"ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

Post on 26-Jun-2015

744 views 5 download

Transcript of "ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΤΑΞΗΣΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΦΡΟΥΔΑΡΑΚΗ

Μετά από πολλά ,μερόνυχτα στη θάλασσα, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου, όπου έβοσκαν τα παχιά του βόδια.

Aν δεν πειράξετε τα βόδια του θεού Ήλιου , θα φτάσετε μια μέρα

στην Ιθάκη…

Ο Οδυσσέας θυμήθηκε τα λόγια του μάντη Τειρεσία…

Ας φύγουμε καλύτερα

μακριά από αυτό το νησί!

Όχι, είμαστε πολύ

κουρασμένοι…

Όταν τέλειωσαν τα τρόφιμα, έμειναν πολλές μέρες νηστικοί.Μια μέρα όμως, που ο Οδυσσέας κοιμόταν, έσφαξαν μερικά και τα έψησαν. Όταν ξύπνησε ο Οδυσσέας τρόμαξε, μα ήταν πια αργά.

Φεύγοντας από το νησί του Ήλιου, ο Δίας έστειλε άγρια καταιγίδα και διέλυσε το καράβι τους. Πνίγηκαν όλοι. Ο μόνος, που γλίτωσε, ήταν ο Οδυσσέας… Πιασμένος από ένα ξύλο παράδερνε στη θάλασσα δέκα ολόκληρα μερόνυχτα.

Τέλος, τα κύματα τον έβγαλαν στο νησί της Καλυψώς.

Η Καλυψώ τον πήρε στη σπηλιά της και τον φρόντισε.Όταν συνήλθε όμως, δεν τον άφηνε να φύγει.Επτά ολόκληρα χρόνια τον κράτησε στο νησί της.

Πατέρα, Δία, σε παρακαλώ, βοήθησε τον Οδυσσέα να φύγει από το νησί της Καλυψώς.

Εντάξει, Αθηνά. Μείνε ήσυχη. Θα στείλω τον Ερμή στην Καλυψώ.

Καλυψώ, ο Δίας σε διατάζει να αφήσεις τον Οδυσσέα να φύγει.

Έφτιαξε λοιπόν ο Οδυσσέας μια σχεδία και ξανοίχτηκε στο πέλαγος. Δεκαεπτά μέρες ταξίδευε και κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη αλλά…

Ο Ποσειδώνας, που έτυχε να περνάει από εκεί, χτύπησε με την τρίαινα τη θάλασσα και σήκωσε τεράστια κύματα. Η σχεδία διαλύθηκε και ο Οδυσσέας βρέθηκε στη θάλασσα κι έμεινε εκεί για δύο μέρες.

Την Τρίτη μέρα, μια θαλάσσια θεότητα, η Λευκοθέα, τον βοήθησε και βγήκε γυμνός σ’ ένα ακρογιάλι.

Είχε φτάσει στο νησί των Φαιάκων…Ξάπλωσε κάτω από μια ελιά..Σκεπάστηκε με τα φύλλα της και κοιμήθηκε βαθιά.

Την άλλη μέρα τον ξύπνησαν κάποιες χαρούμενες φωνές. Ήταν η βασιλοπούλα, Ναυσικά, που έπαιζε με τις φίλες της. Μόλις η βασιλοπούλα είδε τον ξένο, τον οδήγησε στο παλάτι, στο βασιλιά Αλκίνοο.

Ο Αλκίνοος τον φιλοξένησε , κι όταν κάθισαν να φάνε, ο μουσικός του παλατιού, ο Δημόδοκος, έπαιζε τη λύρα του και τραγουδούσε τα κατορώματα των Αχαιών στην Τροία. Τότε ο Οδυσσέας συγκινήθηκε, τους φανέρωσε ποιος ήταν και τους διηγήθηκε τις περιπέτειές του.

Την άλλη μέρα οι Φαίακες ετοίμασαν καράβι και το σούρουπο ξεκίνησαν να πάνε τον Οδυσσέα στην Ιθάκη, την πατρίδα του.Ταξίδευαν όλη τη νύχτα…

Χαράματα έφτασαν στην Ιθάκη. Ο Οδυσσέας κοιμόταν και γι’ αυτό τον σήκωσαν στα χέρια και τον ξάπλωσαν στην αμμουδιά. Έβαλαν δίπλα του τα δώρα, που του χάρισαν κι έφυγαν.