ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 22-9-2007

Post on 30-Jul-2015

711 views 3 download

Transcript of ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 22-9-2007

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ

Γεώργιος Πίπης ΔάσκαλοςΓεώργιος Πίπης ΔάσκαλοςΔημοτικό Σχολείο Νοσοκομείου Παίδων Δημοτικό Σχολείο Νοσοκομείου Παίδων

«Η Αγία Σοφία» «Η Αγία Σοφία» Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

• Δημιουργήθηκε σχολείο μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

• Βασική θέση είναι ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την εκπαίδευση ενώ είναι άρρωστα και νοσηλεύονται.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ

• Αρχικά λειτούργησε ως 2/θέσιο • Προάγεται σε 4\θέσιο.• Από το 1999 λειτουργεί ως 6\θέσιο

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα παιδιά που έχουν δεχθεί εκπαιδευτική Τα παιδιά που έχουν δεχθεί εκπαιδευτική βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια είναι 4000 , βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια είναι 4000 , ξεκινώντας με 100 παιδιά ως 2/θέσιο και ξεκινώντας με 100 παιδιά ως 2/θέσιο και φτάνοντας τα 350 ετησίως ως 6/θέσιοφτάνοντας τα 350 ετησίως ως 6/θέσιο

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τα παιδιά προέρχονται από όλη την Τα παιδιά προέρχονται από όλη την Ελλάδα Ελλάδα

Η διδασκαλία γίνεται σε ατομικό Η διδασκαλία γίνεται σε ατομικό επίπεδο και λίγες φορές ομαδικά, όταν επίπεδο και λίγες φορές ομαδικά, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Κάθε τμήμα έχει ένα δάσκαλο Κάθε τμήμα έχει ένα δάσκαλο υπεύθυνο, ο οποίος επικοινωνεί με υπεύθυνο, ο οποίος επικοινωνεί με την προϊσταμένη, τους γιατρούς, τους την προϊσταμένη, τους γιατρούς, τους ψυχολόγους, τους γονείς. ψυχολόγους, τους γονείς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο εκπαιδευτικός στόχος Ο εκπαιδευτικός στόχος οργανώνεται γύρω από την ιδέα της οργανώνεται γύρω από την ιδέα της σχολικής συνέχειαςσχολικής συνέχειας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η πυραμίδα του Η πυραμίδα του MaslowMaslow δείχνει την πρωτεύουσα δείχνει την πρωτεύουσα θέση που κατέχουν, για την ανάπτυξη, ο βαθμός θέση που κατέχουν, για την ανάπτυξη, ο βαθμός αυτοεκτίμησης , η συναισθηματική ασφάλεια και η αυτοεκτίμησης , η συναισθηματική ασφάλεια και η υγιεινή ανάπτυξη.υγιεινή ανάπτυξη.

Στόχους πραγματοποιήσιμους ώστε να Στόχους πραγματοποιήσιμους ώστε να αποφεύγουν τις ματαιώσεις.αποφεύγουν τις ματαιώσεις.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις αρνητικές Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις αρνητικές αυτοεκτιμήσεις όταν συνοδεύονται από σοβαρές αυτοεκτιμήσεις όταν συνοδεύονται από σοβαρές παθήσεις.παθήσεις.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

Υποστηρικτικός. Ψυχολογική Υποστηρικτικός. Ψυχολογική υποστήριξη υποστήριξη

Εξατομικευμένο πρόγραμμα Εξατομικευμένο πρόγραμμα εργασίας εργασίας

Ενοποιητική-εννοιολογική Ενοποιητική-εννοιολογική προσέγγιση προσέγγιση

Απλοποίηση διαδικασιών, Απλοποίηση διαδικασιών, προσαρμογή θεμάτων προσαρμογή θεμάτων

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ (Μ.Μ.Ο.)ΜΟΝΑΔΑ (Μ.Μ.Ο.)

Η Έλλειψη σχολικού χώρου οικείουΗ Έλλειψη σχολικού χώρου οικείου Οι συνθήκες μέσα στο τμήμα της Οι συνθήκες μέσα στο τμήμα της

μονάδας , οι εντατικές θεραπείες μονάδας , οι εντατικές θεραπείες Τα παιδιά στη μονάδα είναι καθηλωμένα Τα παιδιά στη μονάδα είναι καθηλωμένα

στα κρεβάτια τους και τους θαλάμους.στα κρεβάτια τους και τους θαλάμους. Ο μαθητής βρίσκεται σε συναισθηματική Ο μαθητής βρίσκεται σε συναισθηματική

διέγερση γι’ αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει διέγερση γι’ αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσεκτικές.να είναι προσεκτικές.

Ο χρόνος που το παιδί είναι στη Ο χρόνος που το παιδί είναι στη μονάδα ποικίλει ανάλογα με την μονάδα ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και τις αντιδράσεις περίπτωση και τις αντιδράσεις του οργανισμού. Αυτός μπορεί να του οργανισμού. Αυτός μπορεί να είναι από ένα μήνα μέχρι και 4-5 είναι από ένα μήνα μέχρι και 4-5 μήνες μήνες

Οι μαθητές πρέπει να νιώσουν Οι μαθητές πρέπει να νιώσουν αποδεκτοί και σημαντικοί από τη αποδεκτοί και σημαντικοί από τη θέση που βρίσκονται και να θέση που βρίσκονται και να βιώσουν αγάπη και ασφάλεια βιώσουν αγάπη και ασφάλεια

Ο δάσκαλος είναι βοηθός, Ο δάσκαλος είναι βοηθός, συνεργάτης και εμψυχωτής. συνεργάτης και εμψυχωτής.

Ο μαθητής βρίσκεται σε Ο μαθητής βρίσκεται σε συναισθηματική διέγερση γι’ αυτό οι συναισθηματική διέγερση γι’ αυτό οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσεκτικές.προσεκτικές.

Ο χώρος είναι ελεγχόμενος και τα Ο χώρος είναι ελεγχόμενος και τα παιδιά βρίσκονται σε ένα παιδιά βρίσκονται σε ένα περιβάλλον, βλέποντας συνεχώς τους περιβάλλον, βλέποντας συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους.ίδιους ανθρώπους.

Η προσέγγιση με το παιδί πρέπει Η προσέγγιση με το παιδί πρέπει

να γίνεται με προσοχήνα γίνεται με προσοχή

Η διδασκαλία για το κάθε παιδί Η διδασκαλία για το κάθε παιδί

διαρκεί περίπου είκοσι με τριάντα διαρκεί περίπου είκοσι με τριάντα

λεπτά λεπτά

Πολλές φορές θα χρειαστεί να Πολλές φορές θα χρειαστεί να

αυτοσχεδιάσω, για να πετύχω το αυτοσχεδιάσω, για να πετύχω το

επιθυμητό αποτέλεσμα επιθυμητό αποτέλεσμα

Οι γονείς, τις περισσότερες φορές, Οι γονείς, τις περισσότερες φορές, είναι συνεργάσιμοι γιατί βλέπουν είναι συνεργάσιμοι γιατί βλέπουν ότι το παιδί τους νιώθει καλύτερα ότι το παιδί τους νιώθει καλύτερα και πιστεύει ότι η τωρινή και πιστεύει ότι η τωρινή κατάσταση είναι απλός μια κατάσταση είναι απλός μια άσχημη παρένθεση στη ζωή του.άσχημη παρένθεση στη ζωή του.

Έτσι αισθάνεται πιο όμορφα γιατί ο Έτσι αισθάνεται πιο όμορφα γιατί ο δάσκαλος και η παρουσία του εκεί του δάσκαλος και η παρουσία του εκεί του θυμίζουν το σχολικό περιβάλλον που θυμίζουν το σχολικό περιβάλλον που μόνο ωραίες σκέψεις του φέρνουν. μόνο ωραίες σκέψεις του φέρνουν.

Ακόμα το παιδί πιστεύει ότι θα υπάρχει Ακόμα το παιδί πιστεύει ότι θα υπάρχει μέλλον αφού προετοιμάζεται για το μέλλον αφού προετοιμάζεται για το σχολείο και νιώθει ότι όταν θα έρθει η σχολείο και νιώθει ότι όταν θα έρθει η ώρα να πάει δεν θα υστερεί σε ύλη από ώρα να πάει δεν θα υστερεί σε ύλη από τους συμμαθητές του. τους συμμαθητές του.

Κρίνουμε απαραίτητη, όπως Κρίνουμε απαραίτητη, όπως υφίσταται, τη συχνή και άμεση υφίσταται, τη συχνή και άμεση επικοινωνία του δασκάλου με το επικοινωνία του δασκάλου με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να πετύχουμε, από κοινού, τους για να πετύχουμε, από κοινού, τους στόχους.στόχους.

Η αναβάθμιση του δασκάλου με την Η αναβάθμιση του δασκάλου με την ενημέρωση σε παιδιατρικά, αιματολογικά ενημέρωση σε παιδιατρικά, αιματολογικά – ογκολογικά ζητήματα και – ογκολογικά ζητήματα και ψυχοκοινωνικά θέματα πρέπει να είναι ψυχοκοινωνικά θέματα πρέπει να είναι συνεχής γιασυνεχής για να είναι αποτελεσματικός ο να είναι αποτελεσματικός ο ρόλος του. ρόλος του.