Κοιτάσματα πετρελαίου

Post on 13-Apr-2017

183 views 0 download

Transcript of Κοιτάσματα πετρελαίου

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πριν από 2.500 χρόνια ο Ηρόδοτος έγραφε για την ύπαρξη πετρελαίου στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην περιοχή Zακύνθου. Από τότε μεσολάβησαν αρκετές «ερασιτεχνικές» προσπάθειες, με τελευταία το 1996 όταν ο τελευταίος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

Το γεωλογικό περιβάλλον στη χώρα χαρακτηρίζεται θετικό, αλλά εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο, που απαιτεί υψηλές ερευνητικές δαπάνες και χρόνο. Yπάρχουν ελάχιστες δημοσιευμένες γεωλογικές πληροφορίες και όλη η τεχνογνωσία έρευνας δημιουργήθηκε στα EΛΠE, ενώ παραγωγή υπάρχει μόνο στην περιοχή του Πρίνο.

Θάσος . H περιοχή αξιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο 1981-1997 από την Κοινοπραξία Πετρελαίου Bόρειου Αιγαίου, η οποία τη δεκαετία του 80 είχε φθάσει να παράγει κατά μέσο όρο 25.000-30.000 βαρέλια αργού την ημέρα από τη γεώτρηση του Πρίνου, ποσού που αναλογούσε τότε με την κάλυψη περίπου 10% των εγχώριων πετρελαϊκών αναγκών.

Στον Πατραϊκό Τόπο, οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών.