά-στος και Δημήτρης Κατηρτσίδηςπου έχουν στην ευθύνη τους τα θέ-ματα της καθημερινότητας και τηςκαθαριότητας συζήτησαν με τουςεκπροσώπους της τοπικής κοινω-νίας για τις προτεραιότητες τονπρογραμματισμό και τον συντονι-σμό στις παρεμβάσεις που απαι-τούνται.

Η κ. Ειρήνη Βαρτζιώτη, δημο-τική σύμβουλος της Παμβώτιδαςκατέθεσε τις δικές της προτάσειςκαι μίλησε επίσης για την ανάγκηνα υπάρχει μια αναπτυξιακή λογικήσε ότι σχεδιάζεται για την περιοχή.

Ο Θ. Μπέγκας ζήτησε από τον Κατσικά

«Να σχεδιάσουμε έργα και δράσειςμε μια αναπτυξιακή λογική…»

Στη βελτίωση της καθημερινότητας επέμεινανοι φορείς της Δ.Ε. Παμβώτιδας

Ανακοινώσεις, Κοινωνικά, Επιστολές, Αγγελίες, Διαφημίσειςκαι όποια άλλη δημοσίευση επιθυμούν οι αναγνώστες μας ναδημοσιοποιηθεί μέσω των στηλών του «ΠΡΩΪΝOΥ ΛOΓOΥτης Δευτέρας», μπορούν τώρα να την καταθέτουν και τοΣαββατοκύριακο.Tα γραφεία Διαχείρισης – Δημοσιεύσεων θα είναι ανοιχτά:

• Tο Σάββατο από 10 π.μ. έως 2 μ.μ.• Tην Kυριακή από 12 μ. έως 5 μ.μ.

Μπορούν ακόμη οι ενδιαφερόμενοι, αφού πρώτα τη-λεφωνήσουν στο 26510-25677 να στείλουν τις δη-μοσιεύσεις τους (τις παραπάνω ώρες) για να δημο-σιευθούν στο φύλλο της Δευτέρας:

στο FAX: 26510-30350 στο E-MAIL: info@proinoslogos.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: 26510-25677

KAI ME THΛEΦΩNO – FAX – E-MAIL

Tα γραφεία Διαχείρισης-Δημοσιεύσεων του

«Π.Λ.» είναι ανοιχτά καθημερινά από 8.30 π.μ.

- 3 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.Πληροφορίες: Tηλ. 26510-25677

Για τις δημοσιεύσεις σας

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΪΝΟΥ ΛΟΓΟΥ»

στον παλμό των εγονότων

Σελ. 2η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

• Νωρίτερα από το προγραμματισμένο άρχισαν να ανεβαίνουν στα-διακά τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο ηλεκτρονικό σύστημαΤaxisnet.

Περιέχουν τις έξι δόσεις, με την πρώτη δόση να λήγει στις 30 Σε-πτεμβρίου και την τελευταία στις 27 Φεβρουαρίου του 2015. Πρέπει νασημειωθεί ότι αυτά τα εκκαθαριστικά αφορούν μόνο στους φορολογού-μενους στους οποίους δεν θα γίνουν διορθώσεις.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ανέβουν τα νέα εκκαθαριστι-κά με τις μειώσεις και τις διορθώσεις των τιμών, για τα οικόπεδα που βρί-σκονται στους 4.000 οικισμούς σ' όλη τη χώρα.

Ανεβαίνουν ήδη στο Τaxisτα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ

• Μία σπουδαία αύξη-ση ύψους 31,1% καταγρά-φηκε στον αριθμό των επι-σκεπτών των μουσείων τηςχώρας τον Μάιο εφέτος,ενώ οι εισπράξεις αυξήθη-καν κατά 34%.

Το α’ πεντάμηνο, ο αριθ-μός των επισκεπτών αυξή-θηκε κατά 18,1% και οι ει-σπράξεις κατά 25%. Σύμφω-να, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ,στους αρχαιολογικούς χώ-ρους, καταγράφηκε τονΜάιο αύξηση των επισκε-πτών κατά 25,7% και αύξηση τωνεισπράξεων σε ποσοστό 16,1%.

Το α’ πεντάμηνο, οι επισκέπτεςαυξήθηκαν κατά 25,3% και οι ει-σπράξεις κατά 18,7%.

Σημαντική αύξηση τωνεπισκεπτών στα μουσεία

• Όσοι πρόκειται να ταξιδέψετε αυτές τις ημέρες στην πρωτεύ-ουσα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι από σήμερα, Δευτέρα μέχρι καιτην Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 επανέρχονται τα περιοριστικά μέ-τρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (ΜικρόςΔακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Πράσινος Δακτύ-λιος), τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον Μεγάλο Δακτύλιο.

Επανέρχεται από σήμεραο Δακτύλιος στην Αθήνα

• Σήμερα, Δευτέρα και ώρα 3μ.μ., συνεδριάζει το ΠεριφερειακόΣυμβούλιο Ηπείρου, στην αίθουσασυνεδριάσεων του Διοικητηρίουτης Περιφέρειας Ηπείρου.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβά-νει, μεταξύ άλλων, την σύσταση

Επιτροπών του Περιφερειακού Συμ-βουλίου Ηπείρου και την εκλογήτων μελών τους, την εκλογή Εκπρο-σώπων των Περιφερειών στη Γενι-κή Συνέλευση της ΕΝ.ΠΕ. και τηνέγκριση τροποποίησης Περιφερεια-κών Προγραμμάτων έτους 2014.

Συνεδριάζει σήμερα (3 μ.μ.)το Περιφερειακό Συμβούλιο

Από τοαστυνοµικό δελτίο

Βρήκαν κρυμμένοένα σάκο με χασίς

• Ένας σάκος ο οποίος περιείχε δέκα κιλά χασίς εντοπίστηκε κρυμμέ-νος και κατασχέθηκε κοντά στα σύνορα, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Από τηνέρευνα των αστυνομικών δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν οι άνθρωποι πουείχαν μεταφέρει τα ναρκωτικά και τα είχαν κρύψει επιμελώς, είτε για να ταμεταφέρουν σε άλλο χρόνο οι ίδιοι, είτε για να τα παραλάβουν κάποιοι απότους συνεργάτες τους.

Παράτησαν μετανάστεςσε παραλία της Πάργας

• Σε απόκρημνο σημείο της παραλίας του Αγίου Σώστη κοντά στηνΠάργα εγκατέλειψαν διακινητές τους 35 μετανάστες που μετέφεραν, υποτί-θεται, προς την Ιταλία. Οι δράστες τους άφησαν στο σημείο αυτό με την δια-βεβαίωση ότι θα τους παραλάβει άλλο σκάφος, το οποίο όμως δεν έφτασεκαι οι μετανάστες ζήτησαν τελικά βοήθεια, αφού δεν είχαν τρόφιμα και νε-ρό.

Τους περισυνέλεξαν τελικά άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι και τους με-τέφεραν στην Πάργα. Πάντως, όπως προέκυψε, οι 35 μετανάστες διέθετανταξιδιωτικά έγγραφα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο πουεπέλεξαν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία!

Μετέφερε με το Ι.Χ. τουέναν Αλβανό «λαθραίο»

• Ένας 28χρονος άνδρας συνελήφθη στο Κομπότι της Άρτας από αστυ-νομικούς της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων κατηγορούμενος για μεταφορά ενόςλαθρομετανάστη. Ο δράστης συνελήφθη μετά από έλεγχο που έγινε στοαυτοκίνητό του κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε παράνομα έναν27χρονο Αλβανό, με τελικό ρποροσιμό την Πάτρα. Το αυτοκίνητο κατασχέ-θηκε και ο δράστης μαζί με τον «λαθραίο» θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Ει-σαγγελέα της Άρτας.

που φτάνουν ως ταμπουρίνια, όπως αυ-

τό του Σαββάτου στα Γιάννενα πουέσπασε ακόμα και κλαδιά δέντρων,αποδεικνύουν ότι θα είναι το ίδιο α-πρόβλεπτο και… όποιος αντέξει.

Αυξημένες βροχοπτώσειςΑυξημένες ήταν βροχοπτώσεις

και οι ημέρες με καταιγίδες σταδυτικά της χώρας και ιδιαίτεραστην περιοχή μας το φετινό καλο-καίρι. Χαρακτηριστικά είναι ταστοιχεία από τον σταθμό του Εθνι-κού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταΓιάννενα που παρουσιάζουν το με-γάλο ύψος βροχής το οποίο έπεσεστην πόλη το δίμηνο Ιουλίου - Αυ-γούστου 2014, σε σχέση με ταπροηγούμενα επτά χρόνια. Παρό-μοια συμπεριφορά καταγράφηκεκαι σε άλλους σταθμούςτης Ηπείρου και του Ιονί-ου.

Πιο αναλυτικά, 28 χι-λιοστά το ύψος βροχήςπου καταγράφηκε σταΓιάννενα το δίμηνο Ιουλί-ου – Αυγούστου 2007, 13χιλιοστά το 2008, 89 χι-λιοστά το 2009, 124 χιλιο-στά το 2010, 12 χιλιοστάτο 2011, 43 χιλιοστά το2012, 42 χιλιοστά το 2013και φτάσαμε στο ύψος –ρεκόρ των 192 χιλιοστώνφέτος!

Ήπιες θερμοκρασίεςΟι αυξημένες βροχοπτώσεις

αλλά και η συχνή επικράτηση βο-ρειοδυτικών ανέμων είχαν ως απο-τέλεσμα τις χαμηλές θερμοκρα-σίες στη Δυτ. Ελλάδα μέσα στο κα-λοκαίρι, οι οποίες κυμάνθηκαν κα-τά μέσο όρο στους 26,2 βαθμούςΚελσίου, μειωμένες τουλάχιστονκατά δύο βαθμούς σε σχέση με ταπροηγούμενα χρόνια.

Ίδιος και ο ΣεπτέμβριοςΠέρα από το καλοκαίρι, έντονα

καιρικά φαινόμενα με συνεχείςβροχοπτώσεις αλλά καικαταιγίδες συνοδεύουνμέχρι στιγμής και τοφετινό φθινόπωρο. Γε-γονός που χαλάει τιςδιακοπές των εργαζο-μένων που επέλεξαντον Σεπτέμβριο για ναξεκουραστούν, αφούμπάνιο με βροχή δεν γί-νεται!

Κάπως έτσι έγινεκαι το Σαββατοκύρια-κο, που μπορεί να ξεκί-νησε με καλοκαιρινό καιρό, ωστό-σο, η εξέλιξη ήταν πολύ διαφορετι-κή, αποδεικνύοντας ότι έχουμεμπει πια για τα καλά σ’ ένα απρό-βλεπτο φθινόπωρο!

Καταιγίδα σάρωσε…Το απόγευμα του Σαββάτου

μία ισχυρή καταιγίδα – «μουσώ-νας» έπληξε το Λεκανοπέδιο τωνΙωαννίνων, με κύρια χαρακτηριστι-κά της την μεγάλη ποσότητα βρο-χής, τον δυνατό αέρα και το χαλά-ζι που έπεσε πρόσκαιρα σε ορισμέ-να σημεία της πόλης, χωρίς ευτυ-χώς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζη-μιές.

Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έ-ντονα στην περιοχή της Παραλιμνί-ου. Στο κομμάτι από την «ΚυράΦροσύνη» και προς το «Δώδεκα» ε-ξαιτίας του ισχυρού αέρα που θύ-μιζε… ανεμοστρόβιλο, έσπασανκλαδιά δέντρων και ένα μεγάλοκλαδί πλατάνου έπεσε δίπλα σεδύο ψαράδες οι οποίοι γλίτωσαν α-

πό θαύμα τον τραυματισμό! Η πτώ-ση των κλαδιών πάντως έσπασε τοπίσω τζάμι ενός αυτοκινήτου (φω-τό). Στο σημείο αυτό έσπευσαν άν-δρες της Πυροσβεστικής οι οποίοιέκοψαν και απομάκρυναν απ’ τοδρόμο τα σπασμένα κλαδιά των δέ-ντρων ώστε να μην εμποδίζουν τηνκυκλοφορία.

Νησίδες με καλάμιαΗ ισχυρή καταιγίδα αποκόλλη-

σε και μετακίνησε προς το κέντροτης λίμνης νησίδες καλαμιών (φω-τό), οι οποίες μπορεί να αποδει-χθούν επικίνδυνες τα βράδια για τακαραβάκια που εκτελούν δρομολό-

για από και προς το Νησί. Άλλεςζημιές δεν αναφέρθηκαν στο Λεκα-νοπέδιο απ’ το ξαφνικό μπουρίνι.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Βροχερό το καλοκαίρι, μεμπουρίνια το φθινόπωρο!

από 1η σελ.

ΦΩTO «Π.Λ.»

ΦΩTO «Π.Λ.»

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 3η

Ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν για μείωση τωνφόρων και μάλιστα πολλά! Για παράδειγμα, οΙταλός πρωθυπουργός Ρέντσι συγκρότησε κυ-βέρνηση με μόλις 16 υπουργούς!

Ο Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος της Γαλλικής Δη-μοκρατίας, μιας χώρας με 70.000.000 κατοίκους,συγκρότησε κι αυτός κυβέρνηση με μόλις 16υπουργούς…

Εμείς, πάλι, επειδή ο εκάστοτε πρωθυπουργόςάγεται και φέρεται από επίδοξους βουλευτές,που απειλούν θεούς και δαίμονες, συγκροτείκυβερνήσεις με πάνω από 45 υπουργούς, ανα-πληρωτές, υφυπουργούς και υπουργούς άνευχαρτοφυλακίου.

Έτσι έγινε και στον πρόσφατο ανασχηματισμόαπό τον Αντ. Σαμαρά. Το υπουργικό συμβούλιοέφτασε τα 46 μέλη από 43 που ήταν, ζωή να’χουν και να μη… βασκαθούν!

Αν, λοιπόν, τα χαρτοφυλάκια των υπουργώνπεριορισθούν στους 16 όπως στην Ιταλία καιτη Γαλλία, τότε έχουμε μείον 30 υπουργεία καιμείον άλλες τόσες στρατιές συμβούλων, κλη-τών, μετακλητών, ειδικών υπαλλήλων κ.λ.π..

Αν μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών στους150, τότε εκτός από αυτούς, περιορίζεται κατάπολύ και ο αριθμός των συμβούλων και γραμμα-τέων τους. Αν μειωθεί και η αποζημίωσή τουςστο ήμισυ, να που τα ισοδύναμα πολλαπλασιά-ζονται.

Αν, τέλος και η χορηγία προς τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας καταστή ανάλογη αυτής του Ιτα-λού Προέδρου των 200.000 ευρώ, τα ισοδύ-ναμα αυτά θα καλύψουν μεγάλο αριθμόφοροελαφρύνσεων αλλά και την αξιοπιστία τουΠρωθυπουργού θα ενισχύσουν…

Φαίνεται ότι τα στελέχη της συγκυβέρνησης θε-ωρούν πως δεν απευθύνονται σε νουνεχείς καιμυαλωμένους πολίτες, αλλά σε άτομα… μέτριαςηλιθιότητας!

Αφουγκρασθήκαμε από την κυβερνητική εκ-πρόσωπο Σ. Βούλτεψη και όχι μόνο, να λέει ότιη χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.Πώς όμως βρεθήκαμε εκεί; Δεν ευθύνονται οικυβερνόντες από την μεταπολίτευση και μετά;

Ούτε ένας απ’ αυτούς δεν θα πληρώσει για τηνκατρακύλα αυτή και για την καταστροφή τηςχώρας αυτής καθεαυτής, αλλά και του πληθυ-

σμού της; Πώς λοιπόν θα γίνουν πιστευτοί όλοι όσοι επι-

καλούνται για τα μέτρα που παίρνουν το ότιβρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού; Έτσι ξαφ-νικά έγινε αυτό, δεν ευθύνεται κανένας;

Και αν αυτός ο κάποιος δεν βρεθεί και δεν τιμω-ρηθεί και μάλιστα παραδειγματικά, όσοι θα

αναρριχηθούν από δω και πέρα στην εξουσία θαστηρίζονται στο ακαταδίωκτο των προηγούμε-νων καταχραστών.

Γνωστή η κραυγή «εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πο-λυτεχνείο», όπως την εκφωνούσε τον Νοέμ-βριο του 1973 η καλλίφωνος και καλλιπάριοςΜαρία Δαμανάκη, που έγκλειστη εντός του κτι-ρίου του Πολυτεχνείου, διαμαρτύρονταν μαζίμε άλλους για την επιβολή της χούντας από την«τρόικα» Παπαδόπουλου, Παττακού, Μακαρέ-ζου.

Πάντως, η ίδια ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχαγια τον αγώνα της, εκπροσωπούσα τη χώρα μαςστους κόλπους της… καταραμένης ΕΟΚ, όπουτης καλοάρεσε και επιθυμούσε να παραμείνειακόμα μία πενταετία ως επίτροπος. Άσχετα αναυτό δεν έγινε.

Όμως, «όταν η ψείρα χορταίνει, βγαίνει στογιακά», λέει ο λαός. Η σ. Μαρία με πρόσφατεςδηλώσεις της είχε προτείνει την περαιτέρωμείωση μισθών και ημερομισθίων στην χώραμας…

Τουλάχιστον στην περίοδο της χούντας, εναντίοντης οποίας εκείνη αγωνίστηκε, το ψωμί δεν έλ-λειψε από τους Έλληνες, εκεί που υπέφεραν οιελευθερίες εκφράσεως και κινήσεως. Σήμεραπάλι, που η σ. Μαρία προτείνει μειώσεις μισθών,500.000 συμπολίτες μας προσέρχονται στα συσ-σίτια της Εκκλησίας για ένα πιάτο φαγητό!

Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την απελπιστική κα-τάσταση, προτείνει νέα περικοπή σε μισθούςκαι συντάξεις, όμως για τον εαυτό της δεν πε-ριορίζει τα «οράματα» και τα «όνειρα θερινήςνυκτός». Το… σκέφτεται δηλαδή να πάει και γιαΠρόεδρος της Δημοκρατίας!..

ΚΑΙΡΟσκόπιο

Γέμισαν ξανά με φωνές, παιχνίδια, γέλια οι αυλές και οι αίθουσες των σχολείων. Η νέαχρονιά ξεκίνησε, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια άνοιξαν χωρίς προβλήματα, καθηγητέςκαι δασκάλους έχουμε, ας ελπίσουμε ότι φέτος όλα θα κυλίσουν καλά στην εκπαίδευση(η φωτό απ’ τον αγιασμό στο Λύκειο της Ζωσιμαίας)…

ο ΚΑΙΡΟσκόποςκ.α.α ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, Υπουργός Υγείας«Οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν ανεξέλεγκτες.Τώρα προστατεύουμε τον έντιμο, σοβαρό γιατρό…».

Θα… προσευχόμαστε μη μας τύχει κάτι, γιατί διαφορετικά χαθήκαμε!

ΦΩΤΟ «Π.Λ.»

ΣΤΡΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού«Η Ήπειρος αυξάνει σταθερά τη θέση της ως τουριστικός προ-ορισμός και προσελκύει όλο και πιο πολλούς ξένους επισκέ-πτες…

Έχουμε όμως πολλά ακόμα να κάνουμε για να φτάσει η περιοχή μαςστο επίπεδο που της αξίζει!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΣΗΣ, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ανάσα στα προβλήματα. Θαπάμε σε εκλογές…»

Και θα μας φέρετε τον Αλέξη που θα τα κάνει όλα… ίσιωμα!

EΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΛΑΒΑΣ, Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου«Δεν θα κλείσουν τα τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ όπως θέλουνδημοσιεύματα. Είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα…».

Μακάρι, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδυνάμωση του ΤΕΙ Ηπείρουκι αυτό δεν το θέλουμε!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΓΛΗ, Πρ. Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων«Η δικαιοσύνη δεν είναι προνόμιο των λίγων, ούτε μπορεί να επι-τελεί ρόλο εισπράκτορα…»

Πολύ σωστά τα λέτε! Από το στόμα σας και στου… Υπουργού το αυτί!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, Πρ. Ανεξάρτητων Ελλήνων«Ο δημοκρατικός λαός θα ‘λιντσάρει’ δημοκρατικά τη σημερινήκυβέρνηση για όσα κάνει στη χώρα…»

Αμάν πια αυτή η… αδυναμία σας στα λιντσαρίσματα, έστω και τα «δη-μοκρατικά»!

Δεν φτάνει το έρμο το τραπέζι να χωρέσει υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούςκαι υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου. Αν τους μειώναμε σε 16 όπως η Ιταλία και ηΓαλλία και έπεφτε ένα γερό «ψαλίδι» και στους βουλευτές, να δεις πώς θα βρίσκαμεισοδύναμα για να κοπεί κάνας φόρος!

• Με ειδική διαδικασία που θααποσαφηνισθεί μέσα στις επόμε-νες εβδομάδες από τη ΓενικήΓραμματεία Δημοσίων Εσόδων θαπροσδιορισθεί πώς θα ελαφρυν-θούν κατά 20% από τον ΕΝΦΙΑ ταφυσικά πρόσωπα που είναι φορο-λογικοί κάτοικοι Ελλάδος καιέχουν δικαιώματα επί κύριωνχώρων κατοικιών, μονοκατοικιών,διαμερισμάτων και επαγγελματι-κών στεγών που καθ’ όλη τη διάρ-κεια του 2013 ήτα κενά και μηηλεκτροδοτούμενα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδηγίνει γνωστά οι κάτοχοι κενών καιμη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτωνπου δικαιούται την έκπτωση 20%στο φόρο (κύριο και συμπληρωμα-τικό) θα καταβάλουν κανονικά τηνπρώτη από τις έξι δόσεις στις 30Σεπτεμβρίου και θα καταβάλλουνμειωμένες τις τρεις ή τις δύο τε-λευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Ια-νουάριος- Φεβρουάριος 2015).

Η διακριτική φορολογική μετα-χείριση των μη μισθωμένων ακινή-των σε αυτά που ήτανηλεκτροδοτούμενα έστω και μιαημέρα εντός του 2013 με αυτά πουδεν ήταν ηλεκτροδοτημένα, αλλάκαι η διάκριση μεταξύ ημιτελών καιαποπερατωμένων ακινήτων γεννάγια πολλούς ιδιοκτήτες ζήτημα φο-ρολογικής ισότητας, όπως αναφέ-ρεται σε ρεπορτάζ του «In.gr».Όπως υποστηρίζουν αυτοί οι φο-ρολογούμενοι, το 2013 και επιβα-ρύνθηκαν με την πληρωμήλογαριασμών ΔΕΗ και χάνουν σή-μερα την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ.

Παραδείγματα Ξενοίκιαστη μονοκατοικία

επιφάνειας 150 τ.μ. με τιμή ζώνης751-1.000 ευρώ παλαιότητας 13ετών με δύο προσόψεις που ηλε-κτροδοτήθηκε το 2013 θα πληρώ-σει ΕΝΦΙΑ 520 ευρώ. Ο ιδιοκτήτηςτου ακινήτου αυτού επιβαρύνθηκεγια το σύνολο του 2013 με λογα-ριασμούς ΔΕΗ (εκτός χαρατσιού)380 ευρώ.

Ξενοίκιαστη μονοκατοικίαεπιφάνειας 150 τ.μ. με τιμή ζώνης751-1.000 ευρώ παλαιότητας 13ετών με δύο προσόψεις που δεν

ηλεκτροδοτήθηκε το 2013 θα πλη-ρώσει ΕΝΦΙΑ 416 ευρώ.

Ξενοίκιαστη ημιτελής μονο-κατοικία επιφάνειας 150 τ.μ. μετιμή ζώνης 751-1.000 ευρώ παλαι-ότητας 13 ετών με δύο προσόψειςπου ηλεκτροδοτήθηκε το 2013 θαπληρώσει ΕΝΦΙΑ 208 ευρώ.

Ξενοίκιαστο αποπερατωμένοακίνητο πρώτου ορόφου επιφά-νειας 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.001-2.500, παλαιότητας 6 ετών με δύοπροσόψεις που ηλεκτροδοτήθηκετο 2013 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 734ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτουαυτού επιβαρύνθηκε για το σύνολοτου 2013 με λογαριασμούς ΔΕΗ(εκτός χαρατσιού) 210 ευρώ.

Ξενοίκιαστο αποπερατωμένοακίνητο πρώτου ορόφου επιφά-νειας 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.001-2.500, παλαιότητας 6 ετών με δύοπροσόψεις που δεν ηλεκτροδοτή-θηκε το 2013 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ587,2 ευρώ.

Ξενοίκιαστο ημιτελές κτίσμαπρώτου ορόφου επιφάνειας 100τ.μ. με τιμή ζώνης 2.001- 2.500, πα-λαιότητας 6 ετών με δύο προσό-ψεις που ηλεκτροδοτήθηκε το 2013θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 293 ευρώ.

Ξενοίκιαστο αποπερατωμένοακίνητο τρίτου ορόφου επιφάνειας80 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.501-2.000,παλαιότητας 17 ετών με μια πρό-

σοψη που ηλεκτροδοτήθηκε το2013 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 408ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτουαυτού επιβαρύνθηκε για το σύνολοτου 2013 με λογαριασμούς ΔΕΗ(εκτός χαρατσιού) 160 ευρώ.

Ξενοίκιαστο αποπερατωμένοακίνητο τρίτου ορόφου επιφάνειας80 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.501-2.000,παλαιότητας 17 ετών με μια πρό-σοψη που δεν ηλεκτροδοτήθηκε το2013 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 326,4ευρώ.

Ξενοίκιαστο ημιτελές ακίνητοτρίτου ορόφου επιφάνειας 80 τ.μ.με τιμή ζώνης 1.501-2.000, παλαι-ότητας 17 ετών με μια πρόσοψηπου δεν ηλεκτροδοτήθηκε το 2013θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 163 ευρώ.

Σελ. 4η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

OIKONOMIA...

AΓOPA...

EΠIXEIPHΣEIΣ€

Περισσότερες ώρες εργάζονταιοι Έλληνες από τους Γερμανούς

• «Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμα-νούς», γράφει στο πρωτοσέλιδο η Frankfurter Allemeine Zeitungμε αφορμή τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελ-τίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο δημοσίευμα, «μόνο Γάλλοικαι Δανοί εργάζονται λιγότερο από τους Γερμανούς». Ειδικότερα, οιΈλληνες εργάζονται κάθε χρόνο 1.808 ώρες, την ώρα που -σύμφωναμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας- οι Γερμανοί εργάζονται1.658,5 ώρες, ενώ Ούγγροι, Πολωνοί και Ρουμάνοι δουλεύουν 1.840ώρες.

«Ο σκληρά εργαζόμενος Γερμανός αποτελεί έναν από τους θεμε-λιώδεις μύθους της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η στατιστική μοιάζειαρχικά να επιβεβαιώνει τον μύθο αυτό. Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε.,με εξαίρεση τη Βρετανία, οι εργαζόμενοι δεν κάνουν τόσες, συχνάαπλήρωτες, υπερωρίες όπως στη Γερμανία», τονίζει η εφημερίδα.

Σημειώνει ωστόσο ότι «ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν λέεικαι πολλά για το πόσο σκληρά και πόσο πολύ εργάζονται πραγμα-τικά οι εργαζόμενοι», καθώς «από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λη-φθεί υπόψη ότι κανένας άλλος εργαζόμενος δεν έχει τόσο πολλέςγιορτές και αργίες όσες ο Γερμανός». Σύμφωνα με το άρθρο συγκε-κριμένα, σε Γερμανία και Γαλλία οι εργαζόμενοι έχουν ετησίως 40μέρες αργίας, στη Δανία 39 και στο Βέλγιο 29.

• Την προκήρυξη για το πρό-γραμμα κοινωφελούς εργασίας10.000 ανέργων θα εκδώσειέως τις 10 Οκτωβρίου ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θαυπάρχει μοριοδότη-ση ανάλογα με τοχρονικό διάστημαανεργίας του υποψη-φίου και της συζύγουτου, αλλά και ανάλο-γα με το ετήσιο εισό-δημα και με την οικο-γενειακή κατάστασήτου.

Οι καθαρές αμοι-βές θα ορίζονται σε 19,6 ευρώημερησίως και έως 490 ευρώ τομήνα για ωφελούμενους ηλικίας

25 ετών και άνω. Για ωφελούμε-νους κάτω των 25 ετών οι καθα-ρές αμοιβές θα ορίζονται στα17,1 ευρώ ημερησίως και έως427 ευρώ το μήνα.

Στα πλαίσια τουπρογράμματος πε-ρίπου 5.000 άνερ-γοι θα καλύψουνθέσεις σε υπηρε-σίες καθαριότηταςδημόσιων φορέωνμε τη χορήγησημάλιστα ενσήμωνγια βαρέα και ανθυ-γιεινή εργασία. Η

υποβολή των αιτήσεων θα γίνεταιηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελί-δας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

• Εργασιακούς βίους όμοι-ους με αυτούς των γονιών τουςφαίνεται πως διάγουν πολλοίΈλληνες, σύμφωνα με έρευναπου διεξήγαγε η Ελληνική Στα-τιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τηδιαγενεακή επαγγελματική κι-νητικότητα.

Η ΕΛΣΤΑΤ έθεσε το ερώτημα«ποια ήταν η κύρια ασχολία τουπατέρα σας, όταν ήσασταν 14ετών;» και από τις απαντήσειςπου έλαβε προκύπτει ότι σε ση-μαντικό ποσοστό η εργασιακήπορεία του παιδιού ήταν αντί-στοιχη ή παρόμοια με των γο-νέων του. Σύμφωνα με τηνΕλληνική Στατιστική Αρχή:

Όταν ο πατέρας ήτανδιευθυντικό στέλεχος, τοπαιδί (μέλος του νοικοκυ-ριού), ήταν το 2011: Υπάλ-ληλος γραφείου (18,5%),Διευθυντικό στέλεχος(16,4%), Επαγγελματίας(16,4%), Απασχολούμενοςστην παροχή υπηρεσιώνκαι πωλητής (15,8%), Τε-χνολόγος και ασκών συναφέςεπάγγελμα (9,3%), Μη εργαζόμε-νος (8,6%), Ειδικευμένος τεχνί-της και ασκών συναφέςεπάγγελμα (7,7%), Ανειδίκευτοςεργάτης, χειρώνακτας και μικρο-επαγγελματίας (3,9%), Χειριστήςμηχανημάτων εξοπλισμού και συ-ναρμολογητής (1,8%), Ειδικευμέ-νος γεωργός, κτηνοτρόφος,δασοκόμος και αλιέας (1,2%),Υπηρετών στις ένοπλες δυνάμεις(0,3%).

Όταν ο πατέρας ήταν επαγ-γελματίας, το παιδί (μέλος τουνοικοκυριού), ήταν το 2011:Επαγγελματίας (42,3%), Μη ερ-γαζόμενος (16,4%), Υπάλληλοςγραφείου (10,6%), Απασχολού-

μενος στην παροχή υπηρεσιώνκαι πωλητής (8,3%), Διευθυντικόστέλεχος (7,3%), Τεχνολόγος καιασκών συναφές επάγγελμα(7,3%), Ανειδίκευτος εργάτης,χειρώνακτας και μικροεπαγγελ-ματίας (2,2%),Ειδικευμένος τε-χνίτης και ασκών συναφέςεπάγγελμα (2,2%), Υπηρετώνστις ένοπλες δυνάμεις (1,4%), Ει-δικευμένος γεωργός, κτηνοτρό-φος, δασοκόμος και αλιέας(1,2%), Χειριστής μηχανημάτωνεξοπλισμού και συναρμολογητής(0,9%).

Όταν ο πατέρας ήταν ειδι-κευμένος γεωργός, κτηνοτρό-

φος, δασοκόμος ή αλιέας, τοπαιδί (μέλος του νοικοκυριού),ήταν το 2011: Ειδικευμένος γε-ωργός, κτηνοτρόφος, δασοκό-μος και αλιέας (18,4%),Ειδικευμένος τεχνίτης και ασκώνσυναφές επάγγελμα (15,0%),Απασχολούμενος στην παροχήυπηρεσιών και πωλητής (11,9%),Μη εργαζόμενος (11,4%), Ανειδί-κευτος εργάτης, χειρώνακταςκαι μικροεπαγγελματίας (9,5%),Επαγγελματίας (8,6%), Υπάλλη-λος γραφείου (8,0%), Χειριστήςμηχανημάτων εξοπλισμού και συ-ναρμολογητής (6,1%), Διευθυν-τικό στέλεχος (5,7%),Τεχνολόγος και ασκών συναφέςεπάγγελμα (4,7%).

Ποινές για πρατήρια χωρίς

σύστημα εισροών – εκροών

«Λευκή λίστα» με όσα πρατήρια πανελλαδικά αποστέλλουν

στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήμα-

τος εισροών- εκροών που έχουν εγκαταστήσει θα δώσει

άμεσα στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών η Γενική

Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σε όσα από τα εν λειτουργία πρατήρια δεν εμφανίζονται σε

αυτήν τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, οι εταιρείες εμ-

πορίας πετρελαιοειδών θα οφείλουν να διακόψουν άμεσα

τον ανεφοδιασμό τους. Ταυτόχρονα, το αργότερο μέχρι τις

30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπη-

ρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου

οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια

που έχουν συμμορφωθεί ή μη.

Κάθε μήνα η καταβολή εισφορών

από τους ασφαλισμένους Ο.Α.Ε.Ε.

Η διαδικασία για τη λειτουργία του νέου τρόπου καταβο-

λής των εισφορών των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., οι

οποίες, σε εφαρμογή του ν.4254/2014, προβλέπεται να με-

τατραπούν από διμηνιαίες σε μηνιαίες, όπως καθορίζεται

με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοι-

νωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνης Μπέζας. Η μη-

νιαία καταβολή θεσπίστηκε αφενός για τη διευκόλυνση των

ασφαλισμένων οι οποίοι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας,

αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διμηνιαία καταβολή των

εισφορών, αφετέρου για την αποτελεσματικότερη παρα-

κολούθηση του τρόπου είσπραξής τους.

Η εφαρμογή της μηνιαίας καταβολής θα ξεκινήσει από

1.3.2015 επειδή στο διάστημα αυτό η Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ (Ηλε-

κτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) θα ολο-

κληρώσει την τροποποίηση του υφιστάμενου

πληροφοριακού συστήματος του Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να υπο-

στηρίζει την μηνιαία είσπραξη των εισφορών.

Μείωση προστίμων για

παραβάσεις στις λαϊκές

Σε σημαντική άμβλυνση των προστίμων για ορισμένες, πα-

ραβάσεις στις λαϊκές αγορές προχώρησε το υπουργείο

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ικανοποιώντας το αί-

τημα του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πε-

ριπτώσεις παραβάσεων τα πρόστιμα μειώθηκαν στο ένα

πέμπτο, έναντι της αρχικής ρύθμισης που περιλάμβανε η

τελευταία νομοθεσία, ενώ ειδικά για περιπτώσεις μη κατο-

χής της άδειας, δεν επιβάλλεται πλέον πρόστιμο εάν προ-

σκομισθεί στην αρμόδια υπηρεσία εντός δύο εργάσιμων

ημερών.Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για πώληση προϊόντων που δεν

αναγράφονται στην άδεια ήταν 2.000 ευρώ το πρόστιμο και

μειώθηκε σε 1.000 ευρώ, για αυθαίρετη αλλαγή χώρου ήταν

1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ, για μη τήρηση ωρα-

ρίου ήταν 1.000 ευρώ μειώθηκε σε 500 ευρώ, για πώληση

προϊόντων εκτός του καθορισμένου χώρου της Λαϊκής Αγο-

ράς ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε 500 ευρώ, για μη αυ-

τοπρόσωπη προσέλευση ήταν 1.000 ευρώ και μειώθηκε σε

500 ευρώ.

Κομισιόν: Μέτρια, αλλά βελτιούμενη

η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Στην τρίτη κατηγορία των κρατών μελών της ΕΕ, με «μέτρια

αλλά βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα», κατατάσσει η Ευρω-

παϊκή Επιτροπή την Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση

για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε την περασμένη εβδο-

μάδα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ίδια κατηγορία

περιλαμβάνονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Λετο-

νία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρου-

μανία και η Σλοβακία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, στην πρώτη κατηγορία πε-

ριλαμβάνονται η Ολλανδία, η Γερμανία η Δανία και η Ιρλανδία

με «υψηλή και βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα». Στη δεύτερη

κατηγορία περιλαμβάνονται το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο,

η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία

και η Φινλανδία που εμφανίζουν «υψηλή, αλλά στάσιμη ή μει-

ούμενη ανταγωνιστικότητα».

Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη μέλη με «μέ-

τρια και στάσιμη ή μειούμενη ανταγωνιστικότητα» και ειδικό-

τερα η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα και η

Κύπρος.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Τα επαγγελματικά βήματα τωνγονέων ακολουθούν τα παιδιά

Για ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα ακίνητα

Παραδείγματα ελαφρύνσεων καιεπιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ

Ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει…Πρόγραμμα κοινωφελούς

εργασίας για 10.000 ανέργους

Σεμινάρια εκμάθησης γραφής BRAILLE διάρκειας 50 ωρών για όσουςαπό τα μέλη της ενδιαφέρονται αλλά και για φοιτητές, εκπαιδευτικούς,κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.α. διοργανώνει στα Γιάννεναη Περιφερειακή Ένωση Βορειοδυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συν-δέσμου Τυφλών, φορέας πιστοποιημένος από το Υπουργείο Παιδείας.Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 6 Οκτωβρίου, ενώ οι εγγραφές των εν-διαφερομένων θα γίνουν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

• Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 26510-76272 του γραφείουκαι 6976-918776.

Άρχισαν οι εγγραφές

Σεμινάρια γραφήςBraille στα Γιάννενα

• Το 8ο Ευρωπαϊκό συνέδριογια τα φυτοφάρμακα και τους συ-ναφείς οργανικούς μικρορυπαντέςστο περιβάλλον θα λάβει χώρααπό 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στοΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το συνέ-δριο συνδιοργανώνεται από τοΤμήμα Χημείας του Πανεπιστημίουμας και από τρεις συνεργαζόμενεςεπιστημονικές ενώσεις, τηνΕNEAP, την IAEAC και την GRIFA.

Η θεματολογία του περιλαμβά-νει τις νέες αναλυτικές τεχνικές, ταεπίπεδα υπολειμμάτων στο περι-βάλλον, τα φυτά και τα ζώα, τηνασφάλεια τροφίμων, τα μοντέλαεκτίμησης επιπτώσεων στο περι-βάλλον και την υγεία, καθώς και τιςνέες τεχνικές αποκατάστασης καιπροστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, τοΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αναγο-ρεύσει επίσης τον καθηγητή DamiàBarceló Cullerès ως Επίτιμο Διδά-κτορα του Τμήματος Χημείας γιατην καθοριστική συμβολή στονέλεγχο της ρύπανσης από φυτο-φάρμακα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του

συνεδρίου θα ξεκινήσει την Πέμ-πτη, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:30π.μ.. Το Eπιστημονικό Πρόγραμματου συνεδρίου θα ξεκινήσει την ίδιαημέρα, και θα ολοκληρωθεί το με-σημέρι της Κυριακής, 21 Σεπτεμ-βρίου με την απονομή βραβείων σεεπιλεγμένες ερευνητικές εργασίες.• Περισσότερες πληροφορίες ανα-φορικά με το συνέδριο υπάρχουνστην ιστοσελίδα: http://www.pestici-des2014.gr.

Θα γίνει 18 έως 21 Σεπτεμβρίου

Το 8ο Ευρωπαϊκό συνέδριο γιατα φυτοφάρμακα στα Γιάννενα

• Με την υποστήριξη της ΙΚΕΑ θαπραγματοποιηθεί στα Γιάννεντα το Σάβ-βατο, 20 Σεπτεμβρίου, μία ολοήμερη εκ-δήλωση, που δίνει «βήμα» σε τοπικούςπαραγωγούς και αναδεικνύει τις γεύσειςτου τόπου μας.

Στο πλαίσιο της χορηγίας, το πάρκινγκτου καταστήματος ΙΚΕΑ Ιωάννινα θα φι-λοξενήσει εκδήλωση με «οικοδεσπότη»τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, στην οποία οιεπισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ναγνωρίσουν προϊόντα τοπικής παραγωγήςκαι να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέ-σματα από τα χέρια του διάσημου σεφ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και,σε αυτό το διάστημα, οι τοπικοί παραγωγοί θα εκθέσουν τα προϊόντατους, από προϊόντα ζύμης και είδη φούρνου μέχρι πιπεριές, λάδι, μανι-τάρια, καπνιστά και γλυκά.

Στα Γιάννενα, με την υποστήριξη της ΙΚΕΑ

Γευστική εκδήλωση με τονΔημήτρη Σκαρμούτσο

Έκθεση της Ρ. Σταθοπούλουστη Δημοτική Πινακοθήκη

• Συνεχίζονται από το ΔήμοΙωαννιτών στο χώρο της Δημοτι-κής Πινακοθήκης οι παρουσιά-σεις ατομικών εκθέσεωνκαλλιτεχνών του Τμήματος Πλα-στικών Τεχνών, οι οποίες φιλο-ξενούνται στο πλαίσιο τουεορτασμού για τα 50 χρόνια τουΠανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η έκθεση που φιλοξενείταιμέχρι τις 5 Οκτωβρίου είναι δου-λειά της Ράνιας Σταθοπούλου.

Η καλλιτέχνις γεννήθηκε στοΑγρίνιο. Σπούδασε Πολιτικές Επι-στήμες στη Νομική Σχολή Αθήνας(1981-1985) και στη συνέχεια Χα-ρακτική στην Ανωτάτη ΣχολήΚαλών Τεχνών (1996-2001). Απότο 2002 διδάσκει χαρακτική στο

Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επι-στημών της Τέχνης, στο Πανεπι-στήμιο Ιωαννίνων.

Εγγραφές στα τμήματατου Λυκείου Ελληνίδων

• Σήμερα Δευτέρα, ξεκινούνοι εγγραφές στα τμήματα του Λυ-κείου Ελληνίδων για τη νέα χρο-νιά. Φέτος θα λειτουργήσουντμήματα παραδοσιακών χωρών.Αρχαρίων ενηλίκων για παραδ.Χορούς, κλασικού μπαλέτου,μοντέρνου χορού, και χορωδίαενηλίκων. Τα μαθήματα θα ξεκι-νήσουν την 1η Οκτωβρίου.

• Εγγραφές θα γίνονται κα-θημερινά, ώρες 5 με 9 μ.μ. σταγραφεία του Λυκείου (Καραϊ-σκάκη 18). Πληροφορίες στο τηλ.:26510 – 28720.

Συρράκο – Καλαρρύτεςπάνε οι Παλιοί Γιαννιώτες

• Ημερήσια εκδρομή σεΣυρράκο και Καλαρρύτες θαπραγματοποιήσει ο ΣύλλογοςΠαλιών Γιαννιωτών την Κυ-ριακή, 21 Σεπτεμβρίου. Η ανα-χώρηση θα γίνει από το κτίριοτης Περιφέρειας Ηπείρου ώρα 9π.μ.. Το κόστος της συμμετοχήςείναι 15 ευρώ. Δηλώσεις στοτηλ.: 26510-71311 (κ. Φρίγκα).

• Ένα διήμερο σεμινάριο σωματικού θεάτρου με τίτλο «Η έκφρασητου σώματος» θα φιλοξενήσει το Politheatro το Σάββατο 4 και την Κυ-ριακή, 5 Οκτωβρίου, ώρες 4 με 10 μ.μ..

Το σεμινάριο με εμψυχώτρια την Μαρία Στεφανίδου, απευθύνεται σεεπαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς, performers, σε εκ-παιδευτικούς και όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν ή να διευρύνουντο σωματικό εκφραστικό δυναμικό τους.

Το ταξίδι έρευνας περιλαμβάνει αρχές του Ensemble Physical Theatre,αυτοσχεδιασμού, κινησιολογίας, τεχνικές σύγχρονου χορού με στόχο τηνεξερεύνηση των εκφράσεων και των αισθήσεων του βασικότερου εργα-λείου μας.

* Πληροφορίες στο τηλ.: 26510 – 03492 και στο e-mail: politheatro@yahoo.gr.

Σεμινάριο σωματικού θεάτρου

«Η έκφραση του σώματος»με την Μαρία Στεφανίδου

• Μία εβδομάδαπίσω πηγαίνει τομουσικό, ποιητικόκαι θεατρικό αφιέ-ρωμα των «Αθερά-πευτων» στονσπουδαίο ποιητήΝίκο Γκάτσο, καθώςδεν έχουν αποπερα-τωθεί οι εργασίεςανακαίνισης της αί-θουσας «Β. Πυρσι-νέλλα» του Πνευματικού Κέντρου

όπου επρόκειτο ναπαρουσιαστεί η εκ-δήλωση.

Έτσι το αφιέ-ρωμα θα γίνει τηνΠαρασκευή, 19 Σε-πτεμβρίου και ώρα9 μ.μ.. Τα εισιτήριακοστίζουν 7 και 5ευρώ (μειωμένο)και προπώληση γί-νεται στον «Πά-

πυρο» (Δωδώνης 38Α).

Εκδήλωση των «Αθεράπευτων»

Μία εβδομάδα πίσω πάειτο αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο

• Το θεατρικό του Γιάννη Ξανθούλη «Τα σκουπίδια» θα παρουσιάσει ηθεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεδινής την Κυριακή, 21 Σε-πτεμβρίου και ώρα 9μ.μ. στην Αίθουσα «Β.Πυρσινέλλας» του Πνευ-ματικού Κέντρου Ιωαννί-νων. Η σκηνοθεσία είναιτου Χρήστου Χρήστο,τα σκηνικά – κοστούμιατου Ι. Κοσμά, η μουσικήτου Κ. Χαριτάτου και οιχορογραφίες της Κ. Πα-πουτσή. Συμμετέχουν22 μέλη της θεατρικής ομάδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράσταση στο Πνευμ. Κέντρο

«Τα σκουπίδια» από τονΠολ/κό Σύλλογο Πεδινής

• Εγγραφές για τα πολιτιστικάτμήματα του Συλλόγου Πολυτέ-κνων Ιωαννίνων (χορευτικά-χορω-δία) γίνονται όλο τον Σεπτέμβριοστο γραφείο και στο τηλέφωνοτου Συλλόγου.

Παράλληλα, όπως ανακοινώ-θηκε, ο καθιερωμένος εκκλησια-σμός για γονείς και παιδιά με τηνέναρξη του σχολικού έτους θα γί-

νει φέτος στον Ιερό Ναό Αγίας Μα-ρίνας, όπου θα χοροστατήσει οΜητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμοςστις 21 Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσει εκδρομή στοΔρέπανο Hγουμενίτσας, εφ' όσονσυγκεντρωθεί ικανός αριθμός εκ-δρομέων. Δηλώσεις συμμετοχήςμέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στο τηλ.:26510-26332.

Γίνονται ως το τέλος του μήνα

Eγγραφές στα τμήματατου Συλλόγου Πολυτέκνων

• Θερινό σινεμά στην αυλήτου Θεραπευτικού Προγράμμα-τος στήνει το Πολυδύναμο Ψυ-χοδιαγνωστικό Κέντρο του ΚΕ-ΘΕΑ Ήπειρος. Θα κάνει επί συ-νεχόμενες Τετάρτες πέντε κινη-ματογραφικές προβολές με ται-νίες που δείχνουν την ελπίδαμέσα από τη δυσκολία.

Συγκεκριμένα μεθαύριο Τε-τάρτη, θα προβληθεί η ταινία«Στη φωλιά του κούκου» και τηνΤετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου «Η ζωή

σε δύο πράξεις». Οι προβολές γί-νονται ώρα 9 μ.μ. και η είσοδος εί-ναι ελεύθερη.

ΣINEσθηματικές Τετάρτεςστο ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

• Ανοικτή στο κοινό διημερίδαμε θέμα «Ανάπτυξη σύγχρονωνθερμοκηπιακών επιχειρήσεων»διοργανώνει την Πέμπτη και Πα-ρασκευή, 18 και 19 Σεπτεμβρίουτο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωντου ΤΕΙ Ηπείρου, στο πλαίσιο τηςπρωτοβουλίας «Καλλιεργώνταςδεξιότητες».

Η διημερίδα θα πραγματοποι-

ηθεί στο αμφιθέατρο του Μεγά-ρου του Επιμελητηρίου Άρτας(Πλατεία Εθνικής Αντίστασης,Άρτα), ώρες 5:30 με 9 μ.μ. και σεαυτή θα συμμετέχουν ως εισηγη-τές διακεκριμένοι επιστήμονες,εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φο-ρέων και φορέων τοπικής αυτο-διοίκησης καθώς καιεπιτυχημένοι επιχειρηματίες του.

Στην Άρτα, 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Διημερίδα για θερμοκήπια από τοΤμήμα Τεχνολ. Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου

• Με νέες ιδέες, δράσεις αλλάκαι θεατρικά παιχνίδια ξεκινάει ηχρονιά για το Θεατρικό Εργαστήρι«Έκφραση», το οποίο καλεί άτο-μα όλων των ηλικιών να παίξουνκαι να έρθουν σε επαφή με τη θε-ατρική έκφραση και αγωγή. Γιατην περίοδο 2014 - 15 θα λειτουρ-γήσουν:

Εργαστήρια ΘεατρικούΠαιχνιδιού & δημιουργικής έκ-φρασης για παιδιά (από 2,5 έως12 ετών). Μέσα από ερεθίσματακαι τεχνικές του θεατρικού παιχνι-διού και του θεάτρου, τα παιδιά,ανάλογα με την ηλικία τους, αντι-λαμβάνονται, πειραματίζονται, συ-νεργάζονται, ευαισθητοποιούνται,αναπτύσσουν τη δημιουργική τουςικανότητα και την αισθητική τους.

Εργαστήρια Θεατρικού Παι-χνιδιού & Θεάτρου για Εφήβους.Μέσα στην πίεση των μαθημάτωνκαι των υποχρεώσεων, το θεατρικόεργαστήρι για εφήβους αποτελείμια δημιουργική διέξοδο.

Μέσα από παιχνίδια ρόλων κιεπικοινωνίας στη θεατρική πράξη,μέσα από το μυστήριο μιας παρά-στασης, εκφράζονται, ψυχαγω-γούνται, δημιουργούν σχέσεις, μοι-ράζονται, διασκεδάζουν, φαντά-ζονται και ταξιδεύουν.

Εργαστήρια Ενηλίκων καισυγκεκριμένα, Εργαστήρι Παιδα-γωγικής Θεάτρου & ΘεατρικούΠαιχνιδιού, Εργαστήρι Θεάτρουκαι Ετήσιο Σεμινάριο Θεατρικού

Παιχνιδιού. Βασική επιδίωξη τωνεργαστηρίων αυτών είναι να συντε-λέσουν στην παροχή ολοκληρωμέ-νων γνώσεων στην παιδαγωγικήθεάτρου – θεατρικό παιχνίδι – αι-σθητική αγωγή. Κύριος στόχος εί-ναι η καλλιέργεια της θεατρικήςέκφρασης και παιδείας, καθώς καιη προσέγγιση του θεάτρου όχι μό-νο ως παραστασιακό γεγονός, αλ-λά και σε κοινωνικό, ψυχολογικό,παιδαγωγικό και αισθητικό επίπε-δο.

Διεύθυνση σπουδών: ΧρήστοςΧρήστου. Οι εγγραφές ξεκίνησανκαι τα μαθήματα αρχισαν.

* Πληροφορίες στα τηλ.:6979139705 και 6978049081, ώρες11 π.μ. με 2 μ.μ. και 6 με 9 μ.μ..

Συνεχίζονται οι εγγραφές

Νέες ιδέες και δράσεις στοΘεατρ. Εργαστήρι «Έκφραση»

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 5η

στα ΓΕΓΟΝΟΤΑ που έρχονται...Φλας

• Με την έναρξη της νέας καλ-λιτεχνικής χρονιάς, ο Σύλλογος«Τσακάλωφ» προγραμματίζει τη διε-ξαγωγή ακροάσεων για την επιλογήνέων μελών για τη Junior Συμφω-νική Ορχήστρα «Τσακά-λωφ». Οι ακροάσεις θαπραγματοποιηθούν τηνΚυριακή 12 Οκτωβρίου,στο Πνευματικό Κέντρο«Τσακάλωφ» (Πλατεία Γ.Σταύρου 5, Γυαλί κα-φενέ, Ιωάννινα).

Τα μαθήματα - δοκι-μές της Ορχήστρας μετους επιλεγμένους σπουδαστές,πραγματοποιούνται στο ΠνευματικόΚέντρο «Τσακάλωφ», κάθε Σάββατοαπόγευμα. Δάσκαλος και Διευθυν-τής είναι αφιλοκερδώς, ο μαέστροςκαι βιολονίστας Σπύρος Ζέρβας, μετη σολίστ βιολιού Σοφιέλα Καραμά-νου. Τα παιδιά συμμετέχουν υπο-χρεωτικά σε όλα τα μαθήματα -δοκιμές της Ορχήστρας και στις συ-ναυλίες που διοργανώνει ο «Τσακά-λωφ».

Οι ακροάσεις είναι για παιδιάηλικίας 8 - 16 ετών, στα εξής όρ-γανα: Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο,Κοντραμπάσο, Φλάουτο, Όμποε,Κλαρινέτο, Φαγκότο, Κόρνο, Τρομ-

πέτα και Κρουστά.Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε

2 έργα της επιλογής τους, ένα τε-χνικό (etude) και ένα ελεύθερο κομ-μάτι (με ή χωρίς συνοδεία πιάνου)

από την ύλη της κατω-τέρας σχολής κάθε ορ-γάνου.

Όσοι ενδιαφέρον-ται να συμμετέχουνστις ακροάσεις, θαπρέπει να δηλώσουντο ενδιαφέρον τουςμέχρι το Σάββατο 4Οκτωβρίου, γράφον-

τας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηinfo@tsakalof.gr τα εξής: Ονοματε-πώνυμο υποψηφίου, Όνομα Πα-τρός, Μουσικό όργανο, Ημερομηνίαγέννησης, Διεύθυνση κατοικίας,Ηλεκτρονική διεύθυνση, Τηλέφωναεπικοινωνίας, Ωδείο και καθηγητήμε τον οποίο σπουδάζει, Τάξη στηνοποία βρίσκεται, τα κομμάτια πουεπέλεξε να παίξει στην ακρόαση.

• Για όσους δυσκολεύονται ναχρησιμοποιήσουν email, μπορούν ναγράψουν τα παραπάνω στοιχεία σεμια σελίδα Α4 και να την καταθέσουνστο Πνευματικό Κέντρο «Τσακάλωφ»έως το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ώρα13:30.

Ακροάσεις στο Ωδείο«Τσακάλωφ» για νέα μέλη

Δηλώσεις μέχρι το Σάββατο 4 Οκτωβρίου

Χρήσιμα... κι... αχρείασταΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Σελ. 6η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Έτος 13ο • Aρ. Φύλλου 581 • ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 • Τιμή: 0,80 €Φώτου Τζαβέλλα 11β - ΙΩΑΝΝΙΝΑ 45333

Διαφημίσεις - Λογιστήριο: Τηλ.: 26510 25677Σύνταξη: 26510 33791 - FAX: 26510 30350

ΚΩΔΙΚΟΣ: 6769•••

http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr•••

Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε.Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ

Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥΕιδικός Συνεργάτης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ

Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥΥπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Νομ. Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ B. ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ•••

•••Γρ.Αθηνών: Καρόλου 24 Πλ. Καραϊσκάκη 10437, Τηλ.: 210-5231636 και 210-5234647

Τ ι μ ή Φ ύ λ λ ο υ : 0 , 8 0 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ:Ιδιωτών: 40,00 €

Τραπεζών, Οργανισμών, Δήμων, Κοινοτήτων και Νομ. Προσώπων: 50,00 €Εξωτερικού: 80,00 €, Αμερικής: $100,00

ΕΚΤΥΠΩΣΗ OFFSET: TYΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ε.Π.Ε.Υπεύθυνος: ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ - Πέραμα Ιωαννίνων Τηλ. 26510 81750

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ

Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Ε Σ• Ε.Η.Μ. (Bιβλιοθήκη Eταιρείας Hπει-

ρωτικών Mελετών), Παρασκευοπού-λου 4 (μη δανειστική). Tηλ. 24190 -25233. Δευτέρα έως Παρασκευή: 10π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 8.30 μ.μ.

• Zωσιμαία Δημόσια Bιβλιοθήκη, Mάρ-κου Mπότσαρη και Eλευθερίου Bενι-ζέλου, τηλ. 25591, δανειστική, μεφωτοτυπικό και τοπικό Tύπο. Δευτέρακαι Τετάρτη 12.30 με 7.30 μ.μ., Τρίτη,Πέμπτη και Παρασκευή 8 π.μ. με 2.30μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. με 1 μ.μ..

• Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ιωσήφ καιΕσθήρ Γκανή, Σούτσου 26, τηλ. - fax:26510-36517, email: igani@otenet.gr.Ανοιχτή καθημερινά 9 π.μ. - 2 μ.μ.

• X.E.N. Παιδική Bιβλιοθήκη, Σεισμό-πληκτα, τηλ. 24453, δανειστική. Σάβ-βατο - Κυριακή ώρες 10.30 π.μ. - 2.30μ.μ.

• Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη Πολυμέ-σων, στο Kαμπέρειο, Παπαδοπούλου11. Hλεκτρονική Bιβλιοθήκη που ξε-κινά με αρκετούς τίτλους πολυμέσων(multimedia). Προσφέρει ακόμα βά-σεις δεδομένων, σύνδεση με το Iντερ-νέτ. Tηλ. 38656 - 26379.

• Bιβλιοθήκη Περιφερειακού Πανεπι-στημιακού Nοσοκομείου, με βιβλίαιατρικού περιεχομένου. Tηλ. 99522.Aνοιχτή σε όλους, δανειστική μόνο γιατο προσωπικό του νοσοκομείου. Δια-

θέτει φωτοτυπικό μηχάνημα και σύν-δεση με το ιντερνέτ

• Πανεπιστήμιο Iωαννίνων. Όλες οι βι-βλιοθήκες του Πανεπιστημίου είναιανοιχτές για το κοινό, όχι όμως δανει-στικές για όσους δεν ανήκουν στηνπανεπιστημιακή κοινότητα.

• Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Πνευ-ματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Πλη-ροφοριακό υλικό για σπουδές,εύρεση εργασίας, Ευρωπαϊκά προ-γράμματα σύνδεση με Ευρωπαϊκέςτράπεζες πληροφοριών, δωρεάνχρήση internet. Αγίας Μαρίνας 55. Κα-θημερινά 9:30 - 14:00, Απόγευμα:Δευτέρα και Τετάρτη 19:00 - 21:00.

ΤΑ ΑΣΤΡΑΚΡΙΟΣ Πρέπει να παραµείνετε αι-σιόδοξοι και δυνατοί παρά τιςόποιες αντιξοότητες αντιµετωπί-

ζετε. Η εικόνα σας στην εργασία είναικαλή και δηµιουργείτε καλή εντύπωσηστους άλλους αυτή τη περίοδο.

ΤΑΥΡΟΣ Μείνετε µόνοι αν θέλε-τε να ξεπεράσετε το παρελθόν ήνα ξαναβρείτε τον εαυτό σας.

Έχετε συσσωρεύσει µέσα σας πολύ θυ-µό και σύντοµα θα ξεσπάσετε επί δι-καίων και αδίκων.

∆Ι∆ΥΜΟΙ Αυτήν την περίοδο ησχέση σας θα δοκιµαστεί για τοκατά πόσο βρίσκεται σε υγιείς

βάσεις. ∆υσκολίες µπορεί να αντιµετω-πίσετε εσείς που γεννηθήκατε κατά τηνδιάρκεια του δεύτερου δεκαηµέρου.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Σταµατήστε να δι-καιολογείτε τον εαυτό σας γιακάθε λάθος που κάνετε. Πρέπει

να είστε προσεκτικοί µε τα οικονοµικάσας, κυρίως εσείς των 2 πρώτων ηµε-ρών γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κάνε-τε σπατάλες. Εκφραστείτε ελεύθερακαι περάστε αξέχαστες στιγµές.

ΛΕΩΝ Το προσεχές διάστηµα θασας απασχολήσουν έντονα ζη-τήµατα που έχουν να κάνουν µε

το παρελθόν. Η υπεραισιοδοξία πουσας διακατέχει αυτή την περίοδο µάλ-λον θα σας βγεί ξυνή, καλό λοιπον θαήταν να αποφύγετε υπερβολές.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Η υποκειµενική σαςσυµπεριφορά, σύντοµα θα κου-ράσει τον αγαπηµένο/η σας. Η

αυτοπεποίθηση σας και ο ενθουσια-σµός σας µπορεί να σας οδηγήσουν σεβιαστικές αποφάσεις, Βασιστείτε στηνλογική σας και όχι το συναίσθηµα.

ΖΥΓΟΣ Οι αποφάσεις που σχετί-ζονται µε τα οικονοµικά σας θαπρέπει να ληφθούν µε µοναδικό

γνώµονα τη λογική. Το επόµενο διά-στηµα θα αυξηθούν οι ώρες εργασίαςσας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Η εσωστρέφεια τηςπροηγούµενης περιόδου υπο-χωρεί και αρχίζετε να αισθάνε-

στε πολύ πιο αισιόδοξα. Οι κοινωνικέςυποχρεώσεις απορροφούν τον περισ-σότερο από τον ελεύθερο χρόνο σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ Χαµηλώστε τους τό-νους και κάντε τρόπον τινά κά-ποιες εκπτώσεις στις απαιτήσεις

σας. Η ανεβασµένη σας αυτοπεποίθησησας βοηθά να εκπληρώσετε τους στό-χους που έχετε θέσει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Όπως αποδείχτηκεη επιπολαιότητά σας στοίχισεακριβά σε ζητήµατα εργασίας.

Ευκαιρίες στο τοµέα των σχέσεωνυπάρχουν και για εσάς που έχετε γεν-νηθεί κατά την διάρκεια του δευτέρουδεκαηµέρου.

Υ∆ΡΟΧΟΟΣ Αποφύγετε τις σκη-νές ζηλοτυπίας και µην γίνεστεκαταπιεστικοί. Ένας καλύτερος

προϋπολογισµός και οικονοµικός σχε-διασµός θα βελτιώσει τον τρόπο ζωήςσας προς το καλύτερο.

ΙΧΘΕΙΣ Έχετε αυτή την περίοδοευχάριστες ειδήσεις αλλά προ-σοχή µην δράτε απερίσκεπτα.

Μη βιάζεστε να επεκτείνετε τις επαγ-γελµατικές σας δραστηριότητες.

ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μ Ο Υ Σ Ε Ι Α• Aρχαιολογικό Mουσείο Iωαννίνων: 25ης

Mαρτίου 6, τηλ. 26510-01050 & 26510-01051, ιστοσελίδα: www.amio.gr (Προ-ϊστορική έως και ρωμαϊκή εποχή από τοχώρο της Hπείρου). Ώρες λειτουργίας:Καθημερινά 8 π.μ. έως 3 μ.μ.. Τις Κυρια-κές είσοδος ελεύθερη για το κοινό. ΤιςΔευτέρες κλειστά.

• Bυζαντινό Mουσείο Iωαννίνων: KάστροIωαννίνων, τηλ. 26510-39580 (Παλαι-οχριστιανική έως μεταβυζαντινή περίο-δος). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8π.μ. - 5 μ.μ. Τις Δευτέρες κλειστά.

• Δημοτικό Eθνογραφικό Mουσείο Iωαν-νίνων Aλεξάνδρου Nούτσου: TζαμίAσλάν πασά-Kάστρο, τηλ. 26510-26356.(Ελληνικής, τουρκική και εβραϊκή κοινό-τητα). Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά8.30 π.μ. - 4.30 μ.μ.

• Λαογραφικό Mουσείο «Kώστας Φρόν-τζος»: Mιχαήλ Aγγέλου 42, τηλ. 20515 -23566 - 25233. (Eκθέματα του λαϊκούπολιτισμού της Hπείρου). Δευτέρα έωςΠαρασκευή από 9 π.μ έως 2 μ.μ. Δευ-τέρα και Τετάρτη απόγευμα από 5.30έως 8 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή κλειστό.

• Πινακοθήκη Eταιρείας HπειρωτικώνMελετών: Παρασκευοπούλου 4, τηλ.25233 - 25497. (Γκραβούρες, αγιογρα-φίες, έργα σύγχρονων Eλλήνων καλλιτε-χνών). Καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και5.30 - 3.30 μ.μ. πλην Σαββάτου - Κυρια-κής.

• Aρχαιολογικός χώρος Δωδώνης: Ανοι-κτός καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 3μ.μ.. Τις Κυριακές είσοδος ελεύθερη γιατο κοινό. Πληροφορίες στο τηλ. 26510-82287.

• Mουσείο Eλληνικής Iστορίας ΠαύλουBρέλλη: Mπιζάνι, τηλ. 92128. (Kέρινεςμορφές από την ελληνική ιστορία αλλάκαι συμβολικά έργα του ίδιου του καλλι-τέχνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 4 μ.μ.

• Πινακοθήκη Eυάγγελου Aβέρωφ: Mέ-τσοβο, τηλ. (26560) 41210. (Συλλογήέργων Eλλήνων 19ου και 20ου αιώνα.Συλλογή γλυπτών και χαρακτικών). Ωρά-ριο λειτουργίας: 10 π.μ. - 4 μ.μ.. Τρίτηκλειστά.

• Δημοτική Πινακοθήκη: Κοραή 1, ώρεςλειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 8 π.μ. - 3μ.μ., Παρασκευή 8 π.μ. - 9 μ.μ. Κυριακή10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Σάββατο κλει-στή. Τηλ. 75131.

• Μουσείο Συγχρ. Τέχνης Θ. Παπαγιάν-νης: Ελληνικό Ιωαννίνων, Τηλ. 26510-89220. Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 2 μ.μ.και 6-8 μ.μ. καθημερινά, πλην Δευτέρας.

• Πανηπειρωτικό Μουσείο Φυσικής Ιστο-ρίας και Λαογραφίας, Μάζι Κόνιτσας.Ανοιχτό καθημερινά, τηλ. πληροφοριών:26550 - 61225 & 26510 - 22044.

• Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών: Επι-σκέψεις κατόπιν ραντεβού στα τηλ.26510-82065, 21141, 6944-476753 (κ.Περικλής) και στο email: adelfotita@me-

liggoi.gr• Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο: Μονοδέν-

δρι Ζαγορίου. Ανοικτά κάθε μέρα 9 π.μ.έως 4 μ.μ. Τηλ.: 26530 71573.

• Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση καιτον Πολιτισμό στο Ζαγόρι: Μικρό Πά-πιγκο Ζαγορίου με ευθύνη του WWF-ΕΛΛΑΣ. Aνοικτό καθημερινά εκτόςΤετάρτης. Δευτ.-Τρ.-Πέμ-Κυρ: 10.30-18.00, Παρ.-Σαβ.:11.00-15.00 & 16.00 -19.00.

• Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου ΚΩ-ΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ. Επισκέψεις κατό-πιν ραντεβού στο τηλ. 6944-442446 κ.Αργύρης

• Λαογραφικό Μουσείο Συρράκου «Ερ-μηνεία Φωτιάδου»: Επισκέψεις: ΑνοιχτόΣάββατο-Κυριακή & Ιούλιο Αύγουστοπρωί - απόγευμα. Πληροφορίες: κ. Γεί-τονα 6977-717733

• Νεοελληνικό - Λαογραφικό - ΙστορικόΜουσείο Κεφαλοχωρίου Μαστοροχω-ρίων Κόνιτσας. Τηλ. 26550-81274 και6982-302759.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣΕίναι ανοιχτό καθημερινά (Σαββατοκύριακακαι αργίες) 9 π.μ. με 5 μ.μ.. Η είσοδος τωνεπισκεπτών στο Σπήλαιο γίνεται κάθε 20λεπτά μετά την προσέλευση των επισκε-πτών. Τηλ. 26510 81521-81650.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ S.O.S.Άμεση Δράση: .....................................100

Πυροσβεστική Yπηρεσία: .....................199

Δασοπυρόσβεση:.................................191

Γενικό Kρατ. Nοσ/μείο «Xατζηκώστα»:......80111

Eξωτερικά ιατρεία:...........................80444

Παν/κό Nοσοκομείο (Δουρούτη): ....99.111

Eξωτ. ιατρεία:.......................99504-99505

Eπείγοντα - ασθενοφόρα: ....................166

ΙΚΑ (Ραντεβού) ....................................184

Κέντρο Δηλητηριάσεων: ..............7793777

Bλάβες:

ΔEH: ............................................ 1050

OTE: ...........................................13888

ΔEYAI: .......................................54500

EΛΠA: .............................49695 και 10400

HELLAS SERVICE ..............................1057

EXPRESS SERVICE ............................1154

ΟΔ. ΒΟΗΘΕΙΑ INTERAMERICAN.........1168

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ (24 ώρες) 31600, 6946-

333335

Πληρ. Καταλόγου (ΟΤΕ)...................11888

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι &5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΜΗΤΣΗ - ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ,Γ. Κύργιου 9, τηλ. 36925, 8.30 τοπρωί έως 9 το βράδυ: ΜΗΤΡΙΚΑΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Σταύρου Νιάρχου 3,τηλ. 67031 • ΜΠΟΥΣΒΑΡΟΣΙΩΑΝΝΗΣ, Μάρκου Μπότσαρη 4(Ταχυδρομείο), τηλ. 25655 • ΠΑ-ΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Καποδι-στρίου 35, τηλ. 45233 • ΜΟΥΛΙΑΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329 •ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέον-τος Ζέρβα 37, τηλ. 35304 • Σ/ΦΓΙΟΥΝΗ ΑΘ. - ΓΙΟΥΝΗ ΔΗΜ., Ν.Ζέρβα 1, τηλ. 38350 • Σ/Φ ΘΕΟ-ΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Β. - ΣΥΡΜΑΚΕ-ΣΗ Κ., Βλαχλείδη 7, τηλ. 24330 •Σ/Φ ΠΕΡΩΝΗ ΔΗΜ. - ΠΕΡΩΝΗΑΜ.Μ., Δαγκλή 4, τηλ. 30705

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι& 5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Ναπολέ-οντος Ζέρβα 1, τηλ. 38350, 8.30το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΠΟΒΙ-ΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καλλάρη 27(Κουρμανιό), τηλ. 35088

8.30 το πρωί έως 2.30 το μεσημέ-ρι & 5.30 το απόγευμα έως τοπρωί: ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΚΑ’ Φεβρουαρίου 109Α, τηλ.31814, 8.30 το πρωί έως 9 τοβράδυ: ΜΑΡΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,Μεγ. Αλεξάνδρου 12, τηλ. 70415• ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ,28ης Οκτωβρίου 32Γ, τηλ.34311 • ΜΠΟΥΚΟΣ ΖΗΣΗΣ-

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Αγ. Μαρίνας 64 &Χρ. Κατσάρη, τηλ. 35586 •ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84,τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑ ΑΡΤΕ-ΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα 37,τηλ. 35304 • Σ/Φ ΓΙΟΥΝΗ ΑΘ. -ΓΙΟΥΝΗ ΔΗΜ., ΝαπολέοντοςΖέρβα 1, τηλ. 38350 • Σ/Φ ΘΕ-ΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Β. - ΣΥΡΜΑ-ΚΕΣΗ Κ., Βλαχλείδη 7, τηλ.24330

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι& 5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Σα-μουήλ 43, τηλ. 31726, 8.30 τοπρωί έως 9 το βράδυ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΑΡΤΕΜΙΣ, Ναπολέοντος Ζέρβα37, τηλ. 35304

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι& 5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΘΕΟΔΩΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παν. Μαυ-ρογιάννη 58 (Γηροκομείο), τηλ.79570, 8.30 το πρωί έως 9 τοβράδυ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥΜΑΡΙΑ, Εθνικής Αντιστάσεως 19 –Καρδαμήτσια, τηλ. 25155

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι &5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΞΕΝΗΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Βλα-χλείδη 2 (Αστυνομία), τηλ. 38000,8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΚΑΪ-ΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 28ης Οκτωβρίου24Β, τηλ. 27678 • ΜΠΟΒΙΛΑΣ ΒΑ-ΣΙΛΕΙΟΣ, Καλλάρη 27 (Κουρμανιό),τηλ. 35088 • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙ-

ΣΤΙΝΑ, Θωμά Πασχίδη 2 – Αμπελό-κηποι, τηλ. 64534 • ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Χρ. Κατσάρη 27,τηλ. 76377 • ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βη-λαρά 84, τηλ. 22329 • ΠΑΠΑΗΛΙΑΑΡΤΕΜΙΣ, Ν. Ζέρβα 37, τηλ. 35304• Σ/Φ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Β. -ΣΥΡΜΑΚΕΣΗ Κ., Βλαχλείδη 7, τηλ.24330 • Σ/Φ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥΑΠ.-ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛ., Πλ.Πάργης 3, τηλ. 23212

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι& 5.30 το απόγευμα έως το πρωί:ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πλ.Ομήρου 12, τηλ. 66909, 8.30 τοπρωί έως 9 το βράδυ: ΚΟΝΤΟ-ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πλ. Πάρ-γης 3, τηλ. 23212 • ΣΑΛΤΑΣ ΠΑ-ΝΑΓΙΩΤΗΣ, Αβέρωφ 3, τηλ. 27681

ΠΕΜΠΤΗ 18/09ΣABBATO 20/09

KYPIAKH 21/09

ΠAPAΣKEYH 19/09

TETAPTH 17/09

TPITH 16/09ΔEYTEPA 15/09

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

• «AEGEAN» AEPOΔPOMIO: (26510) 23201

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ: AΘHNA-IΩANNINA IΩANNINA-AΘHNA

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη,Παρασκευή, Κυριακή 12:45 μ.μ. - 19:55 μ.μ 14:15 μ.μ. - 21:30 μ.μ.

Τρίτη, Σάββατο 12:45 π.μ. 14:15 μ.μ.

• ΦΕΡΥ ΜΠOOΥΤHΓOYMENITΣA - KEPKYPA (Tηλ.26650 22235)

• ΚΤΕΛ (Παπανδρέου 45)Eκδοτήρια Aθηνών: 26286, Θεσσαλονίκης: 27442Kόνιτσας - Kακαβιάς - Πωγωνίου: 26211ΠΑΤΡΩΝ - ΑΓΡΙΝΙΟΥ -ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ: 25014

ΣΙΝΕΜΑΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (ODEON),Tηλ. 26510-83105

• ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ;

• ΞΟΡΚΙΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ

• ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ• ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ 2:ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

• ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ:Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡ/ΣΜΟΥΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝΔ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Αριθμ. πρωτ: 96266/1007

Θέμα: Δημοσίευση (1) μίας Διακήρυξης Δημόσιας Σύμβασης

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, διενεργεί ανοικτό διαγωνι-σμό για την ανάθεση του έργου: «Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησηςεναλλακτικής διέλευσης οχημάτων στο Τ.Δ. Αρίστης του δήμου Ζαγορίου»,με προϋπολογισμό 52.000,00 ΕΥΡΩ. Το έργο συντίθεται από την ακόλουθη κα-τηγορία εργασιών: κατηγορία ηλεκτρομηχανολογικά, με προϋπολογισμό40.266,26 ΕΥΡΩ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προσφορών και ημερομηνία διεξαγωγήςτου διαγωνισμού είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 10:00’ π.μ. και το σύ-στημα υποβολής προσφορών είναι με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης, του άρθρου5 του Ν. 3669/08.Τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού τα γραφεία της Δ/νσης Τεχν. Έργων τηςΠεριφέρειας Ηπείρου.Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σεκοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ. που καλύπτουν τις κατηγορίες και τά-ξεις του έργου, ήτοι στην Α1 και άνω ανεξάρτητα από την έδρα τους για έργακατηγορίας ηλεκτρομηχανολογικά, β) Εγγεγραμμένες στα Μητρώα Περιφε-ρειακών Ενοτήτων με έδρα το Νομό Ιωαννίνων, εφόσον πληρούν τις προ-ϋποθέσεις για έργα ηλεκτρομηχανολογικά, γ) αλλοδαποί διαγωνιζόμενοιπροερχόμενοι από κράτη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή που έχουν υπογράψει τηνΣ.Δ.Σ. του Π.Ο.Ε. ή από τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει διμερείς συμφω-νίες σύνδεσης με την Ε.Ε. και έχουν κυρωθεί με σχετική απόφαση του αρμοδίουοργάνου, στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργολη-πτών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους αυτούς και σε τάξη καικατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του ΜΕΕΠ και δ) αλλοδαποί διαγωνι-ζόμενοι προερχόμενοι από τα ανωτέρω β' κράτη, στα οποία δεν τηρούνται επί-σημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον αποδεικνύουν ότιέχουν εκτελέσει έργα παρόμοια με το δημοπρατούμενο από ποιοτική και πο-σοτική άποψη.Οι εγγυήσεις συμμετοχής είναι 806,00 ΕΥΡΩ και δεν γίνονται δεκτές αν έχουνχρόνο ισχύος μικρότερο των έξι (6) μηνών και 30 ημερών από την ημερομη-νία δημοπράτησης. Το χρονικό διάστημα δέσμευσης για την προσφορά είναι έξι(6) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της.Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις που προέρχονται από τη ΣΑΕΠ 030Ηπείρου με ΚΑ 2008ΕΠ03000016. Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά ανάλογα μετην πρόοδο υλοποίησης του έργου. Προκαταβολή δε θα χορηγηθεί. Η προθε-σμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τρεις (3) μήνες.Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίνονται μέχρι τις 25-09-2014 στο τηλ. 26510 87357, Fax: 2651087449, αρμόδια υπάλληλος κα ΕλένηΣαμαρά, στη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου, Πλατεία Πύρρου 1– 452 21 – Ιωάννινα και τη διαδικτυακή διεύθυνση www.php.gov.gr.Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από την Ο.Ε. Περιφέρειας Ηπεί-ρου.

Ιωάννινα 12-09-2014Ο Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής

Περιφερειάρχης ΗπείρουΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

• Το θεατρικό έργο τωνΜπόργενσον, Λογκ & Σίνγκερ«Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μιαώρα» θα παρουσιάσει το Θεατρι-κό Εργαστήρι «Έκφραση» την Τε-τάρτη, 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 9μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαν-νίνων.

Η παράσταση συμμετείχε στο15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτε-χνικού Θεάτρου και τιμήθηκε μεδύο βραβεία, το Γ’ Βραβείο ΚοινούΚαλύτερης Παράστασης και τοβραβείο Β’ Αντρικού Ρόλου στονΠέτρο Χριστακόπουλο.

Οι συντελεστέςΤη διασκευή-σκηνοθεσία του

έργου υπογράφει ο Χρήστος Χρή-στου, τα σκηνικά ο Γιάννης Κρά-βαρης, τα κοστούμια και την μου-σική επιμέλεια η Μίνα Παππά καιτις χορογραφίες η Φανή Σκεντέ-ρη. Παίζουν οι Μιχάλης Γκοργκού-λης, Λίτσα Σαρακατσάνου, Πέ-

τρος Χριστακόπουλος και Χρή-στος Χρήστου.

* Η γενική είσοδος είναι 8 ευρώκαι η προπώληση εισιτηρίων γίνεταιστο Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφρα-ση» (Κουντουριώτη 54).

Παράσταση στις 24 Σεπτεμβρίου

«Ολόκληρος ο Σαίξπηρ» στοΠνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 7η

«Βράζουν» τα Νοσοκομείατης Άρτας και της Πρέβεζας

• Αναβρασμός επικρατεί στα Νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας, στοπρώτο με αιχμή την αξιολόγηση και στο δεύτερο σα να μην έφταναν ταπροβλήματα συρρίκνωσηςτου ιδρύματος, στάζουν καιτα ταβάνια.

Την άποψη, ότι η Κυβέρ-νηση θέλει να κλείσει το Νο-σοκομείο Πρέβεζας, το οποίοέχει αφεθεί στην τύχη του,εξέφρασε ο βουλευτής Πρέ-βεζας του ΣΥΡΙΖΑ ΚώσταςΜπάρκας.

Εν τω μεταξύ, με ανακοί-νωση που εξέδωσαν οι εργα-ζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας, καταγγέλλουν την προσπάθεια της Διοί-κησης μέσω του εγγράφου με αρ. πρωτ. 14010/11-9-2014, με το οποίοπροσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο σύνολο τους ζητώνταςτελείως αυθαίρετα την υπογραφή τους, δηλαδή την συμμετοχή τους στηνδιαδικασία της «αυτοαξιολόγησης». Καλούν τους εργαζόμενους να μηνυποκύψουν σε εκβιασμούς, από όποια θέση κι αν υπηρετούν.

Τα πρώτα της βήματα κάνειη Πανηπ/κή Ένωση Αγροτών

• Από τον πυρήνα της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας δημιουργείται η ιδρυτικήομάδα της Πανηπειρώτικης Ένωσης Αγροτών (Π.ΕΝ.Α.), όπως γίνεταιγνωστό με σχετική ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση το μέλος της ιδρυτικής ομάδας Λεωνίδας Ραβανόςσημειώνει ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο της Ε.Ν.Α. Πρέ-βεζας με γνώμονα την διεκδίκηση, προαγωγή και διασφάλιση των οικονο-μικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και των εν γένει συμφερόντων τωναγροτών στην Ήπειρο».

Η Π.ΕΝ.Α. θα έχει δράση στην γεωγραφική περιοχή που καθορίζεταιαπό τα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ σΣύντομα θα ανακοινωθούνσυναντήσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της Ηπεί-ρου και σε όλες της περιφερειακές ενότητες με στόχο την ενσωμάτωσηνέων μελών στην Ένωση.

Αρκούδες κόβουν… βόλτεςστις γειτονιές του Μετσόβου

• Σχεδόν… οικόσιτες έχουν γίνει οι αρκούδες στο Μέτσοβο, καθώςτο τελευταίο διάστημα βολτάρουν ανενόχλητες στις γειτονιές της ορει-νής κωμόπολης, μπαίνοντας ακόμα και στις αυλές των σπιτιών!

Όπως αναφέρουν κάτοικοι του Μετσόβου, συχνά συναντούσαν αρ-κούδες με τα μικρά τους περιφερειακά της κωμόπολης, κυρίως σε αγρο-

τικές ή δασικές περιοχές. Ωστόσο, τοντελευταίο μήνα περίπου οι αρκούδεςέχουν μπει μέσα στον οικισμό και… κό-βουν βόλτες στους δρόμους του. Το γε-γονός αυτό προκαλεί την ανησυχία τωνντόπιων, οι οποίοι φοβούνται την πρό-σωπο με πρόσωπο «συνάντηση» με κά-ποιο άγριο ζώο, ειδικά τη νύχτα. Πάν-τως, μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθείιδιαίτερες ζημιές από τις αρκούδες.

Δύο «Γαλάζιες σημαίες»έχασαν οι ακτές της Πρέβεζας

• Τριάντα οκτώ, βραβευμένες με το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλ-λοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «ΓαλάζιεςΣημαίες», αποσύρθηκαν από τους καταλόγους του 2014, εθνικούς καιδιεθνείς, και έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυ-στηρά κριτήρια του Προγράμματος όπως διαπιστώθηκε από τις επιθε-ωρήσεις κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Δύο από αυτέςανήκουν στο ΔήμοΠρέβεζας (Ακτή Πλα-τάνια και Ακτή ΜέγαΆμμος), δύο στο ΔήμοΖακύνθου (Ακτή Αλυ-κανάς - Ακτή Αλυκές)και 23 (!) στο ΔήμοΚέρκυρας.

Η Εθνική ΕπιτροπήΚρίσεων και η Συντονι-στική Επιτροπή τουΠρογράμματος διαπί-στωσαν μεν την πολύκαλή ποιότητα των Νε-

ρών Κολύμβησης στις υπόψη ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελ-λείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενουςκαι επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «Γαλάζιες Ση-μαίες» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλειαλουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντοςακτής και παράκτιου χώρου.

Δεν κινδυνεύουν με «λουκέτο»τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου

• Τέλος στα σενάρια αλλά και στην ανησυχία των σπουδαστών τουΤΕΙ Ηπείρου έβαλε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευρι-πίδης Γλαβάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τατέσσερα τμήματα τουΤΕΙ Ηπείρου που φέ-ρονται να βρίσκονταιστο «κόκκινο» απότην Αρχή Διασφάλι-σης Ποιότητας.

Ο Πρόεδρος τουιδρύματος δήλωσε κα-τηγορηματικά ότι ταεπίμαχα τμήματα Προ-σχολικής Αγωγής, Λαϊ-κής και ΠαραδοσιακήςΜουσικής, Νοσηλευτι-κής και Λογοθεραπεί-ας «είναι τα μόνα τμήματα που σε οποιαδήποτε αναδιοργάνωση της Ανώτα-της Εκπαίδευσης δεν θα κινδυνεύσουν».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «η έκθεση της ΑΔΙΠ απλά επεσήμανε ποιατμήματα δεν είναι αυτοδύναμα. Υπάρχουν τέσσερα τέτοια τμήματα στο ΤΕΙ.Αν θέλετε η έκθεση είναι και μια προτροπή στο Υπουργείο να συμπληρώσειμε καθηγητές τα τμήματα. Δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των καθηγητώνπου απαιτούνται, ακόμη και για τη μνημονιακή περίοδο. Τα τέσσερα τμήμα-τα αυτά πέρασαν από εξωτερική αξιολόγηση και είναι πολύ καλά. Από τα κα-λύτερα στην Ελλάδα».

Αναβαθμίζεται με έργα η νότιαείσοδος της Ηγουμενίτσας

• Από το νέο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο και τους αναδό-χους, υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα η σύμβαση για την εκτέ-λεση του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ 49 ΜΑΡΤΥΡΩΝ & ΠΑ-

ΡΟΔΩΝ ΑΥΤΗΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. 1» με προϋπολογισμό 4.150.504,84 ευρώ.Πρόκειται για ένα έργο οδοποιίας μεγάλης σημασίας καθότι θα εξω-

ραΐσει αλλά και θα αναβαθμίσει οδικά την Νότια είσοδο προς το κέντροτης πόλης της Ηγουμενίτσας. Η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΕΣΠΑτης Περιφέρειας Ηπείρου και ανάδοχος κοινοπραξία είναι η ΓΙΓΕΚΑΤΑ.Τ.Ε.Ε- ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε. Κ. Χρήστου Γκόντα.

Ο κ. Λώλος ευχαρίστησε όλους, όσους οραματίστηκαν και ωρίμασαντο παραπάνω έργο και ειδικά το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών τουΔήμου.

Πρότυπο Κτηνοτροφικό πάρκοθα γίνει στις πλαγιές του Λάκμου

• Στη δημιουργία πρότυπου κτηνοτροφικού θερινού πάρκουστην περιοχή Λάκμος, με μεταφερόμενα τυροκομείο και σφαγείοσχεδιάζει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων!

Το σχέδιο ανα-λύθηκε σε συνάν-τηση που είχε οΠρόεδρος του Φο-ρέα κ. Χρήστος Χα-σάνης και μέλη τουΔ.Σ. με τον Περιφε-ρειάρχη κ. Αλέξαν-δρο Καχριμάνη, μεαφορμή την υπο-γραφή σύμβασηςμεταξύ Φορέα καιΑναπτυξιακής Επι-χείρησης «ΗΠΕΙ-ΡΟΣ Α.Ε.» για πρό-γραμμα παρακο-λούθησης ειδών χλωρίδας και πανίδας του πάρκου.

Η προμελέτη του Κτηνοτροφικού Πάρκου θα εκπονηθεί σε συνερ-γασία με το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ στη συνέχεια η Περιφέρεια, θα αναλάβειτις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή της μέσω του «Πράσινου Ταμεί-ου» της Ε.Ε.. Οι δράσεις θα είναι συμπληρωματικές των έργων που ήδηέχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη της μετακι-νούμενης κτηνοτροφίας σε ένα μεγάλο τμήμα των Τζουμέρκων.

ντός κι κτός ωαννίνων...E E I

Σελ. 8η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Γράφει ο ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

• Ένα απ’ τα καλύτερα παιχνίδια του φετινού πρωτα-θλήματος είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν χθες όσοιφίλαθλοι βρέθηκαν στο «Ζωσιμάδες».

ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη στην κυριολεξία διαφήμισαν τοποδόσφαιρο όσο «κλισέ» κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, καιαποτελεί αναμφίβολα το «επιμύθιο» των όσων διαδραμα-

τίστηκαν στα 94 λεπτά της συνάντησης.Το συγκρότημα του Γιάννη Πετράκη παρ’ ότι «χάϊδεψε» τη δεύτερη α-

ντροπή αποτελέσματος μέσα στην έδρα του, αυτή τη φορά είδε τον Σταύ-ρο Τσουκαλά, η είσοδος του οποίου στο β’ μέρος άλλαξε ριζικά την εικό-να του ματς, να φοράει τον «μανδύα» του μοιραίου στη φάση του 79ου λε-πτού.

Ο κορυφαίος των φιλοξενούμενων τερματοφύλακας Δημήτρης Κυρια-κίδης «μάντεψε» σωστά στην εκτέλεση πέναλτι του παίκτη του ΠΑΣ και ηαπόκρουση αυτή δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να πανηγυρίσουν μίαπολύ σημαντική νίκη.

Δυστυχώς ο ντόπιος σύλλογος χθες πλήρωσε σε μεγάλο ποσοστό τη...γαλαντομία των αμυντικών του προς τον Αλγερινό φορ Καρίμ Σολτάνιστις δύο φάσεις παραβίασης της εστίας του Βελλίδη.

Η αναγκαστική αλλαγή του Στρούνα «θόλωσε» τη λειτουργία της αμυ-ντικής γραμμής και ειδικά απ’ το αριστερό άκρο το... καράβι έμπαζε απ’όλες τις μπάντες...

Η κίνηση πάντως που άλλαξε τη ροή του αγώνα ήταν η διαφοροποίησητου συστήματος σε 3-5-2 όταν ο Μανιάς αντικατέστησε τον αρνητικό Μι-χαήλ. Αμέσως η επιθετική δραστηριότητα του ΠΑΣ αυξήθηκε κατακόρυ-φα με τα «μπουκαρίσματα» του Ίλιτς από τα αριστερά και τις διεισδύσεις

των Τσουκαλά - Τσάβεζ ως «κρυ-φούς» κυνηγούς να δημιουργούναλλεπάλληλα «ρήγματα» στην ά-μυνα της Ξάνθης.

Η προσπάθεια μπορεί να έμεινεημιτελής, όμως αξίζει συγχαρητή-ρια η μαχητικότητα και το πείσματων παικτών του ΠΑΣ, οι οποίοι δενπτοήθηκαν απ’ το γεγονός ότι δύοφορές βρέθηκαν να κυνηγάνε τοσκορ και έχασαν στις λεπτομέρει-ες την κατάκτηση των τριών βαθ-μών...

Υποτονικό πρώτο μέρος«Κατά παραγγελία» του Σάκη

Τσιώλη θα μπορούσαμε να χαρα-κτηρίσουμε το πρώτο ημίχρονο τουχθεσινού παιχνιδιού.

Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός (χειρο-κροτήθηκε θερμά κατά την είσοδό του στο γήπεδο) φάνηκε άριστα δια-βασμένος στο πώς να «χαλάσει» τη λειτουργία της πρώην ομάδας του απ’τη μέση και μπροστά.

Η απουσία του Σταύρου Τσουκαλά αποσυντόνισε πλήρως την ανάπτυ-ξη των γηπεδούχων, αφού ο Ακόστα, παρά τις φιλότιμες ενέργειές του,δεν είναι αμυντικός χαφ κι έτσι ο ΠΑΣ «έχανε» τόσο σε ταχύτητα, όσο καισε πίεση στον αντίπαλο.

Οι Ίλιτς και Τσάβεζ αναγκάζονταν να τραβηχτούν πολύ μακριά απ’ τοπεδίο δράσης τους για να τροφοδοτηθούν με αποτέλεσμα να μην γίνονταιαπειλητικοί για τον Κυριακίδη.

Η Ξάνθη στον αντίποδα, βασιζόμενη στην «σπιρτάδα» των Λουσέρο καιΣουλτάνι που αποτελούσαν τα στηρίγματα του Καπετάνου στην επίθεση,έδειχνε ότι δεν θ’ αφήσει «ασυγχώρητα» τα λάθη των αντιπάλων της όπωςκαι συνέβη στο 21’.

Η... τρύπα στην περιοχή του ΠΑΣ ήταν σαν ...Αυγουστιάτικη έκλειψη σε-λήνης και ο Σολτάνι την... ευχαρίστησε κάνοντας το 0-1.

Παρά το «σοκ», οι Γιαννιώτες πέρασαν στην αντεπίθεση, όμως επιχει-ρούσαν «φλύαρα» να φθάσουν στην ισοφάριση.

Μοναδική «καθαρή» ευκαιρία ήταν εκείνη του Κοροβέση στο 26’ αλλάτο πλασέ του από θέση τετ-α-τετ έφυγε ελάχιστα άουτ από το αριστερόδοκάρι.

Παραλίγο να την... σταυρώσειΑνήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Σταύρος Τσουκαλάς σήμανε

το «εφαλτήριο» της ανάκαμψης στην επανάληψη με το που μπήκε στον α-γωνιστικό χώρο αντί του Ντάσιου.

Ήταν σαν να... γρασαρίστηκε η «μηχανή» των γηπεδούχων οι οποίοι ό-

σο περνούσε ο χρόνος έσφιγγαν όλο και περισσότερο το «σχοινί» της πίε-σης γύρω απ’ την περιοχή των Ακριτών.

Βέβαια αν ο Καπετάνος στο 49’ είχε πετύχει το 0-2, η... χοντρή κυρία (ό-πως λένε οι Αμερικάνοι) θα τραγουδούσε νωρίς σχολώντας το «παραμύ-θι», αλλά απ’ τη στιγμή που αυτό δεν έγινε ο ΠΑΣ συνέχισε να ελπίζει στηνανατροπή των δεδομένων.

Έτσι στο 71’ ο Ίλιτς πήρε... αμπάριζα την άμυνα των φιλοξενούμενων,ισοφαρίζοντας το σκορ, όμως μια... παιδική αδράνεια της άμυνας στο 75’τιμωρήθηκε ξανά απ’ τον Σολτάνι για το 1-2.

Όμως οι «κυανόλευκοι» με τη σέντρα σχεδόν απάντησαν εκ νέου, ότανο Τσάβεζ ολοκλήρωσε υποδειγματικά ενέργεια απ’ τα δεξιά και οι ελπίδεςέφθασαν στα... ουράνια στο 79’ με το πέναλτι που υπέδειξε ο Λαμπρό-πουλος στο «άτσαλο» μαρκάρισμα του Λισγάρα στον Κοροβέση.

Τα δίχτυα όμως του Κυριακίδη δεν «τινάχτηκαν» ποτέ απ’ το σουτ τουΤσουκαλά, ενώ και στη σπουδαία διπλή φάση στις καθυστερήσεις με πρω-ταγωνιστές τους Τσουκαλά και Τσάβεζ η κατάληξη πάλι δεν ήταν «ευτυ-χής» για την ομάδα του Πετράκη...

Το τελικό 2-2 λοιπόν αφήνει «γλυκόπικρη» γεύση με τον τρόπο που ήρ-θε, αλλά δικαιολογημένα οι Γιαννιώτες φίλαθλοι επιδοκίμασαν τους παί-κτες μετά τη λήξη του παιχνιδιού για την αυταπάρνηση που έδειξαν στοδεύτερο 45λεπτο...

Πολύ καλή η διαιτησία του Λαμπρόπουλου (Ηλείας), ο οποίος «κιτρίνι-σε» τους Λίλα, Μιχαήλ, Σολτάνι και Λουσέρο.

Καταπληκτικό παιχνίδι προσέφεραν ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη

Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ Παρ’ ότι βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ οι «κυανόλευκοι»,

έφθασαν μια «ανάσα» πριν την ανατροπή αλλά έμειναν τελικάστο ισόπαλο 2-2 • «Μορφή» της συνάντησης ο γκολκίπερ τωνφιλοξενούμενων που απέκρουσε πέναλτι του Τσουκαλά στο 79’

Ο Μπράνα Ίλιτς με κοντινό σουτ νικάει τον εκπληκτικό χθες ΔημήτρηΚυριακίδη, ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1.

Φωτό ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΠΠΑ

H BAΘMOΛOΓIA TΩN ΠAIKTΩNΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ. Πετράκης): Βελλίδης 6, Ντάσιος 5 (46’ Τσουκαλάς

7), Μιχαήλ 4 (63’ Μανιάς), Τζημόπουλος 5, Στρούνα (19’ λ. τρ. Μπέ-ριος 5), Ακόστα 5, Γιάκος 5, Λίλα 5, Κοροβέσης 6, Τσάβεζ 6, Ίλιτς 7.

ΞΑΝΘΗ (Σ. Τσιώλης): Κυριακίδης 8, Μπέρτος 5, Γουάλας 5 (46’ Ρενάν5), Λισγάρας 6, Φλίσκας 5, Καρυπίδης 6, Κομεσίδης 5 (81’ Μπαξε-φανίδης), Ομπόντο 6, Λουσέρο 5, Σολτάνι 8, Καπετάνος 5 (68’ Γού-τας 5).

14’ Σέντρα Ίλιτς από δεξιά κόβει την τελευταία στιγμή ο Λισγάρας προ τουΓιάκου.

21’ Σύγχυση στην άμυνα του ΠΑΣ, ο Σολτάνι καραδοκεί και με κοντινό πλα-σέ πετυχαίνει το 0-1.

26’ Γιάκος - Ίλιτς - Κοροβέσης τετ-α-τετ πλασέ ελάχιστα άουτ.49’ Ο Σολτάνι βρίσκει τον Λουσέρο που γυρίζει από αριστερά εξ επαφής ο

Καπετάνιος κάνει την προβολή άουτ.52’ Ωραία κάθετη του Γιάκου στον Ίλιτς, διαγώνιο σουτ δύσκολα αποκρούει

ο Κυριακίδης σε κόρνερ. Το εκτελεί ο Τσάβεζ στο δεξί κάθετο δοκάρι.71’ Συνδυασμός Τσουκαλά - Ίλιτς ο Σέρβος «χορεύει» τους αμυντικούς και

με ξερό σουτ γράφει το 1-1.75’ Συρτό σουτ Σολτάνι διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ ο Βελλίδης. Το

εκτελεί ο Ρενάν πλασέ φαλτσαριστό του Σολτάνι εν κινήσει και 1-2.77’ Ο Κοροβέσης στρώνει για τον Τσάβεζ άψογο πλασέ του Αργεντίνου

και 2-2.79’ Ανατροπή Κοροβέση από Λισγάρα και πέναλτι. Ο Τσουκαλάς εκτελεί ό-

μως ο Κυριακίδης αποκρούει στην αριστερή του γωνία σε κόρνερ.90’ Αποβολή Ομπόντο με δεύτερη κίτρινη κάρτα.+90’ Μπροστινή μπαλιά στον Τσουκαλά που πλασάρει αλλά σώζει πάλι ο Κυ-

ριακίδης και στη συνέχεια σουτ του Τσάβεζ κοντράρει στους αμυντικούςκαι φεύγει κόρνερ.

+90’ Σέντρα Λίλα από δεξιά, αδύναμη κεφαλιά του Τσουκαλά άουτ.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ(3η αγωνιστική)

Βέροια – Κέρκυρα 2-1ΠΑΟΚ - Νίκη Β. 3-0Ολυμπιακός – ΟΦΗ 3-0Πανιώνιος - Αστέρας Τρ. 2-1Λεβαδειακός – Πανθρακικός 1-1ΠΑΣ Γιάννινα – Ξάνθη 2-2Ατρόμητος – Παναιτωλικός 0-0Καλλονή - Παναθηναϊκός 1-0Εργοτέλης – Πλατανιάς (Σήμερα)

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ(4η – 20, 21 και 22/9/2014): Ξάνθη -Λεβαδειακός, ΟΦΗ - Ατρόμητος,Ολυμπιακός - Βέροια, ΑστέραςΤρίπολης - Καλλονή, Κέρκυρα -ΠΑΣ Γιάννινα, Νίκη Βόλου - Εργο-τέλης, Πανθρακικός - Πανιώνιος,Πλατανιάς - Παναθηναϊκός, Παναι-τωλικός - ΠΑΟΚ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣΓ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ): «Ξέραμε οτι θα αντι-μετωπίζαμε μία ομάδα με την πλάτη στοντοίχο. Δεν ξεκινήσαμε όπως θέλαμε, δενδείξαμε ετοιμότητα. Μας εκνεύρισε το παι-χνίδι της Ξάνθης στο πρώτο ημίχρονο.Ήταν καλύτερη αλλά δεν είχε την μεγάληφάση. Το έργο μας έγινε πιο δύσκολο με τιςαναγκαστικές αλλαγές αλλά στην επανά-

ληψη ήμασταν πολύ καλοί. Η Ξάνθη έκανε μία μόνο μεγάληευκαιρία. Με καλό ποδόσφαιρο ανατρέψαμε το σκορ και αξί-ζαμε να πάρουμε τους τρείς βαθμούς. Βρεθήκαμε για δεύτεροπαιχνίδι πίσω στο σκορ και αντιδράσαμε ξανά. Είμαι ευχαρι-στημένος για το δεύτερο ημίχρονο. Πρέπει να μάθουμε από τοπρώτο ημίχρονο. Ο Στρούνα θα κάνει μαγνητική αλλά δενεμπνέει ανησυχία. Του Ντάσιου είναι διάστρεμμα και θα μά-θουμε αύριο την σοβαρότητα.Για εμάς ο Τσουκαλάς είναι βα-ρόμετρο ωστόσο ο Ακόστα ήταν σήμερα συγκινητικός.».

Σ. ΤΣΙΩΛΗΣ (Σκόντα Ξάνθη): «Ευχαριστώτην διοίκηση και τον κόσμο για την υποδοχή.Ένιωσα συγκίνηση και χαρά βλέπονταςγνωστά πρόσωπα. Δέθηκα με τον ΠΑΣ όσοήμουν τεχνικός του. Περιμέναμε την πίεσητου ΠΑΣ αλλά ευτυχήσαμε να προηγηθούμεκαι να ελέγχουμε το παιχνίδι. Από την ισο-φάριση σε 1-1 και μετά το 2-2 είμαστε τυχε-

ροί που δεν χάσαμε. Ο ΠΑΣ δείχνει σε πολύ κατάσταση καιαξίζει να πάει καλά στο πρωτάθλημα. Φαίνεται πόσο δεμένηείναι η ομάδα μια πραγματική οικογένεια. Η Ξάνθη είναι μίανέα ομάδα και νομίζω ότι χρόνος λειτουργεί υπέρ μας».

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ(σε 3 ματς)

1) Βέροια 6-3 92) ΠΑΟΚ 8-1 73) Ολυμπιακός 7-2 74) Ατρόμητος 2-0 75) Καλλονή 4-1 76) Πανιώνιος 5-4 67) ΠΑΣ Γιάννινα 6-4 58) Παναθηναϊκός 3-3 49) Κέρκυρα 3-3 410) Αστέρας Τρ. 4-6 311) ΟΦΗ 1-4 312) Skoda Ξάνθη 4-5 213) Λεβαδειακός 3-4 214) Πανθρακικός 3-4 215) Παναιτωλικός 1-2 216) Εργοτέλης* 1-4 017) Πλατανιάς* 0-5 018) Νίκη Βόλου 1-7 0

* Έχουν έναν αγώνα λιγότερο

• «Τσακωμένη» με τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι η ομάδαΚ-20 του ΠΑΣ Γιάννινα, αφού το Σάββατο γνώρισε νέα εντός έδρας ήττααπ’ την Ξάνθη με σκορ 1-2.

Πρόκειται για τρίτη αποτυχία των «κυανόλευκων» σε ισάριθμα ματς,όμως αυτή τη φορά σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο παράγοντας τύχη.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο μέρος και προηγήθηκανστο 30’ με τον Τουμαντζανίδη.

Ο ΠΑΣ ανέβασε την απόδοσή του στην επανάληψη και η πίεσή του έφε-ρε «καρπούς» στο 75’ με την ισοφάριση του Κοζάκη, αλλά δεν ήταν «γρα-φτό» να πανηγυρίσει ούτε την κατάκτηση του ενός βαθμού.

Στις καθυστερήσεις ο Π. Ορφανίδης με πλασέ ...ξέρανε τους γηπεδού-χους, χαρίζοντας στους Ξανθιώτες μια σπουδαία νίκη.

Καλή ήταν η διαιτησία του Ριππή (Πρέβεζας).ΠΑΣ Γιάννινα: Κολιοφούκας, Βαλμάς, Πασχάλης, Τάχιας, Κοζάκης, Πα-

νταζής, Βασιλείου, Γιάκος (67’ Γκουγιάννος), Κοτσίλας (82’ Μπουγαρί-δης), Αναστασιάδης, Τζιάλλας (60’ Αλεξίου).

Ξάνθη: Δεμένικος, Λ. Ορφανίδης, Κολλάρας, Προύντζος, Χατζητερζό-γλου, Μήττας (81’ Δελλής), Τουμαντζανίδης (75’ Χατζής), Π. Ορφανίδης,Φασίδης, Λαζαρίδης (56’ Μποντακίδης), Μελισσόπουλος.

Κ-17: Ιδανική πρεμιέρα• Με μια σπουδαία νίκη συνδύασε την πρεμιέρα της στο πρωτάθλη-

μα Κ-17 η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα.Απέναντι στον πανίσχυρο ΠΑΟΚ οι «κυανόλευκοι» έχοντας σε μεγάλη

μέρα τον γκολκήπερ Παπαϊωάννου, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη της αγωνι-στικής επικρατώντας 1-0.

Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Ντίνης στο 50’ με πλασέέπειτα από κόρνερ του Μαλάμου. Στη συνέχεια ο Παπαϊωάννου με σωρείαεντυπωσιακών επεμβάσεων διατήρησε απαραβίαστη την εστία του βάζο-ντας τη «σφραγίδα» του στη νίκη των γηπεδούχων.

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Μπούμπα.ΠΑΣ Γιάννινα: Παπαϊωάννου, Γιώτης Ορ., Κιτσάκης, Γεωργούλας, Ντί-

νης, Μούτσιος, Ψαρράς Ν. (90+ Ψαρρός Ι.), Μασούρας, Μπαμπούλιας(46’ Μπισέλας) (90+ Δρόσος), Ζιώγας (86’ Μαλισόβας), Μαλάμος (75’Τριάντος).

ΠΑΟΚ: Σιαμπάνης, Λιάπτσης, Πασπαλάς (70’ Υφαντίδης), Χαραλαμπί-δης, Δοδοντσάκης, Κυριλίδης, Κουτούσης, Παναγιωτίδης (58’ Ευθυμίου),Κωνσταντίνου, Καπρέτσος (62’ Νέστωρας), Αργυρίου.

Πρωτάθλημα Νέων

Κ-20: Τρίτωσε το «κακό» με την Ξάνθη

Πήρε τον Γαρουφαλιά ο ΠΑΣ• Την Παρασκευή

το βράδυ λίγο πριν «εκ-πνεύσει» η προθεσμίαγια μεταγραφές παι-κτών που είχαν μείνειελεύθεροι, ο ΠΑΣ Γιάν-νινα ανακοίνωσε τηναπόκτηση του νεαρούμέσου (αμυντικός χαφ)Ηρακλή Γαρουφαλιά.

Ο 21χρονος παί-κτης μέχρι στιγμής είχεαγωνιστεί σε ΑΕΚ(2004-2012), Αστέρα Μαγούλας (2012-13), Φωστήρα (2013-14) και στιςπρώτες του δηλώσεις τόνισε «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στονΠΑΣ Γιάννινα και θα κάνω ότι μπορώ για να πετύχει η ομάδα τουςστόχους της και να δικαιώσω τους ανθρώπους που μ’ εμπιστεύτη-καν».

• Στη φωτό ο παίκτης υπογράφει το συμβόλαιό του μαζί με τον μά-νατζερ Κίμωνα Κοκορόγιαννη.

Στο Νοσοκομείο ο Στρούνα• Ένα χτύπημα που δέχτηκε στον αυχένα ήταν η αιτία της αναγκαστι-

κής αλλαγής του Αντράζ Στρούνα. Ο Σλοβένος αμυντικός αισθάνθηκεέντονες ζαλάδες και ζήτησε μόνος του ν’ αποχωρήσει. Μάλιστα του τοπο-θετήθηκε ειδικό κολάρο και κατόπιν μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο στονοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις αλλά η κατάστασή του δεν εμπνέειανησυχία. Η διάγνωση για τον Ντάσιο είναι διάστρεμμα και σήμερα θα εκτι-μηθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 9η

Ολυμπιακός Βοτανικού-ΑμπελιάΑμέρο Μηλέας -Κένταυρος Μουσιωτίτσας

ΑΟ Βαρυάδων-ΑΟ ΚοσμηράςΑΕ Δαφνούλας -Θύελλα Κατσικά

Σταυραετός Συρράκου-ΠΑΣ ΚράψηςΠΑΣ Μέτσοβο-Αγροτικός Καστρίτσας

ΑΕ Πλατανιάς -Αετός ΑετορράχηςΑετός Χαροκοπίου-Πεδινή

Επισκοπικό-Δροσοχώρι

Αμέρο Μηλέας -Ολυμπιακός ΒοτανικούΑμπελιά-ΑΟ Βαρυάδων

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -ΑΕ ΔαφνούλαςΑΟ Κοσμηράς -Σταυραετός Συρράκου

Θύελλα Κατσικά-ΠΑΣ ΜέτσοβοΠΑΣ Κράψης-ΑΕ Πλατανιάς

Αγροτικός Καστρίτσας -Αετός ΧαροκοπίουΑετός Αετορράχης -Επισκοπικό

Πεδινή-Δροσοχώρι

Ολυμπιακός Βοτανικού-ΑΟ ΒαρυάδωνΑΕ Δαφνούλας -Αμέρο Μηλέας

Σταυραετός Συρράκου-ΑμπελιάΠΑΣ Μέτσοβο-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

ΑΕ Πλατανιάς -ΑΟ ΚοσμηράςΑετός Χαροκοπίου-Θύελλα Κατσικά

Επισκοπικό-ΠΑΣ ΚράψηςΔροσοχώρι-Αγροτικός Καστρίτσας

Πεδινή-Αετός Αετορράχης

ΑΕ Δαφνούλας -Ολυμπιακός ΒοτανικούΑΟ Βαρυάδων-Σταυραετός Συρράκου

Αμέρο Μηλέας -ΠΑΣ ΜέτσοβοΑμπελιά-ΑΕ Πλατανιάς

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -Αετός ΧαροκοπίουΑΟ Κοσμηράς -Επισκοπικό

Θύελλα Κατσικά-ΔροσοχώριΠΑΣ Κράψης-Πεδινή

Αγροτικός Καστρίτσας -Αετός Αετορράχης

Ολυμπιακός Βοτανικού-Σταυραετός ΣυρράκουΠΑΣ Μέτσοβο-ΑΕ ΔαφνούλαςΑΕ Πλατανιάς -ΑΟ Βαρυάδων

Αετός Χαροκοπίου-Αμέρο Μηλέας

Επισκοπικό-ΑμπελιάΔροσοχώρι-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

Πεδινή-ΑΟ ΚοσμηράςΑετός Αετορράχης -Θύελλα ΚατσικάΑγροτικός Καστρίτσας -ΠΑΣ Κράψης

ΠΑΣ Μέτσοβο-Ολυμπιακός ΒοτανικούΣταυραετός Συρράκου-ΑΕ Πλατανιάς

ΑΕ Δαφνούλας -Αετός ΧαροκοπίουΑΟ Βαρυάδων-ΕπισκοπικόΑμέρο Μηλέας -Δροσοχώρι

Αμπελιά-ΠεδινήΚένταυρος Μουσιωτίτσας -Αετός Αετορράχης

ΑΟ Κοσμηράς -Αγροτικός ΚαστρίτσαςΘύελλα Κατσικά-ΠΑΣ Κράψης

Ολυμπιακός Βοτανικού-ΑΕ ΠλατανιάςΑετός Χαροκοπίου-ΠΑΣ Μέτσοβο

Επισκοπικό-Σταυραετός ΣυρράκουΔροσοχώρι-ΑΕ Δαφνούλας

Πεδινή-ΑΟ ΒαρυάδωνΑετός Αετορράχης -Αμέρο ΜηλέαςΑγροτικός Καστρίτσας -Αμπελιά

ΠΑΣ Κράψης-Κένταυρος ΜουσιωτίτσαςΘύελλα Κατσικά-ΑΟ Κοσμηράς

Αετός Χαροκοπίου-Ολυμπιακός ΒοτανικούΑΕ Πλατανιάς -ΕπισκοπικόΠΑΣ Μέτσοβο-Δροσοχώρι

Σταυραετός Συρράκου-ΠεδινήΑΕ Δαφνούλας -Αετός Αετορράχης

ΑΟ Βαρυάδων-Αγροτικός ΚαστρίτσαςΑμέρο Μηλέας -ΠΑΣ Κράψης

Αμπελιά-Θύελλα ΚατσικάΚένταυρος Μουσιωτίτσας -ΑΟ Κοσμηράς

Ολυμπιακός Βοτανικού-ΕπισκοπικόΔροσοχώρι-Αετός Χαροκοπίου

Πεδινή-ΑΕ ΠλατανιάςΑετός Αετορράχης -ΠΑΣ Μέτσοβο

Αγροτικός Καστρίτσας -Σταυραετός ΣυρράκουΠΑΣ Κράψης-ΑΕ Δαφνούλας

Θύελλα Κατσικά-ΑΟ ΒαρυάδωνΑΟ Κοσμηράς -Αμέρο Μηλέας

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -Αμπελιά

Δροσοχώρι-Ολυμπιακός ΒοτανικούΕπισκοπικό-Πεδινή

Αετός Χαροκοπίου-Αετός ΑετορράχηςΑΕ Πλατανιάς -Αγροτικός Καστρίτσας

ΠΑΣ Μέτσοβο-ΠΑΣ ΚράψηςΣταυραετός Συρράκου-Θύελλα Κατσικά

ΑΕ Δαφνούλας -ΑΟ ΚοσμηράςΑΟ Βαρυάδων-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

Αμπελιά-Αμέρο Μηλέας

Ολυμπιακός Βοτανικού-ΠεδινήΑετός Αετορράχης -Δροσοχώρι

Αγροτικός Καστρίτσας -ΕπισκοπικόΠΑΣ Κράψης-Αετός ΧαροκοπίουΘύελλα Κατσικά-ΑΕ ΠλατανιάςΑΟ Κοσμηράς -ΠΑΣ Μέτσοβο

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -Σταυραετός ΣυρράκουΑμπελιά-ΑΕ Δαφνούλας

Αμέρο Μηλέας -ΑΟ Βαρυάδων

Αετός Αετορράχης -Ολυμπιακός ΒοτανικούΠεδινή-Αγροτικός Καστρίτσας

Δροσοχώρι-ΠΑΣ ΚράψηςΕπισκοπικό-Θύελλα Κατσικά

Αετός Χαροκοπίου-ΑΟ ΚοσμηράςΑΕ Πλατανιάς -Κένταυρος Μουσιωτίτσας

ΠΑΣ Μέτσοβο-ΑμπελιάΣταυραετός Συρράκου-Αμέρο Μηλέας

ΑΟ Βαρυάδων-ΑΕ Δαφνούλας

Ολυμπιακός Βοτανικού-Αγροτικός ΚαστρίτσαςΠΑΣ Κράψης-Αετός Αετορράχης

Θύελλα Κατσικά-ΠεδινήΑΟ Κοσμηράς -Δροσοχώρι

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -ΕπισκοπικόΑμπελιά-Αετός Χαροκοπίου

Αμέρο Μηλέας -ΑΕ ΠλατανιάςΑΟ Βαρυάδων-ΠΑΣ Μέτσοβο

ΑΕ Δαφνούλας -Σταυραετός Συρράκου

ΠΑΣ Κράψης-Ολυμπιακός ΒοτανικούΑγροτικός Καστρίτσας -Θύελλα Κατσικά

Αετός Αετορράχης -ΑΟ ΚοσμηράςΠεδινή-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

Δροσοχώρι-ΑμπελιάΕπισκοπικό-Αμέρο Μηλέας

Αετός Χαροκοπίου-ΑΟ ΒαρυάδωνΑΕ Πλατανιάς -ΑΕ Δαφνούλας

Σταυραετός Συρράκου-ΠΑΣ Μέτσοβο

Ολυμπιακός Βοτανικού-Θύελλα ΚατσικάΑΟ Κοσμηράς -ΠΑΣ Κράψης

Κένταυρος Μουσιωτίτσας -Αγροτικός ΚαστρίτσαςΑμπελιά-Αετός Αετορράχης

Αμέρο Μηλέας -ΠεδινήΑΟ Βαρυάδων-Δροσοχώρι

ΑΕ Δαφνούλας -ΕπισκοπικόΣταυραετός Συρράκου-Αετός Χαροκοπίου

ΠΑΣ Μέτσοβο-ΑΕ Πλατανιάς

ΑΟ Κοσμηράς -Ολυμπιακός ΒοτανικούΘύελλα Κατσικά-Κένταυρος Μουσιωτίτσας

ΠΑΣ Κράψης-ΑμπελιάΑγροτικός Καστρίτσας -Αμέρο Μηλέας

Αετός Αετορράχης -ΑΟ ΒαρυάδωνΠεδινή-ΑΕ Δαφνούλας

Δροσοχώρι-Σταυραετός ΣυρράκουΕπισκοπικό-ΠΑΣ Μέτσοβο

ΑΕ Πλατανιάς -Αετός Χαροκοπίου

Ολυμπιακός Βοτανικού-Κένταυρος ΜουσιωτίτσαςΑμπελιά-ΑΟ Κοσμηράς

Αμέρο Μηλέας -Θύελλα ΚατσικάΑΟ Βαρυάδων-ΠΑΣ Κράψης

ΑΕ Δαφνούλας -Αγροτικός ΚαστρίτσαςΣταυραετός Συρράκου-Αετός Αετορράχης

ΠΑΣ Μέτσοβο-ΠεδινήΑΕ Πλατανιάς -Δροσοχώρι

Αετός Χαροκοπίου-Επισκοπικό

17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (34η)

16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (33η)

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (32η)

14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (31η)

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (30η)

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29η)

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (28η)

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (27η)

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (26η)

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (25η)

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (24η)

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23η)

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (22η)

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (21η)

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η)

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (19η)

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)

ΤΟΠΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ)

ΣΤΟ Β’ ΓΥΡΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Β’ ΟΜΙΛΟΥ

• Συνεχίστηκαν οι μάχες σταγήπεδα Α’ και Β’ Κατηγορίας με τηδιεξαγωγή της 2ης αγωνιστικής.

Τα πολλά γκολ και το ωραίοθέαμα ήταν τα χαρακτηριστικάπου στιγμάτισαν τις περισσότερεςαναμετρήσεις...

• Ήρθε αποφασισμένη να «τα-ράξει τα νερά» της Α’ Κατηγορίας ηομάδα των Χουλιαράδων, κάτι πουαπέδειξε περίτρανα με το σπου-δαίο διπλό μέσα στην Ελεούσα.

Δύο νίκες σε δύο αγώνες μέχριτώρα και ο πήχης των προσδοκιώνσυνεχώς ανεβαίνει για τους νεοφώ-τιστους, οι οποίοι φιγουράρουνστην κορυφή της βαθμολογίας.

Στη Σαββατιάτικη συνάντησητο «χρυσό» γκολ για τους νικητέςσημείωσε ο Γκόλιας στο 45’.

Οι δύο ομάδες είχαν από έναδοκάρι με τους Μπουκουβάλα (21’)και Βελτσίστα (58’). Διαιτήτευσε οΝτάρας, ο οποίος απέβαλε στο 85’τον Μπλέτσα με δεύτερη κίτρινηκάρτα.

Ελεούσα: Γεωλδάσης Γ., Οικο-νόμου, Τασιούλας, Παππάς, Πα-σχάλης, Μούτας (46’ Αλεξίου), Γε-ωλδάσης Π., Μπλέτσας, Νούγιας(46’ Σοφίας), Αδάμου, Βελτσίστας(64’ Ναυρόζογλου).

Χουλιαράδες: Τσακμάκης, Σι-ουκουλάννης, Ντούκας, Βαζάτης,Γκόλιας, Μπάρκας, Τάτσης (66’ Κο-λοβός), Μπουκουβάλας, Ρούμπης(78’ Ράπτης), Γεωργούλης, Σιαπλα-ούρας (57’ Αλεξίου).

• Το πρώτο του «τρίποντο» στοπρωτάθλημα κατέκτησε ο Θρίαμ-βος Σερβιανών στην αναμέτρησηκόντρα στον Πωγωνάτο.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροιστη μεγαλύτερη διάρκεια του 90λε-πτου και έφθασαν δίκαια στη νίκη.

Στο 24’ ο Σταμούλης άνοιξε τοσκορ με απ’ ευθείας χτύπημα φά-ουλ και δύο λεπτά αργότερα ο Θα-νάσης πέτυχε το 2-0.

Ο Πωγωνάτος αντέδρασε στοβ’ μέρος, μειώνοντας στο 69’ μετον Κ. Ναθαναήλ και παρά τις προ-σπάθειές του για ισοφάριση, τογκολ ήρθε τελικά για τον Θρίαμβομε τον Ναυρόζογλου στο 90’.

Καλή ήταν η διαιτησία του Γιώ-τη.

Σερβιανά: Καραθανάσης, Χυ-σοτότσι, Χήρας (43’ Χατζόπουλος),Μπάλας, Παπαδόπουλος, Σκλιβανί-της (75’ Μπαλαντάνης), Λιαπάκης,Ναυρόζογλου, Θανάσης (62’ Ριστά-νης), Σταμούλης, Τότσικας.

Πωγωνάτος: Πέτρου, Μυριού-νης, Καλές, Ναθαναήλ, Πότσης,Καπρινιώτης, Μπάγιας (57’ Ναθα-ναήλ Κ.), Παπάζης, Ζενέλης (66’Σώρης), Σιώτας, Τσαραώσης.

(2η Αγωνιστική)Σερβιανά - Πωγωνάτος 3-1Ροδοτόπι - Κάστρο 3-2Λογγάδες - Πέραμα 4-1Κόντσικα - Αγ. Μαρίνα 1-1Καλπάκι - Πίνδος Κ. 3-2Ελεούσα - Χουλιαράδες 0-1Κρανούλα - Βελισσάριο 1-1Κρύα - Ανατολή 1-3Κουτσελιό - Μικρασιάτες 4-2

H BAΘMOΛOΓIA(σε 2 ματς)

1) Χουλιαράδες 5-0 62) Βελισσάριο 5-1 43) Λογγάδες 5-2 44) Ανατολή 4-2 45) Σερβιανά 3-1 46) Καλπάκι 3-2 47) Κρύα 6-4 38) Ελεούσα 4-2 39) Προοδευτική Περ. 5-4 310) Πίνδος Κον. 4-3 311) Κουτσελιό 4-6 312) Ροδοτόπι 3-6 313) Αγία Μαρίνα 1-1 214) Δόξα Κρανούλας 1-1 215) Κόντσικα 1-3 116) Κάστρο 2-7 0

17) Πωγωνάτος 2-7 018) Μικρασιάτες 3-9 0

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ(3η - 20 & 21/9/2014): ΑΕΔ Πωγωνά-τος - ΑΕ Χουλιαράδων, Πίνδος Κόνι-τσας - Θρίαμβος Σερβιανών, ΑΕ Μι-κρασιατών - Θύελλα Ελεούσας, ΑγίαΜαρίνα - Καλπάκι, Ανατολή - ΠΑΟΚουτσελιού, ΑΟ Βελισσαρίου-Κόντσι-κα, Προοδευτική Περάματος-ΠΑΟΚρύας, ΠΑΣ Κάστρο - Δόξα Κρανού-λας, Πασσαρών Ροδοτοπίου-ΤιτάνΛογγάδων.

(2η Αγωνιστική)Περίβλεπτος - Πεντέλη 4-1Νησί - Αμπελόκηποι 1-2ΠΑΟ Κόνιτσας - Σταυράκι 1-3Καρυές - ΑΠΟΕΛ 0-4Βουνοπλαγιά-Πανζαγορισιακός 0-1Ατρόμητος - Αμφιθέα 2-2Ασβεστοχώρι - Λαψίστα 6-0Πρωτόπαππα - Κεφαλόβρυσο 0-1Αγροτικός Αστ. - Ζωοδόχος 2-1

H BAΘMOΛOΓIA(σε 2 ματς)

1) Σταυράκι 8-1 62) Περίβλεπτος 7-2 63) Αμπελόκηποι 6-2 64) Αγροτικός Αστ. 5-2 65) Κεφαλόβρυσο 4-0 66) Ασβεστοχώρι 6-0 47) Πανζαγορισιακός 1-0 48) ΑΠΟΕΛ 5-3 39) Ζωοδόχος 4-3 310) Καρυές 5-5 311) Λαψίστα 2-7 312) Αμφιθέα 3-6 113) ΠΑΣ Ατρόμητος 2-7 114) Αετός Νήσου 2-5 0

15) ΠΑΟ Κόνιτσας 2-5 016) Βουνοπλαγιά 0-4 017) Πρωτόπαππα 1-6 018) Πεντέλη 1-7 0

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ(3η - 20 & 21/9/2014): ΑναγέννησηΚεφαλόβρυσου - Πανζαγορισιακός,ΑΠΟΕΛ - Αετός Πρωτόπαππας, ΑΕΛαψίστα 2006 - Αλμυρός Βουνοπλα-γιάς, ΠΑΟ Πεντέλη - Καρυές, ΑΟΣταυρακίου - ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου,Ζωοδόχος - Περίβλεπτος, ΑστήρΑμφιθέας - ΠΑΟ Κόνιτσας, ΑΟ Αμπε-λοκήπων-Αγροτ. Αστέρας Άνω Καλα-μά, Αετός Νήσου-Ατρόμητος '95

(2η Αγωνιστική)Πεδινή - Δροσοχώρι 1-2Μουσιωτίτσα - Δαφνούλα 3-0Αμπελιά - Βαρυάδες 7-0Καστρίτσα - Χαροκόπι 0-1Κοσμηρά - Συρράκο 1-3Κράψη - Πλατανιά 0-1Κατσικά - Μέτσοβο 3-5Αετορράχη - Επισκοπικό 5-0Μηλιά - Βοτανικός 3-3

H BAΘMOΛOΓIA(σε 2 ματς)

1) Μουσιωτίτσα 7-1 62) Δροσοχώρι 6-1 63) Συρράκο 4-1 64) Χαροκόπι 3-1 65) Πλατανιά 2-0 66) Αμπελιά 9-2 4

7) Μέτσοβο 7-5 48) Αετορράχη 5-1 39) Κοσμηρά 6-3 310) Δαφνούλα 2-4 311) Ολυμπιακός Βοτ. 5-5 212) Καστρίτσα 2-3 113) Μηλιά 4-7 114) Πεδινή 2-4 015) Κράψη 0-2 016) Θυελλα Κατσικάς 4-7 017) Επισκοπικό 0-9 018) Βαρυάδες 0-12 0

H ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ(3η - 20 & 21/9/2014): ΟλυμπιακόςΒοτανικού-ΑΟ Βαρυάδων, ΑΕ Δαφ-νούλας -Αμέρο Μηλέας, ΣταυραετόςΣυρράκου-Αμπελιά, ΠΑΣ Μέτσοβο-Κένταυρος Μουσιωτίτσας, ΑΕ Πλατα-νιάς -ΑΟ Κοσμηράς, Αετός Χαροκοπί-ου-Θύελλα Κατσικά, Επισκοπικό-ΠΑΣΚράψης, Δροσοχώρι-Αγροτικός Κα-στρίτσας, Πεδινή-Αετός Αετορράχης

ΣΕΡΒΙΑΝΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 3-1

Β' KATHΓOPIAΒ' OMIΛOΣ

B' KATHΓOPIAA' OMIΛOΣ

Α' KATHΓOPIA

ΕΛΕΟΥΣΑ - ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΕΣ 0-1

ΤΟΠΙΚΟ EPAΣITEXNIKΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Επιμέλεια: ΑΡΗΣ ΛΕΚΚΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ. - Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Α.Γ.Σ.Ι.Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο.

Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ

Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ - ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ.Α.Γ.Σ.Ι. - ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο. - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑΚ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ - Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ. - Α.Γ.Σ.Ι.ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο.

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣΚ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥΑ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο. - ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ.Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ - ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ

Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑΚ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′

Α.Γ.Σ.Ι. - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ. - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΑ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ - Α.Γ.Σ.Ι.

Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο.

Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ.Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣΠ.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′

Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗΣΠΑΡΤΑΚΟΣ - Α.Ο. Α.Γ.Σ.Ι.

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ. - Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο.Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

Α.Γ.Σ.Ι. - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ

Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ.ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣ - Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′Κ.Α.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - Σ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ

Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ - Α.Γ.Σ.Ι.Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣ - ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο.

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ Γ.Σ. - ΔΥΝΑΜΟ ΚΙΑΦΑΣΑ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ 2006′ - Κ.Ε. ΦΑΙΑΚΑΣΣ.Κ. ΝΙΚΟΠΟΛΗ - Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Α.Γ.Σ.Ι. Κ.Α.Ε. - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Α.Ο. - Α.Ε. ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

9η - 18η Αγωνιστική

8η - 17η Αγωνιστική

7η - 16η Αγωνιστική

6η - 15η Αγωνιστική

5η - 14η Αγωνιστική

4η - 13η Αγωνιστική

3η - 12η Αγωνιστική

2η - 11η Αγωνιστική

1η - 10 η Αγωνιστική

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2ου ΟΜΙΛΟΥΜετά την κλήρωση του πρωταθλήματος για τον 2ο Όμιλο της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ, το πρόγραμμα των αγώνων

διαμορφώθηκε ως εξής: (σ.σ. το πρώτο «τζάμπολ» ορίστηκε για το Σάββατο 18-19/10)

ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μεγάλη νίκη του ΠΑΣ στο Κύπελλο• Σημαντικό επίτευγμα για την γυναικεία ομάδα του

ΠΑΣ Γιάννινα αποτελεί η χθεσινή της νίκη στη Σταυρούπο-λη για την 1η αγωνιστική της Α’ Φάσης του Κυπέλλου.

Οι παίκτρες του Γ. Σιαμέτη μετά από έξοχη εμφάνιση«δραπέτευσαν» με το ροζ φύλο αγώνα, κερδίζοντας 57-60(27-35 ημίχ.).

Έτσι πήραν το «εισιτήριο» για τη 2η αγωνιστική της Α’ φά-σης, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή με αντίπαλο

τις Σέρρες εκτός έδρας.ΠΑΣ Γιάννινα (Σιαμέτης): Ντόκου 4, Θωμά 16 2), Σαρηγιαννίδου 18,

Τσακτσίρα, Μεντεσίδου 6 (1), Λαδοπούλου, Παπαδιά 1, Σιδέρη 15, Κοκ-κίου, Βαλάκου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ…

Αρκετόςκόσμοςέδωσε το«παρών»το διήμεροτων αγώ-νων

Δεν έλειψεφυσικά και ηεκπροσώ-πηση από το«ωραίοφύλλο»…

Εγκάρδια χειραψία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα

με τον Μητροπολίτη Μάξιμο

«Κοιτάξτεμπορώ και… μ’

ένα χέρι» θαμπορούσε ναείναι ο τίτλοςτου «καρέ»…

Ένα καλό άλ-μα συνο-

δεύεται καιμε ανάλο-

γη… βουτιάστα νερά της

λίμνης…

Δεν θεωρείταιάδικα το συγ-

κεκριμένοσπορ ως ένα

απ’ τα θεαμα-τικότερα«υγρά»…

Και… χο-ρεύει στο

νερό και χα-ρίζει…

βλέμμαστον φακό,η αθλήτριατης φωτο-γραφίας…

Απ’ τις σημαντικότερες παρουσίες της διοργάνωσης ήταν εκείνη τηςΕλληνίδας πρωταθλήτριας Αγγελικής Ανδριοπούλου

Το αγώνισμα τουάλματος χάρισεεντυπωσιακέςστιγμές στουςθεατές που βρέ-θηκαν στην Παμ-βώτιδα

Πολλέςφορές ανέ-βηκε στοβάθρο η γα-λανόλευκη…

Σελ. 10η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

• «Τι διάολο, μέλι έχουμε εδώκαι κολνάν όσοι έρχονται;» ακόμακαι τα μαξουμάκια κόλσαν;

Τόλεγε όλο απορία ο καψαρόςο Κράτης… «Αλλά γιατί απορώ…εδώ, κόλσις ισύ κι’ άφσις τα καλά σ’όλα…». Κι η Νίνα τάχα απορούσε κιεκείνη… «δε γκξέρς γιατί κόλσαιδώ;» όλο λαχτάρα την πρωτοκοίτα-ξε ο Ιππποκράτης και περίμενε ν’ακούσει… «Κουμπουδέθ’κα σταμ’στάκια σ’ λατρεία μου…» Η Νίνα,κει πάνω… έκρενε… χειρότερα απότους ντόπιους… κι ας είχε βγάλειγυμνάσιο κι ας ήταν κι άριστη μαθή-τρια… Κι ας ήθελε να πάει για δα-σκάλα… αλλά η σχωρεμέν’ η κυρα-μάνα τσ η Κατίγκω… ανένδοτη..!«Κους ικεί… δασκάλα η μουσκουκο-

πέλα η θκειά μας; Να τ’ γκιζεράν οιαγουγιάτις στα κατσάβραχα; Μήνατσ λείπετι τίπουτα;…» και τέτοιαμυαλά πούχαν οι κυραμάνες κάθου-νταν οι αγγονιές και τους έκανανπροξενιές… πολλάκις εξωφρενι-κές!.. Τυχερό είχαν και τα δυοτους… Τότε που ζμπουδήχτ’καν(σκουντούφλησαν) στην Ακαδημία,εκείνο το ιστορικό πουρνό… Τώρα,σαν κάθονταν τα δυο τους ή μέσααπό το παραθύρι ή στον υπέροχοοβορό τους… όλο αυτά θυμιώ-νταν… είχαν γούστο οι δισέγγονέςτους των τεσσάρων χρόνων, κι οΛέαντρος των πέντε… να κάθονταιόλο καμάρι στο μονοθέσιο πια σχο-λείο του χωριού τους… Λίγο ακόμακαι θάπαιρνε σύνταξη κι ο Χρίστοςμας… Το σόι κρατούσε και το σχο-λείο ανοιχτό… τόσα αγγόνια και δι-σέγγονα μικρότερα, θα τέλειωνανεκεί… Είχε χειμωνιάσει για τα κα-λά… και μια μέρα τους πήρε ο Λίαςαπό τα Γιάννινα…. Τους είπε πωςδεν του τόλεγε να πάει την Κυρια-κή… κρύωνε! Είπαν πολλά, και κά-ποια στιγμή λέει ο Λίας… «α… δενθα το μάθαταν… πέθανε κι’ στρατη-γός μας… ο ξάδερφος της πεθεράς

σου της Ζαγορίσιας… ξέρεις…»Μούδιασε ο Κράτης κι έκατσε

πολύ ώρα αμίλητος σε μια γωνιά…και κοίταξε σοβαρός τον Τάση πουέμπαινε στο ιατρείο που ήταν καιτόπος ανταμώματος… κι αναψυχήςκάπως!.. Τον έδιωχνε… με χάρη ηΝίνα του.. «άιντε κατίβα μια γύραως τα πιδιά… να μάθς κι τίπουτα…έχου δλειές…». Είχε βέβαια βοηθόμια καλή κοπέλα από το χωριό…εκείνη το φαί έκανε… και πάνταμπόλικο και κάποιες νοστιμιές γιατα λεφούσια των μικρών που ανέ-βαιναν ή κατέβαιναν (των διδύμωναπό πάνω)… «Τι έχ’ς βάβω;…». Ταείχε μάθει ο Κράτης να την λέν’έτσι!.. όλα καλά κι όλα ωραία, καικαρτερούσαν να διαβεί και τούτος

ο χειμώνας… να μπουμπουκιάσουντα κλαριά, να ανοίξουνε τα δέ-ντρα… να βγουν οι βλάχοι στο βου-νό, να βγουν οι βλαχοπούλες…». ΤαΧριστούγεννα τους ήρθαν -για μιαμέρα- το ζευγάρι του μεγάλου γιούτου Λέαντρου Θεοτόκη… έκαναντουρισμό, λέει, αλλά, όλο κι είχαντην περιέργεια να δουν τους… χω-ριάτες!...

Έφυγαν κι αυτοί… καταγοητευ-μένοι και δικαιολόγησαν τον μικρόΛέαντρο… που τους έδειχνε τα πά-ντα!.. και όλο έσπρωχναν τις μέρες,ανυπόμονα… νάρθει η Πασχαλιά…νάρθουν από την Αραμπιά… τα παι-διά… (ο Σίμος κι η γιαγιά Μπέλλα…με το μωρό τους!...) Νάρθουν κι οιΑφρικανοί που τους το έταξαν για.Κι όλο κοίταζαν οι γονιοί τους όλοκάτι να βελτιώσουν στο σπίτι, να εί-ναι πιο άνετα, για όλους!.. Πάνω σ’όλο αυτό το καρτέρεμα… είπε κι οΚράτης τον μεγάλο λόγο του, στηΝίνα του… «Μη νομίζεις ότι ξα-στόχ’σα τι σου έταξα… δε θέλησεςνα φτάκουμε στο Βλαδιβοστόκ…εγώ όλα τάχα προγραμματισμένα…αλλά… στη Γη του Πυρός θα πάμιοπουσδήποντι… γιροί να είμαστι,

καμάρι μ’…». Σκυλίέγινε η Νίνα του καιτον φοβέρισε πωςτούτη τη φορά θατον σκότωνε στα αλήθεια… Κι εκεί-νος επέμεινε πως ήταν έτοιμος ναπάει όπου ήθελε… φτάνει να ήτανελεύθεροι από επισκέψεις διάφο-ρες… Διάφορες τα παιδιά μωρέσκυλί; Απορούσε η Νίνα… Σμπρώξεσμπρώξε τον καιρό, έφτανε η Πα-σκαλιά… Βέβαια ήταν κρυούτσ’κοςο καιρός αλλά τα τζιάκια και τα κα-λοριφέρ θα δούλευαν μεγαλοπρε-πώς, κι η βάφτιση θα γένονταν στοσπίτι… παλιοκαιρίτκα..! Άλλος έναςΙπποκράτης στη Βλαχιώτικη φάρατους!... Ανυπόμονα τους περίμενανπιο πολύ οι γονιοί τους, τους ξενιτε-

μένους τους… Και πρώτοι ήρθαν οιΙεραπόστολοι της Άφρικας με τατέσσερα παιδιά τους, τα μικρότε-ρα… Τον ευχαριστήθηκαν τον Καλι-κάντζαρο τον ιερέα Αλέξαντρο,ήταν σπίρτο μοναχό, κρέμονταν απ’τα χείλη του μικροί μεγάλοι, σανάρχιζε να μολογάει και το παραμι-κρό συμβάν εκεί κάτω… έφερε καιστον πεθερό του τον Κράτη… θερ-μούς χαιρετισμούς από τον τρελά-ρα τον ξαδερφούλη του τον σωφε-ράντζα… που προσκαλούσε τονπαππού να κάνει πάλι μια επίσκεψηεκεί κάτω … να τον περάσει και μίαβόλτα από το… καλόσπιτο… θυμά-στε; Αγρίεψε το μάτι του Κράτη…«Δεν τον σκότωσα; Έπρεπε να μουπει απ’ την αρχή τι είδους σπίτι ήτανεκείνο, εγώ φταίω;». Μοναχά η Μα-ρούλα τους ανησύχησε κάπως…ήταν λίγο ανήμπορη και χλωμή…Σχεδίαζαν να κάνει κάποιες εξετά-σεις απόπασχα, να κατεβούν σταΓιάννινα μια μέρα… να κάνουν καιτα βαφτίσια πρώτα… Κι έλαμψε ηΜπέλα σαν τσιουπρουπούλα, καιτην καμάρωνε ο Σίμος της.

Συνεχίζεταιemail: koulaxatzigianni@yahoo.gr

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 11η

OΟM... στην Hπειρωτική παράδοσηΤώρα σαν κάθονταν οι δυο τους

όλο το παιλιά θυμιώνταν!.. Γράφει η ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ - ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Το σόι κρατούσε και το σχολείο ανοιχτό… τόσα αγγόνια και δισέγγοναμικρότερα, θα τέλειωναν εκεί…

KATAΣTHMA: Xρ. Kατσάρη 29EPΓ. XPΩMATΩN: ΣΩKPATH Σ. MΠANTIA

EΔPA: BAΣIΛIKH IΩANNINΩNTHΛ.: (26510) 34309 - 52097 - FAX: 52540

νισμός θα ανα-γνωριστεί ως επί-

σημη θρησκεία του κράτους απότον αυτοκράτοιρα Θεοδόσιο(379-395), ο οποίος χώρισε τοκράτος σε ανατολικό και δυτικό(395). Δεύτερο στοιχείο της ταυ-τότητας του έθνους είναι το«ομόγλωσσο». (Ομόγλωσσοι αυ-τοί που ομιλούν την ίδια γλώσ-σα). Για να επικρατήσει στην Βυ-ζαντινή αυτοκρατορία η γλώσσα,η ελληνοφωνία, θα χρειαστεί ναπεράσουν πολλοί αιώνες.

Τα ελληνικά, η ελληνικήγλώσσα, θα γίνει επίσημη γλώσ-σα του Βυζαντίου από τον αυτο-κράτορα Ηράκλειο (610-641).Από τον 7ο αιώνα το Βυζάντιο θαείναι χριστιανικό κράτος με ελλη-νικά χαρακτηριστικά. Ως προς τηδιοίκηση, όμως, πάντοτε θα είναιρωμαϊκό.

Το όνομα «Έλλην» εκείνητην εποχή είχε χάσει την εθνικήτου σημασία, σήμαινε τον ειδω-λολάτρη. Μέχρι την επικράτησητου Χριστιανισμού η λέξη Έλλη-νες δήλωνε εθνικό όνομα. Με τονΧριστιανισμό το Έλληνες παίρνειαρχικά την σημασία «Ειδωλολά-

τρες-Εθνικοί». Μετά την ίδρυσητης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτο-κρατορίας, ο Έλληνας αυτο-προσδιοριζόταν Ρωμαίος (Ρω-μιός).

Η Ορθοδοξία (το ομόθρησκο- ίδια θρησκεία) και η Ελληνοφω-νία το ομόγλωσσο-ίδια γλώσσα)αποτελούν τα θεμέλια της Βυζα-ντινής Αυτοκρατορίας.

Το «ομοηθές» είναι το ίδιοήθος, δηλαδή ο ίδιος χαρακτή-ρας των ανθρώπινων χαρακτηρι-στικών. Τα ήθη είναι τα πρότυπατης κοινωνικής συμπεριφοράς.

Το ομοηθές επιτυγχάνεταιχάρη στη διοίκηση και τις απο-φάσεις της Κεντρικής εξουσίαςτης Κωνσταντινούπολης. Έτσιστο κράτος υπάρχει ένας νόμος,μία θρησκεία, ένας αυτοκράτο-ρας.

Εκβυζαντινισμό παρατηρού-με όταν ξενόφερτες ομάδες εκ-χριστιανίζονται, εξελληνίζονται(γίνονται ελληνόφωνες) καιεντάσσονται στη Βυζαντινή διοί-κηση.

Θα γράψει η Ελένη Αρβελέρστο βιβλίο της «Σας μιλώ για τοΒυζάντιο», (εκδόσεις Ερμής,2014, σ.19): «Ο Βυζαντινός είναι,όπως λέει ένα κείμενο του 14ουαιώνα «καθαρός το γένος Ρωμαί-ος» (Ρωμιός, δηλαδή, θα λέγαμεσήμερα), ελληνομαθημένος, ελ-ληνόφωνος, πιστός στον αυτο-κράτορα (τον μόνο αντιπρόσωποστη γη του μοναδικού Θεού), καιβέβαια Χριστιανός Ορθόδοξος».

Ο όρος «Ρωμιός» δηλώνειτους Νεοέλληνες, τους άμεσουςκληρονόμους της Βυζαντινήςαυτοκρατορίας του μεσαιωνικούελληνισμού. Το όνομα «Έλλην»που σήμαινε τον ειδωλολάτρη(τον εθνικό) μετά από τον 13ο αι-

ώνα γίνεται εθνικό όνομα των κα-τοίκων του Βυζαντίου, χωρίς ναπαρασιωπάται ή να παραμερίζε-ται το «Ρωμαίος-Ρωμιός». Κατάτον 14ο αιώνα ο αρχαιολάτρης,νεοπλατωνικός φιλόλογος Γεμι-στός (ή Πλήθων) (περίπου 1360-1452) θα γράψει: «Έλληνεςεσμέν ως η φωνή και η πάτριοςπαιδεία μαρτυρεί».

Το Βυζάντιο ελληνοποιείται,σε αντίδραση προς τους Λατί-νους. Στο τέλος του 9ου αιώνα οαυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σο-φός (περίπου 1360-1452) ταύτι-σε το γένος των Ρωμαίων (τωνΒυζαντινών δηλαδή, που πάνταέφερναν το όνομα «Ρωμαίος») μετο έθνος των Χριστιανών.

Στα βυζαντινά χρόνια η Κων-σταντινούπολη αντιπροσώπευετη συνείδηση όλων των κατοίκωντης αυτοκρατορίας. Ήταν η Βα-σιλεύουσα με τη Μεγάλη Εκκλη-σία, την Αγία Σοφία, με τον Ιππό-δρομο και το Ιερό Παλάτι.

Από τον βυζαντινό πολιτι-σμό κληροδοτήθηκαν αρκετά κα-τάλοιπα στον νεοελληνικό πολιτι-σμό, δεδομένου ότι οι Νεοέλλη-νες είναι οι συνεχιστές της

βυζαντινής κληρονομιάς. Μέ-νουν από το Βυζάντιο πάρα πολ-λές λεπτομέρειες της καθημερι-νής ζωής, όπως: Τα βαφτιστικάονόματα, η Κυριακή αργία, οιημερολογιακές γιορτές, τα πα-νηγύρια, όπως επίσης και πολ-λές λαϊκές ρήσεις: «Έφαγα τονπερίδρομο» (από το γεμισμένοπιάτο, δηλαδή έφαγα και τον πε-ρίγυρο του πιάτου), «το παίζωστα δάκτυλα» (ξέρω καλά το μά-θημα της δωδεκαδικής αριθμητι-κής). Ακόμη πολλές πολυχρόνιεςευχές: Ο νίκες κατά των Βαρβά-ρων, ο «Αήρ» των βυζαντινώνστρατευμάτων και πολλές άλλες.

Να θυμηθούμε ακόμη τουςαγιασμούς, τα κάλαντα, τουςανυπέρβλητους χαιρετισμούςτης Θεοτόκου (έργο του Ρωμα-νού του Μελωδού), τις συνήθει-ες του γάμου, αλλά και τη νε-κρώσιμη ακολουθία. Εκτός απόαυτά, οι άλλες εικόνες, τα φυλα-χτά των σπιτιών στο εικονοστάσικάθε σχεδόν οικογένειας καιπολλά άλλα.

Οι πληθυσμοί της πολυεθνι-κής Βυζαντινής αυτοκρατορίαςήταν ελληνόφωνοι, όπως μαρτυ-ρείται από τη γλώσσα στηνοποία είναι γραμμένη η βυζαντι-νή γραμματεία αλλά και ο κώδι-κας της Καινής Διαθήκης, ελλη-νικά τα Ευαγγέλια, εκτός από τοκατά Ματθαίον (το οποίο πολύγρήγορα μεταφράστηκε στα ελ-ληνικά), οι πράξεις των Αποστό-λων, Επιστολές των Αποστόλων,

η Αποκάλυψη και άλλα.Ο πολιτισμός ελληνοπρε-

πής, συνέχεια του ελληνιστικούπολιτισμού. Χάρη στη γλώσσακαι στον χριστιανισμό το Βυζά-ντιο αφομοίωσε ποικίλους λαούςτης αυτοκρατορίας, αφήνονταςτα πολιτιστικά ίχνη του μέχρι σή-μερα.

Διάφορα φολκλορικά δρώ-μενα, χορευτικοί τρόποι, είδημουσικών οργάνων, αλλά και εν-δυματολογικές συνήθειες παρα-πέμπουν στη βυζαντινή αυτοκρα-τορία, όπως και ο δικέφαλος αε-τός, που είναι σύμβολο τηςΟρθόδοξης Εκκλησίας και τουΠατριαρχείου Κωνσταντινουπό-λεως.

Το Βυζάντιο είναι η πολιτι-σμική συνέχεια της γλώσσας τουελληνιστικού ελληνισμού, χωρίςνα γνωρίσει το σκοτάδι του δυτι-κοευρωπαϊκού Μεσαίωνα.

Η Ευρωπαϊκή Αναγέννησηδεν είναι τίποτε άλλο παρά μπο-λιασμένη από βυζαντινούς λογί-ους που αυτοεξορίστηκαν στηΔύση. Επομένως, από τα πιο χα-ρακτηριστικά γνωρίσματα τηςνεοελληνικής ταυτότητας είναι η

ορθοδοξία και η ελληνοφωνία.Όπως αναφέρθηκε, όλα τα

βιβλία της Αγίας Γραφής γρά-φτηκαν στα ελληνικά εκτός απότο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιοπου γράφτηκε στα αραμανικάαλλά πολύ γρήγορα μεταφρά-στηκε στα ελληνικά, στην «ΚοινήΑλεξανδρινή». Η γλώσσα του λα-ού και όχι η γραπτή γλώσσα τωνλογίων, που προσπαθούν να ατ-τικίζουν είναι ακόμη και σήμερακατανοητή χωρίς να υπάρχειανάγκη μετάφρασης.

Να σημειώσουμε επίσης ταλαϊκά αναγνώσματα: τους βίουςτων Αγίων, την εξιστόρηση θαυ-μάτων τους, άλλα έγγραφα, αγο-ραπωλησίες, διαθήκες, συμβό-λαια, συμβουλευτικοί λόγοι τωνγονιών προς τα παιδιά τους. Αυ-τό ισχύει και για τη γλώσσα τηςΘείας λειτουργίας, που μέχρισήμερα διατηρεί αναλλοίωτη τηβυζαντινή έκφραση.

Η Ρωμιοσύνη είναι το θεμέ-λιο της νεοελληνικής ταυτότη-τας. Το Βυζάντιο είναι ζωντανόστις καθημερινές μας συνήθειεςκαι στη συνείδηση των Νεοελλή-νων.

Συμπερασματικά, να πούμεότι η γλώσσα και η Ορθοδοξία,στοιχεία βυζαντινής καταγωγής,είναι τα βασικά χαρακτηριστικάστοιχεία της νεοελληνικής ταυ-τότητας, της ταυτότητας που νο-σταλγικά στρέφεται προς τηνΚωνσταντινούπολη και την Αγια-Σοφιά.

…η γλώσσα και η Ορθο-δοξία, στοιχεία βυζαντι-νής καταγωγής, είναι ταβασικά χαρακτηριστικάστοιχεία της νεοελληνι-

κής ταυτότητας…

Η Ρωμιοσύνη, θεμέλιο τηςνεοελληνικής ταυτότητας…

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

από 1η σελ.

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣTHΛ. 26510 25677THΛ. 26510 25677

Σελ. 12η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικο-δομήσιμο 413 τ.μ. περιοχή Μέλαν-δρα με συντελεστή δόμησης 0,50.Πληρ. τηλ. 6938-919791 και 6936-569710. ΟΙΚ/12761

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.100 τ.μ., με πα-λαιά πέτρινη διώροφη οικοδομή,στην Πλατανιά Ιωαννίνων. Πληρ.τηλ. 6972-769665. ΟΙΚ/12779

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας:α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οι-κοδομίσιμο, βλέπει θάλασσα και α-πέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχεινερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα(4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομίσιμο)800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θά-λασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οι-κοδομίσιμο βλέπει θάλασσα και α-πέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 26510-79450και 6972-647712. ΟΙΚ/13140

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικο-δομήσιμο στον Κατσικά Ιωαννίνων,430 τ.μ., με Σ.Δ. 0,6. Πληρ. τηλ.6932-411406. ΟΙΚ/13181

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ποτιστικό χωράφι 800 τ.μ.στον κάμπο της Λαψίστας. Πληρ.τηλ. 6977-969782 και 26510-87311.ΟΙΚ/13266

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στα ΜάρμαραΙωαννίνων, εμβαδού 850 τ.μ. άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντός οικισμού.Μέγιστη επιφάνεια οικοδομής 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 26510-45327 και6945-525141. ΟΙΚ/13339

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: α) οικόπεδο 500 τ.μ. μεάδεια οικοδομής, στη Νεοκαισά-ρεια, λίγο πιο πάνω από την εκκλη-σία κοντά στην οικία του ιατρού κ.Μπακάλη και β) αγροτεμάχιο 5.350τ.μ. με αποθήκη 350 τ.μ., περιφραγ-μένο, με νερό και ρεύμα, κοντά στηνΕΛΕΠΑΠ. Πληρ. τηλ. 26510-93221.ΟΙΚ/13340

ΠΩΛOYNTAI διαμερίσματα, δυά-ρια, τριάρια, τεσσάρια, στην Eλε-ούσα Iωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6944-792801. AK/5962

ΠΩΛΕΙΤΑΙ διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ο-ρόφου, στο κέντρο της πόλης, ανα-καινισμένο, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.26510-66243. ΑΚ/12780

ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεζονέτα παραθαλάσσιαστο Κανάλι Πρέβεζας στον οικισμότων γιατρών. Πληρ. τηλ. 6956-423686. ΑΚ/12894

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτε-λής μονοκατοικία στην περιοχή Σει-σμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικούεμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατί-σματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξω-τερικά χρώματα, παράθυρα PVC(ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα).Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυ-ψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υ-πνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέσηπάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητο-στάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέ-ρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο ό-ροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπήτελειωμένη. Αναμονές για 3ο όρο-φο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό.ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Τιμή500.000 ευρώ. Πληρ. s-bougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/13259

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Μεζονέτα αυτόνομη καιανεξάρτητη (υπό κατασκευή), γω-νιακή, τριών επιπέδων 170 τ.μ. συ-μπεριλαμβανομένου του υπογείου,στα Καρδαμίτσια, σε οικόπεδο απο-κλειστικής χρήσης 200 τ.μ. Πληρ.26510-71631 και 6944-736944.ΑΚ/13278

ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα 35 τ.μ. ισόγειομε πατάρι και 35 τ.μ. αποθήκη, στοκέντρο της πόλης Φ. Τζαβέλλα 25(απέναντι από την κεντρική είσοδοτου Σταδίου). Πληρ. τηλ. 6988-006658 και 26510-62918. ΑΚ/13395

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ολόκληρη πολυκατοικία μεαυτόνομα διαμερίσματα στην Ευζώ-νων 37 στα Σεισμόπληκτα, δίπλαστο πάρκο, με οικόπεδο 600 τ.μ., υ-πόγειο 64,94 τ.μ., στο ισόγειο 2 δια-μερίσματα 68,44 τ.μ. και 72,17 τ.μ.αντίστοιχα, στον 1ο όροφο 2 διαμε-ρίσματα 77,55 τ.μ. και 73,78 τ.μ. α-ντίστοιχα και με μια γκαρσονιέρα26,41 τ.μ., εντός σχεδίου πόλεως,με εκπληρωμένες υποχρεώσεις, α-ντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώστην τιμή 150.000 ευρώ. Τηλ. 6974-891833, 6977-417412. ΑΚ/13400

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Διαμέρισμα 100τ.μ. επί της οδού Βηλαρά 73, 2ος ό-ροφος, ανακαινισμένο, με τζάκι. β)Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100τ.μ., που μπορεί να χωριστεί σταδύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντι-στήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11,στο Τζαμί Καλούτσιανης. γ) Κατά-στημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή73. Πληρ. τηλ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδόΑγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματι-κού Κέντρου, κοντά στην ΛαϊκήΑγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι,25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή.Πληρ. τηλ.: 26510-28050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ τριάρι, 1ος όρο-φος, Μητροπόλεως και Άννης Κο-μνηνής 4. Πληρ. τηλ.: 6943 - 404704,26510 - 32626, 26510 - 27334.ΕΝ/12456

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ 5 γραφεία στηνοδό Ν. Ζέρβα 4-6, στο Β’ κτίριο,στον 1ο όροφο. Το ένα είναι 50τ.μ. και τα άλλα 30 τ.μ. το καθένα.Ενοικιάζονται είτε μεμονωμένα εί-τε ως ενιαίος χώρος. Πληρ. τηλ.6944-783076. ΕΝ/12886

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρικό κατάστημανεόκτιστο επί τις οδού Αβέρωφ 20(πρώην ελληνική τράπεζα) 110 τ.μ. ι-σόγειο και 110 τ.μ. υπόγειο φωτι-σμένο, άπαντα με κλιματισμό και ι-διωτικό χώρο επί της οδού Αβέρωφ40 τ.μ. Tηλ. 6944-297472. ΕΝ/12995

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στηνΣιώζιου Κυπρίου 9 (ιστορικό κέντροτης πόλης). Πληρ. τηλ. 6932-797464. ΕΝ/12999

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στοκέντρο. Τηλ. ιδιοκτήτη 6945-897799. ΕΝ/13006

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο δυάρια ισό-γεια, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυ-λή και χώρο στάθμευσης, αυτονομίαθέρμανσης, στην περιοχή Φιλοθέη,δίπλα από την Ίωνος Δραγούμη καικάτω από το Γ.Ν. «Χατζηκώστα».Πληρ. τηλ. 6948-073022. ΕΝ/13012

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ στον ΚΑΤΣΙΚΑ α)διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυλή 40 τ.μ.,στον 2ο όροφο, με αυτονομία θέρ-μανσης, χωρίς κοινόχρηστα, μεκλειστό γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6945-791078. ΕΝ/13120

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμαμεγάλο, στο χωριό Κρύα με οικό-πεδο. Πληρ. τηλ. 26510-71143.ΕΝ/13242

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ.με αυτόνομη θέρμανση στα Σεισμό-πληκτα και στον πρώτο όροφο.Πληρ. 6973 288528, 6979 300158,26510 37729. ΕΝ/13249

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Μεζονέτα 90 τ.μ. (μεσοφίτα) στην Ελεούσα, 3 κρεβατο-κάμαρες, 2 WC, μεγάλα μπαλκόνιαμε θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 2651063620 και 6945 489030. ΕΝ/13251

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμπερές οροφο-διαμέρισμα στον 1ο όροφο μικρήςοικογενειακής οικοδομής, στο κέ-ντρο της πόλης στην οδό ΕλένηςΖωγράφου. Διαθέτει σαλόνι - τραπε-ζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια, κου-ζίνα, λουτρό, WC, αποθήκη, χώροστάθμευσης, αυτονομία θέρμανσης,ασανσέρ, θυροτηλεόραση. Πληρ.τηλ. 6932-797464. ΕΝ/13280

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα Πουτέ-τση 12 (κέντρο) 104 τ.μ., 2ος όρο-φος, διαμπερές, πάρκινγκ, 2 WC καιαποθήκη. Πληρ. τηλ. 26510-24843.ΕΝ/13295

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κεντρική γκαρσο-νιέρα επιπλωμένη. Πληρ. τηλ.6956 423686. ΕΝ/13300

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάριστον 1ο όροφο, 85 τ.μ., στους Αμπε-λόκηπους, Πασχίδη 10-12, με μεγά-λο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρμανση,ανακαινισμένο πρόσφατα, με και-νούργια κουφώματα και πόρτα α-σφαλείας. Πληρ. τηλ. 6977-068197και 6946-200643. ΕΝ/13303

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στα Σύβοτα διαμέ-ρισμα δύο δωματίων, 150 μέτρααπό τη θάλασσα, για 1 μήνα, για 2μήνες, για 3 μήνες. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 26650-93491 και 6973-288528. ΕΝ/13305

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα μεγά-λη, στην οδό Αβέρωφ 20, με μπαλ-κόνι και θέα, στον τελευταίο όροφο.Πληρ. τηλ. 6936-159006 και 26510-74458. ΕΝ/13314

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ δύο γκαρσονιέρεςκεντρικές 35 τ.μ. η καθεμία με αυτο-νομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 6999-745745, 6949-231917. ΕΝ/13329

ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟ, πίσω απότο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο καιπολύ κοντά στα κτίρια θετικών επι-στημών του Πανεπιστημίου Ιωαννί-νων, ενοικιάζεται μεζονέτα 110 τ.μ.με τζάκι-αερόθερμο, άριστη θερ-μομόνωση, αυτονομία θέρμανσης,

μπόϊλερ. Το σπίτι περιλαμβάνει κα-θιστικό, κουζίνα, WC, μεγάλες βε-ράντες, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο.Ακόμη, αποθήκη-κελάρι και γκα-ράζ μικρού αυτοκινήτου. Η μεζονέ-τα αυτή αποτελεί τμήμα κτιρίουτριών διαμερισμάτων, μέσα σε με-γάλο οικόπεδο/κήπο. Εξυπηρετεί-ται τακτικότητα από λεωφορείαΠανεπιστημίου-Νοσοκομείου. Επι-κοινωνία τηλ. 6942-685529, email:<panos.aslanis@gmail.com>.ΕΝ/13330

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα στηνΑνατολή, δίπλα σε στάση λεωφορεί-ου, 900 μ. από τα ΤΕΙ Ηπείρου, ημιε-πιπλωμένη, που αποτελείται απόψυγείο, κουζίνα, ντουλάπα, τραπε-ζάκι φαγητού, με αυτονομία θέρ-μανσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 6939-318611. ΕΝ/13332

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στην Ανατολή Ιωαννί-νων κοντά σε στάση για το Πανεπι-στήμιο γκαρσονιέρα 31 τ.μ. με αυτο-νομία θέρμανσης, αυτονομία σερεύμα και νερό, LUX κατασκευής,ξεχωριστό δωμάτιο, κουζίνα, σαλό-νι. Τηλ. 6944-436233. ΕΝ/13333

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα,1ου ορόφου, διαμπερές, κεντρικόΣπ. Λάμπρου, κατάλληλο και για συ-γκατοίκηση φοιτητών. Πληρ. τηλ.26510-75250. ΕΝ/13336

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα τριάρι 75τ.μ. 1ος όροφος, απέναντι από τοΆλσος, οδός Πουκεβίλ 6, διαθέτεικαι πάρκινγκ, κατάλληλο και για φοι-τητές (πολύ κοντά σε στάση Αστι-κού προς Πανεπιστήμιο). Τιμή ενοι-κίου 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-216269 και 6972-708115. ΕΝ/13337

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 100τ.μ. στο Πέραμα. Πληρ. τηλ.26510-81216. ΕΝ/13341

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμαΛουκή Ακρίτα 14, με αυτονομία θέρ-μανσης, στον 2ο όροφο, ηλιόλου-στο. Πληρ. τηλ. 6944-756007, 26510-43522, 26560-51068. ΕΝ/13342

Π Ω Λ Ε Ι Τ Α Ιδιώροφη οικοδομή

(σπίτι - μαγαζί) στο Ροδοτόπι

με 600 τ.μ. οικόπεδο.

Είναι γωνιακό με απεριόριστη

θέα, πάνω στον κεντρικό δρό-

μο (αποθήκη - γκαρσονιέρα).

Πληρ. τηλ.: 6942-612751

ENOIKIAZETAIεπαγγελματική στέγη 99 τ.μ.στον 2ο όροφο κτιρίου τηςΚεντρικής Πλατείας (Πλατ.Δημοκρατίας 9), πλήρως

ελεύθερη προς την πλατεία,το πάρκο και τη λίμνη, αλλά

και διαμπερής προς πίσωάνετο ακάλυπτο χώρο.

Πληρ. τηλ.: 26510-257336973-920039

ENOIKIAZETAIοροφοδιαμέρισμα 90 τ.μ. μετζάκι, αυτόνομη θέρμανση,

χωρίς κοινόχρηστα καιελεύθερο χώρο στάθμευσης,

στην περιοχή ΦιλοθέηΙωαννίνων, Ολύτσικας 14,

άνωθεν Super Market OLA καικάτω από το νοσοκομείο

Χατζηκώστα.

Πληρ. τηλ.: 6948-073022

Π Ω Λ Ε Ι Τ Α ΙΟικόπεδο, άρτιο

και οικοδομήσιμο,1282 τ.μ.

στο Ροδοτόπι ΙωαννίνωνΠληροφ. στο τηλ. 6944336762

Eπισκευάζονται παλιά ρολλάκαι συναρμολογούνται παντόςείδους έπιπλα (ντουλάπια, ντου-λάπες, κουζίνες), τοποθέτησηπατωμάτων laminate και αναπα-λαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα:26510-37415 και 6977-508049

κ. Κώστας

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙσε τιμή ευκαιρίας, λόγω

αναχωρήσεως, τρία ποτιστι-κά αγροκτήματα, 5,5 - 4,2και 3,5 στρεμμάτων, στον

κάμπο της Λαψίστας, κατάλ-ληλα για πτηνοτροφεία.

Πληροφορίεςτηλ. 26510-25443.

ΠΩΛΕΙΤΑΙκτήμα εκτάσεως 11 στρεμ.εξ αδιαιρέτου ομαλό και

τετραγωνισμένο στη θέση«Χατζήμπεη» δίπλα από

το πολυκατάστημα «ΜΕΤΡΟ»και με άμεση πρόσβασηστην περιφερειακή οδό.

Πληροφορίες στα τηλ.26510-49787 & 26510-25733

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙΣτην Ελεούσα Ιωαννίνων

α) αγροτεμάχιο (θέση Μύτι-κα) 2,5 στρέμματα και

β) δύο αγροτεμάχια στον κά-μπο της Ελεούσας 4,6στρέμ. και 2,2 στρέμ.

σε τιμή ευκαιρίας

Πληρ. τηλ. 6942 - 240540

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙκατάστημα στην οδό Ιεράρχου

Γερβασίου 49, συνέχεια τηςΜητροπόλεως (εκκλησίας).

Ισόγειο 230 τ.μ.,πατάρι 110 τ.μ., υπόγειο 84 τ.μ.

(σύνολο 424 τ.μ.).Χώρος έμπροσθεν καταστήματος90 τ.μ. (αποκλειστικά ιδιωτικός).

Πληρ. τηλ. 26510-23459και 6942-050690

ΠΩΛΕΙΤΑΙΟικόπεδο 9,35 στρεμ. επίτης Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθη-νών με φάτσα 95 m, πριναπό το Εμπορικό Πάρκοκαι τα ΕΠΙΠΛΑ ΠΑΠΠΑΣ.

Πληροφ. τηλ. 6932-396397

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ1) Πωλείται μονοκατοικία πανταχό-

θεν ελεύθερη επί ορόφου 85 μ2,στο Κάτω Νεοχωρόπουλο πλη-σίον Τζάμπο με στέγη, μεγάλεςβεράντες, αυτόνομη θέρμανση,αποθήκη, δύο τουαλέτες καικλειστό γκαράζ.

2) Πωλείται οικόπεδο στουςΑσπραγγέλους Ιωαννίνων μεπρόσοψη επί της πλατείας 300μ2 με οικοδομική άδεια για τηνκατασκευή ξενώνα και με μελέτηέτοιμη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 26510-25781

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙκατάστημα ισόγειο 30 τ.μ.

στο κέντρο της Πρέβεζας,

σε διατηρητέα περιοχή.

Πληρ. τηλ. 26510-22243

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙα) Κατάστημα

Οδός Χαρ. Τρικούπη 40, ισό-γειο, πατάρι, υπόγειο, από 49τ.μ. έκαστος.

β) Γραφείο40 τ.μ. στην οδό Ν. Ζέρβα 1.

Τηλ.: 6937-023251

ταπετσέρης, έως 40 ετών,για μόνιμη εργασία.

Τηλ. επικοινωνίας26510-93713

Ζ Η Τ Ε Ι Τ Α Ι

ΠΩΛΕΙΤΑΙΙσόγειο κατάστημα 105 τ.μ.

στην οδόΜαρίκας Κοτοπούλη.

Πληρ. τηλ.: 26510-29768,ώρες καταστημάτων

και 6944-298816

ΑΘΗΝΑΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ:

α) Γκαρσονιέρα,β) Τριάρι διαμέρισμα.

Πληρ. 26510 746006973 795985

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ• Οικόπεδο 400 μ. στη Ν. Ζωή Ιω-

αννίνων, σε τιμή ευκαιρίας• Οικόπεδο 400 μ. στην Ανατολή

Ιωαννίνων με οικοδομική άδεια,σε τιμή ευκαιρίας

• Οικόπεδο 500 μ. στην ΚατσικάΙωαννίνων, έναντι Γαλακτοκομι-κής Σχολής, σε τιμή ευκαιρίας

Πληρ. τηλ.: 6932 2338606945 935343

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε.ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

α. Πωλείται οικόπεδο αμφιθεατρι-κό στην Πλαταριά Θεσπρωτίας600 τ.μ. με Σ.Δ. 0,5.

β. Πωλούνται μεζονέτες, καταστή-ματα, διαμερίσματα τριάρια καιδυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντί-στοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενί-τσας.

γ. Πωλείται μεζονέτα 75 τ.μ. με 40τ.μ. υπόγειο διαμορφωμένο σεδιαμέρισμα με πάρκινγκ και 80τ.μ. κήπο στην Πάργα.

δ. Πωλείται μεζονέτα στην παραλίαΒράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπό-γειο νόμιμο.

ε. Πωλούνται νεόδμητα διαμερί-σματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχω-ρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτη-τη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. 26510-755156944-424110

ENOIKIAZETAIΓκαρσονιέρα 2 δωματίων,

στον 1ο όροφο, με αυτονο-μία - μπόιλερ, με δωρεάνInternet, επιπλωμένη ή μη,

στον Κατσικά (απέναντι απότη Γαλακτοκομική Σχολή).Πληρ. τηλ.: 6972-092541

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΣΠΥΡΟΣ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣΤηλ. επικοινωνίας: 2651025781 – 6947086762 – 6944297472

Fax: 2651076707Δ/νση: Σπ. Κατσαδήμα 7

email: skonst@newhome.gr - site: www.newhome.gr

Το γραφείο μας με έμπειρους συνεργάτες Αρχ/νες,Πολ. Μηχανικούς, Ηλ. Μηχανικούς αναλαμβάνει:

Πλήρη φάκελο και σύνταξη μελετών για το πρόγραμμα «Εξοι-κονόμηση κατ’ οίκον»

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (απαραίτητο για μεταβι-βάσεις – ενοικιάσεις ακινήτων)

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Ν. 4178/13 Βεβαίωση Μηχανικού για μεταβίβαση-αγορά-πώληση-γονική

παροχή και λοιπών νομίμων ενεργειών Ανακαινίσεις Κατοικιών - Καταστημάτων Μελέτη – Κατασκευή – Επίβλεψη ιδιωτικών έργων Έκδοση αδειών ιστορικού κέντρου Πλήρης φάκελος και σύνταξη τεχνικών μελετών προκειμένου

για την ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π. Τοπογραφικές μελέτες

Χάθηκε η σκυλίτσα της φω-τογραφίας τη Δευτέρα 1/9/14στην Κατσικά Ιωαννίνων. Αρ.μικροτσίπ: 941000014462438,μη καταχωρημένος από το κυ-

νοκομείο του Δήμου Ιωαννι-τών. Αναζητείται από τη Φιλο-

ζωική Ένωση Ιωαννίνων.Τηλ: 6957267555

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2014 Σελ. 13η

μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣ μικρές AΓΓEΛIEΣ... Mεγάλες EYKAIPIEΣTHΛ. 26510 25677THΛ. 26510 25677

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ σε φοιτητές /τριες,δυάρια επιπλωμένα και μη, καθώςκαι επιπλωμένες γκαρσονιέρες, σεκαινούργια οικοδομή με αυτονομίαθέρμανσης, Κ.Χ. μόνο το ρεύμα τηςσκάλας, boiler, internet, κήπος,parking, 50 μ. από τη στάση αστικούπρος Πανεπ/μιο, επί της ΛεωφόρουΣ. Νιάρχου, ακριβώς έναντι εισόδουjumbo και επί της οδού Αγίας Λαύ-ρας 5. Τηλ. 6977-834581. ΕΝ/13343

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οροφοδιαμέρισμα75 τ.μ. 1ου ορόφου, κατασκευής1999 / ανακαίνιση 2014, γωνιακόμε θέα στην κεντρική πλατεία.Δύο μεγάλα υπνοδωμάτια, αυτό-νομη θέρμανση, νυκτερινό ρεύ-μα, κουφώματα αλουμινίου με δι-πλά τζάμια και ελάχιστα κοινό-χρηστα. Πουλίτσα 8 και Κουγκί-ου, τηλ. 26510-29512, 6973-758696. ΕΝ/13363

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επαγγελματικός χώ-ρος 320 τ.μ., επιπλωμένος με πλήρηεξοπλισμό, επί της οδού Χαρ. Τρι-κούπη 13, κατάλληλο για ιατρείο,κλινική, φροντιστήριο, ΙΕΚ κ.λ.π.Πληρ. τηλ. 6944760791. ΕΝ/13366

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα2ου ορόφου, στο κέντρο της πό-λης. Πληρ. 26510-32729, κιν. 6974-923677. ΕΝ/13365

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο διαμέρισμα100 τ.μ. (2 υπνοδωμάτια, καθιστικό,σαλόνι), επιπλωμένο ή μη με αυτό-νομη θέρμανση και κλιματιστικό, χω-ρίς κοινόχρηστα, στην οδό Κομνη-νών (πάροδος Ιερ. Πανάρετου 3).Πληρ. τηλ. 693 4045909. ΕΝ/13369

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ διαμέρισμα 90 τ.μ. σεμονοκατοικία επί της Μ. Αλεξάν-δρου 44, κοντά σε αστική συγκοινω-νία, προσφάτως ανακαινισμένο. Δια-θέτει τζάκι, αυτονομία θέρμανσης,ηλιακό θερμοσίφωνα και ΧΩΡΙΣΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. Τηλ. επικ. 6972969076, 6976 413107. ΕΝ/13371

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο κέντρο, οδόςΑκαδημίας 3, τριάρι 80 τ.μ., στον1ο όροφο με κεντρική θέρμανση,Τηλ. 26510-25665, 6940-557317.ΕΝ/13373

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ επιπλωμένες γκαρ-σονιέρες κοντά στα JUMBO με αυ-τονομία θέρμανσης, σε πολύ καλήτιμή. Πληρ. 6946 214354, 2431039051. ΕΝ/13375

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι στη γωνία28ης Οκτωβρίου και Σταδίου 2. Πλη-ροφ. τηλ. 2651025119.ΕΝ/13376

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ τριάρι διαμέρισμα 80τ.μ. με πιάνο, διαμπερές, ηλιόλου-στο με κεντρική θέρμανση και A/Cστην οδό Χρ. Πάτση 16 (Πλ. Πάρ-γης). Πληρ. 6951 669027, 6934633563, 2651034104. ΕΝ/13379

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ Γραφεία - Ιατρείαμε αυτονομία θέρμανσης, Χαρ.Τρικούπη 14. Πληρ. τηλ. 26510-23007, 6932-033119. ΕΝ/13382

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επι-πλωμένη ή μη, 2ου ορόφου, Λε-ωφ. Στ. Νιάρχου περιοχή JUMBO,με αυτονομία θέρμανσης, A/Cinverter, Boiler, κουζίνα - ψυγείοκαι πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6975-063493. ΕΝ/13383

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ οικία στην οδό Ελέ-νης Ζωγράφου 40, 1ος όροφος,τριάμισι δωμάτια, αποθήκη στο υπό-γειο, γκαράζ κλειστό, ευρύχωρεςβεράντες, ελεύθερο από 10 Σεπτεμ-βρίου 2014. Πληροφ. επισκέψεις:Κλεάνθης Παππάς τηλ. 26510-49787, Λαμπρίδου 21. ΕΝ/13384

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 40 τ.μ.,με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα, κοντά στα JUMBO, δίπλασε στάση λεωφορείου. Πληρ. τηλ.6973-963749. ΕΝ/13387

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα επιπλω-μένη 30 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, μεαυτονομία θέρμανσης και μπαλκόνι,στην περιοχή Ανατολής. Πλη. τηλ.6946-983522. ΕΝ/13394

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ισόγειο τριάρι σεμονοκατοικία, ανακαινισμένο, μεμεγάλη αυλή, 2 υπνοδωμάτια, σα-λόνι, χωλ, κουζίνα, χωρίς κοινόχρη-στα, με αποθήκη και αυτονομίαθέρμανσης, Μ. Αλεξάνδρου 97.Πληρ. τηλ. 26510-23055 και 6946-486555. ΕΝ/13398

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαμέρισμα1ου ορόφου, με αυτονομία θέρμαν-σης, στην περιοχή «ΤΡΙΑΝΑ», ΓιάννηΣταθά 13. Πληρ. τηλ. 6938-715383.ΕΝ/13399

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι διαμέρισμαστη Δροσιά, με αυτονομία θέρμαν-σης, τζάκι και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.26510-45917. ΕΝ/13401

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ζευγάρια και μεμονω-μένα άτομα για εργασία σεΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ στη Γερ-μανία. Διαμονή - Διατροφή - Ασφά-λεια ΔΩΡΕΑΝ. Πληρ. τηλ. 6998-406542. ΖΗΤ/13308

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ηλεκτρολόγοι για εργα-σία στη Γερμανία. Μισθός από 1.500- 1.800 ευρώ, πλήρης ασφάλιση, δω-ρεάν διαμονή και μπόνους. Πληρ.τηλ. 6944-852541. ΖΗΤ/13324

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ, με εμπειρία, αναλμαβά-νει τη φύλαξη μικρών παιδιών, στηνπόλη των Ιωαννίνων. Τηλ. 6978-571615. ΖΗΤ/13338

ΚΥΡΙΟΣ ζητά συνεργασία με κυρία /κύριο που να γνωρίζει Αγγλικά ήΓερμανικά ή και τα δύο. Τηλ. 6942-420634. ΖΗΤ/13344

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ σερβιτόροι -ες, γιαπλήρη απασχόληση στο καφε-μπαρ bistro marche στα Ιωάννι-να. Αποστολή βιογραφικών με ε-πισυναπτόμενη φωτογραφία στοemail: s-katsenos@yahoo.gr.ΖΗΤ/13351

50ΧΡΟΝΗ κυρία ζητά εργασία ναφροντίζει ηλικιωμένα άτομα σε 24ω-ρη βάση (εσωτερική). Πληρ. τηλ.6998-149963. ΖΗΤ/13353

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Λογοθεραπευτής -τρια α-πό Ειδικό Κέντρο στην Ηγουμενί-τσα. Είναι απαραίτητο να διαθέτειαπόδειξη παροχής υπηρεσιών.Τηλ. επικοινωνίας 6909-068267.ΖΗΤ/13358

ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ζητά για το νέοπαράρτημά του στο κέντρο των Ιωαν-νίνων καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας,email: giannena@realenglish.gr. Τηλ.επικ. 26510 83667-8. ΖΗΤ/13364

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κυρία για εργασία σε ψη-σταριά – τσιπουράδικο, γνωρίζουσααπό μαγείρεμα και ψήσιμο. Πληρ.τηλ. 6938-645139. ΖΗΤ/13385

ΖΗΤΕΙΤΑΙ αδειούχος φαρμακοποιός,για εργασία στα Ιωάννινα. Πληρ.τηλ. 6956-978700. ΖΗΤ/13397

ΖΗΤΕΙΤΑΙ αισθητικός για συνεργα-σίας σε Κέντρο Αισθητικής. Πληρ.τηλ. 6942-010300 και 6942-010299.ΖΗΤ/13402

ΖΗΤΕΙΤΑΙ κομμώτρια με εμπειρία.Πληρ. τηλ. 6942-010300 και 6942-010299. ΖΗΤ/13402

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ φούρνος πλήρως ε-ξοπλισμένος, στην περιοχή του Γη-ροκομείου. Πληρ. τηλ. 6972-202369.ΔΙΑ/13345

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση πιτσαρία, στοκέντρο της Ανατολής, σε τιμή ευ-καιρίας. Πληρ. τηλ. 6945-422499,00491577-9364142 και 26515-50127. ΔΙΑ/13348

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γατάκι Περσίας, λευκόμε μπλε ματάκια, 2,5 μηνών. Τιμή150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6942-270545. ΔΙΑ/13357

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ράφια ψιλικατζίδικουκαι διάφορα είδη εξοπλισμού κατα-στήματος. Πληρ. τηλ. 6949-202185,κ. Μιχάλης. ΔΙΑ/13386

ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ ΔΑΝΕΙΑ για όλουςαπό ευρωπαϊκές και ελληνικέςτράπεζες 5.000 ευρώ έως1.000.000 ευρώ και άνω. Στεγαστι-κά - επισκευαστικά, προσωπικά, ε-πιχειρηματικά, δάνεια αγροτικά ε-πιχειρείν, βιομηχανικά για ξενοδο-χειακές μονάδες, ναυτιλιακά, καιπάσης φύσεως επιδοτούμεναπρογράμματα. Πανελλαδικά.Πληρ. τηλ. 211 780 2565, Fax 211800 1272, www.finanzgroup.gr,info@finanzgroup.gr. ΔΙΑ/13389

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ φιλόλογος με ειδίκευ-ση στη νοηματική γλώσσα και σε μα-θησιακές δυσκολίες, παραδίδει μα-θήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυ-μνασίου - Λυκείου. Υπεύθυνη προε-τοιμασία. Τιμές προσιτές. Πληρ.τηλ. 6946-555019. ΜΑΘ/12318

ΧΗΜΙΚΟΣ, βραβευμένος από τοΙ.Κ.Υ., με εξειδίκευση στη Διδακτι-κή, με πολυετή επιτυχημένη πο-ρεία στην ιδιωτική εκπαίδευση καιαπόλυτη επιτυχία των μαθητώντου, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήμα-τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΥΣΙΚΗΣ καιΧΗΜΕΙΑΣ όλων των τάξεων. Τιμέςιδιαίτερα προσιτές. Τηλ. 2651074296, 6947 547850. ΜΑΘ/13326

ΒΡΕΤΑΝΟΣ με 7ετή φροντιστηριακήπείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματαΑγγλικών στα Ιωάννινα. Όλα τα επί-πεδα προετοιμασίας για εξετάσειςLower, Advanced, Proficiency. Χαμη-λές τιμές, το πρώτο μάθημα δωρε-άν. Τηλ. 6946-136695 και 26510-71375. ΜΑΘ/13347

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ απόφοιτος τουΠανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρα-δίδει ιδιαίτερα σε μαθητές Δημοτι-κού, Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά καισε φοιτητές κλάδου θετικών επι-στημών. Προσιτές τιμές. Τηλ.6984 111128. ΜΑΘ/13361

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ, απόφοι-τος του Α.Π.Θ. παραδίδει μαθήμα-τα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκεί-ου. Τιμές προσιτές. Δίνονται δω-ρεάν σημειώσεις. Πληρ. τηλ.6944-502113. ΜΑΘ/13370

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ Παιδαγωγικού Τμή-ματος Δημοτικής Εκπ/σης και κά-τοχος Proficiency παραδίδει ιδιαί-τερα μαθήματα σε μαθητές Δημο-τικού καθώς και βοήθεια στηνΑγγλική Γλώσσα. Τιμές προσιτές.Τηλ. 6984 463774. ΜΑΘ/13378

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ Φιλολογίας του Πανεπι-στημίου Ιωαννίνων, παραδίδει ιδιαί-τερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνα-σίου - Λυκείου. Τιμές πολύ προσι-τές. Τηλ. 6949 370533. ΜΑΘ/13377

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, απόφοιτος της Φιλοσο-φικής Αθηνών με ειδίκευση στη δι-δασκαλία παιδιών με μαθησιακέςδυσκολίες (δυσλεξία), παραδίδειμαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Πληρ. 6944-319588. ΜΑΘ/13381

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Αγγλικών με πείρα, α-πόφοιτος του ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαί-τερα μαθήματα Αγγλικών. Αναλαμ-βάνει όλα τα επίπεδα και προετοι-μασία για όλα τα πτυχία. Τιμές χα-μηλές. Πληρ. τηλ. 6948-632314.ΜΑΘ/13388

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ παραδίδει ιδιαίτεραμαθήματα σε μαθητές Δημοτικού –Γυμνασίου – Λυκείου. Τιμές προσι-τές. Πληρ. τηλ. 6945-746970.ΜΑΘ/13390

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ απόφοιτη του Πα-νεπιστημίου Ιωαννίνων παραδίδειιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητέςΔημοτικού, Γυμνασίου και Λυκεί-ου. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6937-803284. ΜΑΘ/13391

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ του Πανεπιστημί-ου Ιωαννίνων και φοιτητής τουτμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πλη-ροφορικής, με εκπαιδευτική ε-μπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μα-θήματα Μαθηματικών σε παιδιάΔημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείουκαθώς και Πανεπιστημιακά μαθή-ματα. Τιμή 5 ευρώ/ώρα (10 ευ-ρώ/ώρα Πανεπιστημιακά). Τοπρώτο μάθημα δωρεάν. Τηλ. 6976876070. ΜΑΘ/13392

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με διδακτική εμπειρίακαι εμπειρία πρακτικής άσκησηςσε Λύκειο Ιωαννίνων, παραδίδειμαθήματα σε μαθητές Δημοτικού,Γυμνασίου και Λυκείου. Παρέχο-νται δωρεάν σημειώσεις και ασκή-σεις. Προσιτές τιμές. Τηλ. 6946-622617. ΜΑΘ/13396

ΠΩΛΕΙΤΑΙ POLO CLASSIC. Τιμήκρίσης. Πληρ. τηλ. 6942-508746.ΑΥΤ/13185

ΠΩΛΕΙΤΑΙ SUBARU FORESTERμοντέλο 2006 από ιδιώτη σε άρι-στη κατάσταση. Δεκτός οποιοσ-δήποτε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6948-500104. ΑΥΤ/13393

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟσύγχρονα εξοπλισμένο

στην περιφέρεια της πόλης

των Ιωαννίνων με

εξασφαλισμένη πελατεία

και υψηλούς τζίρους.

Πληρ. τηλ. 6987-060160(ώρες 14.00 έως 17.00)

ΑΝΔΡΑΣ ώριμος 40 ετών, απότα Ιωάννινα, οικονομικά ανεξάρ-τητος, με δική του οικία, ΖΗΤΑγυναίκα για γνωριμία με σκοπό

το γάμο. Τηλ. 6972-227480.

Γ Ν Ω Ρ Ι Μ Ι Ε Σ

Φ Υ Σ Ι Κ Ο Σμε μεταπτυχιακό στη Διδα-κτική της Φυσικής παραδί-

δει ιδιαίτερα μαθήματα.Τηλ. 6974759754

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ με σημαντική δραστηριότη-τα στην εμπορία ελαστικών, ζαντών και παροχής υπηρεσιών ζητά για τιςεγκαταστάσεις του στα Ιωάννινα

Υ π ε ύ θ υ ν ο Α π ο θ ή κ η ςΚΑΘΗΚΟΝΤΑ:• Διαχείριση, οργάνωση και συντονισμός εμπορευμάτων και εργασιών της

αποθήκης• Συντονισμός παραγγελιών και δρομολόγησης• Οργάνωση προμηθειών και συντονισμός διαχείρισης παραλαβών• Επικοινωνία της πολιτικής της εταιρείας και ισχυροποίηση πελατειακών

σχέσεων.• Οργάνωση και επίβλεψη απογραφών στην αποθήκη

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ• Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση, σε οργανωμένη αποθήκη• Γνώση Αγγλικών• Καλή γνώση Η/Υ, M/S Office, Προγράμματος εμπορικής διαχείρισης ERP• Πρωτοβουλία και υπευθυνότητα• Προγραμματισμός και οργάνωση• Ομαδικό πνεύμα• Προσανατολισμός στο αποτέλεσμα• Στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες• Κάτοχος άδειας οδήγησης

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ• Δυνατότητα εξέλιξης και σταδιοδρομίας σε μια δυναμική εταιρεία

Αποστολή βιογραφικών: papazisis_k@hotmail.com

Καθηγήτρια Αγγλικώνμε πολυετή φροντιστηριακήπείρα παραδίδει ιδιαίτεραμαθήματα Αγγλικής Γλώσ-σας όλων των επιπέδων.

Τιμές προσιτές.Τηλέφωνα επικοινωνίας

6947-418115 & 26510-30509

Καθηγήτρια Χημικόςπαραδίδει ιδιαίτερα

μαθήματα σε μαθητέςγυμνασίου - λυκείου(φυσική και χημεία).Τηλ. 6973-049288

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣμε φροντιστηριακή πείρα

και όρεξη για εργασία ανα-λαμβάνει υπεύθυνα μαθητέςΓυμνασίου και Λυκείου γιαπροετοιμασία σε όλα τα φι-

λολογικά μαθήματα.Τιμές προσιτές.

Τηλ.: 6971-808501

ΔΑΣΚΑΛΑαριστούχος απόφοιτη Παιδα-γωγικού Τμήματος Δημοτι-κής Εκπαίδευσης & κάτοχοςProficiency παραδίδει ιδιαίτε-ρα μαθήματα σε μαθητές Δη-μοτικού όλων των επιπέδων.Χρήση νέων τεχνολογιών. Τι-μές οικονομικές!

Τηλ.: 6974-387500

Απόφοιτος του τμήματοςΝηπιαγωγών του Πανεπ. Ιω-αννίνων, αναλαμβάνει υπεύ-

θυνα την φύλαξη μικρώνπαιδιών. Δημιουργική απα-σχόληση, τιμές προσιτές.

Πληρ. τηλ.: 6984-300464

ΚαθηγήτριαΑγγλικής Φιλολογίαςαπόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει

ιδιαίτερα μαθήματα.

Τιμές προσιτές.Τηλ. 6976-076669

Παιδαγωγοί και κοινωνικοίλειτουργοί με εμπειρία,

για Σπίτι φιλοξενίας παιδιώνστην Πωγωνιανή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νααποστείλουν το βιογραφικό τους

στην ηλεκτρονική διεύθυνση:pogoniani1@gmail.com.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Απόφοιτη του τμήματος Φιλο-σοφίας Πανεπιστημίου Πα-τρών, με φροντιστηριακή πεί-ρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθή-ματα σε μαθητές δημοτικού,γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου.Τιμές προσιτέςΠληρ. τηλ.: 6942-247510

Υπάλληλος ζητείται από γρα-φείο ενοικιάσεως αυτοκινήτωνγια μόνιμη εργασία στο υποκα-τάστημα Ιωαννίνων άνω των 26ετών. Ζητούνται: καλή εμφάνι-

ση, με ευχέρεια λόγου και πρω-τοβουλιών. Απαραίτητα προσό-

ντα: απολυτήριο Λυκείου, δί-πλωμα οδήγησης (άνω του 1

έτους), πτυχίο Αγγλικών, πολύκαλή χρήση computer (word –

excel – internet). Προσφέρονταιαποδοχές αναλόγως των προ-σόντων και bonus. Θα εκτιμη-

θούν γενικές γνώσεις πάνω στοαυτοκίνητο, δεύτερη ξένη

γλώσσα, καθώς και εμπειρίαστον τουριστικό τομέα.

Παρακαλούμε όπως αποστείλετεβιογραφικά σημειώματα στο

e-mail: job-offers@tomaso.grΧαρίζονται 2 γατάκια

(αρσενικό και θηλυκό), ενάμισιμηνός, εμβολιασμένα και απο-

παρασιτωμένα. Τα σώσαμε απόκάδο σκουπιδιών, όπου τα εί-χαν πετάξει μέσα σε δεμένη

σακούλα.Είναι πολύ φιλικά και χαριτωμέ-να. Θα δοθούν χωριστά ή μαζί,μόνο σε υπεύθυνους ανθρώ-

πους, κατά προτίμησηγια μέσα στο σπίτι.

Τηλ. 6932 438819(από 15:00 έως 20:00)

Μεγάλη εταιρείαπου δραστηριοποιείται στοντομέα των τροφίμων σε ολό-

κληρη τη Δυτική Ελλάδα

αναζητάπωλητή ή πωλήτρια

Απαραίτητα o πανεπιστημιακόςτίτλος σπουδών και η άριστη

γνώση Η/Υ και αγγλικών. Τυχόνπροϋπηρεσία θα ληφθεί σοβα-

ρά υπ’ όψιν.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

biografika@outlook.com.gr

Η σιδηροπενική αναι-µία αποτελεί µίααπό τις πιο κοινέςπαθήσεις στις γυ-

ναίκες.Ως έναν βαθµό έχει να κάνει

µε παθολογικές καταστάσεις, αλ-λά σε κάποιες περιπτώσεις είναικαι διατροφικό θέµα. Στην πρόλη-ψη της αναιµίας αλλά και στηναντιµετώπισή της παίζουν σοβαρόρόλο οι διατροφικές επιλογές.

Από τα βασικά σηµεία πουπρέπει να γνωρίζει ο καθένας εί-ναι ότι υπάρχουν τρόφιµα σταοποία ο σίδηρος είναι άµεσααπορροφήσιµος, ενώ υπάρχουνκάποια άλλα στα οποία ο σίδηροςδεν απορροφάται εύκολα, και εκείχρειάζεται σχετική βοήθεια από τηβιταµίνη C. Επίσης, το ασβέστιοανταγωνίζεται τον σίδηρο, µεαποτέλεσµα όταν συνδυάζεται πη-γή σιδήρου µε πηγή ασβεστίου,απορροφάται κυρίως το ασβέστιο.

Αντίθετα, η βιταµίνη C βοηθάστην απορρόφηση του σιδήρου.Πριν γίνει περιγραφή των διάφο-ρων σνακ, καλό είναι να αναφερ-θούν οι βασικές πηγές σιδήρου. Οπίνακας 1 περιέχει τρόφιµα µε αι-µικό σίδηρο, τον άµεσα δηλαδήαπορροφήσιµο σίδηρο, ενώ οπί-νακας 2 τον µη αιµικό σίδηρο.

∆ηµητριακά πρωινούµε φρούτα και

ξηρούς καρπούςΤα ολικής άλεσης δηµητριακά,

και ιδιαίτερα τα εµπλουτισµένα,αποτελούν καλή πηγή σιδήρου. Αναυτά συνδυαστούν µε ξηρούς καρ-πούς, όπως αυτοί που προανα-φέρθηκαν παραπάνω,αυξάνουµετην ποσότητα του σιδήρου. Προ-σθέτοντας ένα φρούτο, ενισχύεται

η απορρόφηση τουσιδήρου, λόγω τηςπεριεκτικότητας τουφρούτου σε βιταµίνηC. Καλές επιλογέςφρούτου, λόγω αυ-ξηµένης περιεκτικό-τητας σε βιταµίνη C,είναι ο χυµός πορτο-κάλι, το µανταρίνι ήτο ακτινίδιο, ενώ δενπρέπει να αποκλείο-νται και τα αποξηρα-µένα φρούτα επειδή περιέχουνκάποια ποσότητα σιδήρου.

Σε αυτό το γεύµα, άνετα µπο-ρεί να προστεθεί λίγη πικρή σοκο-λάτα ως πηγή σιδήρου. Φυσικά,πολλή προσοχή γιατί περιέχει αρ-κετές θερµίδες. Ωραίος συνδυα-σµός είναι επίσης ο ξηρός καρπόςµε το µέλι, µια και το µέλι περιέ-χει σχετική ποσότητα σε βιταµίνηC και σίδηρο.

ΠαστέλιΤο παστέλι συνδυάζει το σου-

σάµι, το οποίο αποτελεί καλή πη-γή σιδήρου, και το µέλι, το οποίο,όπως αναφέρθηκε, περιέχει σίδη-ρο και βιταµίνη C. Προσοχή όµωςεπειδή 100 γρ. παστέλι δίνουν 450θερµίδες. 30 γρ. παστέλι δίνουνικανοποιητική ποσότητα σε σίδη-ρο.

Ψωµί µε ταχίνικαι µέλι συνοδευόµενο

µε φρούτοΤο ταχίνι, αποτελεί καλή πηγή

σιδήρου. Συνδυάζεται πολύ καλάµε το ψωµί ολικής άλεσης, προ-κειµένου να αυξηθεί η περιεκτικό-τητα του γεύµατος σε σίδηρο. Τοµέλι περιέχει βιταµίνη C και σίδη-ρο, ενώ µε το φρούτο κυρίως ενι-

σχύεται η απορρόφησητου σιδήρου λόγω της βι-ταµίνης C. Φυσικά, πέρααπό το µέλι, µπορεί ναχρησιµοποιηθεί η µελάσα γιαόποιον µπορεί την έντονη γεύσητης. Η µελάσα περιέχει περισσότε-ρο σίδηρο σε σχέση µε το µέλι,αλλά υπολείπεται σε βιταµίνη C.

Αβγό µε ντοµάτακαι ψωµί ολικής άλεσης

Το αβγό, ιδιαίτερα ο κρόκος,περιέχει αρκετό σίδηρο. Με τηνντοµάτα ενισχύεται η απορρόφη-σή του λόγω της περιεκτικότητάςτης σε βιταµίνη C. Για να συµπλη-ρωθεί το σνακ και να γίνει πιοθρεπτικό, µπορεί να προστεθεί 1φέτα ψωµί ολικής άλεσης και 5ελιές, όπου και τα δύο περιέχουνσχετική ποσότητα σιδήρου.

Τοστ µε ψωµί ολικήςάλεσης, γαλοπούλα,ντοµάτα και φρούτοΌπως και στους προηγούµε-

νους συνδυασµούς, έτσι και στονσυγκεκριµένο, συνδυάζεται τοσκούρο τµήµα της γαλοπούλας,που περιέχει λίγο περισσότερο σί-δηρο από το λευκό, µε άλλη µίαπηγή σιδήρου, το ψωµί ολικής

άλεσης, και µε 1-2 πηγές βιταµί-νης C, όπως η ντοµάτα και τοφρούτο

Μπανάνα µε ξηρούςκαρπούς και µέλι

Η µπανάνα αποτελεί ένα απότα φρούτα που περιέχουν κάποιαποσότητα σε σίδηρο. Έτσι, ½ µπα-νάνα 60-70 γρ. µπορεί να συνδυα-στεί µε ξηρούς καρπούς, όπως τααµύγδαλα και τα καρύδια, ταοποία περιέχουν επίσης σίδηρο,και να ενισχυθεί η απορρόφηση µετο µέλι. Σε αυτό το γεύµα χρειάζε-ται προσοχή στην ποσότητα επει-δή περιέχει τρόφιµα που προσδί-δουν αρκετές θερµίδες.

Νηστίσιµη σπανακόπιταΤο σπανάκι όντως περιέχει τα

φυτικά οξέα τα οποία εµποδίζουντην απορρόφηση του σιδήρου.Ένα όµως µικρό κοµµάτι νηστίσι-µη σπανακόπιτα, γύρω στα 100-150 γρ., η οποία µάλιστα δεν πε-ριέχει ουσιαστικά τυρί, συνοδευ-µένη µε ένα µικρό ποτήρι χυµόπορτοκάλι, είναι µια ωραία λύσησνακ.

Σελ. 14η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

• Το ούζο είναι ένα αλκοο-λούχο ποτό που παράγεται καικαταναλώνεται ευρέως στηνΕλλάδα και στην Τουρκία, όπουείναι γνωστό ως Ρακί.

Είναι συγκρίσιµο επίσης µε τοαψέντι και το Γαλλικό περνό. Στηγεύση µοιάζει µε το τσίπουρο, πο-τό που έχει ωστόσο διαφορετικότρόπο παρασκευής.

Η παρασκευή τουΤο ούζο είναι µείγµα αιθανό-

λης (οινοπνεύµατος) νερού καιδιάφορων αρωµατικών βοτάνων(κορίανδρος, µάραθος, αστεροει-δής γλυκάνισος, νυχάκι, ρίζα αγ-γελικής, κ.α.) µε προεξάρχοντατον απλό γλυκάνισο. Το ούζο, σεαντίθεση µε το τσίπουρο, είναισυνήθως µόνο σε µικρό ποσοστόπροϊόν απόσταξης σταφυλιών.Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, το πο-σοστό αυτό είναι τουλάχιστον20%. Ωστόσο παράγονται και ού-ζα που είναι προϊόντα απόσταξηςκαι σε µεγαλύτερα ποσοστά.

Η απόσταξη γίνεται σε ειδικάαποστακτήρια (καζάνια), ταοποία είναι κατά προτίµησηφτιαγµένα από χαλκό. Μετά τηνανάµειξη των συστατικών ακο-λουθεί το «βράσιµο» του µίγµα-τος, περισσότερες από µία φορές.Το τελικό προϊόν έχει συνήθως 40µε 50 αλκοολικούς βαθµούς.

Τα οφέλη τουΤο ούζο περιέχει 40 γραµµά-

ρια αιθανόλης (αλκοόλ) στα 100ml και περίπου 284 θερµίδες. Έναποτηράκι ούζο έχει 120 – 150 θερ-µίδες. Η θερµιδική διαφορά εξαρ-τάται από τους αλκοολικούς βαθ-µούς του αποστάγµατος όσο υψη-λότεροι οι βαθµοί τόσο περισσό-τερες οι θερµίδες. Με την προ-σθήκη νερού το ποτό εµφανίζειχαρακτηριστικό υπόλευκο χρώ-µα, που οφείλεται στο γλυκάνισοπου περιέχει.

Στο φυτό αυτό περιέχονταιοργανικές χηµικές ουσίες οι οποί-ες ονοµάζονται τερπένια. Είναιαυτά που εξασφαλίζουν το χαρα-κτηριστικό άρωµα του γλυκάνι-σου, άρα και του ούζου.

Πολλαπλές µελέτες έχουν κα-ταδείξει ότι τα τερπένια εµφανί-ζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χα-ρακτηριστικά που προστατεύουντα κύτταρα και τους ιστούς τουοργανισµού από τις ελεύθερες ρί-ζες, στις οποίες οφείλονται πολ-λές ασθένειες όπως: καρδιοπά-

θειες, διάφορες µορφές καρκί-νου, γήρανση του δέρµατος,σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Επίσης τα τερπένια είναι γνω-στό ότι παρεµποδίζουν την οξεί-δωση της LDL (γνωστή ως «κακή»χοληστερίνη). Αυτό πρακτικά ση-µαίνει ότι µπορεί στον άνθρωπονα δρουν προληπτικά κατά τουσχηµατισµού αθηρωµατικής πλά-κας.

Πειράµατα, επίσης, έδειξανότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουνκατά του ελικοβακτηριδίου τουπυλωρού και εποµένως συµβάλ-λουν στην αντιµετώπιση του έλ-κους και ανακουφίζουν ασθενείςµε νόσο του Crohn βελτιώνονταςτην κλινική τους εικόνα και µειώ-νοντας τη φλεγµονή.

ΚατανάλωσηΤο ούζο είναι γλυκό και δυνα-

τό, εποµένως οι γεύσεις που τουταιριάζουν να το συνοδέψουµε

είναι οι αλµυρές, πι-κάντικες και υπόξι-νες. Η επιλογή τουµεζέ εξαρτάται απότα γούστα κάθε πό-τη, καθώς και από τη«γεωγραφία» τουεκάστοτε τόπου. Σταπαραθαλάσσια µέρη,κυριαρχούν τα ψάριακαι τα θαλασσινά,όπως ξιδάτος ή τηγα-νητός γαύρος, χτα-πόδι, σαρδέλες ψη-τές ή παστές, ενώστις ορεινές περιοχέςοι µεζέδες είναι συ-νήθως, τουρσί, λου-κάνικα, πικάντικατυριά.

Σερβίρεται σε µικρά ή λεπτάκαι ψηλά ποτήρια και προστίθεταιστο ποτό δροσερό νερό ή και πά-γος.

Ούζο το ωφέλιµο…

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα καλύτερα σνακ για την αναιµία…

• Οι περισσότεροι νοµίζουµε ότι τα καρότακάνουν καλό µόνο στην όραση. Η αλήθεια είναιότι τα οφέλη τους είναι πολλά περισσότερα.

Μάθετε που κάνουν καλό, πώς µπορείτε να τααπολαύσετε και πώς θα επιλέξετε τα πιο νόστιµα.

Το καρότο τρώγεται ωµό, σκέτο ή ως συστα-τικό σε διάφορες σαλάτες. Μπορείτε να το προ-σθέσετε επίσης σε διάφορα φαγητά, στις σαλάτεςή ως γαρνιτούρα. Το καρότο τρώγεται ακόµη µα-γειρεµένο, µπορεί να γίνει τουρσί ή να γίνει χυ-µός. Ταιριάζει τέλεια µε µήλο και πορτοκάλι.

Τι µας προσφέρουν τα καρότα: Τα καρότα εί-ναι πλούσια σε βιταµίνη Α, κάλιο, ενώ έχουν πο-σότητες βιταµίνης Ε. ∆ιαθέτουν επίσης υψηλή πε-ριεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσηςφωσφόρο, κάλιο και ασβέστιο.

ΓονιµότηταΗ κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε

καροτενοειδή και λυκοπένιο µπορεί να βελτιώσειτην γονιµότητα των ανδρών, σύµφωνα µε ερευ-νητές από τη Σχολή ∆ηµοσίας Υγείας του Πανεπι-στηµίου Χάρβαρντ. Όπως διαπίστωσαν µελετώ-ντας 190 φοιτητές, εκείνοι που έτρωγαν τα πε-ρισσότερα καρότα είχαν σπερµατοζωάρια µε κα-λύτερη κινητικότητα και µορφολογία (Η κινητικό-τητα των σπερµατοζωαρίων είναι η ικανότητάτους να κολυµπούν προς το ωάριο).

Βοηθούν στο µαύρισµαΣύµφωνα µε τις έρευνες δεν υπάρχουν τροφές

που να αυξάνουν την έκκριση µελανίνης και νασυµβάλλουν στο µαύρισµα από µόνες τους. Υπάρ-χουν ωστόσο κάποιες τροφές πλούσιες σε καρο-τενοειδή που αν τις συνδυάζετε µε (λογική) έκθε-ση στον ήλιο θα σας χαρίσουν ένα οµοιόµορφοµαύρισµα. Οι τροφές που βοηθούν στο µαύρισµαείναι όσες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή. Οι ου-

σίες αυτές υπάρχουν στα λαχανικά και φρούτακαι κυρίως στα καρότα.

Πρόληψη του καρκίνουΜελέτες έχουν δείξει ότι τα καρότα µπορούν

να µειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύµονα,του µαστού και του καρκίνου του παχέος εντέ-ρου. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι αντι-καρκινικές ιδιότητες του καρότου προέρχονταιαπό ένα φυσικό «φυτοφάρµακο» που παράγεταιαπό το καρότο το οποίο προστατεύει τις ρίζες τουαπό µυκητιακές ασθένειες. Μια άλλη µελέτη έδει-ξε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν καρότα εί-χαν κατά το ένα τρίτο χαµηλότερο κίνδυνο να εκ-δηλώσουν καρκίνο σε σχέση µε τα υπόλοιπα.

Λαµπερό δέρµαΗ βιταµίνη Α και τα αντιοξειδωτικά που περιέ-

χει το καρότο προστατεύουν το δέρµα από τηνηλιακή ακτινοβολία. Ανεπάρκεια βιταµίνης Α προ-καλεί ξηρότητα στο δέρµα, τα µαλλιά και τα νύ-χια. Η βιταµίνη Α προλαµβάνει τις πρόωρες ρυτί-δες, την ακµή, την ξηροδερµία, τη µελάγχρωσηκαι τις κηλίδες του δέρµατος.

Καρότα: Γνωρίστε τα οφέλη τους…

• Το σταφύλι προκαλεί ζά-χαρο και το καρπούζι είναι ιδι-αίτερα παχυντικό γιατί περιέχειζαχαρόνερο.

Μην πείτε ότι δεν το έχετε ξα-νακούσει! Ας δούµε όµως ποια εί-ναι η αλήθεια για τα εύγευστακαλοκαιρινά φρούτα.

Τα φρούτα περιέχουν κατάκύριο λόγο τον µονοσακχαρίτηφρουκτόζη, στον οποίο οφείλε-ται και η γλυκιά τους γεύση. Στακαλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτό-ζη µπορεί να συνοδεύεται καιαπό µικρότερες ποσότητες γλυ-κόζης (την κοινή ζάχαρη), αλλά ηύπαρξη των φυτικών ινών στοίδιο τρόφιµο, καθιστά την απορ-ρόφησή της αργή, µε συνέπειανα µην δηµιουργούνται υψηλές

τιµές ζαχάρου στο αίµα.Γιατί τότε λένε ότι τα φρούτα

παχαίνουν; Το πρόβληµα πουαντιµετωπίζουν οι περισσότεροιτο καλοκαίρι, είναι η κατανάλω-ση µεγάλων µερίδων φρούτων.Ας δούµε όµως τι σηµαίνει αυτόπρακτικά:

Ένα ισοδύναµο φρούτου στηδιαιτολογία, µπορεί να προσλη-φθεί καταναλώνοντας ένα µέτριοµήλο ή 10-12 ρόγες σταφύλι ή 6µεγάλες φράουλες ή µια πολύ λε-πτή φέτα καρπούζι. Φαντάζοµαιόµως ότι κανείς δεν µπορεί νασταµατήσει στις 10 ρόγες σταφύ-λι, αλλά παράλληλα δεν έχει τηντάση να φάει συχνά 3 µήλα!

Συνεπώς, η ποσότητα είναιπου µετράει περισσότερο από τοείδος του φρούτου. Κανένα τρό-φιµο δεν απαγορεύεται, την στιγ-µή που καταναλώνεται µε µέτρο.

Επίσης, καλό είναι να θυµά-στε ότι όσο πιο ώριµο είναι τοφρούτο τόσο υψηλότερος είναι ογλυκαιµικός του δείκτης, δηλαδήτόσο περισσότερο θα ανεβάσει τοζάχαρό σας.

Οι θερµίδεςΦράουλες: 5-6 µεγάλες φρά-

ουλες ή 10 µικρές αντιστοιχούνσε ένα ισοδύναµο φρούτου καιαποδίδουν περίπου 50 θερµίδες.Είναι τρόφιµο πλούσιο σε βιταµί-νη C, φολικό οξύ και µαγγάνιοκαι φυτικές ίνες.

Κεράσια: 10-12 κεράσια αντι-στοιχούν σε ένα ισοδύναµοφρούτου και αποδίδουν περίπου90 θερµίδες. Περιέχουν περίπου3 γραµµάρια φυτικών ινών καιείναι πλούσια σε βιταµίνη C καικάλιο.

Ροδάκινα: ένα µέτριο ροδάκι-νο αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναµοφρούτου και αποδίδει περίπου 70θερµίδες. Είναι τρόφιµο πλούσιοσε φυτικές ίνες, βιταµίνη Α, νια-σίνη και κάλιο.

Βερίκοκα: 2-3 µέτρια βερίκο-κα αντιστοιχούν σε ένα ισοδύνα-µο φρούτου και αποδίδουν περί-που 75 θερµίδες. Περιέχει µεγά-λες ποσότητες καλίου και φυτι-κών ινών, ενώ παράλληλα δενστερείται σε περιεκτικότητα βιτα-

µινών C και Α.Πεπόνι: µια λεπτή φέτα πε-

πόνι αντιστοιχεί σε ένα ισοδύνα-µο φρούτου και αποδίδει περί-που 65 θερµίδες. Είναι φρούτοιδιαίτερα πλούσιο σε βιταµίνες Ακαι C αλλά και σε κάλιο, ενώ πα-ράλληλα αποτελεί καλή πηγή φυ-τικών ινών, φολικού οξέος, νια-σίνης και βιταµίνης Β6.

Καρπούζι: µια λεπτή φέτακαρπούζι (περίπου ένα φλιτζάνιτου τσαγιού) αντιστοιχεί σε έναισοδύναµο φρούτου και αποδίδειπερίπου 50 θερµίδες. Είναι πλού-σιο σε νερό, κάλιο και βιταµίνεςΑ και C.

Σύκα: ένα µεγάλο σύκο, αντι-στοιχεί σε ένα ισοδύναµο φρού-του και αποδίδει περίπου 50 θερ-µίδες. Περιέχει τις περισσότερεςφυτικές ίνες από όλα τα παραπά-νω και είναι πλούσιο σε βιταµίνηΚ.

Με βάση τα παραπάνω, απο-λαύστε άφοβα τα καλοκαιρινάφρούτα και προσφέρετε στον ορ-γανισµό σας ενυδάτωση και τό-νωση κατά τους θερµούς καλο-καιρινούς µήνες. Μην ξεχνάτε ότιοι έρευνες δείχνουν ότι οι άν-θρωποι που καταναλώνουν,φρούτα σαν ενδιάµεσα γεύµατα ήσαν µέρος ενός ελαφριού γεύµα-τος, τείνουν να διατηρούν ή καινα µειώνουν το βάρος τους, κα-θώς τα φρούτα θεωρείται ότι ενι-σχύουν τον κορεσµό.

Τα πολλά φρούτα…παχαίνουν!

ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονόεΑπόψεις...

στα ταμεία της. Δύοείναι οι βασικές αι-

τίες γι’ αυτό. Από τη μία, η πτώσητης οικονομικής απόδοσης των α-κινήτων της και από την άλλη, τογεγονός ότι η οικονομική κρίση έ-χει αναγκάσει τους πιστούς να α-φήνουν ελάχιστα χρήματα, ενώ ημείωση των μυστηρίων και των δω-ρεών διογκώνει το πρόβλημα.

Πρόβλημα στα ακίνηταΒασική πηγή εσόδων της

Εκκλησίας είναι τα ακίνητά της, ω-στόσο αυτή τη στιγμή ένα μεγάλομέρος τους, περίπου το ένα τέταρ-το του συνόλου, είναι ξενοίκιαστα,ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί αι-σθητά τα μισθώματα σε τουλάχι-στον 605 οικήματα, με την πτώσηνα φτάνει ακόμα και στο 60%! Πα-ράλληλα, από το 2008 σταμάτησεη καταβολή τραπεζικών μερισμά-των, που επίσης αποτελούσαν βα-σικό έσοδο για την Εκκλησία.

Στα ΓιάννεναΗ Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι

χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτήςτης κατάστασης που προκαλεί δυ-

σχέρειες στην Εκκλησία. Διαθέτειμεγάλο αριθμό ακινήτων που εκμε-ταλλεύεται νοικιάζοντάς τα. Σήμε-ρα πολλά απ’ αυτά έχουν μείνει κε-νά ή το μίσθωμά τους έχει μειωθεί,τη στιγμή που οι υποχρεώσεις«τρέχουν».

Επίσης η Μητρόπολη λάμβανεως το 2008 ένα σημαντικό ποσό α-πό την Εθνική Τράπεζα ως μέρισμαγια τις μετοχές της σ’ αυτήν. Μεαυτό το ποσό χρηματοδοτούσε τοκοινωφελές έργο της και τα ιδρύ-ματά της όπως το Γηροκομείο«Ζωσιμάδες». Τα τελευταία χρόνιαπου δεν εισπράττει το μέρισμα, έ-χουν εμφανιστεί πολλά προβλήμα-τα, όπως έχει ξαναγράφει ο «Π.Λ.»,με βασικότερο την κάλυψη των λει-τουργικών δαπανών του Γηροκο-μείου.

Καταγραφή περιουσίαςΠάντως, μετά τον θάνατο του

κυρού Θεόκλητου, η Αρχιεπισκοπήζήτησε καταγραφή κινητών και ακί-νητων περιουσιακών στοιχείων ό-λων των ενοριών της ΜητρόποληςΙωαννίνων και αυτή τη στιγμή η δια-δικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσογια τον νέο Μητροπολίτη, ο κ. Μά-ξιμος προς το παρόν ενημερώνεταικαι στη συνέχεια θα μιλήσει σταΜΜΕ για την υπάρχουσα κατάστα-ση.

Πολλά ακίνηταΗ εκκλησιαστική περιουσία πε-

ριλαμβάνει σε πανελλαδικό επίπε-δο 300 δεσμευμένα ακίνητα, 570 α-κίνητα, διαμερίσματα γραφεία,225.000 στρέμματα δασικών εκτά-σεων, 7.400 στρέμματα χορτολιβα-δικές εκτάσεις και 440 οικόπεδα ε-ντός σχεδίου. Ωστόσο, τα έσοδάτης από την εκμετάλλευση της πε-ριουσίας αυτής διαρκώς συρρι-κνώνονται.

Σύμφωνα με τον «ΕλεύθεροΤύπο», τα έσοδα της Εκκλησιαστι-κής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονο-μικών μειώθηκαν από 10 εκατ. πουήταν το 2011 σε περίπου 9.330.000εκατ. το 2012 και σε 7.400.000 πε-ρίπου το 2013, ενώ αναμένεται ναπέσουν κι άλλο.

Όσο πάνε και… αδειάζουντα παγκάρια των Εκκλησιών

από 1η σελ.

είναι η Κοινότητα Ανα-τολής, η οποία ιδρύ-

θηκε το 1932 και χθες γιόρτασε μεκάθε επισημότητα την επέτειο αυ-τή, τιμώντας παράλληλα την επέ-τειο των 92 χρόνων από την Γενο-κτονία των Ελλήνων της ΜικράςΑσίας. Μαζί της σε παράλληλη πο-ρεία οι Κοινότητες Μπάφρας καιΝεοκαισσάρειας, που έχουν κι ε-κείνες την δική τους ιστορία προ-σφυγιάς αλλά και δύναμης να αφη-γηθούν.

Οι εκδηλώσειςΗ ανάγκη διατήρησης της ιστο-

ρικής μνήμης αλλά και των παρα-δόσεων από τις νέες γενιές τωνπροσφύγων της Ανατολής τονίστη-κε στις χθεσινές επετειακές εκδη-λώσεις, στις οποίες το «παρών» έ-δωσαν πολλοί επίσημοι αλλά καιδεκάδες κάτοικοι της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μεδοξολογία στο Ναό του Αγίου Ιω-άννη Ανατολής και ακολούθησαν ε-πιμνημόσυνη δέηση και καταθέ-σεις στεφάνων στο Μνημείο Πο-ντιακού και Μικρασιατικού Ελληνι-σμού, έξω από το παλιό Δημαρ-χείο.

Παρέστησαν και κατέθεσανστεφάνια η γεν. γραμματέας Απο-κεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, οιβουλευτές Άννα Ασημακοπούλουκαι Σταύρος Καλογιάννης, ο δή-μαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέ-γκας, ο νέος πρόεδρος του Περι-φερειακού Συμβουλίου ΗπείρουΣταύρος Παργανάς, ο Πρύτανηςτου Πανεπιστημίου Γιώργος Κα-ψάλης, ο διοικητής της 8ης Με-ραρχίας Σπύρος Γκίζας, ο πρόε-δρος του Επιμελητηρίου ΙωαννίνωνΓιάννης Μήτσης κ.α..

Η ίδρυση της ΑνατολήςΣτη συνέχεια έγινε ο εορτα-

σμός της επετείου ίδρυσης τηςΚοινότητας Ανατολής από τουςπρόσφυγες που κατοίκησαν την

περιοχή, στο προαύλιο του πρώ-του σχολείου που εκείνοι έφτιαξαστη νέα τους πατρίδα το 1932, τοοποίο αξιοποιήθηκε αργότερα ωςΔημαρχείο του πρώην Δήμου Ανα-τολής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσηςο Καθηγητής του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων Παύλος Κυριακίδης μί-λησε για τα γεγονότα της εποχήςεκείνης, ενώ παρατέθηκε πλούσιοςμπουφές με παραδοσιακά Μικρα-σιατικά εδέσματα.

Δηλώσεις - χαιρετισμοίΟι σημερινές (σ.σ. χθεσινές)

εκδηλώσεις αποτελούν έναν ελάχι-στο οφειλόμενο φόρο τιμής στημνήμη των Μικρασιατών και των α-δελφών Ποντίων, ανέφερε σε δη-λώσεις του ως εκπρόσωπος τηςΒουλής ο Σταύρος Καλογιάννης, ε-νώ ο Πρύτανης Γιώργος Καψάληςμίλησε για την ανάγκη διατήρησης

της ιστορικής μνήμης, του πολιτι-σμού και της ξεχωριστής παράδο-σης του Μικρασιατικού Ελληνι-σμού.

Από την πλευρά του ο ΘωμάςΜπέγκας απευθυνόμενος στα νέαπαιδιά της Ανατολής τα προέτρε-ψε: «Διατηρείστε ως κόρην οφθαλ-μού τις μνήμες από τις αφηγήσειςτων παλιότερων, τα ήθη και τα έθι-μα, τη μουσική, το χορό και τα τρα-γούδια τα Ποντιακά και Μικρασιάτι-κα. Είναι η ταυτότητα σας, και η α-φετηρία σας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά,«παρά τα όσα μας αρέσει να λέμε,η ιστορική μνήμη ημών των σύγχρο-νων Ελλήνων είναι ελλειμματική καιτο Ποντιακό είναι μια αποσιωπημέ-νη υπόθεση», ενώ πρόσθεσε ότι «οΠόντος, μας έχει κληροδοτήσει ά-μεσες μορφές οργάνωσης, δημο-κρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις ο-ποίες οφείλουμε να διατηρήσουμεκαι να προβάλουμε ως πρότυπα πο-λιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνοστη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλητην Ευρώπη».

Η ιστορική μνήμη Μικρασιατών καιΠοντίων «οδηγός» για το μέλλον!

από 1η σελ.

που όσο πάει και ε-πιτείνεται, δεν μπο-

ρεί παρά να επιδρά δυσμενώςστο εκπαιδευτικό μας σύστημα,υποβαθμίζοντας το επίπεδοτου, σε συνδυασμό και με άλ-λους παράγοντες.

Δεν είναι τυχαίο, ας πούμε,ότι με άριστα το 20, φέτος οι α-πόφοιτοι των δημοσίων σχολεί-ων βαθμολογήθηκαν στις Πανελ-λαδικές Εξετάσεις με βαθμό κα-τά μέσο όρο 12!

Την ίδια στιγμή, το νέο σύ-στημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙπου θα εφαρμοστεί από φέ-τος… μπάζει από παντού, προ-καλώντας νέους πονοκεφάλουςσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευ-τικούς, ενώ το υπουργείο Παι-δείας αναζητά λύσεις για να α-ντιμετωπίσει το «κύμα» μετεγ-γραφών φοιτητών από την πε-ριφέρεια προς τα αστικά κέντραπου με τα άστοχα νομοθετήμα-τά του προκάλεσε!

Θέλει σταθερότηταΤα νέα λοιπόν που βλέπουν

το φως της δημοσιότητας δεν εί-ναι καλά και αποδεικνύουν ότιπρέπει επιτέλους η Εκπαίδευσηστη χώρα μας να σταθεροποιη-θεί, να θεσμοθετηθεί ένα μελετη-μένο καθεστώς, που να ανταπο-κρίνεται στις ανάγκες όλων καινα σταματήσουν τα πειράματακαι οι «μεταρρυθμίσεις» οι οποί-ες γίνονται στο πόδι. Θύματα ό-λων αυτών των αλλαγών και τηςπροχειρότητας είναι τελικά τα ί-δια τα παιδιά!

Μέσος όρος το… 12!Με άριστα το 20, οι απόφοι-

τοι των ελληνικών δημόσιων Λυ-κείων παίρνουν… 12 και τον ίδιοβαθμό παίρνει αυτόματα το εκ-παιδευτικό σύστημα απ’ το ο-ποίο εκείνοι περνούν! Σύμφωναμε δημοσίευμα της «Καθημερινήςτης Κυριακής», οι μαθητές μετάαπό δώδεκα χρόνια δημόσιας εκ-παίδευσης, βαθμολογήθηκανστις φετινές Πανελλαδικές Εξε-τάσεις τις οποίες έδωσαν γιατην εισαγωγή τους στο Πανεπι-στήμιο με μέσο όρο 12,2 και κα-νείς δεν δικαιούται να νιώθει…περήφανος για τις επιδόσεις αυ-τές.

Πολύ καλύτερη είναι η επίδο-ση των μαθητών από ιδιωτικά,καθώς και από πρότυπα – πει-ραματικά Λύκεια. Στην πρώτηπερίπτωση ο μέσος όρος βαθμο-λογίας τους στις Πανελλαδικέςανεβαίνει στο 15 και στην δεύτε-ρη στο 14.

Τι μπορεί να φταίειΠολλές είναι οι παθογένειες

της δημόσιας εκπαίδευσης πουοδηγούν σ’ αυτά τα απογοητευ-τικά αποτελέσματα. Η χαμηλήοργάνωση των δημοσίων σχολεί-ων, το εξεταστικοκεντρικό σύ-στημα που εφαρμόζεται, το ο-ποίο παρέχει στείρα γνώση μέ-σω της παπαγαλίας, η δημοσιο-ϋπαλληλική νοοτροπία αρκετώνεκ των εκπαιδευτικών είναι οιβασικότερες αιτίες.

«Τρύπες» στο νέο σύστημαΤα προβλήματα όμως στην

ελληνική εκπαίδευση τελειωμόδεν έχουν! Ενώ το παλιό σύστη-μα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ο-δεύει προς το τέλος του, για τονέο σύστημα εισαγωγής που θαεφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξησε ένα χρόνο, υπάρχουν κενάπου απασχολούν τους υποψη-φίους, τους εκπαιδευτικούς καιτους γονείς.

Μεγάλος, για παράδειγμα,είναι ο προβληματισμός των μα-θητών για την κατανομή τωνσχολών ανά Ομάδα Προσανατο-λισμού και Πεδίο ΕπιστημονικήςΕξειδίκευσης. Οι περισσότεροιμαθητές έχοντας φθάσει στη Β’Λυκείου, έχουν επιλέξει είτε τηνΟμάδα Ανθρωπιστικών Σπου-δών είτε αυτή των ΘετικώνΣπουδών και έχουν αποφασίσειγια τις σχολές που τους ενδια-φέρουν, χωρίς όμως να γνωρί-ζουν ακόμα μέσω ποιων μαθη-μάτων θα εισαχθούν σε αυτές,αφού το Υπουργείο δεν έχειπροχωρήσει στην κατανομή των450 τμημάτων.

Ερωτηματικό αποτελούν καιοι στρατιωτικές σχολές που, ό-πως αποδείχθηκε και από ταφετινά στοιχεία, ενδιαφέρουν χι-λιάδες υποψηφίους. Ακόμα μέ-νουν «ανένταχτες» από επιστη-μονικά πεδία και κανείς δεν ξέρειαν θα ενταχθούν και πού! Πα-ράλληλα, ερωτηματικά προκαλείκαι η εισαγωγή του μαθήματοςτης Πληροφορικής στα πανελ-λαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα,σύμφωνα με πρόσφατες δηλώ-σεις του υπουργού Παιδείας, α-φού ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστείο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ηεισαγωγή.

«Κύμα» μετεγγραφώνΈνα άλλο «μέτωπο» που έχει

να αντιμετωπίσει το υπουργείοΠαιδείας, χάρη στις αστοχίεςτων «εγκεφάλων» του, είναι εκεί-νο των μετεγγραφών φοιτητών.Πήγε κάτι να κάνει για να βοηθή-σει οικογένειες με τουλάχιστονδύο παιδιά στην ΤριτοβάθμιαΕκπαίδευση και οι ρυθμίσεις πουεισήγαγε ενδέχεται να προκαλέ-σουν «κύμα» μετεγγραφών φοι-τητών από την περιφέρεια προςτα αστικά κέντρα. Ως δικαιούχοιμετεγγραφών εμφανίζονται σή-μερα περισσότεροι από 40.000,αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρι-στεί πόσοι θα κάνουν χρήση τουδικαιώματος αυτού!

Θα πάρει μέτραΓια να αντιμετωπίσει την κα-

τάσταση, το Υπουργείο έχει εκ-πονήσει ένα σχέδιο επτά σημεί-ων και άμεσα θα εκδοθούν δύουπουργικές αποφάσεις που θαρυθμίζουν το σχέδιο για τις με-τεγγραφές. Με αυτές θα καθορι-στούν τα εξής:

Χρονικό διάστημα κατάθε-σης αιτήσεως μετεγγραφής.Στόχος είναι η γρήγορη διεκπε-ραίωση των αιτημάτων.

Ύπαρξη πλήρους αντι-στοίχισης των γνωστικών αντι-κειμένων των τμημάτων, όπωςαυτή καθορίστηκε με γνωμοδό-τηση της Αρχής ΔιασφάλισηςΠοιότητας. Μετεγγραφή σε συγ-γενές τμήμα θα απαγορεύεται.

Η αναπηρία ως προϋπό-θεση μετεγγραφής θα πρέπει ναβεβαιώνεται από ΚΕΠΑ και όχιαπλώς από γιατρό.

Θα επιτρέπονται οι αμοι-βαίες μετεγγραφές από περιφε-ρειακό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ σεκεντρικό.

Επί δύο αδελφών η μετεγ-γραφή του δεύτερου θα γίνεταιστο ίδρυμα που έχει εγγραφεί οπρώτος. Αν πρόκειται για περι-φερειακά ιδρύματα, η μετεγγρα-φή θα γίνεται ελεύθερα και στοίδρυμα του προσφάτως επιτυ-χόντος.

Στα εργαστήρια, όπου υ-πάρχουν, θα εκπαιδεύονται κα-τά προτεραιότητα οι φοιτητέςπου πέτυχαν στο οικείο τμήμακαι στη συνέχεια οι φοιτητές α-πό μετεγγραφή.

Η αντιστοιχία των σχολώνκαι των τμημάτων των ΑΕΙ θακαθορισθεί από απόφαση του υ-πουργού Παιδείας «λαμβάνο-ντας υπόψη τους τίτλους των α-ντιστοίχων σχολών, τμημάτωνκαι των εισαγωγικών κατευθύν-σεων αυτών, καθώς και τα πα-ρεχόμενα επαγγελματικά δικαι-ώματα, όπου αυτά υφίστανται».

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 Σελ. 15η

…η συνέχεια στην νημέρωση

πώς σχεδιάζεται η Ελλάδα του αύριο. Η Ελλάδαπου προβλέπει και δίνει λύσεις στο οικονομικά

της προβλήματα που στο μεταξύ μέρα με τη μέρα γιγαντώνο-νταν μέχρι που φτάσαμε λίγα μετρά πριν τον γκρεμό της α-τολμίας μας να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με βάση τα προ-τερήματα μας, την μεθοδικότητα μας και την εργατικότητάμας και το φιλότιμο μας. Μέχρι που φτάσαμε δηλαδή στην ε-ποχή της κρίσης αναζητώντας τη σωτηρία μας και σχέδιο διά-σωσης από τους δανειστές μας…

Θεωρούσαμε μάλλον τότε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από μό-νη της καθώς βρισκόμασταν στον αυτόματο πιλότο μιας ασύ-στολης σπατάλης ως κράτος και ως λαός. Μάλλον θεωρού-σαμε δεδομένο ότι ήμασταν ανεπτυγμένοι και κοιτάζαμε στηνκατεύθυνση της διαχείρισης της ανάπτυξη επειδή δεν την θε-ωρούσαμε αναγκαία.

Έτσι αναπτύχθηκαν πολιτικές που σχετίζονταν με τη δια-χείριση της ανάπτυξης. Εστιάσαμε κυρίως στις παροχές, στηνάνοδο του βιοτικού επιπέδου της χώρας, στη βελτίωση τηςποιότητας ζωής του πληθυσμού μας, στις καλύτερες εργα-σιακές σχέσεις κ.α. Τομείς πολύ σημαντικοί για την κοινωνίαμας. Ξεχάσαμε όμως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,την ανάπτυξη παραγωγικών διαδικασιών, τον προγραμματι-σμό αξιοποίησης των νέων και άλλα πολλά που αφορούν τηνανάπτυξη, εξίσου σημαντικά για την κοινωνία μας.

Ξεχάσαμε ότι η διαχείριση της ανάπτυξης δεν είναι το ίδιοσημαντική με την ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη θαπρέπει και να την σχεδιάσουμε. Όλοι μαζί.

Ο κόσμος έχει πεισθεί πλέον οτι το κράτος θα επενδύει ό-λο και λιγότερα, αλλά και οτι η δουλειά για την ανάπτυξη θαπρέπει να γίνει από τους ίδιους τους Έλληνες. Δεν περιμένειο κόσμος μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες να επενδύσουν,αλλά και τους μικρούς. Και βέβαια να τονίσουμε οτι η εκβιο-μηχάνιση της χώρας και η ανάπτυξη μέσω βιομηχανίας είναιένα σενάριο που έχει πάψει να ισχύει για την Ελλάδα. ΟιΈλληνες διαχρονικά δηλώνουν την αντίθεσή τους με την ε-κβιομηχάνιση της χώρας μας, άρα δεν πρόκειται να συμμετέ-χουν. Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικά βιο-μηχανική ανάπτυξη όσο σε άλλες χώρες. Σε πολλές περιπτώ-σεις δε συμφέρει όμως να αναπτυχθεί η βιομηχανία σε χώρεςαναπτυγμένες. Μυστικά τεχνογνωσίας δεν υπάρχουν πλέονστον κόσμο, θέμα κόστους είναι και δυνατότητας προώθησηςτων βιομηχανικών αυτών προϊόντων στη διεθνή αγορά, το-μείς που υστερούμε έναντι των άλλων χωρών κατά πολύ.

* Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι Περιφερειακός Σύμβου-λος και Πολιτευτής ΝΔ Ηρακλείου.

Kαιρός να σχεδιάσουμεόλοι μαζί την ανάπτυξη!..

από 1η σελ.

ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ! από 1η σελ.

Τελούμε την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό Ναό Γεννή-σεως της Θεοτόκου Βουλιάστας Ιωαννίνων 40νθήμερο μνημόσυνουπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέ-ρα, παππού, αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΙΑΚΟΥΕπιχειρηματία

Η σύζυγος: ΛαμπρινήΤα παιδιά: Παναγιώτης - Βασιλική

Αλέξανδρος - ΓεωργίαΤα εγγόνια: Νικόλαος, Ηλίας, Λαμπρινή, Μαρία, ΝικόλαοςΤα αδέλφια: Ιερεύς Κων/νος Τζιάκος, Δημήτριος ΤζιάκοςΤα ανίψιαΟι λοιποί συγγενείς• Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην εκκλησία.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Οι χθεσινές εκδηλώσεις περιλάμβαναν και πλούσιομπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα...

ΦΩTO «Π.Λ.»

«κούρεμα» σε βαριέςπεριπτώσεις.

Άρθρο 99 για πολίτεςΣτο μεταξύ, πτωχευτικό κώδικα

και για τα φυσικά πρόσωπα κατάτα πρότυπα του «άρθρου 99» μελε-τά η κυβέρνηση!

Πρόκειται για σχέδιο ολικήςδιαγραφή χρεών προς το Δημόσιοαλλά και τις τράπεζες σε όσα νοι-κοκυριά που δεν μπορούν να κατα-βάλουν τις δόσεις των οφειλώντους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπλάνο που επεξεργάζονται τα υ-πουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύ-νης έχει παρόμοιο σκεπτικό με τονμηχανισμό για εξωδικαστική διευ-θέτηση των οφειλών των επιχειρή-

σεων, τον οποίο ετοιμάζει ο ΝίκοςΔένδιας.

Οι εμπειρογνώμονες εξετάζουντα πτωχευτικά δίκαια στη ΜεγάληΒρετανία και την Ιρλανδία, ενώ ηπρόταση θα τεθεί υπόψη της τρόι-κας.

Αν υιοθετηθούν τα πρότυπατου εξωτερικού, τότε για να μηδε-νιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί οοφειλέτης από τις διώξεις θα πρέ-πει να δεχθεί την εκποίηση της υ-ποθηκευμένης περιουσίας του, α-κόμη κι αν πρόκειται για την κύριακατοικία, η οποία σήμερα προστα-τεύεται από το νόμο Κατσέλη, χω-ρίς όμως να προσφέρει ολική δια-γραφή χρεών και χωρίς να συμπε-ριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δη-μόσιο.

Ολοταχώς προς ρυθμίσειςγια τα «κόκκινα δάνεια»!

από 1η σελ.

Τον λατρευτό μας πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

Ιερέα ΙΩΑΝΝΗ ΓΟΥΣΙΑΕτών 91

πρώην Εφημέριο ΜαρμάρωνΕκδημήσαντα εις Κύριον, κηδεύουμε σήμερα, Δευτέρα 15 Σε-πτεμβρίου 2014 και ώρα 4 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεο-

τόκου Μελιγγών Δωδώνης Ιωαννίνων.Τα παιδιά: Ευάγγελος κ’ Μαρία Γούσια, Παναγιώτης κ’ Αικατερίνη

ΓούσιαΤα αδέλφια: Χρήστος και Όλγα, Νίκος, Μαρία, ΓιώργοςΤα εγγόνιαΤα ανίψιαΟι λοιποί συγγενείςΓραφείο Tελετών και Mνημοσύνων ΣΠ. ΣOYKOBEΛOΣ, Aνεξαρτησίας 90, τηλ.Γραφείου: 26510-27134, Oικίας: 26510-49754 - Kιν.: 6932-277511 και 6944-166815,Iωάννινα.

KHΔEIA

ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονότα ειδήσεις γεγονό

ΠPΩΪNA ΛOΓIA

ύ

Δευτέρα

14-25°CΧωρίς βροχές θα κυλήσει η σημερι-νή ημέρα, κύριο χαρακτηριστικότης οποίας θα είναι η ηλιοφάνεια.Οι άνεμοι Δυτικοί έως 4 Μποφόρ.

Τρίτη

13-25°CΑίθριος ξανά ο καιρός καθ’ όλη τηδιάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θαπνέουν ασθενείς από Δυτικές διευ-θύνσεις.

Τετάρτη

15-24°CΗλιοφάνεια ως το απόγευμα και νε-φώσεις στη συνέχεια που το βράδυαναμένεται να δώσουν βροχές. Οιάνεμοι Ν.Δ. έως 3 Μποφόρ.

Πέμπτη

16-24°CΠροβλέπονται ασθενείς βροχές αλ-λά και διαστήματα με ήλιο. Οι άνε-μοι ασθενείς από ΝΔ διευθύνσεις.

Παρασκευή

15-23°CNεφώσεις αρχικά που θα υποχωρή-σουν ως το μεσημέρι και θα βγειήλιος. Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοίασθενείς.

Ο κα ιρός . . . στα Γιάννινα

• Άμεση προσφυγή στιςκάλπες και αυτοδυναμία πριντην... ολοκληρωτική καταστρο-φή της ελληνικής κοινωνίας ζή-τησε ο Αλέξης Τσίπρας από τοβήμα της 79ης ΔΕΘ, τονίζο-ντας ότι η εκλογική νίκη τουΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεσηγια την κοινωνική σωτηρία τηςΕλλάδας. Έσπευσε δε να ανα-κοινώσει ένα πρόγραμμα γιατο οποίο δέχεται πυρά και ει-ρωνικά σχόλια, τόσο από την Κυβέρ-νηση όσο και από τους πολίτες. «Πούθα βρει τα λεφτά;» είναι το βασικό ε-ρώτημα που διατυπώνουν άπαντεςπληροφορούμενοι τις εξαγγελίες Τσί-πρα στη ΔΕΘ.

Τέσσερις πυλώνεςΠαρουσιάζοντας το πρόγραμμα

του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι τομνημόνιο θα είναι άκυρο από το πρώτοβράδυ της εκλογικής νίκης του κόμμα-τός του και ανεξάρτητα από την έκβα-ση της διαπραγμάτευσης για το χρέ-ος.

Σημείωσε ότι το Εθνικό ΣχέδιοΑνασυγκρότησης περιλαμβάνει τουςτέσσερις πυλώνες για την αντιστροφήτης κοινωνικής και οικονομικής απο-διάρθρωσης, την ανόρθωση της οικο-νομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Το πρόγραμμά για την αντιμετώ-πιση της ανθρωπιστικής κρίσης (εκτι-μώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ)

Τα άμεσα μέτρα για την επανεκ-κίνηση της οικονομίας

Το εθνικό σχέδιο για την ανά-κτησης της εργασίας

Το θεσμικό και δημοκρατικό με-τασχηματισμό του πολιτικού συστήμα-τος.

Οι εξαγγελίεςΟ Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγει-

λε, μεταξύ άλλων: Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις Κατάργηση της εξίσωσης των

φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης καικίνησης

Επαναφορά της λιανικής τιμήςστα 0,9 ευρώ ανά λίτρο

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη γιαόλους

Κουπόνια σίτισης σε 300.000 ά-πορες οικογένειες

Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δά-νεια»

300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τι εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ

Πρόγραμμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑτου λείπουν μόνο τα ...λεφτά

• Απορρίπτει κάθε συζήτη-ση για το ενδεχόμενο ενός τρί-του μνημονίου ο πρωθυπουρ-γός Αντ. Σαμαράς, δηλώνονταςότι η χώρα δεν θέλει νέα δανει-κά και ότι η τρόικα θα φύγει μετο τέλος του τρέχοντος προ-γράμματος.

Σε συνέντευξή του στην ε-φημερίδα «Real News» ο κ. Σα-μαράς δηλώνει: «Η Ελλάδα δενχρειάζεται νέα δανεικά! Και δενθα μπορούσε να υπογράψει 'νέομνημόνιο' για χρήματα που δενχρειάζεται. Με την λήξη του προγράμ-ματος η τρόικα θα φύγει. Όπως έγινεστην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να τε-λειώσει το πρόγραμμα και να γίνουμεξανά 'φυσιολογική' χώρα».

O πρωθυπουργός επιτέθηκε στονΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πολιτικές που ε-ξαγγέλλει οδηγούν αυτομάτως σε νέομνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους ό-ρους: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο'λεφτά υπάρχουν', που μας έφερε σεαυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικεςυποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικάπίσω σε νέο μνημόνιο! Εμείς βγαίνουμεαπό το μνημόνιο οριστικά και δεν θαξαναχρειαστούμε δανεικά. Αυτή είναι ηβασική διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ...».

Για τον ΕΝΦΙΑΑναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο

Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν φταί-ει ο Γιάννης Στουρνάρας για τα λάθηστον συγκεκριμένο φόρο, χαρακτήρι-σε ως μικρής σημασίας τις παραφω-νίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, ό-

πως είπε, των βουλευτών και παρείχεπλήρη στήριξη στον Γκίκα Χαρδούβε-λη.

«Ο φόρος ακινήτων μειώνεται κάθεχρόνο για τους περισσότερους, θα συ-νεχίσει να μειώνεται και πλέον πληρώ-νουν όλοι. Εκείνο που τον έκανε δυ-σβάστακτο -πράγματι- είναι ότι συνέπε-σε με άλλους φόρους μαζί. Κι ότι πλη-ρώθηκαν σε δύο χρόνια όσα δεν είχανπληρωθεί τα τρία προηγούμενα. Αλλάαυτό τελειώνει πια» ανέφερε χαρακτη-ριστικά.

Η εκλογή ΠροέδρουΓια την εκλογή Προέδρου της Δη-

μοκρατίας ο πρωθυπουργός, αν και εί-πε ότι εκτιμά τον Φώτη Κουβέλη, απέ-φυγε να αναφερθεί σε ονόματα, τόνι-σε ότι είναι πολύ πιο πιθανή από όσοπριν από έξι μήνες η συγκέντρωση 180ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μή-νες θα είναι ακόμη πιθανότερη, ενώχαρακτήρισε αθλιότητες όσα υποστη-ρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί εξαγορών ή εκβια-σμών βουλευτών για να στηρίξουν τηνκυβερνητική επιλογή.

Κατηγορηματικός ο Πρωθυπουργός

Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα δενχρειάζεται νέα δανεικά…

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει για τον ΕΝΦΙΑ

Οικοδόμος σκοτώθηκεπέφτοντας από ταράτσα

• Μοιραίο στάθηκε το μεσημέρι του Σαβ-βάτου στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας για έναν46χρονο εργάτη, όταν κατά τη διάρκεια οι-κοδομικών εργασιών σε μονοκατοικία, ιδιο-κτησίας 72χρονου, έπεσε από την ταράτσα,με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυ-χήματος διενεργείται από το ΑστυνομικόΤμήμα Ηγουμενίτσας.

Ετοιμάζεται στην Άρταη 2η Πανελλήνια Έκθεση

• Εντείνονται στην Άρτα οι προετοιμα-σίες για την διοργάνωση της Εμποροπανή-γυρης και της δεύτερης Πανελλήνιας Γενι-

κής Έκθεσηςπου θα ανοίξειτις πύλες τηςστις 27 Σεπτεμ-βρίου. Σύμφωναμε την εφημερί-δα «ΗΧΩ», το εν-διαφέρον που υ-πάρχει αφοράσε μεγαλύτερο

ποσοστό συγκριτικά με πέρυσι και τις Αρτι-νές επιχειρήσεις, ενώ η έκταση της 2ηςΈκθεσης έχει αυξηθεί φτάνοντας τα 1.200τετραγωνικά μέτρα.

Η φετινή Έκθεση είναι συνδιοργάνωσητης Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας τουΔήμου Αρταίων, του Εμπορικού Συλλόγουκαι του Επιμελητηρίου Άρτας.

Η Φιλιππιάδα γιορτάζειτον Πολιούχο της

• Τη μνήμη του πολιούχου της, ΑγίουΒησσαρίωνα τιμάη Φιλιππιάδαστον ομώνυμοΙερό Ναό πουκτίστηκε τον 19οαι. και εντυπω-σιάζει με το πε-ρίτεχνο κωδωνο-στάσιό του.Οι εκδηλώσεις

ξεκίνησαν χθες και σήμερα το πρωί θαψαλλεί Όρθρος και θα τελεστεί ΑρχιερατικήΘεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει η λιτάνευ-ση της Εικόνας του Αγίου στην πόλη.

Συνεργασία ΜητρόποληςΠρέβεζας με Δήμο Ζηρού

• Εθιμοτυπική συνάντηση, στο πλαίσιοτης ανάληψης των καθηκόντων του, με τον

Μητροπολίτη Νικο-πόλεως και Πρεβέ-ζης κ. Χρυσόστομοείχε ο νέος δήμαρ-χος Ζηρού ΝικόλαοςΚαλαντζής. Κατάτην συνάντηση η ο-ποία πραγματοποι-ήθηκε σε εγκάρδιοκλίμα, συζητήθηκανθέματα συνεργα-σίας των δύο πλευ-ρών και έγινε α-νταλλαγή απόψεων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καλαντζής, τόνισεχαρακτηριστικά ότι «με ιδιαίτερη χαρά υπο-δεχθήκαμε στον Δήμο μας τον ΜητροπολίτηΝικοπόλεως και Πρεβέζης. Μεταξύ άλλων συ-ζητήσαμε για τις δυνατότητες οργάνωσηςκοινών δράσεων Δήμου και εκκλησίας, προςόφελος της τοπικής κοινωνίας και των συνδη-μοτών μας».

Αλλάζει ο διοικητής στοΛιμεναρχείο Πρέβεζας

• Αλλαγή στην ηγεσία της ΛιμενικήςΑρχής Πρέβεζας θα γίνει το επόμενο διά-

στημα. Σύμφωναμε το σάιτ «atpre-veza.gr», νέος λι-μενάρχης θα είναιο Διοικητής τηςΑΕΝ Ιονίων ΝήσωνΑ ν τ ι π λ ο ί α ρ χ ο ςΛ.Σ., Παύλος Τιφτι-κίδης, ο οποίος έ-χει υπηρετήσει σε

διάφορες λιμενικές αρχές (Ηγουμενίτσα,Μύκονο κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πα-ρουσία του Στέφανου Σουρβίνου στο «τιμό-νι» της Λιμενικής Αρχής Πρέβεζας, κρίνεταιως θετική στην αποτίμηση της δουλειάςτου, έστω κι αν παρέμεινε για σύντομο χρο-νικό διάστημα σε αυτή τη θέση.

Η μεγάλη ήττατων συνετών……

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο απλός καθημερινός άν-θρωπος συνειδητοποιεί το αδιανόητο. Επιβαρύνεται ο συνετός, οφρόνιμος. Αυτός που έκανε συντηρητικές κινήσεις και προσπαθού-σε να είναι νόμιμος. Ο αθώος! Αυτή είναι βάση του μεγάλου θυμούπου δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί…

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χρηματιστηριακή κρίση είχεεπίσης πολλά θύματα που έχασαν την αποταμίευσή τους ή και κέρ-δη της προηγούμενης περιόδου, αλλά όλοι αυτοί ρίσκαραν χρήματα(δικά τους ή δανεικά) για να κερδίσουν περισσότερα. Γι’ αυτό κατη-γορήθηκαν, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, για απληστία και έλλειψηπρόνοιας.

Σήμερα, η κρίση πλήττει τους συνετούς. Έπληξε κατ’ αρχάςόσους αγόραζαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, μια επένδυσησταθερής απόδοσης που θεωρητικά δεν είχε ρίσκο. Στη συνέχειαεπλήγησαν οι ακόμα πιο συντηρητικοί επενδυτές που είχαν καταθέ-σεις στις τράπεζες, που είδαν να αυξάνεται ο φόρος στον μειούμενοτόκο που εισπράττουν. Μαζί με αυτούς έχασαν και όσοι είχαν τηνπρόνοια να επενδύουν σε συντηρητικά αμοιβαία κεφάλαια που επέν-δυαν σε ομόλογα ή καταθέσεις.

Επίσης συνετοί επενδυτές θεωρούνταν πάντα όσοι επένδυαν σεακίνητα. Αυτοί έχουν υποστεί πολλές ήττες. Η αξία των ακινήτωνμειώθηκε, φθάσαμε σε σημείο που δεν μπορούσαν να γίνουν αγορα-πωλησίες επειδή δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι, αλλά και όσοι υπήρ-χαν έπρεπε να επιβαρυνθούν υπερβολικά σε σχέση με την αξία πουαγόραζαν. Επιπλέον, κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για ενοίκια πουδεν είχαν εισπράξει. Ακολούθησε ο αυθαίρετος φόρος στους ηλε-κτροδοτούμενους χώρους και στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ, οι περιπέτειεςτου οποίου θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Η κρίση έχει προφανώς αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς, αλλάόταν πλήττονται αποκλειστικά οι αθώοι, ενεργοποιούνται δυνάμειςανεξέλεγκτες. Ο θυμός φωλιάζει στις καρδιές και στις σκέψεις καιαποκτά διαστάσεις σωτηρίας που συχνά οδηγούν σε μεγαλύτεραδράματα.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (στην «Καθημερινή»)

εφ’ όλης της λης...

Σελ. 16η Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

• Ανατροπές έρχονταιστο Δημόσιο το οποίο μι-κραίνει κατά 41%. Ο χάρτηςτης κεντρικής διοίκησης αλ-λάζει από την 1η Νοεμβρί-ου, ύστερα από 30 χρόνιαστασιμότητας και τρία χρό-νια από την έναρξη της δια-δικασίας αξιολόγησης. Οιαλλαγές αναμένεται να ολο-κληρωθούν ως το τέλος του2014.

Σύμφωνα με τα νέα ορ-γανογράμματα, θα υπάρξει συνολικήμείωση δομών κατά 3.162 μονάδες.Όπως ισχυρίζονται στο υπουργείο Δι-οικητικής Μεταρρύθμισης «το Δημό-σιο περνά σε μια νέα εποχή, της όποι-ας τα χαρακτηριστικά θα είναι η λει-τουργικότητα, η ευελιξία, αλλά κυρίωςτο χαμηλότερο λειτουργικό κόστος,

καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα οργα-νογράμματα των υπουργείων».

Επίσης, για πρώτη φορά θα τίθε-νται στρατηγικοί στόχοι σε επίπεδο γε-νικών διευθύνσεων και επιχειρησιακοίστόχοι σε επίπεδο διευθύνσεων, ώστενα υπάρχει σαφής οριοθέτηση αντικει-μένου για κάθε διοικητικό επίπεδο.

Ανατροπές και μείωση δομών

Το Δημόσιο μικραίνει κατά 3.162 υπηρεσίες

• Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντιτης ΝΔ με 2,6% καταγράφει δημο-σκόπηση της Metron Analysis για λο-γαριασμό της εφημερίδας «Παραπο-λιτικά».

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησηςείναι ότι για πρώτη φορά η ΔΗΜΑΡ δεν

εμφανίζεται στη μέτρηση, καθώς βρί-σκεται κάτω από το 1%. Συγκεκριμέ-να, τα ποσοστά για την πρόθεση ψή-φου διαμορφώνονται ως εξής:ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΝΔ 20,4%, Χρυσή Αυγή5,3%, Ελιά 4,6%, Ποτάμι 4,8%, ΚΚΕ5,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%,ΛΑΟΣ 1,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναικαταλληλότερος για πρωθυπουργόςο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του

Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 15 μονάδωνπερίπου (33% έναντι 18%). Για την ε-κλογή Προέδρου, το 54% επιθυμεί ναεκλεγεί από την παρούσα Βουλή, ένα-ντι 41% που θέλει να προηγηθούν πρό-ωρες εκλογές.

«Άφαντη» η ΔΗΜΑΡ…

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ καιΣαμαρά σε δημοσκόπηση

που κατατέθηκε στηΒουλή, αναγνωρίζεται η

δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφα-λισμένων του ΟΓΑ ακόμη και από το 62οέτος της ηλικίας τους, εφόσον όμως έ-χουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλι-σης. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δενείναι εύκολο να πληρείται, καθώς για ναβγει ένας αγρότης σε σύνταξη θα πρέπεινα έχει ασφαλιστεί από τα 22 του χρόνια,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υ-πάρχουν και αρκετές τέτοιες περιπτώ-σεις. Όπως και να’ χει, θα πρέπει κάποιαστιγμή να υπάρξει μία σταθεροποίηση ό-σον αφορά στο ασφαλιστικό και συντα-ξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών ώστενα μπορούν να προγραμματίζουν καλύ-τερα τη ζωή τους.

Η τροπολογίαΤην τροπολογία με την οποία ανα-

γνωρίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότη-σης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τησυμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του62ου έτους ηλικίας τους κατέθεσαν στηΒουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργα-

σίας και Οικονομικών.Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική

έκθεση της υπουργικής τροπολογίαςπου έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο«Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής καιάλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δη-μιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος τωνασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικώνοργανισμών». Συνεπώς, από τη δημοσί-ευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοιτου ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συ-νταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια ασφάλισηςκαι σε ηλικία 62 ετών.

Μικρή η δαπάνηΣύμφωνα με την έκθεση του Γενικού

Λογιστηρίου του Κράτους, η ετήσια δα-πάνη από την πρόωρη καταβολή σύντα-ξης σε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ πουσυμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσειστοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά.Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Σύνταξη στα 62 για τουςαγρότες από τον ΟΓΑ!

από 1η σελ.